Α.Ρ.Κ.Ε. Ομίλου ΔΕΗ: Το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό που πρέπει να το απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες και να μην είναι έρμαιο των καιρικών συνθηκών



Η κακοκαιρία που έπληξε τη χώρα τις προηγούμενες ημέρες, εκτός από τα μεγάλα προβλήματα που προκάλεσε κατέδειξε την ανικανότητα του κράτους να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις αλλά και την απομυθοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, την ενέργεια και τι θα αντιμετωπίζουν οι πολίτες όταν Επιχειρήσεις Κοινής Ωφελείας (όπως ο όμιλος ΔΕΗ) υποβαθμίζονται για να εξυπηρετήσουν ιδιωτικά συμφέροντα και κομμάτια αυτών πωλούνται στους ιδιώτες.

Αυτός που κλήθηκε να υλοποίηση το σχέδιο της κυβέρνησης και σήμερα είναι στο απυρόβλητο ήταν ο κ. Χατζηδάκης, αναλαμβάνοντας την επόμενη μετά την εκλογή της κυβέρνησης, υπουργός ενέργειας , συκοφαντώντας την εταιρεία για τη βιωσιμότητα και τη λειτουργία της από την πρώτη στιγμή.

Δεν μας λέει όμως όταν πριν ενάμιση χρόνο μας έλεγε ότι ο ΔΕΔΔΗΕ δεν έχει κολόνες και είναι σε άσχημη κατάσταση τι έκανε σαν υπουργός για να τον ενισχύσει και να μπορεί να ανταποκριθεί στο έργο του;
Τίποτα δεν έκανε.

Αντιθέτως τον αποδυνάμωσε από προσωπικό και άλλες υποδομές προωθώντας εργολαβίες.
Δικό του κατόρθωμα είναι ότι σήμερα ο ΔΕΔΔΗΕ δεν μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως και έγκαιρα για αποκαταστάσεις τέτοιων βλαβών.

Το μόνο μέλημα του κ. Χατζηδάκη ήταν πως θα μειώσει το προσωπικό και να δημιουργήσει διευθυντικές θέσεις με μισθούς των 100.000 και 70.000€ συν τα μπόνους ενώ οι ήρωες -όπως τους αποκαλούν τώρα- εναερίτες, δουλεύουν συνεχόμενα με αυτές τις καιρικές συνθήκες και πολύ από αυτούς με μισθούς των 600 και 700€ και στο τέλος να πουλήσει το 49% από μία εταιρεία που είναι φυσικό μονοπώλιο και έχει μόνο κέρδη.

Ένα άλλο βασικό κομμάτι της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης που με τόσο πάθος προωθεί ο πρωθυπουργός και πάλι με τον κ. Χατζιδάκη εκτελεστή σαν υπουργό ενέργειας, ήταν η περίφημη απολιγνιτοποίηση για χάρη των συμφερόντων του Φ.Α. μέσα σε χρονικό ορίζοντα τετραετίας.

Και ήρθε η πρόσφατη κακοκαιρία να μας δείξει ότι χωρίς τις λιγνιτικές μονάδες η χώρα είναι ανοχύρωτη ενεργειακά καθώς αν δεν ήταν αυτές να μπούνε στο σύστημα θα είχε βυθιστεί η χώρα στο σκοτάδι.

Άρα το συμπέρασμα είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει απολιγνιτοποίηση χωρίς μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό και αρκετές από τις λιγνιτκές μονάδες θα πρέπει να έχουν περιθώρια λειτουργιάς και πέρα από το 2030 και όχι το 2023 που λέει η κυβέρνηση.

Η προσπάθεια των υπευθύνων να ρίχνουν το μπαλάκι από τον έναν στον άλλον είναι δείγμα αδυναμίας αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων.

Ειδικά η στάση του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλη να λέει με ύφος Λουδοβίκου ¨όλοι φταίνε¨ εκτός από αυτόν και να συκοφαντεί τους συναδέλφους του ΔΕΔΔΗΕ που κατά κοινή ομολογία δίνουν τη μάχη με αντίξοες συνθήκες και αυτός να φωτογραφίζεται στην πλατεία συντάγματος, είναι προσβολή προς όλους και εδικά σε αυτούς που τον ψηφίσαν και τον στείλανε σε αυτή τη θέση.

Η εξαγγελία του πρωθυπουργού για μείωση στα τέλη διοδίων από τους λογαριασμούς του ρεύματος στα νοικοκυριά που πληγήκαν από την κακοκαιρία είναι κοροϊδία και προσβολή προς αυτούς τους ανθρώπους.

Αλήθεια, πόσο εκτιμά την αποζημίωση αυτών των ανθρώπων ο κ. πρωθυπουργός; 20-30-40€; Και για αυτούς που πέθαναν επειδή δεν είχαν ρεύμα για να λειτουργήσουν τα μηχανήματα που υποστήριζαν την υγεία τους, αυτούς πόσο θα τους αποζημιώσει;

Όταν το ρεύμα γίνεται προϊόν εμπορίου και όχι αγαθό για όλους τους πολίτες και οι υπηρεσίες που το παράγουν και το διανέμουν υποστελεχώνονται για να μην ανέβει το κόστος ενώ οι υπέρογκοι μισθοί των στελεχών δεν επηρεάζουν την τιμή σύμφωνα με όσα είπαν υπουργοί της κυβέρνησης (Χρυσοχοϊδής) και τα παπαγαλάκια που στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική, έχουμε αυτά τα αποτελέσματα.

Η κακοκαιρία αυτή ας γίνει μάθημα για την κυβέρνηση να αλλάξει τακτική και πολιτική για την ενέργεια γιατί το ρεύμα δεν είναι προϊόν για να αποφέρει μόνο κέρδη, είναι κοινωνικό αγαθό που πρέπει να το απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες και να μην είναι έρμαιο των καιρικών συνθηκών.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΚΕ ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Α.Ρ.Κ.Ε. Ομίλου ΔΕΗ: Το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό που πρέπει να το απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες και να μην είναι έρμαιο των καιρικών συνθηκών

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.