Ανακοίνωση των μαθητικών οργανώσεων Πτολεμαΐδας της ΚΝΕ



“Τα κρούσματα στα σχολεία επιβεβαιώνουν τον δίκαιο αγώνα των μαθητών και αποκαλύπτουν τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης”

Σε μία περιοχή η οποία βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό στο κόκκινο, λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου, η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για το άνοιγμα των σχολείων, παρά μόνο προσπάθησαν να μας πείσουν ότι η μάσκα αρκεί σαν προστασία. Το αφήγημα της κυβέρνησης ότι μέσα στα σχολεία δεν κολλάει και έξω από αυτά κολλάει βγαίνει άκυρο από την ίδια την πραγματικότητα. Σε μία σειρά από σχολεία της περιοχής είδαμε τμήματα να κλείνουν, τώρα στον χορό των κρουσμάτων μπήκαν και τα Γυμνάσια!

Οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι οικογένειές τους έμειναν να παλεύουν με την πανδημία χωρίς μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, χωρίς περισσότερους δασκάλους και αίθουσες, χωρίς ενίσχυση της καθαριότητας με μόνιμο και επαρκές προσωπικό και με μπόλικη ατομική ευθύνη, ακριβώς γιατί όλα τα πραγματικά μέτρα προστασίας και πρόληψης «κόβονται» εξαρχής στο ζύγι της απαράδεκτης λογικής «κόστους – οφέλους» για το κεφάλαιο και το κράτος του.

Στα παραπάνω και για να θωρακίσουν την ίδια λογική, έρχονται να προστεθούν τα πρωτόκολλα… «της συγκάλυψης και της διασποράς», τα οποία εφαρμόζονται ακόμα και μετά τον εντοπισμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στο σχολικό περιβάλλον, αναδεικνύοντας τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης. Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει και το γεγονός ότι σε Γυμνάσιο της Πτολεμαΐδας όπου μαθητής ήταν θετικός το μόνο μέτρο που πήραν ήταν να τον στείλουν σπίτι του.

Η πραγματικότητα έρχεται να δείξει ότι:

— Σχολικά τμήματα κλείνουν λόγω κρούσματος, χωρίς καμία πρόβλεψη για οργανωμένη ιχνηλάτηση και τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, ούτε καν στο ίδιο το τμήμα που κλείνει! Αγνοούνται πλήρως οι πραγματικές επαφές, όπως αυτές στο ολοήμερο δημοτικό σχολείο όπου οι ελλείψεις οδηγούν σε συμπύκνωση διαφορετικών τάξεων, δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τα αδέρφια παιδιών από τα τμήματα που έκλεισαν, για τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων που μπαίνουν σε πολλές τάξεις κ.ο.κ. Το «μπαλάκι» της ιχνηλάτησης πετιέται στους ίδιους τους γονείς και τελικά καταλήγει στις τσέπες του ιδιωτικού τομέα Υγείας που εξακολουθεί να θησαυρίζει μέσα στην πανδημία και από τα διαγνωστικά τεστ.

— Γονείς που βρίσκονται θετικοί στον κορονοϊό, μαθαίνουν στη συνέχεια ότι… δεν προβλέπεται η δωρεάν διενέργεια τεστ για τα παιδιά τους που πάνε σχολείο. Αρα μένει και το σχολείο στο σκοτάδι για το αν υπήρχαν ή δεν υπήρχαν κρούσματα μέσα στις τάξεις! Κι όμως, στις ίδιες τις επίσημες κυβερνητικές ενημερώσεις για τον κορονοϊό, ομολογήθηκε εδώ και καιρό ότι ο βασικός λόγος που μετά από τόσους μήνες lockdown και περιοριστικών μέτρων η πανδημία επιμένει (ενώ τώρα αναζωπυρώνεται), είναι το διαρκές «πινγκ – πονγκ» των κρουσμάτων μεταξύ χώρων δουλειάς και οικογένειας. Η κυβέρνηση, ωστόσο, όχι μόνο δεν κάνει τίποτα για να σπάσει αυτό το «πινγκ – πονγκ», αλλά επιχειρεί να το κουκουλώσει, ακριβώς για να μην εκθέσει τα «πρωτόκολλα της εργοδοσίας» και τις δικές της τεράστιες ευθύνες για την επικίνδυνη κατάσταση στα σχολεία.

Αντίστοιχα, αναπαράγονται από «επίσημα» χείλη απαράδεκτα και αντιδραστικά διλήμματα του τύπου «σχολεία ή λιανεμπόριο», «μόρφωση των παιδιών ή ψωμί στο τραπέζι» (!), την ίδια ώρα που η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης αφήνει τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία και όλο το λαό εκτεθειμένους από όλες τις μπάντες στην πανδημία και τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Την ίδια ώρα, το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο έχει ελλείψεις σε προσωπικό (γιατρούς, νοσηλευτές κλπ) ακόμα και σε ειδικότητες που απαιτούνται και για την αντιμετώπιση της πανδημίας ( πνευμονολόγους, λοιμοξιωλόγους). Οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρες πως επιλέγει να διαχειριστεί την πανδημία. Φέρνει νομοσχέδιο που θα κάνει ακόμα πιο σκληρό εξεταστικό κέντρο το Λύκειο, και στην περιοχή μας τα λύκεια είναι κλειστά, με την λογική της ανευθυνότητας των μαθητών, βρίσκει σε μία νύχτα 30 εκατομμύρια ευρώ για αστυνομία , η οποία θα φυλάει τα κλειστά πανεπιστήμια.

Αν η πραγματικότητα διαφωνεί μαζί τους τόσο χειρότερα για αυτήν!

Εμείς όμως ξέρουμε τον δρόμο, ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε. Ο αγώνας μας σαν μαθητές από την αρχή της χρονιάς, που χαρακτηρίστηκε από διάφορους με διάφορους τρόπους, με κύριο και βασικό αίτημα μόρφωση και υγεία που μας αξίζει μας έβγαλε νικητές! Εδώ και τώρα Χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας της σχολικής κοινότητας για τη μόρφωση και την υγεία που μας αξίζει!

Απαιτούμε εδώ και τώρα:
Να γίνoνται μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ στην σχολική κοινότητα με κρατική ευθύνη.
Να γίνεται ουσιαστική ιχνηλάτηση σε περίπτωση κρούσματος σε σχολείο και τεστ με ευθύνη του κράτους
Να σπάσουν τα τμήματα στην κατεύθυνση να είναι15 μαθητές ανά τάξη
Να γίνει πρόσληψη μόνιμων καθηγητών
Να ενισχυθούν τα σχολεία με μόνιμο προσωπικό καθαριότητας
Να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο Κεραμέως- Χρυσοχοίδη στη Βουλή.
Καμία σκέψη για παραπάνω εξετάσεις στα σχολεία. Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.