Βαρυχειμωνιά προ των πυλών: Τσουχτερό κρύο με ισχυρές χιονοπτώσεις σε αρκετές περιοχές



Πέρασε περίπου ένας μήνας από την πρώτη ουσιαστική χειμερινή εισβολή που έδωσε αρκετές χιονοπτώσεις στις κεντρικές και βόρειες ηπειρωτικές περιοχές έως και τα πεδινά / παραθαλάσσια τμήματα με κορύφωση των φαινομένων στις 16 Ιανουαρίου.

Σχεδόν μετά από ένα μήνα , όλα τα στοιχεία συγκλίνουν στην δεύτερη έλευση ενός αρκετά δυνατού χειμερινού συστήματος στη χώρα μας με αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες , ισχυρές χιονοπτώσεις σε πρώτη φάση στα κεντρικά – βόρεια – ανατολικά τμήματα έως και τα πεδινά και στη δεύτερη φάση στα ανατολικά ηπειρωτικά – νησιωτικά και νότια νησιωτικά τμήματα έως και τα πεδινά (πιθανόν και τα παραθαλάσσια τμήματα)

Όλα τα στοιχεία συνηγορούσαν ότι είναι αρκετά πιθανό σενάριο να υπάρξουν οι συνθήκες έλευσης ενός νέου χειμερινού συστήματος. Το παρατηρήσαμε από τα τέλη του περασμένου μήνα με τη βίαιη συσσώρευση πολικού ψύχους στα κράσπεδα της βορειοανατολικής Ευρώπης – Σκανδιναβίας και δυτικής – βορειοδυτικής Ρωσίας , που σε αρκετές περιπτώσεις ευνοούν (πάντα με τη βοήθεια των διατάξεων των βαρομετρικών συστημάτων) την κατάβαση πολικών αερίων μαζών , ικανών να δώσουν αρκετές χιονοπτώσεις αλλά και να ρίξουν αρκετές μονάδες το θερμόμετρο υπό το μηδέν. Το συσσωρευμένο ψύχος χτυπάει τις τελευταίες 3-4 ημέρες μέρος της κεντρικής Ευρώπης με ισχυρές χιονοπτώσεις και τσουχτερό κρύο.

Στους τρεις ακόλουθους χάρτες μπορείτε να δείτε με χρονοσειρά από την Κυριακή (14/02) έως και την Τετάρτη (17/02) τον σχηματισμό του αντικυκλωνικού πεδίου (γνωστό ως Ωμέγα μπλοκ) στη δυτική Ευρώπη , το οποίο επεκτείνεται έως και δυτικά της Σκανδιναβίας , εξαναγκάζοντας το μπλοκάρισμα της έντονης ατλαντικής ροής των βαρομετρικών χαμηλών από τη μία πλευρά και παράλληλα την κάθοδο των πολύ ψυχρών – αερίων μαζών στη βορειοανατολική Ευρώπη – Ρωσία προς τα Βαλκάνια.

Από το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου έως και με την τώρα εκτίμηση περίπου προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας (Παρασκευή προς Σάββατο 19-20/02) αναμένεται ραγδαία μεταβολή του καιρού από τα δυτικά – βορειοδυτικά με κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας , χιονοπτώσεις σε ορεινές – ημιορεινές και πεδινές περιοχές της κεντρικής – μέρος της δυτικής και βόρειας Ελλάδας και σταδιακά προς το βράδυ του Σαββάτου έως το μεσημέρι της Κυριακής (14/02) τα φαινόμενα χιονοπτώσεων θα μετατοπιστούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν τη Στερεά Ελλάδα – Εύβοια , τα νησιά του ανατολικού – βορειοανατολικού Αιγαίου και τη Θράκη με χιονοπτώσεις στα πεδινά , ακόμα και σε μηδενικό υψόμετρο. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις νότιες παραθαλάσσιες περιοχές το Σάββατο και την Κυριακή

Την Κυριακή και την Δευτέρα τα φαινόμενα θα εστιαστούν περισσότερο στην Πελοπόννησο , την κεντρική – ανατολική Στερεά Ελλάδα και Εύβοια , τις Κυκλάδες , την Κρήτη με χιονοπτώσεις (τοπικά έντονες) ακόμα και σε μηδενικό υψόμετρο με πιθανή παράταση των φαινομένων έως και την Τετάρτη.

Βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός από την Δευτέρα έως και την Πέμπτη στη δυτική , κεντρική και βόρεια Ελλάδα με την ύπαρξη ολικού παγετού για Θεσσαλία – Μακεδονία και Ήπειρο με το θερμόμετρο να καταγράφει αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν καθ’ολη τη διάρκεια του 24ωρου.

Συνοψίζουμε τα τρια κύρια χαρακτηριστικά της επερχόμενης κακοκαιρίας:

– Απότομη πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο το Σάββατο. Τσουχτερό κρύο στο μεγαλύτερο διάστημα της ερχόμενης εβδομάδας στη δυτική – κεντρική – βόρεια Ελλάδα. Συνθήκες ολικού παγετού στα κεντρικά και βόρεια από την Κυριακή.
– Χιονοπτώσεις σε κεντρική – βορειοδυτική – βόρεια Ελλάδα κατά τόπους το Σάββατο και από την Κυριακή στις ανατολικές και νότιες ηπειρωτικές – νησιωτικές περιοχές έως και την Τρίτη/Τετάρτη
– Βοριάδες που δεν φαίνεται στην επικείμενη κακοκαιρία να δημιουργούν προβλήματα καθώς δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 7 Μποφόρ σε ένταση τόσο στο Ιόνιο , όσο και στο Αιγαίο.

Τα άνωθεν αποτελούν εκτίμηση της εν λόγω κακοκαιρίας και όχι πρόγνωση. Αναλυτική πρόγνωση θα εκδίδεται καθημερινά όπως γίνεται συνήθως σε νέα μας άρθρα.

Επιμέλεια: Στέλιος Φουρτουλάκης για το meteoclub.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.