Εμβόλιο AstraZeneca: Στις 12 Φεβρουαρίου αρχίζουν οι εμβολιασμοί – Δεν θα χορηγείται στην Ελλάδα στους άνω των 65

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ανακοίνωσε σήμερα ότι και στην Ελλάδα το εμβόλιο της AstraZeneca δεν θα χορηγείται στους άνω των 65 ετών. Οι εμβολιασμοί αρχίζουν στις 12 Φεβρουαρίου.

Τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους πολίτες ηλικίας έως και 64 ετών αποφάσισε ομόφωνα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Με άλλα λόγια δεν θα χορηγείται στιυς 65 και άνω.

Η απόφαση ελήφθη μετά την συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Η απόφαση ήταν ομόφωνη για την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους πολίτες ηλικίας έως και 64 ετών.

Όπως δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου:

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ανασκόπησε λεπτομερώς όλα τα υπάρχοντα δεδομένα σε σχέση με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου Oxford/AstraZeneca, μετά την πρόσφατη έγκριση του εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για χρήση σε άτομα 18 ετών και άνω και ενόψει της δυνατότητας διάθεσής του στην Ελλάδα κατά το προσεχές διάστημα. Η Επιτροπή κρίνει ότι, σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι σήμερα, το εμβόλιο της AstraZeneca έχει πολύ καλά χαρακτηριστικά ασφάλειας, ικανότητας να δημιουργεί ανοσία, δηλαδή ανοσογονικότητας, και αποτελεσματικότητας.

Ειδικότερα:

α) Είναι ασφαλές, γίνεται καλά ανεκτό από τα άτομα που το λαμβάνουν και οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι στην πλειονότητα ήπιες και τοπικές.

β) Προστατεύει το σύνολο σχεδόν των εμβολιασμένων από σοβαρή νόσηση και από ανάγκη εισαγωγής στο νοσοκομείο, ενώ προστατεύει μεγάλο μέρος των εμβολιασμένων και από ήπια νόσο.

γ) Δημιουργεί υψηλούς τίτλους αντισωμάτων σε άτομα όλων των ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων μεγάλης ηλικίας, και επιπλέον προκαλεί ισχυρή διέγερση της κυτταρικής ανοσίας, που αποτελεί ουσιαστικό μέρος της ανοσοποίησης.

δ) Φαίνεται να μειώνει την ιοφορία στα εμβολιασμένα άτομα που τυχόν θα μολυνθούν από το περιβάλλον τους και ως εκ τούτου, συμβάλλει στον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Αναφορικά με την προστασία, την αποτελεσματικότητα δηλαδή, από σοβαρή και από ήπια νόσηση, σημειώνεται ότι ο αριθμός ηλικιωμένων ατόμων που έχουν προς το παρόν συμπεριληφθεί στις δημοσιευμένες μελέτες είναι σχετικά μικρός, οπότε δεν υπάρχει ισχυρή επιστημονική τεκμηρίωση ως προς τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Με βάση, όμως, τα δεδομένα που υπάρχουν για την ανοσογονικότητα του εμβολίου σε όλες τις ηλικίες, εκτιμάται ότι η προστασία πιθανότατα αφορά και τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Αναφορικά με το διάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης του εμβολίου, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, το μεσοδιάστημα 12 εβδομάδων δημιουργεί υψηλότερα επίπεδα τελικής προστασίας σε σχέση με μικρότερα μεσοδιαστήματα.

Σημειώνεται ότι η αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου εμβολίου με την χορήγηση της πρώτης δόσης φτάνει από 60% έως 76% και με την χορήγηση της δεύτερης στο 82%.

Οι συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

• Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca για άτομα ηλικίας 18 έως και 64 ετών.

• Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει διάστημα 12 εβδομάδων μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης του εμβολίου.

• Οι συστάσεις αυτές μπορεί να τροποποιηθούν στο προσεχές διάστημα, ανάλογα με τα νεότερα δεδομένα.
Στις 12 Φεβρουαρίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί

Όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους: «Στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το εμβόλιο της AstraZeneca θα χρησιμοποιηθεί στις ηλικίες 18-64».

Ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε ότι περιμένουν τα αποτελεσματα από την Βρετανία και τις ΗΠΑ όπου έχουν εμβολιαστεί χιλιάδες πολίτες άνω των 65 και η απόφαση αυτή μπορεί να αλλάξει.

Πως θα γίνονται οι εμβολιασμοί

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, περιέγραψε πως θα γίνουν οι εμβολιασμοί.

Όπως είπε θα υπάρχουν δυο παράλληλα συστήματα.

Το ένα σύστημα είναι αυτό που έχουμε αυτή τη στιγμή και δίπλα από αυτό θα ανοίξουμε ένα δεύτερο που θα αφορά στη διενέργεια εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca, με πρώτη ηλικιακή κατηγορία που θα ανοίξουμε για αυτούς τους εμβολιασμούς θα είναι η 60-64. Τα δύο συστήματα δεν θα διασταυρώνονται. Δηλαδή, κάποιος πολίτης που είναι άνω των 80 ετών θα μπορεί να κλείσει ραντεβού μόνο σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ οι πολίτες της κατηγορίας 60-64 ετών θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού μόνο στα εμβολιαστικά κέντρα με εμβόλια AstraZeneca και όχι στα εμβολιαστικά κέντρα των υπόλοιπων κατηγοριών.

Οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τις 12 Φεβρουαρίου. Η πλατφόρμα των ραντεβού θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες. Οι συγκεκριμένες ημερομηνίες θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα, όταν θα έχει οριστικοποιηθεί το πλάνο παραδόσεων από την εταιρεία.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη, newsit.gr

11 σχόλια στο άρθρο “Εμβόλιο AstraZeneca: Στις 12 Φεβρουαρίου αρχίζουν οι εμβολιασμοί – Δεν θα χορηγείται στην Ελλάδα στους άνω των 65

 1. Κοιταξτε εσεις οι επαίοντες που παίρνετε τις αποφασεις να κλείσετε τα σχολεια τωρα!!!
  Καθημερινα ακουμε για νοσηλευομενα ,βρεφη,προνηπια,νηπια,παιδακια του δημοτικου και γυμνασιου και λυκειων,λογω κορονοιου,του θανατικου!!
  Για καποιους μικροψυχους,καρμιρηδες και λιγους που θα βιαστουν να πουν πως ειμαι δασκαλος και δεν θελω να δουλεψω,εχω να πω,ημουν 35 χρονια εκπαιδευτικος και τα παιδια μου και τα τρια εκπαιδευτικοι που συνεχιζουν τις σπουδες τους!
  Το μαθαμε τωρα!!!οταν ενας δασκαλος παιρνει θεση, λεει φωναχτα την γνωμη του,αμεσως καποιοι ολίγιστοι να τους κατηγορησουν ως φυγόπονο,ως ‘ραθυμο.
  Φτασαμε στην εποχη να μιλανε οι παντες επι παντος επιστητου και να πνιγουν την φωνη τους οι εκπαιδευτικοι!
  Το παρακεντρο εγινε κεντρο!
  Η παραγκα εγινε πολυκατοικια!!
  Ολοι εχουν δικαιωμα στην κριτικη,υπαρχει και ο Βολταιρος!!
  Οχι ομως οποιος βηξει,ο δασκαλος εβηξε!!
  Μαθαμε καποιοι τα κομπλεξ και τ’ απωθημενα μας να τα κανουμε σαίτες και να σαιτεύουμε τον δασκαλο!!
  Επανερχομαι να κλεισουν τα σχολεια να περιοριστει η κινητικοτητα και η διασπορα του ” χτικιου”!!
  Ας παει και λιγο πιο πισω η διδακτεα υλη και το ωρολογιο προγραμμα,η υγεια το πολυτιμο και ακριβο αγαθο ειναι το πρωτευον!
  Ο κορονοιος δεν περιμενει,εχει την δικια του ” εξεταστεα υλη” και το δικο του ” ωρολογιο προγραμμα”
  Μην πυροβολειτε τον δασκαλο και την δασκαλα….στα χερια τους τα αγαπημενα βλασταρια σας,εχουν τις γνωσεις,εχουν το ηθος,εχουν το ” νερο” για να γινουν ισια και ψηλα σαν κυπαρισσια….

  1. ”Στέλιο” πήρες χαμπάρι πως φάγαμε κόκκινη κάρτα από τον κυρ-Χαράλαμπο;Απευθείας κόκκινη,ούτε καν κίτρινη!!!

  1. Τουλαχιστον ο κ .παπαδοπουλος απαλλασσεται λογω αγνοιας κινδυνου…ειναι καλοπροαιρετος δεν μπορει να σε εξοργισει!!
   Καποιος ιησουιτης του ” απαγορευσε” να δεχεται σχόλια!!
   Ο σκοταδισμος και η ψευδολογια υπαρχει στους δυο υποκριτες του θεοκτονου διαφωτισμου( ετσι τον αποκαλουν οι οργανωσιακοι)…ο ενας ο παραμυθας που μιλαει για τα ακαλλιεργητα χωραφια στο βυζαντιο και ο αλλος ο ” μακρυ- τυπολατρης” που βλεπει παντου,λαθη,αμαρτιες,εγκληματα,εκτος απο το βυζαντιο!!
   Γνωριζουν την αληθεια,αλλα δεν την καταγραφουν για λιγη φήμη εφημερη,ριχνοντσς νερό στον μύλο της παραεκκλησιας και των οργανωσεων,των καρκινωματων της εκκλησιας!!
   Για να δουμε ποιοι παίρναν με την βια,οχι τα χερσα χωραφια,αλλα τα πολυ ευφορα χωραφια στο βυζαντιο!!!!
   Η οικονομικη κριση,απορροια λανθασμενων οικονομικων πολιτικων των αυτοκρατορων.αποτελεσε ισως το βασικοτερο αίτιο της άλωσης της πόλης!
   Η συνεχης αυξηση της μεγαλης ιδιοκτησιας εις βαρος των μικρων,η δυσβαστακτη φορολογια στους οικονομικα αδυναμους,η καταχραστικη επεκταση του θεσμου των π ρ ο ν ο ι α ρ ι ω ν(βλεπε προνοια) και η αυξηση των μοναστηριακων εδαφων καταπονησαν τους μικροκαλλιεργητες,εγκαθιδρύοντας μια οικονομικη ολιγαρχια που τελικα οδηγησε στην κριση!!!!
   Και τα δικα τους νεοπλασματα,τις δικες τους παραποιησεις της ιστοριας, δεν τα λενε μπροστα σε αμφιθεατρα….αλλα…..
   ” καλύτερα να πηγαινουμε προς την λαθος κατευθυνση στο δικο μας δρομο παρα να πηγαινουμε προς την σωστη κατευθυνση στο δρομο καποιων αλλων”
   Ντοστογιεφσκυ!!
   ” καλυτερα στον δρομο του διαφωτισμου παρα στον δρομο του θεοκτονου αντιδιαφωτισμου”
   Αμωνύμου…

 2. Στο βυζαντιο του σκοταδισμου οποιος ειχε χέρσο χωραφι το εδινε σε καποιον φτωχο…..τρέμε Μαρξ!!
  Την κλοπη της περιουσιας των φτωχων ανθρωπων την βαφτιζαν αγαθοεργια!!
  Δυο φορες επικινδυνοι και με τις ευλογίες της εκκλησιας…

 3. Ενα μερος αυτου που ετοιμασα ,θα το γραψω τωρα!!
  Διαφθορα,φυλαργυρια οδηγησαν στην απομονωση του βυζαντιου προετοιμαζοντας το εδαφος για την αλωση της πολης χρονια πριν!!!
  η κατασταση περιγραφεται λεπτομερως,απο τον γεναδιο,τον πρωτο πατριαρχη της κωνπολεως μετα την αλωση!!!
  Βρεθηκε σε προσωπικη εξομολογηση του το παρακατω” καταθεση ψυχης” περιγραφει την ηθικη καταπτωση εκεινων των καιρων!!
  γραφει ο γεναδιος” Κυριε διασκορπιστηκαμε παντου.Γελοιοποιηθηκαμε οχι μονο στα ματια των γειτονων μας αλλα κι ολων των ανθρωπων.
  Μας κοροιδευουν και μας χλευαζουν ολοι γυρω μας.
  Γιναμε παραδειγμα συμφορας στην ανθρωπινη ζωη!
  Κυριε,γιατι τα επετρεψες αυτα σε μας;
  Γιατι ο θυμος σου μας κατεκαυσε;
  Ειμαστε διεφθαρμενοι και σιχαμεροι σε ο,τι κανουμε!
  Δανειζουμε χρηματα με τοκο και παιρνουμε δωροδοκιες απο αθωους ανθρωπους.
  Αποστραφηκαμε την δικαιοσυνη και τον ελεγχο.
  Οι ζυγαριες μας ηταν ανισες!
  Τα χρηματα ηταν παρανομα”
  Εδω τελειωνει την προσευχη του ο Γεναδιος!!
  Ο Ντοστογιεφσκυ ειπε και το “ειναι καλυτερα να εισαι δυστυχισμενος και να γνωριζεις τα χειροτερα παρα να εισαι ευτυχισμενος στον παραδεισο των ηλιθιων”
  Ανακατευουν και τον Σαρτρ οι φωστηρες ….του σκοτους!!!!
  ” Για να σκεφτεις καινουριες σκεψεις πρεπει να σπασεις τα κοκαλα στο κεφαλι σου”
  Σαρτρ!!

 4. Τελειο!το βρηκες!!
  Οπως λεμε μακρυκωσταιοι και κοντογιωργηδες!
  Αυτος που βαζει εισαγωγικα στον διαφωτισμο,στην δυση,στον ορθολογισμο,στον Φεραιο,στον Κοραη, στις δημοκρατικες κυβερνησεις,σε ολα εκτος απο την λεξη υποκρισια που την θεωρει κτημα του,χωρις εισαγωγικα!!!!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.