Ομιλία της Καλλιόπης Βέττα στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας



Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την εισαγωγή στην Ανώτατη εκπαίδευση και την πανεπιστημιακή αστυνομία.

Αρχικά, στηλίτευσε την αντιπαιδαγωγική, αιφνιδιαστική και αντιλαϊκή διάσταση της θέσπισης Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, η οποία θα εφαρμοστεί στις προσεχείς πανελλαδικές εξετάσεις, φράζοντας τον δρόμο για πάνω από 24.000 υποψηφίους:

«Με το νέο σύστημα εισαγωγής, θα έχουμε από 25-40% μείωση εισακτέων στα πανεπιστήμια, από τις προσεχείς πανελλαδικές εξετάσεις. Δηλαδή, τα παιδιά μας, που διαβάζουν και αγωνίζονται μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, με ένα μεγάλο ποσοστό να μην έχει πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση λόγω της αβελτηρίας του Υπουργείου, θα δουν να αποκλείονται, σε ένα μεγάλο ποσοστό, από τα πανεπιστήμια».

Στη συνεχεία, έκανε ειδική αναφορά στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, επισημαίνοντας το υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο και τις περγαμηνές του εκπαιδευτικού και φοιτητικού δυναμικού.

Επίσης, αναφέρθηκε στα επιχειρήματα για το επίπεδο σπουδών:« Όπως όλα τα περιφερειακά ιδρύματα έχει χαμηλότερη βάση εισαγωγής από τα κεντρικά γιατί, λόγω της κρίσης, τα κριτήρια επιλογής των νεοεισαχθέντων είναι κυρίως γεωγραφικά και οικονομικά. Ωστόσο, σε όλα τα υπόλοιπα επίπεδα όπως το ακαδημαϊκό, προσέλκυσης μεταπτυχιακών φοιτητών, αγοράς εργασίας, επιστημονικών δημοσιεύσεων κ.α. βρίσκεται στην πρώτη γραμμή»

Τέλος, ανέδειξε τις καταστροφικές συνέπειες που θα επιφέρει το νομοσχέδιο, με δραματική συρρίκνωση φοιτητών και σταδιακό κλείσιμο τμημάτων ήδη από τον προσεχή Σεπτέμβριο.

«Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, όπως και όλη η περιφέρεια λόγω της βίαιης απολιγνιτοποίησης, θα είναι την επόμενη ημέρα σημαντικά υποβαθμισμένο σε σχέση με σήμερα.

Για αυτή την εξέλιξη, υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία προχωρά το καταστροφικό της έργο την ίδια ώρα που τα τοπικά της στελέχη μένουν άβουλα, ψελλίζουν και εκλιπαρούν για ειδικό καθεστώς, δεν αντιδρούν στις κεντρικές μεθοδεύσεις, συγκατανεύουν ή ακόμα χειρότερα υποστηρίζουν την απαξίωση της περιοχής και του πανεπιστημίου, λέγοντας ότι είναι διατάξεις προς την σωστή κατεύθυνση!».

Επίσης, έκανε ειδικότερη μνεία στο γεγονός ότι με τις διατάξεις ωθούνται χιλιάδες υποψήφιοι προς την ιδιωτική εκπαίδευση: «Για την εγγραφή στα ιδιωτικά κολλέγια, δεν απαιτείται βάση του 10, ούτε ελάχιστη βάση εισαγωγής, καμία βάση γενικά.

Το μόνο που απαιτείται είναι ένα επαρκές Ε1 για να πληρωθούν τα δίδακτρα ή προσφυγή σε φοιτητικό δάνειο από τους φτωχότερους, ώστε να δημιουργηθεί σταδιακά, και στην Ελλάδα, φοιτητικό χρέος όπως συμβαίνει διεθνώς στις σκληρές, νεοφιλελεύθερες οικονομίες»

Κλείνοντας, ανέφερε τα εξής: «Η σημερινή κυβέρνηση είναι η πρώτη στην Ελλάδα, 200 χρονιά μετά την Επανάσταση του 1821, η οποία κλείνει πανεπιστημιακά τμήματα αντί να ανοίγει, διώχνει φοιτητές και στερεί από τις τοπικές κοινωνίες ένα σημαντικό αναπτυξιακό μοχλό.

Δεν είναι η πρώτη κυβέρνηση όμως που βάζει την αστυνομία στα πανεπιστήμια, υπήρχαν και άλλοι, πρωτεργάτες σε αυτό το «θεάρεστο» έργο.

Πήρατε την θέση σας στην ιστορία, όπως και αυτοί που θα το ψηφίσουν μαζί σας».

Γραφείο Βουλευτή
Καλλιόπη Βέττα

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.