Ομαλές οι κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις – Όλο το παρασκήνιο και οι λεπτομέρειες



Ως ομαλές, σχεδόν στο σύνολό τους, μπορούν να χαρακτηριστούν οι φετινές κρίσεις στην ηγεσία των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες ωστόσο έχουν, όπως κάθε κρίσεις, το δικό τους «παρασκήνιο» και «λεπτομέρειες».

Στο Στρατό Ξηράς το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (ΑΣΣ), υπό την προεδρία του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστρατήγου Χαράλαμπου Λαλούση, αποτελείται από 11 αντιστρατήγους, συμπεριλαμβανομένου και του Αρχηγού. Αποστρατεύτηκαν πέντε αντιστράτηγοι, εκ των οποίων οι δύο συμμαθητές του (ΣΣΕ-Τάξη 1984) και ανά Όπλο έχουμε τα εξής: Έναν Τεθωρακισμένο (τον Αρχηγό), τρεις «καθαρούς» Πεζούς (Ιλαρίδης, Χουδελούδης, Σπανός), τρεις Καταδρομείς (Δεμέστιχας, Φλάρης, Τσιτσικώστας, συμπτωματικώς ΚΑΙ Βατραχάνθρωποι όλοι τους), δύο του Μηχανικού (Κέλλης, Κακκαβάς), ένας Πυροβολητής (Γρυμπίρης) και ένας Αεροπορίας Στρατού (Παπαναγνώστου) για πρώτη φορά από τότε που η Αεροπορία Στρατού έγινε ανεξάρτητο Όπλο του Στρατού Ξηράς.

Από πλευράς Τάξεων, έχουμε έναν – τον Αρχηγό – Τάξεως ΣΣΕ-1984, δύο Τάξεως 1985 (Δεμέστιχας, Ιλαρίδης) και ΟΛΟΙ οι υπόλοιποι – οκτώ συνολικώς είναι συμμαθητές της Τάξεως 1986, συνθέτοντας έτσι μία συμπαγή και ομοιογενή «ομάδα» μέσα στο νέο ΑΣΣ με μία ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ «ιδιαιτερότητα». Όταν μπήκαν τα μέλη της ως «άσοι» (πρωτοετείς) το 1982 (σημειωτέον ήταν η ΠΡΩΤΗ Τάξη της ΣΣΕ που μπήκε απευθείας στις νέες – τότε – εγκαταστάσεις της Σχολής στη Βάρη Αττικής) είχαν ως Διοικούσα τους, δηλ. τεταρτοετείς, την Τάξη του 1983, που είναι η Τάξη του νυν Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, ο οποίος επειδή ήταν και αρκετά υψηλά σε αυτήν και ήταν βαθμοφόρος, σίγουρα είχε διαμορφώσει μαζί με τους συμμαθητές τους τις πρώτες «επιρροές» των «άσων» τους. Πέραν όμως από αυτή τη σχέση, ο Στρατηγός Φλώρος έχει ξεχωριστές «σχέσεις» με τους 86άρηδες αντιστρατήγους. Για παράδειγμα: Ως προελέχθη, με τρεις εξ αυτών είναι καταδρομείς ΚΑΙ βατραχάνθρωποι, όπως και ο ίδιος. Το πέρασμα από τις Ειδικές Δυνάμεις και ιδίως τη ΜΥΚ έχει ως αποτέλεσμα να έχουν όλοι τους έναν κοινό επιχειρησιακό τρόπο σκέψεως και κοινό «δεσμό». Με τους Αντιστράτηγους Πέτρο Δεμέστιχα και Νίκο Φλάρη έχουν τελειώσει το ίδιο (104ο) Σχολείο της ΜΥΚ. Ο νέος Αντιστράτηγος Γ.Τσιτσικώστας, ο οποίος έχει τελειώσει το αμέσως επόμενο Σχολείο της ΜΥΚ, το 105ο, ήταν ως τώρα άμεσος συνεργάτης του Στρατηγού Φλώρου στο ΓΕΕΘΑ ως Διοικητής της Διακλαδικής Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων. Επίσης ο νέος Αντιστράτηγος Χουδελούδης ήταν επίσης υπό τις διαταγές του ως Διευθυντής Ε’Κλάδου (Πληροφοριών) του ΓΕΕΘΑ κλπ. Επομένως, η επιρροή (τουλάχιστον) του Α/ΓΕΕΘΑ στο νυν ΑΣΣ είναι πολύ σημαντική ως καθοριστική και αναλόγως του πως θα πάνε και οι υπόλοιπες κρίσεις στους άλλους βαθμούς, θα δούμε αν αυτή η επιρροή «μεταφράζεται» (ή θα «μεταφράζεται») ως εκεί, που σημαίνει μία διαμόρφωση της ιεραρχικής πυραμίδος για τα επόμενα χρόνια.

Για μας και υπό το πρίσμα αυτό που εκθέσαμε προηγουμένως, περισσότερη είναι η επιρροή στις κρίσεις αυτές του Α/ΓΕΕΘΑ παρά του ίδιου του Υπουργού Εθνικής Αμύνης Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος πανέξυπνα ποιών, έμεινε έξω

από το παιχνίδι αυτό επιρροών ή «υποδείξεων» ή «επιθυμιών», όπως συνήθως έπρατταν στο παρελθόν συνάδελφοί του, ενώ δεν μπορεί να παραγνωρισθεί και το ότι δεν ακούστηκε φέτος τίποτα σχετικό και για τον ΥΦΕΘΑ Στρατηγό ε.α και Επίτιμο Αρχηγό ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή ο οποίος βεβαίως έχει και γνώση και άποψη, αφού μέχρι πριν 3 χρόνια σχεδόν ήταν Αρχηγός και τους γνωρίζει όλους άριστα.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι επιβραβεύτηκαν οι δύο «νικητές» του περσινού «υβριδικού πολέμου» με την Τουρκία στον Έβρο, ο Αντιστράτηγος Άγγελος Ιλαρίδης και ο νεοπροαχθείς Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης.

Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει για την παραμονή για δεύτερη συνεχή χρονιά στη θέση του Διοικητή της ΑΣΔΥΣ, που είναι υπεύθυνη για τον εφοδιασμό και την υποστήριξη του ΣΞ, του Αντιστρατήγου Λεωνίδα Κακαβά, προερχόμενο από το Όπλο του Μηχανικού. Ο Στρατηγός έκανε εξαιρετική δουλειά την πρώτη χρονιά, τώρα τη γνωρίζει άριστα τη θέση και δεν υπήρχε λόγος να γίνει αλλαγή απλά και μόνο για την αλλαγή.

Τέλος, αλλά όχι έσχατο φυσικά, αφήσαμε τον Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγο Χ. Λαλούση, ο οποίος αποδεικνύεται – εκ των πραγμάτων – ένας ΑΡΙΣΤΟΣ «μάνατζερ», ο οποίος διευθύνει την «ορχήστρα» του κάνοντας ομαδικό παιχνίδι και όχι ατομικό, αφήνοντας τον κάθε «σολίστα» να παίξει τον δικό του ρόλο που του έχει ανατεθεί, κάτω από την «μπακέτα» του. Παράλληλα με εξαιρετική μεθοδικότητα «τρέχει» πλήθος μικρών (σχετικά) προγραμμάτων και χαμηλού κόστους, που όλα μαζί όμως μπορούν «σεμνά και ταπεινά» να δώσουν τεράστια ώθηση στο Στρατό.

Στην Πολεμική Αεροπορία, εκτός του Α/ΓΕΑ Αντιπτεράρχου (Ι) Γεωργίου Μπλιούμη, ο οποίος είχε παραμείνει για τρίτο χρόνο ως Αρχηγός με απόφαση ΚΥΣΕΑ εδώ και ένα μήνα, παρέμεινε επίσης ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς για μία ακόμα χρονιά στη θέση του, κάτι απολύτως φυσιολογικό αφού είναι πλήρως επιτυχημένος στην αποστολή του. Αποστρατεύτηκαν ο άλλος Αντιπτέραρχος (Ι) Ιωάννης Γκοντικούλης, ένας εξαιρετικό F-16άρης με σπουδαία σταδιοδρομία στην ΠΑ, ως τώρα Επιτελάρχης ΓΕΕΘΑ, καθώς και ο επί διετία ως Γενικός Επιθεωρητής ΓΕΑ επίσης απολύτως επιτυχημένος Αντιπτέραρχος Μηχανικός Κωνσταντίνος Αράπης, μοναδικός συμμαθητής του Α/ΓΕΑ Τάξεως 1983 της Σχολής Ικάρων. Στη θέση του πρώτου αποστρατευθέντος επελέγη, προήχθη και τοποθετήθηκε ως επιτελάρχης ΓΕΕΘΑ, ο πρώτος στην επετηρίδα των συμμαθητών Aντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Φασούλας, όπως και ο Αντιπτέραρχος (Μηχανικός) Γεώργιος Καραδήμας, ως Γενικός Επιθεωρητής ΓΕΑ.

Στο Πολεμικό Ναυτικό δεν σημειώθηκε επίσης ουδεμία αλλαγή. Μαζί με τον Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη ΠΝ, παρέμειναν ΟΛΟΙ οι αντιναύαρχοι (Μάχιμοι και Μηχανικός), γεγονός και αυτό της απολύτου επιτυχούς δράσεως του ΠΝ σε όλα τα «μέτωπα» την περασμένη χρονιά, ήτοι οι Αντιναύαρχοι (Μάχιμοι) Παναγιώτης Λυμπέρης ΠΝ, ως Αρχηγός Στόλου και Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, ως Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, καθώς και ο Μηχανικός Γεώργιος Μπαμπλένης ΠΝ, ως Διοικητής ΔΔΜΝ.

Ενδεικτικό του ότι οι κρίσεις ήταν φυσιολογικές ήταν και το γεγονός ότι κανένα πολιτικό κόμμα της Αντιπολιτεύσεως δεν εξέδωσε καμία απολύτως ανακοίνωση περί «καρατομήσεων», «κομματικών αποστρατειών» κλπ. Τουλάχιστον ως τώρα και έχει περάσει μία εβδομάδα, επίσης γεγονός πρωτοφανές αν και θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτό δείχνει και μία «ωριμότητα».

Από τα parapolitika.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.