Συγκρότηση της Επιτροπής Φοιτητών Κοζάνης και κάλεσμα στην κινητοποίηση σωματείων και φορέων την Τετάρτη 17 Μαρτίου



Την Κυριακή 14/3 πραγματοποιήθηκε συνάντηση φοιτητών της Κοζάνης, είτε σπουδάζουν στα Τμήματα της πόλης, είτε έχουν καταγωγή από την Κοζάνη. Στη συνάντηση αυτή πάρθηκε η απόφαση να συγκροτηθεί επιτροπή φοιτητών της πόλης για να μπορέσουν όλοι οι φοιτητές από καλύτερη θέση και με κοινό αγώνα να παλέψουν για τα δίκαια αιτήματά τους, με βασικότερο το να ανοίξουν άμεσα όλες οι σχολές, με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Οι φοιτητές κατέληξαν στο παρακάτω κείμενο:

ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ ΜΕ ΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ!

Ο ΝΟΜΟΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ-ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ

Είμαστε φοιτητές που είτε σπουδάζουμε στην Κοζάνη είτε έχουμε καταγωγή από εδώ και σπουδάζουμε σε άλλες πόλεις. Οι περισσότεροι έχουμε επιστρέψει στην πόλη που σπουδάζουμε, αλλά συνεχίζουμε την τηλεκπαίδευση, είτε επιστρέψαμε πίσω στην πόλη που μεγαλώσαμε είτε γιατί λόγω οικονομικών προβλημάτων αναγκαστήκαμε να επιστρέψουμε σπίτια μας και να ξενοικιάσουμε από την πόλη που σπουδάζαμε είτε γιατί τις σχολές μας η κυβέρνηση τις κρατά  εδώ και ένα χρόνο κλειστές λόγω της πανδημίας. 

Πήραμε την πρωτοβουλία να δράσουμε από κοινού γιατί:

  • Πολλοί από εμάς είναι 1ο και δεν ξέρουν πως μοιάζει η σχολή τους. Ακόμα όμως και αυτοί που είμαστε 2ο έτος έχουμε κάνει μόλις ένα εξάμηνο μάθημα δια ζώσης
  • Έχουμε ξεχάσει πως είναι να είσαι φοιτητής. Προσπαθούμε να παρακολουθήσουμε τα μαθήματά μας, να διαβάσουμε και να ολοκληρώσουμε τις σπουδές μας μακριά από την σχολή μας.
  • Έχουμε εργαστήρια τα όποια δεν μπορούμε να τα κάνουμε κοιτώντας την οθόνη ενός υπολογιστή, πολύ περισσότερο να εξεταστούμε σε αυτά.
  • Έχουμε επιστρέψει πίσω στην πόλη μας, εργαζόμαστε για να στηρίξουμε την οικογένεια μας και η κυβέρνηση μας απειλεί με διαγραφές γιατί είμαστε «αιώνιοι» φοιτητές.
  • Προβληματιζόμαστε για το τι θα γίνει όταν τελειώσουμε την σχολή μας, αν θα καταφέρουμε να δουλέψουμε στο επάγγελμα που επιλέξαμε, αν το πτυχίο μας θα μας εξασφαλίσει δουλειά

Η κυβέρνηση, λοιπόν αντί να πάρει μέτρα για όλα αυτά, αντί μετά από ένα χρόνο να ασχοληθεί με το πώς θα ανοίξουν οι σχολές μας με ασφάλεια, πως θα επιστρέψουμε στον «φυσικό» μας χώρο, πίσω στα εργαστήρια και στα αμφιθέατρα μας, ετοιμάζει ένα Πανεπιστήμιο ακόμα χειρότερο από ότι το αφήσαμε, με διαγραφές, πελατεία στα ιδιωτικά κολλέγια, ακόμα και πειθαρχικές αλλαγές με τιμωρίες για όποιον σηκώνει κεφάλι.

Εντείνει την καταστολή κάθε αγώνα μας, που διεκδικεί μέτρα για να ανοίξουν οι σχολές μας και να μπορούμε να σπουδάσουμε με τους όρους που θέτουν οι ίδιες οι δυνατότητες του σήμερα. Για αυτό είδαμε τις εικόνες στο ΑΠΘ, όπου δυνάμεις της αστυνομίας χτύπησαν την κινητοποίηση στην Πρυτανεία του Ιδρύματος. Η κυβέρνηση φοβάται την δύναμη που έχει ο συλλογικός και οργανωμένος αγώνας μας. Γιατί τα αιτήματά μας είναι δίκαια.

Φοβάται τον αγώνα που δίνουν οι φοιτητές για να ανοίξουν επιτέλους οι σχολές μας με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Φοβάται ότι οι φοιτητές δεν θα σκύψουμε το κεφάλι, δεν θα δεχτούμε το μέλλον που μας ετοιμάζουν. Για αυτό και προετοιμάζεται και εντείνει την καταστολή με κάθε τρόπο.

Και όλα αυτά την ίδια ώρα που ακούμε ότι τα πανεπιστήμια και αυτό το εξάμηνο θα παραμείνουν κλειστά, γιατί, όπως κυνικά λέει το Υπουργείο, δεν υπάρχουν χρήματα και χρόνο για να μπορέσουν να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα. Προκαλούν την λογική μας, γιατί ταυτόχρονα δίνουν 30 εκ. ευρώ φέτος για αστυνομία και κάμερες στις σχολές μας, δίνουν 150 εκ. ευρώ ενίσχυση σε αεροπορική εταιρεία γιατί μειώθηκαν τα κέρδη της, δίνουν πολλά εκατομμύρια στα ΜΜΕ, δίνουν δις. ευρώ για πολεμικό εξοπλισμό, και η λίστα συνεχίζεται.

Επειδή είμαστε μακριά από την πόλη που σπουδάζουμε ή οι σχολές μας είναι κλειστές δεν σημαίνει ότι θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια!

Οι φοιτητές βγαίνουμε μπροστά για τα δικαιώματά μας!

Απαιτούμε:

  • Να ανοίξουν εδώ και τώρα τα πανεπιστήμια, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Είναι απαράδεκτο έναν ολόκληρο χρόνο να μην μπορούμε να κάνουμε εργαστηριακά μαθήματα και συνολικά μαθήματα που είναι απαραίτητο να γίνονται δια ζώσης όπως εργαστηριακά μαθήματα για τους Μηχανικούς, κλινικές για τους γιατρούς, καλλιτεχνικά μαθήματα για φοιτητές στις αντίστοιχες σχολές. Δεν θα ανεχτούμε άλλο η μόρφωσή μας να υποβαθμίζεται όλο και περισσότερο. 
  •  Για όσο παραμένουν τα ιδρύματα κλειστά να δοθεί ο απαραίτητος υλικοτεχνικός εξοπλισμός, τόσο για την παρακολούθηση των μαθημάτων όσο και για την εξασφάλιση της συμμετοχής μας στην εξεταστική που θα έρθει. Να παραχωρήσει αντίστοιχο κονδύλι η Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας και ο Δήμος Κοζάνης.
  •  Εδώ και τώρα να δοθεί η δυνατότητα στους φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλες πόλεις να μπορούν να μετακινηθούν οποτεδήποτε το επιθυμούν στις πόλεις σπουδών τους . 
  • Να παρθούν πίσω τα νέα μέτρα καταστολής και οι διαγραφές φοιτητών. Ο νόμος να μείνει στα χαρτιά.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.