Φοιτητουπόλεις μετατρέπονται σε «πόλεις φαντάσματα» λόγω κορονοϊού – Αλυσιδωτές επιπτώσεις στις τοπικές οικονομίες



Πόλεις… ζωντανές, με νεανικό παλμό, όπου φοιτητές και φοιτήτριες κυκλοφορούν κατά χιλιάδες στους δρόμους, γεμίζουν με τις φωνές και τις ζωηρές συζητήσεις τους τις γειτονιές τους, περιοχές που δεν… κοιμούνται, μετατρέπονται σταδιακά σε «πόλεις φαντάσματα» εξαιτίας του κορονοϊού.

Τον τελευταίο χρόνο, περιοχές που κάποτε έσφιζαν από ζωή, ερήμωσαν εξαιτίας του lockdown και της αναγκαστικής τηλεκπαίδευσης με την οποία πραγματοποιούνται τα μαθήματα στα πανεπιστήμια που έβγαλε τους φοιτητές από τα αμφιθέατρα και τους καθήλωσε μπροστά από μία οθόνη. Οι επιπτώσεις είναι αλυσιδωτές στις «φοιτητουπόλεις» της χώρας και αγγίζουν το σύνολο της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας τους. Σπίτια που νοικιάστηκαν για να στεγάσουν τα όνειρα της φοιτητικής ζωής, ξενοικιάζονται εν μία νυκτί και επιχειρήσεις που ζούσαν από την παρουσία των πανεπιστημιακών σχολών μετρούν απώλειες.

Η εξέλιξη της πανδημίας και η αύξηση των κρουσμάτων πανελλαδικά έχουν βγάλει το υπουργείο Παιδείας εκτός προγραμματισμού σε ό,τι αφορά το εαρινό εξάμηνο. «Δυστυχώς ο οποιοσδήποτε προγραμματισμός υπόκειται στα δεδομένα της πανδημίας. Σε αυτή τη φάση δεν μπορούμε να συζητάμε κάτι άλλο πέραν της τηλεκπαίδευσης» αρκείται να αναφέρει στη «ΜτΚ» ο Άγγελος Συρίγος, υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για θέματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Προς αυτή την κατεύθυνση και προκειμένου να διευκολυνθούν οι φοιτητές και οι οικογένειές τους να μην επιβαρυνθούν επιπλέον οικονομικά εξαιτίας των ενοικίων που καταβάλλουν για τα παιδιά τους που σπουδάζουν σε άλλες πόλεις δόθηκε η δυνατότητα μετακίνησης εκτός νομού για διάρκεια 72 ωρών στους φοιτητές που επιθυμούν να αποδεσμεύσουν κάποιο μισθωμένο ακίνητο.

Θεσσαλονίκη

Η απουσία φοιτητών φαίνεται έντονα σε μία πόλη όπως η Θεσσαλονίκη, όπου υπολογίζεται πως φοιτούν περισσότεροι από 120.000 νέοι, εάν συνυπολογίσει κανείς τους φοιτητές των δύο πανεπιστημίων, του ΤΕΙ αλλά και των ιδιωτικών κολεγίων. Όπως υποστηρίζει ο Κώστας Γεωργάκος, μεσίτης και πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτιμήσεων Ακινήτων ΝΑ Ευρώπης στα τέλη Αυγούστου, οπότε και συνηθίζεται οι νέοι φοιτητές να αναζητούν με τους γονείς τους φοιτητική στέγη δεν πραγματοποιήθηκαν τόσες μισθώσεις ακινήτων, όσες οι επαγγελματίες του χώρου ανέμεναν.

«Κάποιοι βλέποντας ότι τα πανεπιστήμια δεν θα ανοίξουν και θα συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση προχώρησαν σε λύση του συμβολαίου τους και κάποιοι άλλοι για να παραμείνουν ζήτησαν μείωση ενοικίου προκειμένου να συνεχίσουν να διατηρούν τα σπίτια» λέει ο κ. Γεωργάκος. Ο ίδιος συμπληρώνει ότι οι ενοικιαστές ζητούν από τους ιδιοκτήτες μειώσεις στα μισθώματα που ξεκινούν από 10% και μπορεί να ξεπεράσουν ακόμα και το 30% του συμφωνημένου ενοικίου.

Σήμερα, στην πόλη της Θεσσαλονίκης η ζήτηση συρρικνώνεται, ενώ κάποιος ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει εύκολα διαμέρισμα ακόμα και στις κατεξοχήν «φοιτητογειτονιές» της όπως είναι η περιοχή της Καμάρας, η Εγνατία, η Αγίου Δημητρίου αλλά και ανατολικότερα, η Μαρτίου, η Πέτρου Συνδίκα, η Παπάφη και η Τούμπα. «Σε όλες τις περιοχές βρίσκεις διαθέσιμα σπίτια και οι ιδιοκτήτες μειώνουν τις τιμές προκειμένου να μειώνονται και τα βάρη του κάθε ακινήτου που διαθέτουν και το έχουν διαθέσιμο». Αναφέρει μάλιστα, πως ακίνητα επιπλωμένα ειδικά για φοιτητές που στο πρόσφατο παρελθόν διατίθεντο έναντι 6 έως 15 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο πλέον μισθώνονται για τέσσερα, πέντε και έξι ευρώ το τετραγωνικό.

Σέρρες

Στην πόλη των Σερρών υπολογίζεται πως κατοικούν περίπου 10.000 φοιτητές, ενώ σύμφωνα με τον δήμαρχο και τους επαγγελματίες της περιοχής αυτή την περίοδο βρίσκονται λιγότεροι από χίλιοι. Όπως εξηγεί ο δήμαρχος Αλέξανδρος Χρυσάφης «αυτό που συμβαίνει στις Σέρρες είναι αντίστοιχο με ό,τι συμβαίνει στις φοιτητουπόλεις σε όλη την Ελλάδα, σε πόλεις δηλαδή όπου υπήρχε έντονη παρουσία φοιτητών και στην οποία στηριζόταν εν πολλοίς και η οικονομία της κάθε πόλης» εξηγεί ο δήμαρχος. «Η απουσία των φοιτητών αποτυπώνεται έντονα στην οικονομία της πόλης» λέει ο κ. Χρυσάφης…

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ εδώ

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Φοιτητουπόλεις μετατρέπονται σε «πόλεις φαντάσματα» λόγω κορονοϊού – Αλυσιδωτές επιπτώσεις στις τοπικές οικονομίες

  1. Αυτά συμβαίνουν όταν μια χώρα έχει εξοντώσει όλες τις παραγωγικές δυνάμεις των “καπιταλιστών” και ζει από τις σάρκες της για να μην κακοκαρδίσει τους αριστερούς.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.