Φωταγωγήσεις και σημαιοστολισμοί σε Γρεβενά, Καστοριά και Φλώρινα για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 – Δείτε φωτογραφίες



Δήμος Γρεβενών: “Φωτίζουμε την Ιστορία μας” – Συμβολική Δράση για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

Ο Δήμος Γρεβενών, στο πλαίσιο του εορτασμού της 25ης Μαρτίου και με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, υλοποιεί μία συμβολική δράση για την Εθνική μας Παλιγγενεσία που φέρει τον τίτλο “Φωτίζουμε την Ιστορία μας”.

Αναλυτικότερα, η δράση περιλαμβάνει τη δωδεκαήμερη φωταγώγηση με το μπλε χρώμα της Ελλάδας, αγαλμάτων και μνημείων της πόλης των Γρεβενών, η οποία ξεκίνησε το απόγευμα της 24ης Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί στις 4 Απριλίου.

Η φωταγώγηση με το μπλε φως της Ελευθερίας, περιλαμβάνει χαρακτηριστικά τοπόσημα και σημεία αναφοράς που δεσπόζουν σε κεντρικά σημεία της πόλης και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής ιστορίας των Γρεβενών.

Αυτά είναι:
το ιστορικό μας Ρολόι
και οι προτομές του Οπλαρχηγού Θεόδωρου Ζιάκα και του Μητροπολίτη Αιμιλιανού

Στόχος της συγκεκριμένης δράσης είναι να δοθεί ένα κίνητρο στους δημότες των Γρεβενών όχι μόνο να σταθούν και να προσέξουν την παρουσία των κεντρικών αυτών σημείων και μνημείων αλλά πρωτίστως να μάθουν και να γνωρίσουν τα πρόσωπα και τα γεγονότα που αντιπροσωπεύουν και ταυτόχρονα συνθέτουν την πλούσια και πολυτάραχη ιστορία του τόπου μας.

Επιπλέον, με μπλε και λευκό φως φωταγωγήθηκε και το Δημαρχείο των Γρεβενών καθώς οι κτιριακές του εγκαταστάσεις “συνδέουν” τις δυο Κεντρικές μας Πλατείες, Ελευθερίας και Αιμιλιανού.

Γραφείο Τύπου
Δημάρχου Γρεβενών


Φωταγώγηση στο Δημαρχείο Καστοριάς

“Να ανοίξουμε νέους δρόμους σύμπνοιας, ελπίδας και αισιοδοξίας”
Το μήνυμα του Δημάρχου Καστοριάς Γιάννη Κορεντσίδη για την 25η Μαρτίου

Με ύψιστο σεβασμό γιορτάζουμε όλοι οι Έλληνες την 25η Μαρτίου, η οποία φέτος συμπίπτει με την Επέτειο 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Γιορτάζουμε όμως ταυτόχρονα και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Κοινός εορτασμός, που αναδεικνύει τη διαχρονική, άρρηκτη και ισχυρή σχέση Ελληνισμού και Ορθοδοξίας.

Αναλογιζόμαστε και υποκλινόμαστε με ευγνωμοσύνη στους αγώνες και τις θυσίες των προγόνων μας για το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας. Τιμούμε την ιστορία μας.

Παράλληλα, καλούμαστε όλοι μας, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, να αντλήσουμε δύναμη και να οπλιστούμε με υπομονή και αποφασιστικότητα. Να ανοίξουμε νέους δρόμους σύμπνοιας, ελπίδας και αισιοδοξίας. Τόσο στην πατρίδα μας, όσο και στον τόπο μας.

Χρόνια Πολλά Ελλάδα! Χρόνια Πολλά Έλληνες, όπου κι αν βρίσκεστε!


Η Π.Ε. Φλώρινας Τιμά τη Συμπλήρωση 200 Χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821

Με διήμερες επετειακές εκδηλώσεις 24 & 25 Μαρτίου 2021, χωρίς την παρουσία κόσμου λόγω υγειονομικών μέτρων που έχει λάβει η πολιτεία για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, τιμά η Π.Ε. Φλώρινας τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Συγκεκριμένα την Τετάρτη 24 Μαρτίου φωταγωγήθηκε η σημαία που τοποθετήθηκε στην πρόσοψη του κτιρίου της Π.Ε. Φλώρινας, ενώ για πρώτη φορά σε άλλο σημείο του κτιρίου προβλήθηκαν μέσα από μια οπτικο-εικαστική σύνθεση, ιστορικά γεγονότα και ηρωικές μορφές της Επανάστασης, που συνέβαλαν στην απελευθέρωση του Έθνους μας.

Το προβαλλόμενο επετειακό αφιέρωμα υπενθύμισε το χρέος μας να τιμούμε τους προγόνους μας που πότισαν με αίμα και θυσίες το δέντρο της λευτεριάς και την ιστορία μας που πάνω στα διδάγματα της θεμελιώσαμε το μέλλον του Έθνους μας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας κ. Ιωάννης Κιοσές σχετικά με τη συμμετοχή της Π.Ε. Φλώρινας στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, δήλωσε: «Στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την έναρξη της επαναστάσεως του 1821, τιμούμε σήμερα τον αγώνα των προγόνων μας, αγώνα με διαχρονική σημασία μέχρι και τη σημερινή επέτειο. Το μήνυμα τις ενότητας, της αδελφοσύνης και την ενθύμησης του αγώνα των προγόνων μας για το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας και ανεξαρτησίας της χώρας μας, θα πρέπει να διακατέχει όλους εμάς, όχι μόνο στην μητρώα και πατρώα γη, την Ελλάδα μας, αλλά σ όλο το Έθνος των Ελλήνων, στον απανταχού Ελληνισμό. Στο πλαίσιο αυτό του εορτασμού εύχομαι σ΄ όλους τους Έλληνες και Ελληνίδες χρόνια πολλά. Ως ένα μικρό δείγμα τιμής η Π.Ε. Φλώρινας σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης και τις υπηρεσίες του Δήμου Φλώρινας που συστεγάζονται στο παρόν κτηριακό συγκρότημα, κρίναμε σκόπιμο να το φωταγωγήσουμε, να αναρτήσουμε στην πρόσοψη του μια μεγάλη σημαία, διότι η έπαρση ταιριάζει μόνο στο Ιερό μας Σύμβολο που λέγεται Ελληνική σημαία».

Αύριο, ανήμερα της Εθνικής Επετείου οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στην πόλη της Φλώρινας, με την επίσημη δοξολογία στον Ι. Μ. Ν. Αγίου Παντελεήμωνος, την Επιμνημόσυνη Δέηση και την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της Πλατείας Γ. Μόδη, υπο την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ενώ για δεύτερη μέρα θα προβληθεί το οπτικό αφιέρωμα της Εθνεγερσίας στο κτίριο της Π.Ε. Φλώρινας.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.