Αγιασμός για το μήνα Μάρτιο 2021 – Σχολικές μνήμες Μαρτίου – Του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα



ΑΓΙΑΣΜΟΣ
Τελέσαμε (1-3-2021) στον Άγιο Διονύσιο Βελβεντού τον Μικρό Αγιασμό για το μήνα Μάρτιο 2021.

Το νερό αγιάζεται με την επίκληση του Αγίου Πνεύματος: ‘’Υπέρ του αγιασθήναι το ύδωρ τούτο, τη δυνάμει και ενεργεία και επιφοιτήσει του Αγίου Πνεύματος…’’.

Η ευεργεσία του είναι για τον όλο άνθρωπο και τους περί αυτόν κινδύνους: ‘’Υπέρ του γενέσθαι το ύδωρ τούτο ιαματικόν ψυχών και σωμάτων, και πάσης δυνάμεως αποτρεπτικόν…’’.

Παίρνουμε Αγιασμό σε δικά μας μικρά δοχεία. Πίνουμε Αγιασμό το πρωί. Δίνουμε στα παιδιά μας να πίνουν. Τα μαθαίνουμε έτσι να εντρυφούν στην μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας. Τη χρειάζονται. Την έχουν ανάγκη. Για την ολοκληρωμένη ανάπτυξή τους. Ας μην τους τα στερεί η επανάπαυσή μας στις υλικές και μόνο τροφές.

Το δοχείο του Αγιασμού βρίσκεται στο Νάρθηκα του Ναού μέχρι 2 ημέρες.

ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ ΜΑΡΤΙΟΥ
Μάρτιος 2021: 200 χρόνια από την Επανάσταση των Ελλήνων το 1821, που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν ‘’για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία’’. Χαραγμένες ανεξίτηλα μέσα μου οι σχολικές γιορτές (θεατρικά σκετς, ποιήματα, τραγούδια ‘’Τα κλεφτόπουλα’’, ‘’Ο χορός του Ζαλόγγου’’ και τόσα άλλα) με τους μαθητές μου. Μακάρι να ‘’κρατήσουν οι χοροί’’ (Δ. Σαββόπουλος).

2η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΤΡΙΩΔΙΟΥ
Διανύουμε τη 2η εβδομάδα του Τριωδίου. Στην εβδομάδα αυτή νηστεύουμε την Τετάρτη και την Παρασκευή. Τις υπόλοιπες ημέρες επιτρέπεται η κατάλυση όλων των τροφών.

ΟΣΙΟΜΑΡΤΥΣ ΕΥΔΟΚΙΑ Η ΑΠΟ ΣΑΜΑΡΕΙΤΩΝ
Την 1η Μαρτίου η Εκκλησία τιμά τη μνήμη της αγίας οσιομάρτυρος Ευδοκίας της από Σαμαρειτών. Ο μακαριστός Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης Διονύσιος Ψαριανός στον ΜΙΚΡΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗ, Κοζάνη 1965, γράφει:

‘’Μεγάλη και θαυμαστή είναι η ανακαινιστική δύναμη της θείας χάριτος και πολλά και καθημερινά είναι τα παραδείγματα ανθρώπων αμαρτωλών, που μπήκαν στον δρόμο της αγιότητος, όπως η αγία Ευδοκία.

Αυτό είναι το έργο του Χριστού μέσα στην Εκκλησία του. Ανακαινίζει τον κόσμο, ξαναγεννά τους ανθρώπους, και φτειάχνει αγίους.

Μέσα στις δυο χιλιάδες χρόνια της Εκκλησίας ξαναγεννήθηκε ο αρχαίος κόσμος κι ό,τι σήμερα υπάρχει και λέγεται πνευματικός πολιτισμός είναι έργο της Εκκλησίας.

Ακόμη κι ό,τι φωνάζουν στον κόσμο οι εχθροί του Χριστιανισμού σαν νέο και δικό τους είναι κακή αντιγραφή της διδασκαλίας και του έργου της Εκκλησίας..’’.

Καλό μήνα! Καλή άνοιξη!

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.