Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για την κατάργηση των διοδίων στην Εγνατία Οδό στο ύψος της Σιάτιστας



ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Υποδομών & Μεταφορών και Οικονομικών

Θέμα: Κατάργηση των μετωπικών και πλευρικών διοδίων στην Εγνατία οδό στο ύψος της Σιάτιστας του Δήμου Βοΐου της ΠΕ Κοζάνης 

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι της περιοχής του Δήμου Βοΐου, εξαιτίας της έναρξης λειτουργίας των πλευρικών και μετωπικών σταθμών διοδίων στην Εγνατία οδό στο ύψος  της Σιάτιστας, έδρα του Δήμου. 

Η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Δρομολογήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που βρήκε και τότε τη μαζική αντίδραση του λαού της περιοχής. Σήμερα, η κυβέρνηση της ΝΔ την ολοκλήρωσε. Οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για την περιοχή και όχι μόνο και μάλιστα σε μια περίοδο που ο λαός είναι σε δύσκολη κατάσταση λόγω των συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης, έχει χτυπηθεί ανελέητα με τη φοροληστεία και βρίσκεται αντιμέτωπος και με νέα χτυπήματα στις ΣΣΕ, στην Κοινωνική Ασφάλιση κ.ο.κ.

Τα εργατικά – λαϊκά στρώματα του Δήμου θα επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο οικονομικά από  το νέο χαράτσωμα των πλευρικών και μετωπικών διοδίων, σε μια περίοδο που η ανεργία στην περιοχή ανέρχεται  στο   60% λόγω  της κρίσης στη γούνα (κύρια απασχόληση των κατοίκων της  περιοχής) και ενώ έχουν αποψιλωθεί όλες οι δημόσιες υπηρεσίες με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του Πενταλόφου, του Τσοτυλίου, της Νεάπολης, του Ασκίου και της Σιάτιστας να αναγκάζονται να πληρώνουν 3 ευρώ για να επισκέπτονται την έδρα του νομού την Κοζάνη. Αλλά και όσοι έχουν την τύχη να εργάζονται από την περιοχή, επιβαρύνονται επίσης με αυτά τα έξοδα για τις ανάγκες μετακίνησης τους από και προς την εργασία τους.

Είναι απαράδεχτο ο λαός μας να υποχρεώνεται να πληρώσει νέα χαράτσια, για να μπορεί να χρησιμοποιήσει τους οδικούς άξονες, που υποτίθεται ότι είναι δημόσιο αγαθό και θα έπρεπε να είναι ελεύθερο για όλους.

Οι όποιες υποδομές υπάρχουν, έχουν φτιαχτεί με χρήματα του ελληνικού λαού και θα πρέπει να τις απολαμβάνει ελεύθερα και όχι να γίνονται αφορμή για νέο χαράτσωμα και νέα φοροαφαίμαξη, προκειμένου να θησαυρίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι που τις εκμεταλλεύονται.

Ο λαός έχει χρυσοπληρώσει τους δρόμους της χώρας από τη φορολόγησή του, φόροι που καταλήγουν στις τσέπες των κατασκευαστικών ομίλων ως επιδοτήσεις και δανειοδοτήσεις. Οι παραχωρήσεις στους ιδιώτες είναι συνειδητή επιλογή τόσο της  προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όσο και της σημερινής. Ευθύνες έχουν και οι τοπικές αρχές που στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά. Προτάσεις όπως πχ η χρήση της παλιάς ΕΟ Κοζάνης Ιωαννίνων, δεν έχει να προσφέρει τίποτα περισσότερο αφού θα διανύουν οι κάτοικοι περισσότερα χιλιόμετρα χωρίς και την απαιτούμενη ασφάλεια που προσφέρουν οι σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι.

Μετά τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνησή του ώστε: 

  • Να καταργηθούν τα μετωπικά και πλευρικά διόδια στην ΕΓΝΑΤΙΑ οδό στο ύψος της Σιάτιστας, του Δήμου Βοΐου, καθώς και όλα τα διόδια στους οδικούς άξονες
  • Να υπάρχει ελεύθερη διέλευση του λαού, ο οποίος πλήρωσε και πληρώνει τεράστιους φόρους όπως φόρο καυσίμων, τέλη κυκλοφορίας κ.ά.
  • Να απορριφθούν οι συμβάσεις παραχώρησης που επιβάλλουν τα διόδια

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Στολτίδης Λεωνίδας

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.