Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας πολιτικής προστασίας οι υπηρεσίες του Δήμου Κοζάνης – Οδηγίες προς τους πολίτες για την αντιμετώπιση κινδύνων από χιονοπτώσεις και παγετό



Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας πολιτικής προστασίας βρίσκονται οι υπηρεσίες του Δήμου Κοζάνης, που είναι αρμόδιες για τον αποχιονισμό και την αντιμετώπιση του παγετού στο οδικό δίκτυο και τους κοινόχρηστους  χώρους, ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να εκδηλωθούν. 

Όπως ενημερώνει το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας, όλες οι υπηρεσίες  (συντονιστών,  εκχιονιστικών μηχανημάτων, χειριστών και ποσότητας αλατιού) βρίσκονται στις επάλξεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που πιθανόν να προκύψουν από την εκδήλωση των καιρικών φαινομένων στα διοικητικά όρια ευθύνης του Δήμου Κοζάνης. 

Για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος και την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, καθώς και για την εύρυθμη λειτουργία της πόλης και των τοπικών κοινοτήτων, είναι  αναγκαία η συμβολή  των πολιτών λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης  των φαινομένων.

Συγκεκριμένα οι πολίτες καλούνται να εφαρμόσουν  τις παρακάτω οδηγίες:

1) Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις τους με τα  οχήματα τους  ή πεζοί.

2) Τα οχήματά τους να διαθέτουν τις απαραίτητες αντιολισθητικές αλυσίδες  ή λάστιχα χιονιού, καθώς και αντιψυκτικό για την προστασία του κινητήρα των οχημάτων τους .

3) Να μην σταθμεύουν τα οχήματά τους σε σημεία του οδικού δικτύου που θα εμποδίζουν την διέλευση εκχιονιστικών μηχανημάτων.

4) Να μεριμνούν για τον καθαρισμό από το χιόνι και τον πάγο του πεζοδρομίου η του πεζοδρόμου μπροστά από την ιδιοκτησία τους, αποφεύγοντας την χρήση αλατιού ,διότι διαβρώνει και καταστρέφει τις πλακοστρώσεις και τους κυβόλιθους.

5) Να αποφεύγεται η χρήση νερού για το πλύσιμο εξωτερικών χώρων των ιδιοκτησιών τους και των καταστημάτων τους, κατά τις ημέρες  που επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες, προκειμένου να μην δημιουργείται παγετός σε κοινόχρηστους χώρους ,προκαλώντας κινδύνους στη  ασφαλή διέλευση των πεζών.

6) Να αποφεύγεται η διαμονή σε εξοχικές κατοικίες που βρίσκονται σε δύσβατες περιοχές για την πρόσβαση εκχιονιστικών μηχανημάτων, εκτός των περιπτώσεων που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία .

7) Οι πολίτες που δεν είναι συνδεδεμένοι με το δίκτυο τηλεθέρμανσης να μεριμνούν για την έγκαιρη προμήθεια και  επάρκεια καυσίμων θέρμανσης των ιδιοκτησιών τους.

8) Οι ιδιοκτήτες κτηνοτροφικών μονάδων , που βρίσκονται σε δύσβατες περιοχές για τα εκχιονιστικά μηχανήματα ,να μεριμνούν για την επάρκεια τροφής των ζώων για χρονικό διάστημα τουλάχιστον μιας εβδομάδας.

9) Οι ιδιοκτήτες αγροτικών -γεωργικών εγκαταστάσεων να μεριμνούν για την επάρκεια καυσίμων θέρμανσής των.

10) Οι κυνηγοί αγρίων  θηραμάτων να αποφεύγουν τις απομακρυσμένες και δύσβατες περιοχές διότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εγκλωβισμού των οχημάτων τους ,από τη συσσώρευση μεγάλου όγκου χιονιού.

Επίσης, για την επικοινωνία με την  Υπηρεσία του Δήμου που έχει την επιχειρησιακή ευθύνη του αποχιονισμού, οι πολίτες μπορούν να τηλεφωνούν στο κινητό επιφυλακής 6957770273.

Τέλος, ο Δήμος Κοζάνης ενημερώνει πως στο αμαξοστάσιο (περιοχή «Νιάημερος») υπάρχει διαθέσιμο αλάτι.

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας πολιτικής προστασίας οι υπηρεσίες του Δήμου Κοζάνης – Οδηγίες προς τους πολίτες για την αντιμετώπιση κινδύνων από χιονοπτώσεις και παγετό

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.