Ποιος τη ζωή μας ποιος την κυνηγά – Της Γιάννας Γκουτζιαμάνη



Από το Μάρτη είπαν ότι θα αλλάξει η ζωή μας, αλλά δεν το κατάλαβε, πώς δηλαδή θα γίνει αυτό; Τώρα το είδε και εγείρει το ερώτημα; Ποιος τη ζωή μας, ποιος την κυνηγά; Και θυμάται τους στίχους του Καβάφη από τα ΤΕΙΧΗ:

« Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ μεγάλα κι υψηλά τριγύρω μου έκτισαν τείχη
…..

Αλλά δεν άκουσα ποτέ κρότον κτιστών η ήχον Ανεπαισθήτως μ έκλεισαν από τον κόσμον έξω.»

Μόνο που τώρα ο αποκλεισμός μας από τη ζωή έγινε με άλλο τρόπο: συστηματικά, μεθοδικά, πιεστικά, βίαια, σπασμωδικά, με ισχυρές δόσεις φόβου. Ένας συνδυασμός ικανός να φέρει το σοκ.

Ο ιός ήρθε χωρίς να μας ρωτήσει και έφερε μαζί του την απειλή ότι μεταδίδεται πολύ γρήγορα. Αυτό ήταν. Έσπειρε το φόβο του άγνωστου κι εκείνον του θανάτου.

Ακολούθησε η αντιμετώπισή του από τους ειδικούς και τους πολιτικούς, οι οποίοι έφεραν στη ζωή μας την αλλαγή με τις λέξεις: lockdown, το μήνυμα, το χαρτάκι, η αστυνομία, το πρόστιμο, η ατομική ευθύνη, η απαγόρευση κυκλοφορίας, τα μέτρα, η ώρα, η απαγόρευση εκτός νομού, το πρώτο κύμα, το δεύτερο κύμα, το τρίτο κύμα, οι αριθμοί, οι νεκροί, οι ΜΕΘ, οι διασωληνώσεις, οι μεταλλάξεις, τα εμβόλια, το άνοιξαν έκλεισαν τα καταστήματα και τα σχολεία, οι αλλαγές στα ωράρια, οι κόκκινες και οι πράσινες ζώνες, η τηλεκπαίδευση , η τηλεργασία αλλά και τα εμβόλια, τα καινούργια φάρμακα.

Αυτό ήταν. Βρήκε την απάντηση στο αγωνιώδες ερώτημα: ποιος τη ζωή μας ποιος την κυνηγά. Είναι αυτό που νιώθει κάθε μέρα, όταν για να βγει από το σπίτι πρέπει να γράψει στο χαρτί την αναφορά για τη μετακίνηση, αλλιώς η αστυνομία περιμένει στη γωνία για το πρόστιμο και να έχει ενημερωθεί για τα ωράρια των υπηρεσιών, το άνοιγμα κλείσιμο των σχολείων και της αγοράς. Όταν επιστρέψει στο σπίτι, τη σκυτάλη παίρνουν τα ΜΜΕ που βομβαρδίζουν το μυαλό με τα μέτρα, τους αριθμούς, τους νεκρούς…. Και σπέρνουν ασταμάτητα το φόβο του θανάτου. Πουθενά δεν βρίσκει ησυχία.

Μας έκλεισαν έξω από τη ζωή με πίεση, ένταση, κυνηγητό της αστυνομίας, με συλλήψεις, ξύλο, με ήχους ηχηρούς από τα ΜΜΕ. Τόσο ηχηρούς που θόλωσαν το μυαλό, διέλυσαν τη σκέψη, τρόμαξαν την ψυχή. Να μη μπορεί να ηρεμήσει και να δει το έξω, τον ήλιο, τον αέρα, την ελπίδα που φέρνουν τα νέα της επιστήμης: το εμβόλιο, τα φάρμακα και το δικό μας λουλούδι, τον κρόκο, που χρόνια προσφέρει τις θεραπευτικές του ιδιότητες στην ιατρική, αλλά εμείς σχεδόν το αγνοούμε.

Η ζωή μας είναι μία και θέλουμε να τη ζήσουμε και να τη χαρούμε.

Γκουτζιαμανη Γιάννα

3 σχόλια στο άρθρο “Ποιος τη ζωή μας ποιος την κυνηγά – Της Γιάννας Γκουτζιαμάνη

  1. Λόγια ευστοχα που ξυπνουν συνειδησεις,οπως παντα!!
    Εχετε το χαρισμα του ψαγμένου λόγου!!
    Ποιος την ζωη μας ποιος την κυνηγα;
    Πολλοι ων ουκ εστι αριθμός!!
    Οι πολιτικοι;το ειπε ο Δημοκριτος,ο αρχαιος φιλοσοφος” κιβδηλοι και αγαθοφανεες οι λογω μεν απαντα ,εργω δε ουδεν ερποντες”
    Καλπικοι και υποκριτες ειναι οσοι με τα λογοα κανουν τα παντα,ενω στην πραξη δεν κανουν τιποτα”
    Δεν γενικευω,απαγε απ εμου η βλασφημια!! Θα ηταν η εκρηξη του πεσιμισμου η ισοπεδωση των παντων!!!
    Υπαρχουν εκτος απο τους” αριστους” της μετριοτητας που μας κυνηγανε,υπαρχουν πολιτικοι που αγωνιζονται για το δίκιο των μαθητων,δασκαλων,εργατων,αγροτων και ολων των εργαζομενων με τιμιες και αγαθες προθεσεις!!
    Οι εκκλησιαστικοι ταγοι;αυτοι μας κυνηγανε με τ’ αγιασμενα – οργισμενα κηρυγματα τους,υπενθυμιζοντας μας τις αμαρτιες μας,τα λαθη μας τις αστοχιες μας,κραδαινοντας την ρομφαια της κολασεως,αυτοι που βλεπουν το σκουπιδακι που μπηκε στο ματι του ανθρωπου,χωρις να βλεπουν το καδρονι που εχουν στα δικα τους ματια!!
    Οι διαχρινικοι σταυρωτες ,οι χορτασμενοι σταυρωτες,του ανυποδητου και προσφυγα Διακονου,του Λευίτου Ιησού!
    Αυτοι που αποκαλουν τους ανθρωπους ” ανθρωποειδη”,εκλεγμενους πολιτικους” βοθρους”, το κοινοβουλιο” βοθρο” ,τους μεταναστες κατωτερους ανθρωπους,τους ρομά ανθυποκατωτερους,τους χρυσαυγίτες,χρυση ελπιδα του εθνους…..
    ” αν ο χριστος σας ειναι εβραιος,το αυτοκινητο σας ιαπωνικο,η δημοκρατια σας εληνικη,οι αριθμοι σας αραβικοι,τα γραμματα σας λατινικα,τοτε γιατι ο γειτονας σας ειναι ξένος;”
    Julo Beaucarne!βελγος τραγουδοποιος!
    Παλι δεν ιδοπεδωνω!!θα ηταν ασεβεια απεναντι σε ιερεις που ειναι αξιοπρεπεις και πραγματικοι φιλοι του Ξένου Χριστού!!
    Ποια ειναι τα πραγματικα,αληθινα,ωραια και μεγαλα στηριγματα στην ζωη μας;
    Οι γονεις μας και οι δασκαλοι μας!
    Το ειπε ο Μ.Αλεξανδρος” στους γονεις μου οφειλουμε το ζην,στους δε δασκαλους μας το ευ ζην”
    ” ανθρωπος γερναει την ημερα που χανει την μητερα του”
    Κλωντελ!γαλλος ποιητης.
    ” θα ηθελα να ειχα πει στον πατερα μου οτι τον αγαπω,ακομα μια φορα πριν πεθανει”
    ” αν σκεφτεσαι για εναν χρονο,φυτεψε εναν σπορο,αν σκεφτεσαι για δεκα χρονια φυτεψε ενα δενδρο,αν σκεφτεσαι για 100 χρονια,δίδαξε,δίδαξε ανθρωπους”
    Κομφουκιος!!
    Δυο ειναι τα αληθινα μας στηριγματα που δεν κυνηγανε ποτε την ζωή μας,οι γονεις μας και δασκαλοι μας!!
    Δεν θα μας πληγωσουν,δεν θα μας κυνηγησουν,θα χαρουν με την χαρα μας,θα λυπηθουν με την λυπη μας!!
    Και στο τελος αφησα την ΕΠΙΣΤΗΜΗ,που, τωρα οπως παντα εχει την πρωτοκαθεδρια!!
    Η επιστημη και μονο η επιστημη θα μας βγαλει απο το τουνελ και θα διωξει το ” χτικιο”
    Αφησα στο τελος την επιστημη γιατι καποιες μαναδες υπερηφανες και τιμημενες γεννησαν τα γλυκα παιδια τους και καποιοι δσσκαλοι σε ελληνικα σχολεια τους ανεβασαν στα σκαλοπατια της γνωσης και της ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ!!!!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.