Ο Γιώργος Αμανατίδης για τον ένα και πλέον χρόνο πανδημίας στη χώρα



Tο τίμημα υπήρξε βαρύ σε παγκόσμιο επίπεδο. Θρηνήσαμε ζωές, τα συστήματα υγείας δοκιμάστηκαν, η οικονομία βυθίστηκε σε ύφεση και τα περιοριστικά μέτρα δοκίμασαν και εξακολουθούν να δοκιμάζουν τις αντοχές εκατομμυρίων πολιτών.

Σε πολιτικό επίπεδο υπήρξαν πολιτικοί που δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Αγνόησαν επιδεικτικά τις υποδείξεις της επιστημονικής κοινότητας προκαλώντας εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους από την πανδημία, που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. αι τους ευχαριστώ για τον επαγγελματισμό, την ευγένεια και το ανθρώπινο πρόσωπο.

Στον αντίποδα, υπήρξαν πολιτικές ηγεσίες που κατάφεραν να διαχειριστούν υποδειγματικά την παγκόσμια απειλή. Η Ελλάδα και η παρούσα Κυβέρνηση ανήκουν, κατά κοινή ομολογία, σε αυτή την κατηγορία. Με πρόγραμμα, συντονισμό, σεβασμό στην επιστημονική τεκμηρίωση και στους ειδικούς, αποφασιστικότητα, συνέπεια και προληπτική δράση όπου χρειάστηκε, η χώρα μας άντεξε και αντέχει τους ισχυρούς κλυδωνισμούς.

Η κρίση –πέρα από τις αρνητικές συνέπειες- θα μπορούσε να ιδωθεί ως μάθημα που μας δίδαξε ότι:

· οι απειλές υγείας δεν γνωρίζουν σύνορα. Απαιτείται συνεργασία και συντονισμός σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο απέναντι στον κοινό εχθρό.

· η τεχνολογική πρόοδος έχουν καταστήσει τις απειλές υγείας διαχειρίσιμες προκλήσεις. Σε διάστημα μικρότερο των 10 μηνών –πράγμα αδιανόητο και δίχως προηγούμενο στα ιατρικά χρονικά- κυκλοφόρησαν ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια.

· η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να ξεπεράσει το εποπτικό και εφαρμοστικό της έλλειμμα, το οποίο προϋπήρχε, όμως η πανδημία ανέδειξε και επιδείνωσε.

· η υγεία έχει και οικονομική διάσταση. Δεν υπάρχει ακμάζουσα και ευημερούσα οικονομία δίχως υγιή κοινωνία που παράγει, καταναλώνει και δημιουργεί υπεραξίες. Είναι μάταιο να πασχίζουμε για αύξηση της ανταγωνιστικότητας και για υψηλούς αναπτυξιακούς ρυθμούς, αν ο πληθυσμός νοσεί. Προτεραιότητα πρέπει να είναι οι πολιτικές για την υγεία.

· Όλες οι χώρες πρέπει να ενισχύσουν τα δημόσια συστήματα υγείας τους, ώστε να γίνουν ανθεκτικά και ικανά να ανταποκρίνονται σε παρούσες και μελλοντικές απειλές.

· Η επένδυση σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D) είναι κομβικής σημασίας. Η έρευνα παράγει πολύτιμη τεκμηρίωση, που πρέπει να αποτελεί τη βάση για τη λήψη δημόσιων αποφάσεων ευρύτερα και όχι μόνο σε θέματα υγείας.

3 σχόλια στο άρθρο “Ο Γιώργος Αμανατίδης για τον ένα και πλέον χρόνο πανδημίας στη χώρα

  1. ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΔΩΣΑΝ ΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ 40000 ΕΥΡΩ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

  2. …..Σε πολιτικό επίπεδο υπήρξαν πολιτικοί που δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Αγνόησαν επιδεικτικά τις υποδείξεις της επιστημονικής κοινότητας…….

    1. Η απαγόρευση της λατρείας, για την προστασία της υγείας, παραβιάζει τη θρησκευτική ελευθερία Κυριάκος Κυριαζόπουλος Καθηγητής του Εκκλησιαστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ.
    2. Συναυλίες αμείβονται – Ορθοδοξία στο «εδώλιο»
    Στο Αίγιο επιβλήθηκε πρόστιμο 500 ευρώ και αφαίρεση πινακίδων στο αυτοκίνητο που μετέφερε την εικόνα της Παναγίας της Τρυπητής, προστάτιδας της πόλης.
    Από τη μία συνωστίζονται στη συναυλία της Πρωτοψάλτη πλήθος κόσμου, ο Δήμαρχος και ο Πρωθυπουργός (εδώ η επιδημία απεργεί!!!) και από την άλλη μια περιφορά εικόνας, σε φτωχό φορτηγάκι, που ικανοποιεί το Ορθόδοξο φρόνημα των Πιστών, διώκεται αγρίως και τιμωρείται ανελέητα!!!
    3. Κλειστοί οι Ναοί : επρόκειτο για πολιτική απόφαση και όχι της επιτροπής λοιμώξεων.
    Όταν η «θεούσα» κυβέρνηση επέτρεψε ως μέγιστο αριθμό τα εννέα άτομα για τις εκκλησίες ήταν και τότε πολιτική απόφαση. (κ. Αθηνά Λινού Καθηγήτρια επιδημιολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών).
    4. Απαραίτητα τα μέτρα, κανείς δεν αντιλέγει, οφειλόμενη η τιμή, αξιόχρεος ο μεγάλος σεβασμός στους ήρωες γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, επιστήμονες – μελετητές, επιτελικούς αλλά που αρχίζει το παράλογο, και που τελειώνει η φάρσα ;
    5.Ούτε κουβέντα για την Ορθόδοξη Εκκλησία μας που υφίσταται μια πρωτοφανή κατάσταση που αγγίζει τον εσώτατο πυρήνα του είναι Της.
    Ο δήμαρχος της Βενετίας που δεινώς επλήττετο (Άνοιξη το 2020) από την επιδημία του κορωνοϊού γονάτισε με σεβασμό ενώπιον της αρχαίας εικόνος της Παναγίας της Υγείας (ορθόδοξη αρχαιοτάτη εικόνα της Θεοτόκου της Μεσοπαντήτισσας από το Ηράκλειο της Κρήτης) και , προσφέροντας τα διάσημα του αξιώματός του παρεκάλεσε την Κυρία Θεοτόκο για την βοήθειά Της στον χειμαζόμενο λαό!…
    κ. βουλευτή, νόημα ζωής δεν προσφέρει ούτε η πολιτική, ούτε οι κοινωνικές ιδεολογίες, ούτε οι αρετές των ανθρώπων , ούτε οι ατομικές τους επιτυχίες. σε Νόημα ζωής προσφέρει μόνον η πίστη στον αληθινό Θεό.κ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.