Τα (ΑΠ)Ε-λ Ντοράντο αφανίζουν τους Ινδιάνους – Του Δημήτρη Καραθανάση



Του Δημήτρη Καραθανάση:

Παρακολουθώ όπως και όλοι οι συμπολίτες μου τον τελευταίο μήνα όλα όσα γίνονται τουλάχιστον σε επίπεδο Δήμου μας σχετικά με την εκμετάλλευση για ΑΠΕ  για μερίδια γης της «άγριας χλωρίδας» της Περιοχής μας.

Στα πλαίσια αυτά θα ήθελα να καταθέσω κάποιους συλλογισμούς μου ως ενεργός πολίτης αλλά και ως πρώην υποψήφιος σύμβουλος για το Δήμο Κοζάνης, με πρόθεση και διάθεση να βοηθήσω να γίνει καλύτερος ο τόπος μας και να βρουν τα παιδιά μου και όλων μας λόγο και ουσία να προοδεύσουν και να μεγαλουργήσουν ΕΔΩ, χωρίς να είναι αναγκασμένα να ξενιτευτούν, αλλά και ο τόπος μας να ΜΗΝ οδηγηθεί στην πλήρη απαξίωση.

Εδώ και 2 χρόνια και μετά την ανακοίνωση της βίαιης απολιγνιτοποίησης της περιοχής μας, από την κυβέρνηση, κι ενώ οι φορείς ακόμα συζητάνε για το τι μέλη γενέσθαι στην περιοχή μας, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα τεράστιο σχέδιο εκποίησης των ασημικών της περιοχής μας.

Συγκεκριμένα : 

  1. Εδώ και πέντε χρόνια έχουν δοθεί αδειοδοτήσεις εγκατάστασης ανεμογεννητριών για όλες τις βουνοκορφές της περιοχής μας με μηδαμινά ανταποδοτικά οφέλη στην περιοχή μας.
  2. Τα εδάφη των ορυχείων της ΔΕΗ που η τοπικές αρχές θεωρητικά διεκδικούν την επαναπόδοσή τους στο Δήμο, ξαφνικά μαθαίνουμε πως δόθηκαν σε Γερμανικά Συμφέροντα για εγκατάσταση φωτοβολταΪκών 1-2 Gigawatt.
  3. Κοινοτικά εδάφη πρώην τοπικών κοινοτήτων χωριών, δίνονται σε δεκάδες εταιρίες χωρίς να έχουν λόγο οι κάτοικοι αυτών.

Τα εύλογα ερωτήματα που γεννώνται είναι  : 

  1. Έχει γίνει ποτέ καμία μελέτη χωροθέτησης ενεργειακών πάρκων στο Δήμο μας και έχει αποφασιστεί- συμφωνηθεί κάποιο ποσοστό κάλυψης ?
  2. Έχει γίνει κάποιο σχέδιο για την ενεργειακή απεξάρτηση των οικισμών και κοινοτήτων στων οποίων τα εδάφη θα εγκατασταθούν ενεργειακά πάρκα ? Γνωρίζουν κάποιοι πως εδώ και δεκαετίες το ενεργειακό κόστος στις δημοτικές κοινότητες είναι 3πλάσιο από την πόλη που χρησιμοποιεί τηλεθέρμανση ? 
  3. Όταν έχεις ένα οικόπεδο μπορείς να το δώσεις αντιπαροχή σε κάποιον εργολάβο-επενδυτή και να αποκομίσεις οφέλη τα οποία διασφαλίζουν μελλοντικά σου εισοδήματα. Γιατί δεν απαιτήθηκε το ίδιο και από τις εταιρίες που εγκατέστησαν τις ανεμογεννήτριες ?
  4. Εφόσον η ΔΕΗ θέλει να επενδύσει σε φωτοβολταικά 1-2GW, σε εκτάσεις της περιοχής μας (πρώην ορυχεία) γιατί δεν καλεί όλες τις εταιρίες και τοπικούς εργολάβους που έχουν τα κεφάλαια αλλα και που πλήττονται από τη βίαιη απολιγνιτοποίηση να συμμετάσχουν στο επενδυτικό σχήμα μαζί με όποιον άλλο τοπικό επενδυτή ενδιαφέρεται?
  5. Γιατί δεν καλούνται και απλοί πολίτες μέσω συνεταιριστικών ενεργειακών κοινοτήτων να συμμετάσχουν σε τέτοια σχήματα ?
  6. Έως και πριν 40-50 χρόνια οι τοπικές κοινότητες του Δήμου μας (και όχι μόνο) διασφάλιζαν την ενεργειακή τους επάρκεια, αυτονομία και εμπορική εκμετάλλευση ακόμα, από τα δάση τους (κουρί). Κάποια στιγμή ήρθε το κράτος και τα έκανε δημόσια (δασικά). Σήμερα γιατί δεν μπορεί να γίνουν ενεργειακές κοινότητες καλλιέργειας και εκμετάλλευσης υλοτομίας για ενεργειακούς σκοπούς με μηδενικό ισοζύγιο στο ενεργειακό αποτύπωμα CO2. Στις περιοχές αυτές ? (Σχετική προμελέτη έχω καταθέσει εδώ και χρόνια)
  7. Θα μπορούσαν έσοδα απ όλες αυτές τις δραστηριότητες να τονώσουν τη διαμονή στην περιοχή μας και την ανάπτυξη μέσω της οικονομικής ευμάρειας όλων των πολιτών ?

Για όλα τα παραπάνω (και όχι μόνο) ΠΟΙΟΣ θα έπρεπε να ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΕΙ, να ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ, να ΟΡΓΑΝΩΣΕΙ, και να ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ακόμα και με αγώνα με όλους τους πολίτες αυτού του Δήμου στο ΔΡΟΜΟ αν όχι η ηγεσία του ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ?

ΔΕΝ πρέπει να δαιμονοποιούμε τη θέληση για επενδυτική δραστηριότητα. Πρέπει ΟΜΩΣ να διασφαλίσουμε ΠΩΣ αυτή θα γίνει και θα αποφέρει οφέλη ΠΡΩΤΑ στον τόπο μας κι κατόπιν στο Γερμανό συνταξιούχο, στον Αθηναίο εξ αποστάσεως επενδυτή, και σε κάθε άλλο κυνηγό του ΑΠ-Ελ Ντοράντο.

Αλλιώς δεν διαφέρουμε σε τίποτα από του Ινδιάνους ιθαγενείς που ως γνωστόν μετά τις τόσες επενδύσεις στις περιοχές τους – δεν υπάρχουν πια

Υ.Γ. Για οποιοδήποτε νομικό θέμα στη συμμετοχή θεσμικών  παραγόντων και συγγενών τους, υπάρχει δικαιοσύνη που πρέπει να επιληφθεί και να πάρουμε απαντήσεις. Το όποιο ηθικό θέμα θα το ρυθμίσουν οι συμπολίτες μας στις επόμενες εκλογές. 

Το ΜΕΓΑΛΟ πρόβλημα δεν είναι τι κάνει ο καθένας για τον εαυτό του. Το ΜΕΓΑΛΟ πρόβλημα είναι τι ΔΕΝ κάνει για το τόπο και το σύνολο …..

5 σχόλια στο άρθρο “Τα (ΑΠ)Ε-λ Ντοράντο αφανίζουν τους Ινδιάνους – Του Δημήτρη Καραθανάση

  1. Ελ ίντιο Ντοράντο( ο χρυσος Ινδιανος) και ελ Ρει Ντοραντο( χρυσος βασιλιας),ειναι το ονομα με το οποιο ηταν γνωστος στους ισπανους ενας φανταστικος τοπος ,στο βορειο τμημα της νοτιας αμερικης ,στην οποια πιστευαν οτι υπηρχε χρυσος και ανεξαντλητα πλουτη.η μανια των ισπανων κατακτητων για πλουτη εγινε η αιτια για ενα απ τα χειροτερα! μαζικα εγκληματα κατα των ιθαγενων λαων της αμερικης και οχι μονο!!
    Και αυτοι οι κονκισταδορες,στα ισπανικα σημαινει κατακτητες,συνεχιζουν να πινουν το αιμα των ανθρωπων,οπου γης!!
    Αφου ηπιαν αυτοι οι εγκληματιες το αιμα των ιθαγενων της αμερικης,δηλαδη ” ηπιαν” το χρυσαφι που υπηρχε στον τοπο τους,τους ανοιξε η ορεξη και ανοιγουν παντου θυγατρικες κονκισταδορικες,παλι οπου της γης!
    Και στην ελλαδα στις Σκουριες της χαλκιδικης!!
    Ενα διαρκες εγκλημα για μια χουφτα δολαρια,αν αναλογισθει κανεις τις επιπτωσεις και ποσες θεσεις θα χαθουν οριστικα απο αλλες δραστηριοτητες,τουρισμος και συναφη επαγγελματα,γεωργια,κτηνοτροφια,αλιεια,μελισσοκομεια,μεταποιηση,κατασκευες και αλλα!!
    Εκεινο για το οποιο αγωνιζονται οι κατοικοι της περιοχης ειναι να σταματησει η επεκταση της μεταλλευτικης δραστηριοτητας στις Σκουριες για να αποκατασταθει το περιβαλλον που εχει βαναυσα υποβαθμιστει και να συνεχισουν τη δραστηριοτητα
    τα παλαια μεταλλεια με το προσωπικο που ηδη υπαρχει!!
    Εξ αλλου σε εργα αποκαταστασης του βεβαρυμενου( βεβαρημενου) περιβαλλοντος μπορουν να απασχοληθουν εκατονταδες κατοικων για μεγαλο χρονικο διαστημα!!
    Οι συγχρονοι κονκισταδορες,οι ελ ντοραντο που πονανε για να βρουν εργασιες οι ιθαγενεις ολων των εποχων κσι χωρών!!!
    Υποκρισιας το αναγνωσμα!!
    Μεσα σ αυτους που πονανε για την τυχη της ελ ντοραντο ειναι και ενας ντοπιος εκλεγμενος που αντι να κοιλοποναει για τον τοπο του,το σεληνιακο τοπιο της περιοχης του,γινεται κηνσωρ και τιμητης για τον χρυσο που υπαρχει στις Σκουριες!!
    Εδω υπαρχει το προβλημα και καποιοι ψαχνουν να λυσουν αλλου προβληματα!!
    ” αλλο τα κακαρισματα κι αλλου γενναει η κοτα”
    Θελω να πω ,απευθυνομενος προς τον συνηγορον της ελ ντοραντο,οτι εκτος απο το παιχνιδι jega( σουαχιλ),υπαρχει και το επιτραπεζιον οικογενειακον παιγνιον( παιχνιδι) που λεγεται: αναζητωντας την χαμενη ελ ντοραντο!!
    Κανει θρσυση στα χαταλα( παιδία,)!
    Εδω υποφερουμε και με τις Σκουριες ασχολουμαστε!!
    Αν και βέρος βολιωτης για το παραπανω αξιζει η ποντιακη,ευστοχη παροιμια” αλεπόν τρώει,ζεπήρα πρέσκεται”
    Τα παιδια παιζει…αττικη και οχι ποντιακη συνταξη!!
    Χάταλα στα ποντιακά ειναι τα μικρα παιδια,τα κούτσκα που λεμε εμεις οι βολιώτες!
    Κούτσκος απο την τουρκικη λεξη kucuk!!! και buyuk ο μεγαλος!!εχει μπόι που λεμε στο ελ λαντα της παροικιας της ελ ντοραντο!!

    1. Οι προνομιούχοι Ινδιάνοι για δεκαετίες έτρωγαν καλά έπαιρναν παχυλότατους μισθούς…εεε βουβαλους εννοώ σε βάρος όλων των άλλων μη προνομιούχων Ινδιάνων που έτρωγαν ψίχουλα. Οι προνομιούχοι Ινδιάνοι ήταν τόσο καλοζωισμένοι και θρασείς που ήθελαν μόνο αυτοί και τα παιδιά τους να παίρνουν τους καλύτερους βούβαλους, τα καλύτερα άλογα και δωρεάν ρεύμα…εεε σιτάρι για τις σκηνές τους ενώ στους άλλους μη προνομιούχους πωλούσαν το σιτάρι πανάκριβο και όχι μόνο αυτό αλλά τους κορόιδευαν κιόλας λέγοντας τους πως το σιτάρι ήταν το φθηνότερο στην Δύση. Και όποτε οι μη προνομιούχοι σήκωναν κεφάλι οι προνομιούχοι τους έκοβαν το σιτάρι.
      Μέχρι που ήρθαν οι καουμπόηδες και έδιωξαν τους προνομιούχους Ινδιάνους και δε βρέθηκε κανείς να τους υποστηρίξει γιατί πλέον οι μη προνομιούχοι τους μισούσαν.

  2. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΙΔΕΣ ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΣΑΝ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΙΝΔΙΑΝΟΥΣ,ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΗ.
    ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΒΕΒΑΙΑ ΤΟΥΣ ΕΔΩΣΑΝ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΟΠΩΣ ΑΔΕΙΕΣ ΓΙΑ ΚΑΖΙΝΟ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥΣ.
    ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΛΝΤΟΡΑΝΤΟ ΟΜΩΣ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΙΔΕΣ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΙΝΔΙΑΝΟΥΣ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΜΑΤΣΟ Σ….Α

    1. Οι μη προνομιούοι ινδιάνοι έτσι κι αλλιώς χαμένοι ήταν. Τώρα γουστάρουν να βλέπουν τους καλοβολεμένους ινδιάνους να γίνονται κι αυτοί τα ίδια. Δε θα μας λείψει η ΔΕΗ.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.