Η Π. Βρυζίδου με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη για μέτρα στήριξης επιχειρήσεων, εργαζόμενων και άνεργων στην Π.Ε. Κοζάνης



Το παρατεταμένο lockdown είχε σαν αποτέλεσμα τη δικαιολογημένη ψυχολογική κούραση των πολιτών και την οικονομική εξουθένωση των επιχειρήσεων.

Τις προηγούμενες ημέρες η Βουλευτής Ν. Κοζάνης Παρασκευή Βρυζίδου συνάντησε πολλούς επαγγελματίες σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα, καθώς και εκπροσώπους τους, από τους Εμπορικούς Συλλόγους και Σωματεία Εστίασης (Μ. Δεληκώστα, Α. Δραγατσίκα, Θ. Σβώλη και Π. Κάλφα) και κατέγραψε τις επισημάνσεις τους, τις οποίες μετέφερε στον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, σε συνέχεια της συνάντησης που είχε με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη, για την οργάνωση, συνολικά, της οικονομικής στήριξης των επαγγελματιών, τόσο στο χώρο της εστίασης, όσο και στα καταστήματα λιανικής.

Σε αναλυτική συζήτηση κάθε κλάδου χωριστά, συμπεριλαμβανομένου των αγροτών και κτηνοτρόφων, έγινε αναφορά για τις μέχρι τώρα χρηματοδοτήσεις με την επιστρεπτέα προκαταβολή, την αναστολή 75 ημερών εξόφλησης των επιταγών, την αναστολή των ασφαλιστικών εισφορών και την αναστολή εργασιών των εργαζομένων στις επιχειρήσεις, που εξακολουθούν να είναι κλειστές, καθώς και την αντίστοιχη μείωση των ενοικίων.

Τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων θα ανακοινώνονται σταδιακά, ενώ σε αυτά που απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, αφού ψηφιστούν από τη Βουλή.

Κατά τη διάρκεια του 2020 εφαρμόστηκαν μέτρα στήριξης επιχειρήσεων, εργαζόμενων και άνεργων συνολικού ύψους 24 δισ. ευρώ, ενώ για το 1ο τρίμηνο του 2021 μπήκαν σε εφαρμογή επιπλέον μέτρα, το συνολικό κόστος των οποίων διαμορφώνεται ήδη στα 5,9 δισ. ευρώ. Μεταξύ των οποίων είναι :

· Παρατείνεται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021 η περίοδος αναστολής είσπραξης για βεβαιωμένες φορολογικές οφειλές που δεν είναι σε καθεστώς ρύθμισης. Οι οφειλές αυτές, μετά τη λήξη της νέας παράτασης, θα μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα ρύθμισης τμηματικής καταβολής, το οποίο προβλέπει επιλογή μεταξύ 24 άτοκων δόσεων ή 48 δόσεων με επιτόκιο ύψους 2,5%.

· Αναστέλλεται η είσπραξη της δόσης του Φεβρουαρίου ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών για τις άμεσα πληττόμενες επιχειρήσεις, καθώς και για τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή.

· Παρατείνονται έως την 31η Δεκεμβρίου οι πληρωμές των ασφαλιστικών εισφορών, για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Μετά τη λήξη της νέας παράτασης η αποπληρωμή τους θα γίνει είτε με 24 άτοκες δόσεις είτε με 48 δόσεις με επιτόκιο ύψους 2,5% και ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης τα 50 ευρώ. Για τις ήδη ρυθμισμένες οφειλές των επιχειρήσεων, συνεχίζονται οι μηνιαίες παρατάσεις στην καταβολή τους.

· Δρομολογήθηκε ο 6ος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής, που αφορά την απώλεια τζίρου του Ιανουαρίου, ενώ προετοιμάζεται ο 7ος κύκλος, που θα αφορά την απώλεια τζίρου ολόκληρου του 1ου τριμήνου. Και στους δυο αυτούς κύκλους θα υπάρχουν αυξημένα κατώτατα ποσά για την εστίαση και τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή εντός Φεβρουαρίου, ενώ το 50% της ενίσχυσης δεν θα επιστρέφεται.

· Απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή ενοικίου για τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο οι επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία βρίσκεται σε αναστολή με εντολή δημόσιας αρχής, καθώς και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και στις μεταφορές. Οι ιδιώτες εκμισθωτές θα αποζημιωθούν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό με το 80% και οι ιδιοκτήτες-νομικά πρόσωπα με το 60% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος.

· Παρατείνεται για όλο το 1ο τρίμηνο η μείωση ενοικίου κατά 40% στους υπόλοιπους πληττόμενους κλάδους, στην πρώτη κατοικία των εργαζομένων που η σύμβασή τους βρίσκεται σε αναστολή καθώς και στη φοιτητική κατοικία των παιδιών τους.

· Επεκτείνεται η διάρκεια του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» έως την 31η Μαρτίου 2021.

· Παρατείνεται για δύο μήνες η διάρκεια της τακτικής επιδότησης ανεργίας, του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας στους αυτοτελώς απασχολούμενους, που έληξε ή θα λήξει τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Παρασκευή Βρυζίδου
Βουλευτής Ν. Κοζάνης_Νέα Δημοκρατία

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Η Π. Βρυζίδου με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη για μέτρα στήριξης επιχειρήσεων, εργαζόμενων και άνεργων στην Π.Ε. Κοζάνης

  1. Ετοιμοι; 1,2,3, παμε πλάνο!!
    Το στημενο σκηνικο!
    Φωτογραφια εν ωρα εργασιας!
    Ο ενας γραφει στον υπολογιατη και η βουλευτης γραφει συμβατικα!!
    Ο ενας βλεπει στον υπολογιστη το προγραμμα του ΣΚΑΙ και η βουλευτης γραφει: εναν εσπρεσσο στον υπουργο,γλυκο με γαλα,εναν καπουτσινο πολυ γλυκο για τον γραμματεα του υπουργου και εναν σκετο ελληνικο,φαρμακι,για τον κοζανιτικο λαο!!!
    και μετα σβησαν τα φωτα,εκλεισε ο υπολογιστης,αφησαν τα μολυβια κατω και…… η ζωη συνεχίζεται….
    σε τελικη αναλυση ολοι κατι γραφουν….γραφουν !και μας γραφουν…

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.