Ομιλία της Π. Βρυζίδου στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα Οπτικοακουστικά Μέσα Ενημέρωσης

Κύριε Πρόεδρε,

Κύριε Υπουργέ,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

το τελευταίο διάστημα ραγδαία αλλάζει η φυσιογνωμία των μέσων ενημέρωσης. Καινούργια δεδομένα καταλαμβάνουν το χώρο.

Έτσι, λοιπόν, οφείλουμε να οργανώσουμε τους κανόνες και το πλαίσιο, στο οποίο θα λειτουργούν όσοι παρέχουν αυτή την πληροφόρηση, από τα μέσα ενημέρωσης, αλλά και να διασφαλίσουμε τους πολίτες, έτσι ώστε να μπορούν να προσεγγίζουν τα Μέσα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αλλά και με ασφάλεια.

Ουσιαστικά μέσα από αυτό το νομοσχέδιο ενσωματώνουμε στο Εθνικό Δίκαιο την Ευρωπαϊκή Οδηγία, η οποία προβλέπει σημαντικά ζητήματα τα οποία και εμείς, ως κράτος, επιθυμούμε να τα ακολουθήσουμε. Είναι σημαντικά,

γιατί προστατεύει τους ανθρώπους που κάνουν χρήση (των νέων τεχνολογιών στα Οπτικοακουστικά Μέσα) και κυρίως τη νέα γενιά και τα μικρά παιδιά, των οποίων κινδυνεύει η σωματική και ψυχική τους υγεία. Έχουμε δει παραδείγματα το τελευταίο διάστημα, τα οποία ήταν ιδιαίτερα επιβλαβή.

 

 

Επίσης, δίνει τη δυνατότητα της εύκολης πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία, κάτι το οποίο έχουμε ακολουθήσει ως Κυβέρνηση και σε άλλους τομείς και φυσικά είναι υποχρέωσή μας και πρέπει να έχουμε διασφάλιση και αυτού του τομέα.

Ένα τρίτο επίσης σημαντικό είναι να ελέγχονται τα μηνύματα που προσλαμβάνουν και παρακολουθούν οι πολίτες και να μην είναι τέτοιας μορφής που θα προάγουν τη βία, που θα ξεσηκώνουν αισθήματα μίσους ή και γενικά αρνητικών συμπεριφορών.

Αυτά είναι κορυφαία ζητήματα τα οποία εισάγονται με αυτό το νομοσχέδιο στην Εθνική μας Νομοθεσία, σύμφωνα και με την Ευρωπαϊκή Οδηγία, για να μπορέσει να διασφαλιστεί το παρόν και το μέλλον.

Το δεύτερο κομμάτι, το οποίο είναι επίσης σημαντικό, είναι η στήριξη των μέσων ενημέρωσης, των τηλεοπτικών σταθμών, των ραδιοφώνων, του έντυπου Τύπου, των ιστοσελίδων (sites), που και αυτά ως επιχειρήσεις έχουν υποστεί συνέπειες από την οικονομική κρίση και οπωσδήποτε πρέπει να ληφθεί μέριμνα για να μπορέσουμε να τα στηρίξουμε.

Έχει ακουστεί από συναδέλφους της Αντιπολίτευσης, με μια ανασφάλεια, ότι αυτή η στήριξη έχει ως στόχο να βοηθηθούν οι πάροχοι, πιθανότατα, ώστε να υπάρχει θετική προδιάθεση απέναντι στην Κυβέρνηση, να μετριαστεί η κριτική τους, διότι γίνεται αυτή η θετική κίνηση.

Οι επιλογές δεν γίνονται με στόχο να βοηθηθούν συγκεκριμένες επιχειρήσεις και πάροχοι, αλλά να είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις, γιατί η βιωσιμότητά τους εξασφαλίζει και τις θέσεις εργασίας. Είναι ουσιαστικά αυτό το οποίο γίνεται για όλους τους εργαζομένους, όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας και γενικότερα της οικονομικής κρίσης.

Θα ήθελα να αναφερθώ ιδιαίτερα, στη μέριμνα και στη στήριξη των Περιφερειακών Μέσων Ενημέρωσης. Εμείς, οι Βουλευτές της Περιφέρειας, έχουμε εκφράσει πολλές φορές στον Υπουργό την ανάγκη στήριξης και τη σημασία των Περιφερειακών Μέσων, διότι οι πολίτες στην Περιφέρεια δεν έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τα τοπικά τους ζητήματα διαφορετικά. Δεν μπορούμε να αναδείξουμε την περιοχή με τα πλεονεκτήματά της, δεν μπορούμε να καταγράψουμε τα προβλήματα, ώστε αυτά να επιλυθούν, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να καταγραφούν όλα τα δεδομένα. Είναι ο καθρέφτης της διαφάνειας και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και την πρόοδο μιας περιοχής.

Θεωρώ ότι είναι σημαντικό, που υπάρχει οικονομική μέριμνα για τα Περιφερειακά Μέσα και αυτό θα αποτελέσει μεγάλη βάση για τη βιωσιμότητά τους.

Η οικονομική στήριξη που γίνεται, όπως και στα Κεντρικά Μέσα, ώστε να μπορέσουν να πληρώσουν τις οφειλές τους στο ταμείο,

το ΕΔΟΕΑΠ, οι οποίες εδώ και τρία χρόνια υπάρχουν σε πάρα πολλά μέσα, με το διακανονισμό των εβδομήντα δύο (72) δόσεων, είναι ένα σημαντικό βήμα, καθώς επίσης και η πρόβλεψη να καλυφθούν οι οφειλές οι οποίες δημιουργήθηκαν για το επικουρικό ταμείο και την περίθαλψη. Ακόμη, καταργείται το 1,5% του φόρου από τα έσοδα της διαφήμισης, όπως επίσης και το 5% για τη διαφήμιση επί συνόλου, μέχρι το 2022.

Και εδώ θέλω να πω ακόμη ότι η περιφέρεια έχει πολλούς δημοσιογράφους, νέα παιδιά, που πασχίζουν στην καθημερινότητα με δύσκολες συνθήκες. Είναι ένα επάγγελμα που ελέγχεται καθημερινά, που χρειάζεται πολλή δουλειά και συνεχή ενημέρωση. Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικές αυτές οι κινήσεις. Θα βοηθήσουν και την περιοχή μας, αλλά και το χώρο.

Και, τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ στην επικαιρότητα και στο θέμα της κακοκαιρίας που προέκυψε και να πω ότι υπήρξαν δυσμενείς συνθήκες, ιδίως στην Αθήνα, η οποία δεν ήταν συνηθισμένη σε αυτές τις διαδικασίες, και νομίζω ότι ήταν επιτυχής η επιλογή να υπάρξουν αποφάσεις, οι οποίες δημιουργούν ασφάλεια στους πολίτες. Έτσι δεν κινδυνεύουν, ούτε με το να περιμένουν πολλές ώρες στον δρόμο, αλλά ούτε και να προκύψουν ατυχήματα ή να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία τους.

Έχουμε ακούσει σχόλια για τη διακοπή του ρεύματος. Δεν είναι κυβερνητική επιλογή το ότι κάποια κλαδιά και κάποια δέντρα έχουν πέσει στα καλώδια και έχει γίνει διακοπή. Κριτική μπορεί να ασκηθεί, εάν δεν γίνει καλή διαχείριση ή αν δεν γίνει γρήγορα. Αλλά από την πρώτη μέρα, νομίζω ότι είναι μία επιλογή και πάλι ανασφάλειας και δείχνει ότι δεν υπάρχουν σοβαροί λόγοι να ασκηθεί κριτική και ψάχνουμε τον καιρό ή ψάχνουμε την πανδημία για την ασκήσουμε.

Νομίζω ότι οι πολίτες βλέπουν την καθημερινότητα και είναι σε θέση να κρίνουν, τι είναι προς όφελος και τι είναι εις βάρος της ασφάλειας και της προόδου.

Ευχαριστώ.

Παρασκευή Βρυζίδου
Βουλευτής Ν. Κοζάνης_Νέα Δημοκρατία

 

 

 

 

4 σχόλια στο άρθρο “Ομιλία της Π. Βρυζίδου στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα Οπτικοακουστικά Μέσα Ενημέρωσης

 1. Μια ερωτηση χωρις απαντηση!
  Τωρα με τον καινουριο νομο περι των μεσων ενημερωσης,θα σταματησει ο λουδοβικος να πετσοταίζει τα καναλια τα αξιοπιστα π.χ. ΣΚΑΙ;
  Πρωτη φορα τρεις ολοκληρες μερες 250.000 νοικοκυρια εμειναν χωρις ηλεκτρικο και χωρις νερο!
  Που; σε δημους της Αθηνας!!!
  Αν δεν υπηρχε ο κορονοιος και η εθνικη οδος ηταν γεματη απο αυτοκινητα,τωρα θα θρηνουσαμε πιο πολλους ανθρωπους απο τους τρεις( ο ενας ανθρωπος πεθανε αβοηθητος,λογω ελλειψης ηλεκτρικου,σταματησε η παροχη οξυγονου και πεθανε)
  σε ποια εποχη και πότε περιοχες της αθηνας εμειναν χωρις ηλεκτρικο;ΠΟΤΈ
  9 ημερες οι μετεωρολογοι προειδοποιουσαν για την επερχομενη κακοκαιρια,9 ημερες!!9 ημερες!!
  και ομως εμφανιστηκαν και η ανικανοτητα και η ανυπαρξια των ” αριστων,οι οποιοι ξερουν να δινουν εκατομμυρια για τα καναλια της προπαγανδας,να προσλαμβανουν αστυνομικους για να ελεγχουν τι κουβαλανε οι φοιτητες και οι καθηγητες στις τσαντες τους και ν’ αφηνουν νοσοκομεια και τοπικη αυτοδιοικηση,χωρις νοσηλευτικο προσωπικο και υπαλληλους αντιστοιχα!!!
  και εκατογχειρες να ηταν οι υπαλληλοι των πληγεντων δήμων,παλι δεν εφταναν για να περιορισουν το κακο της θεομηνιας!!
  9 ολοκληρες μερες κυριοι της ” αριστειας” ειχατε να προετοιμασετε τον κρατικο μηχανισμο για την επερχομενη” βαρυχειμωνια” στην αθήνα! που;στην αθηνα!!
  Ακουνε στα ορεινα χωρια της καρδιτσας,του Πηλίου,της κοζανης και ψοφανε στα γελια,για την ” θεομηνια” των αθηνων!!
  οταν χασαν την ζωη τους τοσοι ανθρωποι στο Ματι,βγαλατε τα κονταρια της υποκρισιας,τα οπλα της μισανθρωπιας σας,τα φαρμακερα βελη της δεξιομανιας σας και στησατε στα εξι μετρα την Δουρου…και τον Τσιπρα!!!
  μαθετε αριστοι της Αχριστειας” πως η φωτια δεν ” πεφτει” αργα- αργα σαν τις νιφαδες του χιονιου,η φωτια προτου ακομα εμφανιστει ηδη εχει φερει την καταστοφη!
  ουαι ημιν γραμματεις και φαρισαιοι υποκριται!!
  προκειμενου να βγειτε στην ρημαδα την εξουσια,φορτωσατε κσι το Ματι και το μακεδονικο και το μετανατευτικο στον Τσιπρα!!
  Αν δεν ειχαμε κορονοιο και ο κοσμος ηταν στην εθνικη οδο,θα ειχαμε εκατονταδες παγωμενους ανθρωπους με την ανικανοτητα σας και τις αβελτηριες σας!!
  το μακεδονικο; το κανατε σκαλα για να δικασετε την τοτε κυβερνηση και να ανεβειτε στην ρημαδα της εξουσια και σημερα ολοι εσεις οι γιαλατζι μακεδονομαχοι,προεξαρχοντος του αρχηγουλη σας,πλεκετε το εγκωμιον της συμφωνιας των πρεσπων και αλλαζετε ευχετηριες καρτες με τον ΖΟΡΑΝ ΖΑΕΦ ,τα χριστουγεννα!!!
  μεταναστευτικο; Ο Τσιπρας δηθεν γεμισε την ελλαδα με προσφυγες!
  και εσεις βουλιαξατε δυο νησια απο προσφυγες και στην Αλεξανδρουπολη κυνηγανε τον μηταρακη τον υπουργο μεταναστευτικης πολιτικης και τον θεωρουν επικηρυγμενο!!!
  γιατι;γιατι γεμησε ο Εβρος απο χιλιαδες χιλιαδων μεταναστων!!!!
  Ουαι ημιν οι διυλιζοντες τον κωνωπα και καταπινοντες την καμηλον….
  Αιδώς βολευτές!!!!
  ειχατε 9 ηνερες να προετοιμαστειτε!!!
  στο Τραγικο Ματι δεν ειχαν ουτε 9 λεπτα!!!!
  η φωτια προηγειται της ταχυτηταςωτου φωτός!!τωρα σιγα μην καταλαβατε….ολοι σας..
  Αλλοι ειναι οι εκατογχειρες….που βουτανε τα της εξουσισς!!!
  Βριάρεως ο ” υπευθυνος απο παρνηθα- ικαρια”
  Κόττος ο της πολιτικης προστασιας” ο πολιτικος ρουλετακιας”
  Γυγης ” ο γιγας της κυψελης,λαθος του Βυρωνα,του δημου βεβαιως!βεβαιως!
  Του δημου με περισδοτερα εσοδα αποωτα εξοδα!!εδω γελαει και το παρδαλο κατσικι….
  Τα παραπανω ονοματα ειναι οι εκατογχειρες της αρχαιοτητας!ελεος!!!

 2. Μια εθνικη οδος τεραστια σαν γηπεδο σε πλατος,μια ευθεια γραμμη απο αθηνα – θεσνικη και εγινε ο χαμος με λιγο χιονι!
  Αυτοκινητα ακινητοποιηθηκαν,ανθρωποι παγωσαν,πυροσβεστικα και εκχιονιστικα επαθαν ” βερτικο,παρακρουση”!!
  στο Ματι μια περιοχη με αναρχη δομηση,χωρις δομηση,το ενα σπιτι αγκαλια με το αλλο,με τεραστιες αυλες γεματες δενδρα ελληνικα και φοινικιες και χουρμαδιες( που φλεγονται ευκολα( για να ταιριαζουν με το τοπιο, με ανυπαρξια δρομων,ακομα και τα μονοπατια εκει τα εκαναν νοικιαζομενα δωματια!!
  απο που πολιτικοι υπικριτες της τοτε αντιπολιτευσης θα περνουσαν τα τεραστια και βαρεα οχηματα της πυροσβεστικης για να κατασβεσουν την φοβερη φωτια- θεομηνια;
  αλμα επι κοντω θα εκαναν;
  Ολοι οι πολιτικοι υποκριτες,οι ολιγιστοι της αντιπολιτευσης που εγιναν δικαστες και στρατοδικες στο Ματι και σπιλωσαν ανθρωπους και συνειδησεις για την τεραστια καταστροφη,γνωριζαν η οχι την ανυπαρξια σχεδιου προσβασης της πυροσβεστικης απο το 1955 που αρχισε να κτιζεται η περιοχη;
  και τι εκαναν 70 χρονια τωρα;
  πολιτικες υαινες επεσαν και αρχισαν να ξεθαβουν ” πτωματα” για να κορεσουν την αχορταγη πολιτικη τους υποκρισια και την αναλγησια τους για λιγη δοξα,λιγη εξουσια!!
  σε στρατοδικες της Νυρεμβεργης μετεβληθησαν πολιτικα ανθρωπακια για να στησουν πυρές ιερών εξετασεων!!
  μια φορα θα ηθελα να ημουν εισαγγελεας στην δικη του ” αιωνα” ,να δικασω τετρακις σε ισοβια την υποκρισια,το θρασος,την πονηρια,τον αμοραλισμο ολων αυτων που εκτισαν και ανεχτηκαν την πυρινικη βομβα,το Ματι,οι δολιοι που ηξεραν πως μια μερα θα εκραγει…αρκει να μην εκραγει…οταν θα κυβερναμε εμεις….
  εκλεισε μια εθνικη οδος, με πλατος γηπεδου ποδοσφαιρου,με μια χουφτα χιονι και 250.000 νοικοκυρια εμειναν τρεις μερες και νυχτες χωρις ηλεκτρικο……φαντασθειτε τι θα γινοταν αν κυβερνουσαν οι ” αριστοι” της αχριστειας, το απογευμα που εγινε το τραγικο συμβαν στο Ματι…..ανατριχιαζει…και η κολαση του Δαντη!!!!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.