Ανακοίνωση του ΚΚΕ για την διατήρηση των αυστηρών περιοριστών μέτρων στην περιοχή της Εορδαίας – Μαζική στάση εργασίας από την Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών του Μποδοσάκειου



Η διατήρηση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση για την περιοχή της Εορδαίας έχει φέρει στα όρια τους τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής, είναι αποτέλεσμα της δικής της πολιτικής, απ’ τη στιγμή που δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση της διασποράς της πανδημίας και για την προστασία της υγείας του λαού. 

Ο λαός  γνωρίζει πολύ καλά  ότι η  κατάσταση που διαμορφώθηκε είναι αποτέλεσμα των κυβερνητικών πολιτικών επιλογών:

– Η κυβέρνηση μπροστά και στο 3ο κύμα της πανδημίας συνεχίζει να μην παίρνει μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης όπως έκανε στο 1ο και στο 2ο.

– Η κυβέρνηση δεν ενίσχυσε αποφασιστικά το δημόσιο σύστημα υγείας, με προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού στα νοσοκομεία. Οι πρόσφατες καταγγελίες υγειονομικών στο Μποδοσάκειο για τις ελλείψεις είναι αποκαλυπτικές. Αντί να προχωρήσει σε ουσιαστική αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, την απαξιώνει ακόμα περισσότερο. Την ίδια στιγμή η μετατροπή των νοσοκομείων σε νοσοκομεία “μίας νόσου” έχει δραματικές συνέπειες για την αντιμετώπιση των λοιπών σοβαρών ασθενειών (όπως ο καρκίνος κ.α.), με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία του πληθυσμού. Η κυβέρνηση, ακόμα και όταν η περιοχή ήταν στο «κόκκινο», δεν επιτάξε τον ιδιωτικό τομέα 

– Η κυβέρνηση συνεχίζει να εμφανίζει ως μοναδική ελπίδα τον εμβολιασμό -που φυσικά πρέπει να γίνει μαζικά και με ασφάλεια- όμως την ίδια στιγμή δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την οργάνωσή του στις υποδομές που απαιτούνται. Αντίθετα φορτώνει ένα ακόμα καθήκον στα ΚΥ σταματώντας τις υπόλοιπες παροχές υγείας.

– Η κυβέρνηση και εργοδοσία με τις εγκληματικές τους ευθύνες επέτρεψαν οι μεγάλοι χώροι δουλειάς στην ΔΕΗ Α.Ε, στην κατασκευή της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας 5, να γίνουν εστίες υπερμετάδοσεις του ιού, αφού δεν παίρνονταν μέτρα και τα υγειονομικά πρωτόκολλα δεν τηρούνταν για τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων. 

Η κυβέρνηση δε στελεχώνει τις αρμόδιες κρατικές ελεγκτικές υπηρεσίες, (ΣΕΠΕ, Επιθεώρηση Μεταλλίων κλπ) έτσι ώστε να διενεργούνται συνεχώς έλεγχοι στους μεγάλους χώρους δουλειάς, στη βιομηχανία, στα ορυχεία κ.α. για τη λήψη και τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας των εργαζομένων, αλλά και αυτών που πρέπει να ληφθούν σε περιπτώσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Όλο το προηγούμενο διάστημα οι υγειονομικοί και τα σωματεία τους, αλλά και εργατικά σωματεία, τόνιζαν την ανάγκη και διεκδίκησαν άμεσα και δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της διάδοσης του ιού. Η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν πήρε τέτοια μέτρα, αλλά -σταθερά προσηλωμένη- στην εγκληματική λογική κόστους-οφέλους διαμορφώνει τις συνθήκες για να παίζουμε καθημερινά τη ζωή μας «κορώνα-γράμματα». Η κυβέρνηση ενοχοποιεί τους εργαζόμενους  χωρίς να πάρει ταυτόχρονα κανένα μέτρο προστασίας, η αυστηρότητα της  σταματάει έξω από τους μεγάλους χώρους δουλειάς και τις επιχειρήσεις όπου η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Άνοιξε τα σχολεία,  με χειρότερους όρους από αυτούς που τα έκλεισε το Νοέμβριο, και το αποτέλεσμα ήταν πάλι αφού δεν πάρθηκε κανέναν μέτρο στήριξης της ασφαλής λειτουργίας τους, και να κλείνουν  τα σχολικά τμήματα το ένα μετά το άλλο αλλά και να γίνονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα λάστιχο στα σχολεία εκεί όπου εμφανίζονται κρούσματα.

Τα μόνα ουσιαστικά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση είναι για να ενισχύσει τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και να τους διευκολύνει να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους. Έκανε τη ζωή του λαού “κόλαση”, ο οποίος εκτός από την πανδημία, είχε να αντιμετωπίσει την ανεργία, τις απολύσεις, τις αναστολές σύμβασης, την εντατικοποίηση της εργασίας, την αγωνία για την επόμενη μέρα. Οδήγησε χιλιάδες αυταπασχολούμενους σε απόγνωση. 

Η κυβέρνηση συνεχίζει να υλοποιεί το καταστροφικό της σχέδιο για το λαό της Δυτικής Μακεδονίας για την απολιγνιτοποίηση, που φέρνει ενεργειακή φτώχεια, ανεργία, χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων. Παραδίδει στα μονοπώλια της ενέργειας γή και ύδωρ για τις χρυσοφόρες επενδύσεις τους που έχουν ως στόχο να βγάζουν τεράστια κέρδη σε βάρος του λαού. 

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή πρόταξε το ζήτημα της προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού με συγκεκριμένες προτάσεις. Από την πρώτη στιγμή τόνισε ότι και κάτω από τις μάσκες ο λαός μας έχει φωνή και δε μπορεί η πανδημία να λειτουργεί ως πρόσχημα για να επιβληθεί σιγή νεκροταφείου για τις εργατικές – λαϊκές διεκδικήσεις.

Απέναντι στην κατάσταση που διαμορφώνεται, ο λαός χρειάζεται να αντιτάξει την πάλη και την οργάνωση του αγώνα για την προστασία της υγείας και της ίδιας του της ζωής. Να δυναμώσει η αλληλεγγύη και η διεκδίκηση προκειμένου, έστω και τώρα, πριν φτάσουμε στο απροχώρητο και πριν θρηνήσουμε και άλλα πολλά θύματα, να αναγκάσει την κυβέρνηση ώστε:

–Να ενισχυθεί αποφασιστικά το δημόσιο σύστημα Υγείας με μαζικές προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, με ενίσχυση των υποδομών και ουσιαστική αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

–Να γίνουν μαζικά  επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ στον πληθυσμό και να υπάρξει κρατικός έλεγχος σε ευαίσθητους χώρους όπως γηροκομεία κ.α.

–Να επιταχθεί άμεσα ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας και να ενταχθεί στον κρατικό σχεδιασμό.

–Να διασφαλισθούν οι επιστημονικές οδηγίες, τα σχέδια επαγγελματικού κινδύνου, και όλα τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Να μη διανοηθεί να φέρει στη βουλή το τερατούργημα για τα εργασιακά και το συνδικαλιστικό νόμο.

–Να εξασφαλισθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ανοίξουν με ασφάλεια τα πανεπιστήμια και να λειτουργούν τα σχολεία. 

–Κανένας εργαζόμενος, επαγγελματίας χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα.

–Έκτακτο επίδομα σε όλους τους ανέργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.


LOCKDOWN ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 16 ΦΛΕΒΑΡΗ 09:00πμ-15:00μμ

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Είμαστε θεατές της αδράνειας των υπευθύνων, του συνεχιζόμενου lockdown, του θράσους και της παντελούς έλλειψης αυτοκριτικής και αποφυγής της επιστημονικής αξιολόγησης των μέτρων για την αντιμετώπιση του δευτέρου κύματος της πανδημίας και του τρόπου αντιμετώπισης του επερχόμενου τρίτου κύματος. 

Παραμένει ο συγχρωτισμός του πληθυσμού στα εργοστάσια της περιοχής (ΑΗΣ, μονάδα V) και στα σχολεία χωρίς να παίρνονται ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των μαθητών όπως υποδεικνύουν τόσο η επιστημονική κοινότητα, όσο και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις. Αντί για την καθολική επιδημιολογική επιτήρηση με δωρεάν μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ, παίρνονται τυφλά οριζόντια μέτρα. 

Οι δημόσιες δομές υγείας σχεδόν ένα χρόνο τώρα δεν έχουν θωρακιστεί ουσιαστικά, ώστε να καλυφθούν οι σοβαρές χρόνιες ελλείψεις προσωπικού-υποδομών. Οι ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με προσλήψεις επικουρικών που καλύπτουν προσωρινά μικρό μόνο μέρος των κενών οργανικών θέσεων. 

Είναι τεράστιες και εγκληματικές οι ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία στην λογική του κόστους-οφέλους δεν προχωρά στην υλοποίηση των προτάσεων των υγειονομικών και όλο αυτό το διάστημα αρνείται πεισματικά να συναντηθεί με τις ομοσπονδίες τους (ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ).

Το νοσοκομείο μας παραμένει «μιας νόσου» χωρίς να πραγματοποιούνται εξωτερικά ιατρεία, χειρουργεία, στερώντας ουσιαστικά την ευρύτερη περιοχή της Εορδαίας αλλά και ασθενείς από ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία από τις απαιτούμενες παροχές υγείας που στρέφονται στους ιδιώτες και πληρώνουν ακριβά για αυτό το πολύτιμο αγαθό. Συνεχίζεται η δυσλειτουργία διαφόρων τμημάτων, (ορθοπεδικής, χειρουργικής) λόγω της δέσμευσης κλινών τους για τη νοσηλεία περιστατικών COVID. 

Η πρόσφατη επιστολή των ιατρών της ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ανέδειξε μια σειρά σοβαρά ζητήματα. Είναι γεγονός ότι στελεχώνεται από δυο μόνιμους παθολόγους και μια επικουρικό. Δυο μεταφερόμενους παθολόγους από την Κοζάνη και τα Γρεβενά. Τρεις ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων οι οποίοι κάνουν εφημερίες στην παθολογική είτε γιατί είναι κλειστά τα τμήματα τους είτε γιατί δυσλειτουργούν και τέσσερις ειδικευόμενους. Ουσιαστικά επιβεβαιώνουν τα όσα αναφέρουν οι γιατροί στην επιστολή τους ότι «μόλις τέσσερις γιατροί (2 μόνιμοι παθολόγοι, ένας επικουρικός, κι ένας πνευμονολόγος ) και τέσσερις ειδικευόμενοι, αντιστοιχούν σε 96 κλίνες (72 κλίνες Covid-19 και 24 non Covid-19)».  

Οι προσλήψεις επικουρικών που έγιναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας αποτελούν μπαλώματα σε ένα σύστημα υγείας που νοσεί εδώ και χρόνια. Νοσοκομεία και κέντρα υγείας χρειάζονται χιλιάδες προσωπικό όλων των ειδικοτήτων για να λειτουργήσουν εύρυθμα. Εκατοντάδες υγειονομικοί έχουν ασθενήσει, ενώ το φαινόμενο του burn out (επαγγελματική εξουθένωση) αποκτά ανησυχητικές διαστάσεις. 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
  • Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
    Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.
  • Άμεση απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού και μεταφορά. 
  • Χαρακτηρισμό τους θανάτους συναδέλφων από κορονοϊό ως εργατικό ατύχημα.
    Ισχυρή Δημόσια Υγεία με επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση.

Καλούμε τους συναδέλφους υγειονομικούς  

μαζικά στην στάση εργασίας 

την Τρίτη 16 Φλεβάρη από τις 9πμ έως τις 15:00μμ

Να δώσουμε μια δυναμική απάντηση στην απατηλή εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση για τις δομές δημόσιας υγείας. Να αγωνιστούμε όλοι μαζί για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας, που να παρέχει καθολικά υπηρεσίες στο επίπεδο των εξελίξεων της επιστήμης με κριτήριο την πλήρη κάλυψη των αναγκών. 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.