Διαδικτυακή επιμορφωτική συνάντηση από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Κοζάνης



Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης, ανταποκρινόμενος στην ανάγκη για ουσιαστική και διαρκή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, διοργανώνει ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου και ώρες 19.00-21.00, με προσκεκλημένο τον Επίκουρο Καθηγητή Παιδαγωγικής και Διδακτικής της Γλώσσας στο τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Κωνσταντίνο Γκαραβέλα, με θέμα:

«Ο ΝΕΑΝΙΚΟΣ ΓΛΩΣΣΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΑΙ Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ»

Τις τελευταίες δεκαετίες έχει παρατηρηθεί έντονη διαφοροποίηση στον τρόπο διδασκαλίας του γλωσσικού μαθήματος.

Ενώ παλαιότερα, η γλώσσα προσδιοριζόταν ως ένα σύστημα αποτελούμενο από λέξεις και γραμματική, σήμερα στο επίκεντρο βρίσκεται ο τρόπος που το σύστημα αυτό συναντάται στην καθημερινή επικοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό, η γλωσσική ποικιλότητα θα πρέπει να κατέχει κεντρική θέση στο γλωσσικό μάθημα στο ελληνικό δημόσιο σχολείο. Η Γλώσσα των Νέων αποτελεί μια κοινωνιόλεκτο, η οποία φαίνεται ότι δεν κατέχει τη θέση που της αρμόζει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται η απενοχοποίησή της, να μην προωθείται η καλλιέργεια της κριτικής γλωσσικής επίγνωσης των μαθητών/τριών και να μη δίνεται ο απαραίτητος χώρος για την εξέταση των ιδεολογιών που σχετίζονται με την συγκεκριμένη ποικιλία. Στην παρούσα ομιλία θα υποστηριχθεί μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα πως η σύνδεση του γλωσσικού μαθήματος με τις γλωσσικές εμπειρίες των ίδιων των μαθητών/τριών είναι συμβατή με τη στοχοθεσία των Α.Π. και για το λόγο αυτό προτείνεται η ένταξη της Γλώσσας των Νέων στο γλωσσικό μάθημα.

Ο Κωνσταντίνος Γκαραβέλας είναι Επίκουρος Καθηγητής Παιδαγωγικής και Διδακτικής της Γλώσσας στο τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τα επιστημονικά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα αναπτύσσονται στην περιοχή της Γλωσσικής Διδασκαλίας, της Παιδαγωγικής και της Κοινωνιογλωσσολογίας. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά, αλλά και σε πρακτικά διεθνών και εθνικών συνεδρίων. Έχει επίσης εμπειρία και δημοσιεύσεις σε θέματα σχεδιασμού, ανάπτυξης και αξιολόγησης διδακτικών υλικών, καθώς και στην επιμόρφωση εκπαιδευτικών. Στο παρελθόν έχει υπηρετήσει τη δημόσια και ιδιωτική δευτεροβάθμια και επαγγελματική εκπαίδευση. Παράλληλα, έχει διδάξει δια ζώσης και εξ αποστάσεως σε τριτοβάθμια ιδρύματα της Ελλάδος και της Κύπρου.

Μετά την εισήγηση θα τεθούν ερωτήσεις και θα ακολουθήσει συζήτηση.

Όσοι/ες ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε την ομιλία, ακολουθήστε τον σύνδεσμο: https://minedu-secondary.webex.com/meet/gdeliopo

Κατά τη διάρκεια της επιμόρφωσης θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στον κ. Γιώργο Δελιόπουλο (email: georgedeliopoulos@yahoo.gr / κινητό: 6947252260).

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.