Αγωνιστική Συνεργασία Σπάρτακου: Νομιμοποιεί τις απλήρωτες υπερωρίες η ΔΕΗ Α.Ε μια ώρα αρχύτερα από την κυβέρνηση



Η κυβέρνηση της ΝΔ και η Διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε. πανηγυρίζουν για τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου, τα οποία σε συνδυασμό με το νέο busness plan θα κάνουν τη ΔΕΗ Α.Ε. πιο ανταγωνιστική και πιο κερδοφόρα στην απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Κυβέρνηση και Διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε. πανηγυρίζουν γιατί θέλουν να κρύψουν αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα και απασχολεί τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής.

  • Το σχέδιο απολιγνιτοποίησης υλοποιείται κατά γράμμα. Σταθμοί και ορυχεία κλείνουν με βάση το χρονοδιάγραμμα για «μηδενικό λιγνιτικό αποτύπωμα» μέχρι το 2028 με αποτέλεσμα να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας στην περιοχή.
  • Το πρόγραμμα εθελούσιων αποχωρήσεων – απολύσεων έχει οδηγήσει σε οριακή κατάσταση τη λειτουργία σταθμών και ορυχείων. Λόγω έλλειψης προσωπικού πολλά πόστα καλύπτονται με συνεχόμενα 12ωρα. Η εντατικοποίηση της εργασίας έχει οδηγήσει το προσωπικό στα όρια της εξάντλησης.
  • Τα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού είναι ελλιπή και αποσπασματικά. Αυτό το επιβεβαιώνει ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων σε όλους τους χώρους δουλειάς.

Πριν κοπάσουν οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης και της Διοίκησης της ΔΕΗ Α.Ε. για τα οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης, έχει έρθει στην επικαιρότητα υπηρεσιακό σημείωμα της ΔΑΝΠΟ (16492/10-7-20) σχετικά με τη «μετατροπή της υπερωριακής αμοιβής και των προσαυξήσεων βάρδιας σε χρονική ανάπαυση, διευκρινίζεται ότι, σχετικό αίτημα του μισθωτού, εφόσον υποβληθεί εγγράφως δύναται να ικανοποιηθεί, υπό την προϋπόθεση ότι το επιτρέπουν οι υπηρεσιακές ανάγκες. Σε περίπτωση μη ικανοποίησης του αιτήματος λόγω υπηρεσιακών αναγκών, θα καταβάλλονται οι αντίστοιχες αμοιβές, με την επιφύλαξη των οριζόμενων στο νόμο περί ανωτάτου ορίου αποδοχών (άρθρο 28 του Ν.4354/2015)». 

Τι σημαίνουν τα παραπάνω: 

  • ότι “καθιερώνετε” η 12ωρη εργασία στους σταθμούς και τα ορυχεία χωρίς η διοίκηση να κάνει καμία πρόσληψη για τα αναγκαία πόστα για να εξομαλυνθεί η κατάσταση και να σταματήσουν οι υπερωρίες
  • ότι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν 12ωρα σε περίπτωση που πιάνουν το πλαφόν στο μισθό θα χάνουν αυτές τις ώρες δουλειάς, θα δουλεύουν τζάμπα. Ήδη μέχρι και σήμερα γινόταν αυτό καθώς κάποιες υπερωριακές ώρες αντισταθμίζονται με ρεπό!

Διευκρινίζουμε ότι:

Ως Αγωνιστική Συνεργασία περασπιζόμαστε το 5ήμερο – 8ωρο, τη μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους. Επιλογή της ΔΕΗ Α.Ε. εδώ και χρόνια είναι να απασχολεί εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας (8μηνα, εργολαβικοί κλπ.), χωρίς δικαιώματα, με τσακισμένους μισθούς (για να πανηγυρίζει για τα κέρδη της), απλήρωτους πολλές φορές για μήνες, τους οποίους αρνείται να εντάξει στο τακτικό προσωπικό παρά το γεγονός ότι καλύπτουν οργανικές θέσεις εργασίας.

Οι υπηρεσιακές ανάγκες, λόγω έλλειψης προσωπικού είναι αυτές που «αναγκάζουν» τους εργαζόμενους να δουλεύουν 12ωρα. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει νομοσχέδιο για τα εργασιακά με το οποίο θέλει να επιβάλει 10ωρη εργασία με απλήρωτες υπερωρίες και διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε εξάμηνη βάση. Η ΔΕΗ Α.Ε. θέλει να πάει ένα βήμα παραπέρα, να επιβάλλει 12ωρη εργασία με απλήρωτες υπερωρίες.

ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΕΙ !

ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.