Τα Οινοάνδα, η Αρχαία Ελληνική πόλη της Μικράς Ασίας, στην άνω κοιλάδα του ποταμού Ξάνθου – Του Σταύρου Καπλάνογλου



Του Σταύρου Π. Καπλάνογλου:

Τα Οινοάνδα ήταν μια αρχαία ελληνική πόλη στη Λυκία (Μικρά Ασία), στην άνω κοιλάδα του ποταμού Ξάνθου.

Η Ινουάντα ή Οινοάνδα ή Oenoanda ή Oinoanda ήταν αρχαία πόλητης Μ. Ασίας ,στο δυτικό άκρο της της Πισιδιας, που ανήκει στην επικράτεια της Κιβύρα (Cibyra ), με την οποία και την Μπαλπούρα (Balbura) και την Μπουμπόν ( Bubon ) σχημάτισαν μια τετράπολη, μια πολιτική ομοσπονδία στην οποία κάθε πόλη είχε μία ψήφο, ενώ η Κιβύρα (Cibyra )είχε δύο. πόλη αναφέρεται τόσο αργά όσο η εποχή του Ιεροκλής, ο οποίος, ωστόσο, (σελ. 685 ), το αποκαλεί με το όνομα Enoanda. .

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ

Ο αρχαίος χώρος της Οινοάνδα (Oenoanda) βρίσκεται στα βόρεια σύνορα της Λυκίας, στην ορεινή περιοχή του Καμπαλίτη, 32 χλμ. Δ-ΒΔ του Ελμάλι. Και 88 χλμ. από την Μάκρη.

Η πόλη χτίστηκε στην απομονωμένη πλευρά ενός λόφου κοντά στο σύγχρονο χωριό Incealiler,

Από την Οιοάντα περνά ο αυτοκινητόδρομος που έρχεται από την Μάκρη – αρχαία Telmessus (Fethiye)

Τρία χιλιόμετρα ΒΔ της Οινοάντα βρίσκεται η αρχαία πόλη του η μικρή Τερμισσός ( Termessus Minor. ) που πολλοί τις συνταυτίζουν.

ΤΟ ΟΝΟΜΑ

– Wiyanawanda

Το όνομα Oinoanda βρέθηκε για πρώτη φορά σε σκελετές επιγραφές Hittite με το όνομα Wiyanawanda / Winuwanda (Hittite; wiyana = Κρασί).

– Οινοάνδα.

Προφανώς είναι παραφθορά του ονόματος της Χεττιτικης πόλεως που όπως είδαμε είχε σχέση με τον ΟΙΝΟ

– Μικρά Τερμησσός ή Τερμησσός η προς ττην Οινόανδα

Οντάς αποικία της Μείζονος Τερμισσού που βρισκόταν στην Πισιδία 85 χιλιόμετρα από την Οινοάτα και είχε ιδρυθεί τον 2ο αιώνα π. Χ. ανάμεσα στην Σπάρτη της Μ. Ασίας και την Αττάλεια από την οποία απείχε 37 χλμ προς τον βορρά

ΙΣΤΟΡΙΑ

Λίγα είναι γνωστά για την ιστορία της Οινοάνδαν , και είναι σίγουρα μια από τις παλαιότερες πόλεις σε αυτό το μέρος της σύγχρονης Μ. Ασίας

Το όνομα Οινοάνδα (Oinoanda) βρέθηκε για πρώτη φορά σε επιγραφές των Χετταίων με το όνομα Γυαναγάνδα / Γυνουγιάνδα ( Wiyanawanda / Winuwanda ).

Στην γλώσσα των Χετταίων Γιουάνα ( wiyana ) σημαίνει= Κρασί/οίνος). Σύμφωνα με αυτές τις σφηνοειδείς επιγραφές, γράφτηκε ότι αυτή ήταν μια περιοχή της χώρας Λυκίων που καταλήφθει κατά τη διάρκεια μιας εκστρατείας των Χετταίων εναντίον της πόλης της Ξάνθου.

Η Οινοάνδα είχε κτισθεί σε εύφορη γη και σε στρατηγική τοποθεσία, ελέγχοντας έτσι τα ορεινά περάσματα και τις προσβάσιμες οδικές αρτηρίες.

Σύμφωνα με τον Στράβωνα οι πρώτοι κάτοικοι της πόλης ήταν Σόλυμοι.

Οι Σολύμοι ήταν αυτόχθονες που ζούσαν στη νοτιοδυτική Μικρά Ασία.

Στην Ιλιάδα αναφέρεται ότι ήταν εχθρικοί απέναντι στους κατοίκους της Λυκίας και συγκρούσθηκαν με τον Βελλεροφόντη που τότε εκπρόσωπουσε του Βασιλιά της Λυκίας Ιοβάτη.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για την ύπαρξη της πόλης από τότε μέχρι τον 3ο αιώνα π.Χ.

Υπάρχουν ίχνη του παλαιότερου οικισμού του τέλους του 3ου αιώνα π.Χ. και των αρχών του 2ου αιώνα.

Φαίνεται ότι η Οινοάντα έγινε αποικία της Τερμησού γύρω στο 200-190 π.Χ. μιας μεγάλης πόλεως που βρισκόταν ανατολικά ανάμεσα στην Αταλλεια και την Σπάρτη της Μ. Ασίας

— Βασίλειο της Περγαμου

Το 197 π.Χ. οι πόλεις της Λυκίας καταλήφθηκαν από τον Αντίοχο Γ΄ του Μεγάλου της Συρίας (223-187 π.Χ.) πριν παραχωρηθούν στους Ρωμαίους.

Οι μόνες εξαιρέσεις ήταν το λιμάνι της Telmessus και, πιθανώς, η Oenoanda, η οποία ενσωματώθηκε στην επικράτεια του Eumenes II Soter (197-159 π.Χ.) της Περγάμου, λίγο μετά την Ειρήνη της Απάμειας (188 π.Χ.).

Το οχυρωματικό τείχος της πόλης μοιάζει πολύ με αυτό της Περγάμου και θεωρείται μέρος της αλυσίδας των οχυρώσεων που η Πέργαμος έγινε σε όλη τη Δυτική Μικρά Ασ

Κιβυριακή Τετράπολη

Κατελήφθει από τους Ρωμαίους και υπήρξε μέλος της Τετράπολης συμμαχίας μαζί με με τις πόλεις Κιβύρα , Bubon, Balbura τον 2ο αιώνα π.Χ., μια συμμαχία που διαλύθηκε από τον Ρωμαίο διοικητή Lucius Licinius Murena το 84 π.Χ.

Μετά από αυτό, το όνομά του αναφέρθηκε ως πόλη στη Λυκία και την Παμφυλία.,

– Μέρος του Κοινού της Λυκίας

Ο Βεσπασιανός (69-79) αναδιοργάνωσε την επαρχία, το Κοινό της Λυκίας έχασε την ανεξαρτησία του, αν και παρέμεινε εν μέρει αυτοδιοικούμενο και τα μέλη της συνέχισαν να ευημερούν. Το 117-138 μ.Χ., Η Οινόανδα έγιναν μέρος του Κοινού της Λυκίας, , όπως αποδεικνύεται από πολλές επιγραφές.

Σημαντικές ιστορικές πληροφορίες συγκεντρώνονται από τις πολλές επιγραφές που βρέθηκαν στον αρχαίο χώρο, οι περισσότερες από τις οποίες χρονολογούνται από την Πρώιμη Αυτοκρατορική περίοδο (43 π.Χ.-69 μ.Χ.).

Πρόκειται για επίσημα διοικητικά κείμενα, τιμητικές επιγραφές δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα και χαλίκια από τις αρχές των αυτοκρατορικών χρόνων, καθώς και αποσπάσματα από τη μεγάλη επιγραφή του επικούριου φιλόσοφου Διογένη.

Η πόλη Οινοάντα αναφέρεται από τον Στράβωνα, τον Πλίνιο και τον Στέφανο Βυζάντιο.

ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ

Πολλά ονόματα που εμφανίζονται στις επιγραφές του Oenoanda σχετίζονται με δωρεές

Μερικοί πλούσιοι πολίτες κατάφεραν μέσω δωρεών και δημόσιων υπηρεσιών να ανέβουν κοινωνικά και να έχουν τίτλους, όπως ο τίτλος του «Λυιάρχη» ή του «Αρχιερέα» (αρχιερέα) του Αυγούστου.

Αυτές οι αριστοκράτες της χώρας κατάφεραν συχνά να αποκτήσουν τη ρωμαϊκή ιθαγένεια.

– Όπραμοας (Opramoas) από τη Ροδιαπόπολη

Το πιο γνωστό από αυτά ήταν ο πλούσιος Όπραμοας από τη Ροδιαπόπολη,

Ο Opramoas ήταν σύγχρονος του Ρωμαίου αυτοκράτορα Antoninus Pius (r.138-161). Ο πατέρας του ήταν από τη Ροδιαπόπολη, ενώ η μητέρα του ήταν από την Κορυδαλλή.

Ο Opramoas ήταν ένας σημαντικός ευεργέτης των πολιτών τον 2ο αιώνα μ.Χ.. Ήταν μεγαλοπρεπής και οι δραστηριότητές του καταγράφονται σε εκτεταμένες ελληνικές επιγραφές στους τοίχους του μαυσωλείου του στη Ροδιαπόπολη.

Μεταξύ του 140 και του 143 μ.Χ δώρισε παρά πολλά χρήματα με σκοπό την αποκατάσταση μετά από σεισμό που έπληξε 28 πόλεις της Λυκίας.

Μεταξύ των ωφελούμενων πόλεων ήταν η Oenoanda, η οποία αποδέχτηκε μια γενναιόδωρη προσφορά 10.000 δηναρίων για την κατασκευή λουτρών.

– Λικίνιος Λόνγκους ( Licinius Longus )

O Λικίνιος Λόνγκους, ήταν «Λυάρχης» (πρόεδρος της Λυκιακής Συμμαχίας). Και συγγενής του προαναφερθέντος Ομπράμοα

Ένας ειδικός δωρητής από την Oenoanda ο οποίος έκανε γενναιόδωρες προσφορές στις πόλεις της Λυκίας και προσέφερε δημόσιες παραστάσεις.

– Κατάλογος πόλεων Ιερικλέους

Η πόλη αναφέρεται στον κατάλογο πόλεων που συνέταξε τον 6ο μ.Χ. αιώνα ο Ιεροκλής ο γραμματικός.

–Ρωμαϊκή γέφυρα

Ενδείξεις για μια αρχαία Ρωμαϊκή Γέφυρα στα Οινοάνδα εμφανίστηκαν στη δεκαετία του 1990.

– Σήμερα έδρα Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησία

Η Οινοάνδα είναι η έδρα τιτλούχου (τιτουλάριου) της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησία

–ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

Αρχαίοι συγγραφείς κάνουν αναφορά στους κέδρους της περιοχής, χωρίς να σχολιάσουν το ζήτημα του εμπορίου

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΤΑΛΟΙΠΑ

Τα ερείπια της πόλης βρίσκονται δυτικά το σύγχρονου χωριού Incealiler της επαρχίας Μούγλας. βρίσκονται στην κορυφή ενός λόφου που έχει δύσκολη πρόσβαση συμπεριλαμβάνει:

– Η Ακρόπολη και τα τείχη

Η ακρόπολη των Οινοάντα οχυρώθηκε και είχε μεγάλες νερό δεξαμενές νερού .

Τα δημόσια κτίρια του κατασκευάστηκαν σε άλλες βεράντες έβλεπαν προς τον νότο.

Γύρω από το 200 έως το 150 π.Χ., χτίστηκε ένας τοίχος πολυγωνικής τοιχοποιίας, με μέγιστο διατηρημένο ύψος 10 μέτρα. το νότιο τμήμα της πόλης.

Το τείχος περιλάμβανε πεντάγωνο και κυκλικούς πύργους, δύο από τους οποίους έχουν διατηρηθεί, ενώ τα απότομα περίχωρα της πόλης προσέφεραν επιπλέον ασφάλεια.

Ωστόσο, οι κάτοικοι έχτισαν ένα τείχος ύψους δέκα μέτρων γύρω από την πόλη τους, ο οποίος είναι καλά διατηρημένος. Φυσικά, οι πέτρες και άλλα στοιχεία έχουν αφαιρεθεί από τους κατοίκους των γειτονικών χωριών, αλλά ο χώρος είναι απλά απομονωμένος για να λεηλατηθεί.

Στα ύστερα ρωμαϊκά χρόνια, σε μια περίοδο ανασφάλειας (δεύτερο μισό του 3ου αιώνα μ.Χ.), χτίστηκε ένα νέο οχυρωματικό τείχος με υλικό από προϋπάρχοντα κτίρια.

– Αγορά

Υπάρχουν σημαντικά αρχιτεκτονικά ερείπια της Αγοράς, που χρονολογούνται από τα αυτοκρατορικά χρόνια.3

– Νυμφαίο

Το Νυμφαίο πρέπει να βρισκόταν ανατολικά του συγκροτήματος της Αγοράς, ενώ τα ερείπια δωρικού ναού, πιθανώς αφιερωμένα στον Αυτοκράτορα Αυγούστου (31 π.Χ.-14 μ.Χ.) βρέθηκαν κοντά στην Αγορά.

–Λουτρά -υδραγωγείο

Μεταξύ των υπόλοιπων δημόσιων κτιρίων είναι τα ερείπια δύο θερμών που χρονολογούνται από τα αυτοκρατορικά χρόνια και βρίσκονται στα νότια του θεάτρου, καθώς και τα ερείπια ενός υδραγωγείου που διασχίζει το νότιο τμήμα της πόλης.

–Αγάλματα

Ένας μεγάλος αριθμός βρέθηκαν επίσης βάθρο αγαλμάτων. Αγάλματα βρισκόταν και γύρω από την επιγραφή του Διογένους αλλά δεν βρέθηκαν παρά μόνον οι βάσεις τους.

–Θέατρο

Το ελληνικό θέατρο, χτισμένο σε μια φυσική πλαγιά, βρισκόταν στα βόρεια, στους πρόποδες του λόφου. Το κοίλο χρονολογείται από τα ελληνιστικά χρόνια (2ος αιώνας π.Χ.), ενώ η σκηνή κατασκευάστηκε το δεύτερο μισό του 1ου αιώνα μ.Χ.

– Νεκροπόλεις

Νεκροπόλεις με σαρκοφάγους ανακαλύφθηκαν σε διάφορες θέσεις έξω από τον τοίχο, ενώ βρέθηκαν επίσης τάφοι ναών σε βραχώδεις δυτικές πλευρές της ακρόπολης. Από την αρχαιότητα όλοι οι τάφοι σε αυτήν την περιοχή λεηλατήθηκαν ή ανατράπηκαν, ειδικά κοντά στον τοίχο. Τρεις τύποι τάφων είναι ορατοί: λαξευτοί τάφοι, μερικοί με λιοντάρια καλύμματα. μεγάλες, ανεξάρτητες σαρκοφάγες διαφόρων σχεδίων. και σαρκοφάγοι σε ψηλά, κλιμακωτές πλατφόρμες.

–Το μαυσωλειο της Licinnia Flavilla

Τα ερείπια του μαρμάρινου μαυσωλείου της Licinnia Flavilla, που χρονολογούνται από τον 2ο αιώνα μ.Χ., βρίσκονται στα νότια, έξω από τα τείχη, ενώ ανακαλύφθηκε επίσης μια μακρά γενεαλογική επιγραφή σχετικά με μια αξιοσημείωτη οικογένεια της πόλης.

Μεταξύ των πολλών τάφων που εξακολουθούν να φαίνονται στη νεκρόπολη που περιβάλλει την περιοχή της Οινοάντα, στη βόρεια Λυκία, το μαυσωλείο που χτίστηκε από την Licinnia Flavilla για τους γονείς και τους προγόνους της απολαμβάνει μια ιδιαίτερη διάκριση, την οποία οφείλει τόσο στο μέγεθός της όσο και στην τεράστια γενεαλογική επιγραφή. , που αποτελείται από δώδεκα γενιές των προγόνων και των συνδέσεων της Licinnia Flavilla και του νεότερου συγγενή της Flavianus Diogenes, που κάποτε κάλυπτε την ανατολική πρόσοψη.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΓΡΑΦΗ

Βρέθηκε σε πλακόστρωτη περιοχή στα νοτιοανατολικά του θεάτρου και, σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη, τοποθετήθηκε εκεί η επιγραφή του φιλόσοφου Διογένη.

–Ποίος ήταν ο Διογένης

Ο Διογένης της Οινοάντας ήταν Έλληνας επικούριος του 2ου αιώνα, ο οποίος είχε μια περίληψη της φιλοσοφίας του Επίκουρου χαραγμένο σε ένα τείχος της στοάς στην αρχαία πόλη της Οινοάντα

Δεν γνωρίζουμε τίποτα για τη ζωή του Διογένη εκτός από τις λίγες πληροφορίες που μας αποκαλύπτει.

Ήταν αρκετά πλούσιος για να αποκτήσει μια μεγάλη έκταση γης στην πόλη Oenoanda και να χτίσει μια πλατεία εκεί για να χαράξει την επιγραφή του.

Χρονολογείται στα τέλη του δεύτερου αιώνα με επιγραφικές και γλωσσικές μεθόδους. Έχοντας βρει την ειρήνη ασκώντας το δόγμα του Επίκουρου, μας λέει ότι στα γηρατειά του παροτρύνθηκε να “βοηθήσει όσους θα ακολουθήσουν” και “άρα” να δώσει τις θεραπείες της σωτηρίας μέσω αυτής της βεράντας.

– Ποιος ήταν ο Επίκουρος

Ο Επίκουρος του Νεοκλέους ο Γαργήττιος Γεννήθηκε στην Σάμος το 341 π.Χ. και πέθανε στην Αθήνα το 270 π.Χ. ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος. Ίδρυσε δική του φιλοσοφική σχολή, τον Κήπο του Επίκουρου, η οποία θεωρείται από τις πιο γνωστές σχολές της Ελληνικής φιλοσοφίας.

Η φιλοσοφία του Επίκουρου, συγκροτείται στο σχήμα Κανονικό – Φυσικό – Ηθικό.

–Η πλατεία του Διογένη

Ο Διογένης έκτισε μια ορθογώνια πλατεία περιτριγυρισμένη από στοά και την διακόσμησε με αγάλματα.

Σε μια από τις μικρότερες πλευρές ανέπτυξε μια πύλη, με ίσως το μαυσωλείο του στην αντίθετη πλευρά. Στις δύο μεγάλες πλευρές έγραψε μια μακρά λίστα επικουριακών δογμάτων.

Ο φιλόσοφος χάραξε μια σύνοψη της φιλοσοφίας του Επίκουρου σε έναν τοίχο μιας στοάς, η οποία αρχικά είχε μήκος περίπου 80 μέτρα.

Η επιγραφή παρουσιάζει τη διδασκαλία του Επίκουρου στη φυσική, την επιστημολογία και την ηθική

–Διαστάσεις

Τα θραύσματα του ανακτηθέντος τοίχου, που αρχικά εκτείνονταν πάνω από 80 μέτρα, αποτελούν σημαντική πηγή φιλοσοφικής φιλοσοφίας

Η επιγραφή είχε ύψος 2,37 μέτρα και έχει μήκος περίπου 80 μέτρα.

Αποτελείται από περίπου 25.000 λέξεις και καταλαμβάνει έκταση περίπου 260 τετραγωνικών μέτρων.

Είναι η μεγαλύτερη ελληνική επιγραφή που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Οι εκτενής φιλοσοφική επιγραφή του Διογένη ταυτοποιήθηκε αργότερα από διάσπαρτα θραύσματα, προφανώς από την στοά. Δεν είναι βέβαιο ότι είναι δημιουργία του Διογένη

Τα εγγεγραμμένα μαρμάρινα α τετράγωνα χρησιμοποιηθήκαν αργότερα για την ανακατασκευή του τείχους της Οιοάντα σαν οικοδομικό υλικό με αποτέλεσμα να να διασκορπιστούν τα κομμάτια και να μην είναι ενιαία..

–Πότε ανακαλύφτηκε

Ανακαλύφθηκε το 1884 από τους Maurice Holleaux και Pierre Paris και

το περιεχόμενο των πρώτων 64 θραυσμάτων δημοσιεύτηκε το 1892.

Έκτοτε, κατά καιρούς ανακαλύπτονται και άλλα θραύσματα.

–Εποχή κατασκευής

Η λεπτομερής επιγραφή του φιλόσοφου σκαλίστηκε γύρω στο 120 μ.Χ. σε τοίχο, σε δημόσιο χώρο της πόλης, ώστε να είναι ορατή από τους ανθρώπους Η ανακάλυψη και αποκατάσταση των θραυσμάτων είναι μια συνεχής διαδικασία. εκτιμάται ότι το μέρος που ανακτήθηκε πρέπει να είναι μόνο το ένα τέταρτο ή το ένα τρίτο της ανέπαφης επιγραφής

-Τι περιλαμβάνει.

Η επιγραφή περιλαμβάνει τρεις πραγματείες γραμμένες από τον Διογένη, καθώς και διάφορα γράμματα και αξιώματα:

Τα περισσότερα αποσπάσματα προέρχονται από τα δύο μεγάλα έργα του φιλόσοφου, Επικούρου της Ηθικής και της Φυσικής.

Μια πραγματεία για την ηθική, η οποία περιγράφει πώς η ευχαρίστηση είναι ο στόχος της ζωής, πώς η αρετή είναι ένα μέσο για την επίτευξή της και πώς να επιτύχει μια ευτυχισμένη ζωή.

Μια πραγματεία για τη Φυσική, η οποία έχει πολλές παραλληλισμούς με τη Lucretia, και περιλαμβάνει συζητήσεις για τα όνειρα, τους Θεούς και περιέχει μια ιστορία για την καταγωγή του ανθρώπου και την εφεύρεση της ένδυσης, του λόγου και Γραφή.

Μια πραγματεία για τα γηρατειά, η οποία φαίνεται να υπερασπίστηκε τα γηρατειά ενάντια στους χλευαστές των νέων. ένα μικρό μέρος αυτής της συνθήκης έχει επιβιώσει.

Επιστολές από τον Διογένη στους φίλους του, η οποία περιλαμβάνει μια επιστολή που απευθύνεται σε μια συγκεκριμένη Αντίπατρο σχετικά με το επικουριακό δόγμα της πολυφωνίας των κόσμων.

Τα Γράμματα του Επίκουρου, που περιλαμβάνει μια επιστολή από τον Επίκουρο προς τη μητέρα του για το θέμα των ονείρων και της φιλοσοφικής ζωής. κ.α.

–ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ

Εντοπίσαμε νομίσματα 2 περιόδων

1.Νομίσματα ΤΟΥ 2ου αιώνα π.Χ. ( 187-185 μ.Χ. )

Τα νομίσματα αυτής της περιόδου είναι φανερό ότι ανήκουν στην εποχή που η πόλη βρισκόταν υπό τον έλεγχο του Βασιλείου της Περγάμου

και

2.Νομίσματα του 1ου αιώνα μ.Χ.

– 1.Νομίσματα ΤΟΥ 2ου αιώνα π.Χ. ( 187-185 μ.Χ. )

α) Τα νομίσματα φέρουν στην μια όψη την κεφαλή του Δια που κρατά ένα σκήπτρο λωτού

Κεφάλι του Ερμή δεξιά, κηρύκειο πίσω από τον ώμο

β) Στην άλλη όψη υπάρχει ο προσδιορισμός της πόλης που έβγαλε το νόμισμα με την λέξη

OINOAN-ΔeωN, & αετός όρθιος τριών τετάρτων δεξιά στον κεραυνό, ή

συστάδα σταφυλιών στο δεξί πεδίο ή

φτερά κλειστά, σκήπτρο (ή σπαθί) πίσω από στρογγυλή ασπίδα στο δεξί πεδίο.

O πάνω από το Α, ο Άρης στέκεται μπροστά, κρατώντας δόρυ και ακουμπά το αριστερό χέρι στην ασπίδα στο πλάι του

2.Νομίσματα του 1ου αιώνα μ.Χ.

α) Τα νομίσματα φέρουν στην μια όψη

Δαφνοστεφανομένη κεφαλή του Απόλλωνα δεξιά; μετρητής μελισσών ή

Δαφνοστεφανομένη κεφάλι του Δία δεξιά, σκήπτρο πίσω από τον ώμο. ή

Ντυμένη προτομή του Ερμή δεξιά, φέροντας μέλισσα πίσω από το κεφάλι

Δαφνοστεφανομένη κεφάλι του Δία δεξιά του Απόλλωνα

Tiberius,

Tiberius,Γυμνό κεφάλι δεξιά

.

β) Στην άλλη όψη υπάρχει ο προσδιορισμός της πόλης που έβγαλε το νόμισμα με την λέξη

TEΡMEΣ-ΣEΩN προς τα αριστερά και τα δεξιά της λύρας.

TEΡ-MHΣ-ΣE-ΩN σε πεδία πάνω και κάτω από φτερωτό κεραυνό.

TEΡMHΣΣEΩN προς τα αριστερά και δεξιά του αετού που στέκεται δεξιά στο κηρύκειο.

/ TEΡMHΣΣEΩN προς τα αριστερά και δεξιά του αετού που στέκεται δεξιά στο κηρύκειο

TEP – OI, άλογο που καλπάζει αριστερά

TEΡ – O πάνω και κάτω από το άλογο που τρέχει δεξιά.

ΤΕΡ – ΟΙ πάνω και κάτω από το ελεύθερο άλογο που καλπάζει δεξιά.

Θρησκεία

Όπως φαίνεται από τα νομίσματα που βρέθηκαν οι θεοί του Ολύμπου είχαν την τιμητική τους ,κάτι ανάλογο δείχνουν και οι επιγραφές που βρέθηκαν

Ο Δίας είναι ο Θεός Ύψιστος (Υψηλότερος), ενώ αναφέρονται επίσης ο Απόλλωνας, ο Ερμής ,ο Άρης ,ο Ασκληπιός, η Λητώ, , ο Ήλιος, η Σελήνη και όλες οι χθόνιες θεότητες.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το ιερό του Λητώ βρισκόταν στη βορειοδυτική πλευρά της ακρόπολης.

Περισσότερες επιγραφές που αναφέρουν τους Μεγάλους Θεούς και τους Διόσκουρους βρέθηκαν κοντά στα Οινοάντα.

Έξαλλου είναι γνωστό οι προαναφερθέντες στην αρχή γηγενείς κάτοικοι της περιοχής Σόλυμοι λάτρευαν τον Κρόνο, κάτι που πιθανότητα συνέβαινε και στην Οιοάντα πάρα το γεγονός ότι τα σχετικά ευρήματα είναι ελάχιστα.

Η ΟΙΝΟΑΝΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

Κοντά στον αρχαιολογικό χώρο υπάρχει ένα μικρό χωρίο με το όνομα Incealiler που ανήκει στην επαρχία της Μούγλας

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.