7 χρόνια Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας



7 χρόνια CluBE

7 χρόνια CluBE, 14/02/2014 με 14/02/2021!

7 χρόνια προσπάθειας, δημιουργικότητας, καινοτομίας!

7 χρόνια «φαγούρας» για να δημιουργήσουμε συνεργασίες και συνέργειες, για να φέρουμε και να αναπτύξουμε νέα γνώση, για να υλοποιήσουμε έργα προστιθέμενης αξίας για τη Δυτική Μακεδονία!

Μέσα στα 7 αυτά χρόνια, μαζί με όλους τους συνεργάτες του CluBE, πετύχαμε αρκετά. Αν και ξεκινήσαμε με μηδενική χρηματοδότηση, είχαμε την υποστήριξη πολλών μελών μας που πίστεψαν σε εμάς. Πίστεψαν στους στόχους που είχαμε θέση και μας βοήθησαν να ξεπεράσουμε δυσκολίες και σκοπέλους στην αρχή της πορείας μας. Το αποτέλεσμα; Από το 2015 που πήραμε το πρώτο μας έργο, φτάσαμε σήμερα στα 16 συνολικά έργα με εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το CluBE και τα μέλη του που προσεγγίζει τα 5 εκ. ευρώ για την περιοχή και με 14 από τα μέλη μας να έχουν ήδη λάβει άμεση χρηματοδότηση μέσω αυτών των έργων.

Όλα αυτά τα έργα είναι ανταγωνιστικά και καινοτόμα και στοχεύουν στην ενίσχυση της έρευνας και ανάπτυξης στη Δυτική Μακεδονία:

  • 10 ευρωπαϊκά έργα Ορίζοντα (Horizon2020), 1 ολοκληρωμένο, 8 υπό υλοποίηση και 1 εγκεκριμένο.
  • 2 διασυνοριακά ευρωπαϊκά έργα Interreg.
  • 1 έργο από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κοζάνης.
  • 1 έργο της ΓΓΕΚ «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ».
  • 1 έργο από το Πράσινο Ταμείο.
  • 1 έργο από τη Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά.

Για την υλοποίησή τους, απασχολούμε σήμερα 14 άτομα υψηλών προσόντων, συμβάλλοντας έτσι στην παραμονή πολύτιμου ανθρώπινου δυναμικού στην περιοχή. Με όλο αυτό το ανθρώπινο δυναμικό, πέρα από την υλοποίηση των έργων μας, δημιουργούμε καινούργιες καινοτόμες ιδέες και προτάσεις. Συζητώντας και αναλύοντας από κοινού με τους φορείς και τις επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας προσπαθούμε πάντα να εμφυσήσουμε νέες ιδέες και όραμα για ανάπτυξη, σε συνδυασμό με τις ανάγκες και τις προτεραιότητες της Δυτικής Μακεδονίας.

Σήμερα λοιπόν γιορτάζουμε 7 χρόνια με πρωτοποριακά έργα και προτάσεις στους τομείς της βιοοικονομίας, της βιοενέργειας και της εξοικονόμησης ενέργειας, της βιομάζας, των βιοαποβλήτων, του υδρογόνου, των έξυπνων πόλεων, της περιφερειακής ανάπτυξης και της αγροδιατροφής.

7 χρόνια με δράσεις αναπτυξιακού, εκπαιδευτικού και ενημερωτικού χαρακτήρα όπως η διοργάνωση του Διεθνούς Συνεδρίου και Έκθεσης “Balkan Clean Energy Transition” το 2019, η συνδιοργάνωση του ετήσιου Biomass Day τα τελευταία 4 χρόνια, η συμβολή στην ίδρυση και ανάπτυξη του Ελληνικού Φόρουμ Βιοοικονομίας, καθώς και πλήθους εκδηλώσεων σε περιφερειακό αλλά και εθνικό επίπεδο.

7 χρόνια καταξίωσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τη δημιουργία ενός ευρύτατου δικτύου συνεργασιών σε όλη την ήπειρο και τη συμμετοχή και εκπροσώπηση του CluBE σε διαφορετικά δίκτυα και οργανισμούς όπως μεταξύ άλλων τα: European Bioeconomy Stakeholders Panel, European Circular Economy Stakeholder Platform, European Clean Hydrogen Alliance και Hydrogen Valleys Partnership, Biobased Industries Consortium, Greenovate! Europe, κ.λπ.

Μετά από 7 χρόνια το CluBE αποτελεί πλέον ένα από τα σημαντικότερα περιφερειακά clusters καινοτομίας στον τομέα της βιοοικονομίας στη ΝΑ Ευρώπη. Κι ενώ οι περισσότεροι στις 14 Φεβρουαρίου γιορτάζουν τον Άγιο Βαλεντίνο εμείς γιορτάζουμε επιπλέον και τα 7 αυτά χρόνια σκληρής δουλειάς και πίστης στο όραμα ότι η συνεργασία φέρνει ανάπτυξη. Όπως άλλωστε είχε πει ο Χένρυ Φορντ «Η συνένωση είναι μία αρχή. Η συνύπαρξη αποτελεί πρόοδο. Η συνεργασία είναι επιτυχία».

Όλοι εμείς στο CluBE δεσμευόμαστε τα επόμενα χρόνια να συνεχίσουμε να ερευνούμε, να δημιουργούμε και να αναπτύσσουμε καινοτόμα έργα και δράσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε την προσπάθεια για συνεργασίες και συνέργειες. Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε όλες εκείνες τις προσπάθειες για τη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας σε ένα καλύτερο αύριο.

*Γιάννης Φάλλας και Νίκος Ντάβος, συνιδρυτές του Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.