O έπαινος και ο ψόγος προορίζονται μόνο για ό,τι γίνεται με την θέλησή μας – Της Βιολέττας Μπούσιου



Της Βιολέττας Μπούσιου:

Ο Αριστοτέλης, στα Ηθικά Νικομάχεια, λέει ότι ο έπαινος και ο ψόγος προορίζονται μόνο για ό,τι γίνεται με την θέλησή μας, ενώ για ό,τι γίνεται χωρίς τη θέλησή μας προορίζεται η κατανόηση, καμιά φορά και ο οίκτος. Οι άνθρωποι, επομένως, που μελετούν την αρετή είναι απαραίτητο να ορίσουν με σαφήνεια το περιεχόμενο των εννοιών «εκούσιο» και «ακούσιο». Αν ακούσια είναι η πράξη που γίνεται με την επιβολή βίας ή από άγνοια, εκούσια θα είναι η πράξη που η αρχή της βρίσκεται μέσα στο ίδιο το άτομο, το οποίο γνωρίζει πλήρως τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνεται η συγκεκριμένη πράξη του.

Και επειδή είναι φανερό πως στο lockdown του νομού Κοζάνης μας οδήγησαν οι εκούσιες πράξεις μας, φρόνιμο θα ήταν, άμεσα, και να αναλάβουμε τις συνέπειες των πράξεών μας και να αλλάξουμε την συμπεριφορά μας «επί τω βελτίω».

Το κράτος βεβαίως είναι αναμφίβολα και ιδεολογικός και κατασταλτικός μηχανισμός. Αλίμονο όμως στους πολίτες, που έχουν ανάγκη από συνεχή επιτήρηση και απειλή χρήσης βίας προκειμένου να επιτελέσουν το αυτονόητο, ιδιαίτερα σε μια χρονική περίοδο που η πληροφόρηση και συνεχής είναι και απρόσκοπτη.

Επομένως, οι ισχυρισμοί του τύπου, ο ιός μεταδόθηκε στα εργοστάσια της ΔΕΗ ή από μικροπωλητές ή από τα super market, δεν δίνει άλλοθι σε κανέναν. Αν μπόρεσαν να τηρήσουν τους κανόνες υγιεινής τα νήπια, τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου και οι έφηβοι στα Γυμνάσια και τα Λύκεια, είναι ηθικά απαράδεκτο οι ενήλικες εργαζόμενοι και καταναλωτές να αγνοούν τους βασικούς κανόνες ασφαλείας. Γιατί η αμέλεια αυτού του τύπου είναι εγκληματική όχι μόνον για τους ίδιους αλλά και για τις οικογένειές τους και για όλον τον κοινωνικό τους περίγυρο.

Ως εκ τούτου, και δεδομένου ότι οι πράξεις μας είναι εκούσιες, η αντιπολίτευση του τύπου, για όλα φταίει η οργανωμένη πολιτεία, αποτελεί αφ’ ενός μεν φθηνή αντιπολίτευση, αφ’ ετέρου δε μικρόψυχη πολιτική. Και επιπρόσθετα μας προσβάλει ως τοπική κοινωνία. Γιατί μόνον άλογα άτομα υπερασπίζονται παράλογες πράξεις αφού οι ίδιοι κανόνες ισχύουν σε όλη την Ελλάδα και, παρόλα αυτά, σε άλλους νομούς της χώρας μας η διασπορά του ιού είναι ελεγχόμενη.

Και επειδή όλοι οι κάτοικοι του νομού Κοζάνης οφείλουμε να κρατήσουμε το δικαίωμα να κοιτάμε τους συνανθρώπους μας στα μάτια, χωρίς τύψεις για τους συμπολίτες μας που ταλαιπωρούνται εξ αιτίας της δικής μας απερίσκεπτης συμπεριφοράς, ας σταθούμε γρήγορα στο ύψος των περιστάσεων. Γιατί, εκ των υστέρων, δεν θα τιμά κανέναν μας ο οίκτος και η κατανόηση για όσους ζημιώθηκαν ή χάθηκαν αναίτια. Καλά Χριστούγεννα!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.