Ενημερωτική επιστολή των συνταξιούχων της ΔΕΗ Δ.Μ. στους Βουλευτές, τους Δήμους και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας



Για τα προβλήματα – Τις εκκρεμότητες για τις Συντάξεις

Τους προβληματισμούς των Συνταξιούχων της ΔΕΗ για τις αρνητικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στη περιοχή.

     Δυστυχώς για τον τόπο μας οι συνταξιούχοι οι οποίοι αυξάνονται αλματωδώς λόγω, και του κλεισίματος των δραστηριοτήτων σε σταθμούς και ορυχεία της ΔΕΗ, θα αποτελέσουν τη μόνη σταθερή πηγή εισοδημάτων στην περιοχή μας αφού οι θέσεις που χάνονται δεν αναπληρώνονται σε νέα πεδία της οικονομίας. 

     Η παραπάνω παραδοχή συνδυασμένη με την έλλειψη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου μετάβασης που θα δημιουργούσε νέες θέσεις εργασίας για τους νέους και θα διεύρυνε την οικονομία της περιοχής, κάνει πιο αναγκαία την στήριξη των εισοδημάτων και την επίλυση των διαφόρων προβλημάτων που απασχολούν τους συνταξιούχους.

     Σας παραθέτουμε προβλήματα και εκκρεμότητες που αφορούν τις συντάξεις άλλα και τους προβληματισμούς μας για τις γενικότερες εξελίξεις.

     Να διευκρινίσουμε ότι το Σωματείο μας είναι ανοικτό και σας προσκαλεί να σας ενημερώσει πιο αναλυτικά για όλα τα θέματα. 

  1. Ορθή αποτύπωση του ασφαλιστικού χρόνου για τους πριν του 2016 συνταξιούχους.
  2. Κατάργηση της προσωπικής διαφοράς όταν είναι θετική
  3. Αύξηση του ασφαλιστικού χρόνου  20% για τα ΥΒΑΕ για τους πριν το 2016 συνταξιούχους κατά τον επαναϋπολογισμό.
  4. Κατάργηση – μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης.
  5. Επαναϋπολογισμός των Επικουρικών Συντάξεων με βάσει το νόμο Κατρούγκαλου.
  6. Καταβολή των όποιων αυξήσεων στους παλιούς συνταξιούχους άμεσα και όχι σε πέντε δόσεις.
  7. Καταβολή των αναδρομικών που προκύπτουν από την  αντισυνταγματικότητα των νόμων 4051/12 & 4093/12 που απορρέουν και από τα επικουρικά και στα δώρα με βάση την απόφαση του ΣτΕ.
  8. Επιτάχυνση της καταβολής των ΕΦΑΠΑΞ και των Επικουρικών συντάξεων
  9. Επίλυση μιας σειράς εκκρεμοτήτων ΤΣΜΕΔΕ – ΝΑΤ – 35 χρόνια ΥΒΑΕ -Ταμείο Μετάλλου κ.λ.π.
  10. Υλοποίηση του νόμου Βρούτση. 
  11. Ενίσχυση του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ) με προσωπικό.
  12. Δημιουργία – Ενίσχυση των δομών τρίτης ηλικίας.

Γενικότερα ζητήματα

 Η βίαιη απολιγνιτοποίηση δημιουργεί έντονη ανησυχία για την πορεία της περιοχής για το μέλλον των παιδιών μας τα οποία εγκαταλείπουν σωρηδόν τον τόπο μας.

  Οι έως τώρα διακηρύξεις αποτελούνται από γενικότητες και ευχολόγια και δεν  δίνουν βάσιμες ελπίδες ότι θα υπάρξει η μέγιστη δυνατή ομαλή μετάβαση στη νέα περίοδο.

  Ενώ εσπευσμένα κλείνουν τις μονάδες και τα ορυχεία βάζοντας σε κίνδυνο την ασφαλή τροφοδοσία της χώρας, δεν υπάρχουν προθεσμίες ή και δεσμεύσεις:

  • Για την εναλλακτική λύση της τηλεθέρμανσης
  • Για την έλευση του Φυσικού Αερίου
  • Την αποκατάσταση των εδαφών 
  • Την κατασκευή του Οδικού Άξονα Φλώρινα-Πτολεμαΐδα & Κοζάνη-Λάρισα.
  • Δεν γίνεται καμία αναφορά στο σιδηρόδρομο
  • Καμία συζήτηση για την απόδοση των εδαφών στην τοπική κοινωνία.
  • Δεν υπάρχει ορατή καμία εμβληματική μεγάλη επένδυση για να αποτελέσει την βάση  η οποία θα δημιουργούσε θέσεις εργασίας και την επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας.
  • Το πανεπιστήμιο θα υποστεί μεγάλη συρρίκνωση με τη λειτουργία του νέου Νόμου για την παιδεία.
  • Η αλόγιστη ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών ευνοεί μόνο επιτήδειους και μεγάλα συμφέροντα και έχει ελάχιστα οφέλη για το σύνολο της τοπικής κοινωνίας.
  • Αλλά ούτε για τα άλλα θέματα Επιχειρηματικότητα – Τουρισμός – Γεωργία – Κτηνοτροφία δεν είναι διακριτό ένα σχέδιο που δίνει ελπίδες για ανάπτυξη.
  • Τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν ανακοινωθεί είναι ελάχιστα και ανεπαρκή για να στηρίξουν οποιοδήποτε σχέδιο μετάβασης επιβεβαιώνουν τις παραπάνω εκτίμησεις μας.
  • Στα κοινωνικά θέματα οι δομές Πρόνοιας για την Τρίτη ηλικία  στην περιοχή είναι ελάχιστες, σε μια περιοχή όπου ο μέσος όρος ηλικίας ανεβαίνει με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

    Με αυτά τα δεδομένα η ανησυχία μας εντείνεται και οι ελπίδες για μία κατά το δυνατό ομαλή μετάβαση της οικονομίας σε άλλα πεδία μειώνονται, κάνοντας έτσι το μέλλον της περιοχής και  των παιδιών μας είναι ζοφερό.  

    Καλούμε τους θεσμικούς παράγοντες όλων των επιπέδων της Δυτικής Μακεδονίας να μην επαναπαυθούν στις αόριστες εξαγγελίες για ανάπτυξη και στα ψίχουλα που δίνει η κυβέρνηση στην περιοχή μας.

      Εμείς θα συμμετέχουμε στους αγώνες των θεσμών και των πολιτών για να σταματήσουμε την οικονομική κατάρρευση της περιοχής και τη δημογραφική ερήμωση η οποία θα συντελεστεί.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.