Εισήγηση του Στάθη Κωνσταντινίδη στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση επί του Προϋπολογισμού του Κράτους για το έτος 2021



Ο covid 19 ευθύνεται για πάνω από 1.600.000 θανάτους, ενώ έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, σε όλον τον κόσμο! Χάθηκαν τρισεκατομμύρια από το παγκόσμιο ΑΕΠ και εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Για πρώτη φορά από το 1896, σε καιρό ειρήνης, αναβλήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Στο αχαρτογράφητο περιβάλλον, η Ελλάδα κινήθηκε γρήγορα και βγήκε με τις μικρότερες απώλειες από τον πρώτο κύκλο. Αμέσως μετά, η χώρα αναζήτησε τη χρυσή τομή ανάμεσα στην προστασία του πληθυσμού και στην επανεκκίνηση βασικών λειτουργιών της. Τελικά, το δεύτερο κύμα ήρθε πιο επιθετικό και πιο ανθεκτικό. Το βλέπουμε ακόμα και σήμερα. Ευτυχώς που η κυβέρνηση είχε εξασφαλίσει επαρκείς εφεδρείες για τη στήριξη της κοινωνίας και δεν είχε παρασυρθεί από την άφρονα προτροπή της αντιπολίτευσης «Σταϊκούρα δώστα όλα». Το σύστημα υγείας και οι λειτουργοί του ενισχύθηκαν και άντεξαν στην ισχυρή πίεση. 

Βεβαίως, χωρίς τον κορωνοϊό η σημερινή συζήτηση θα γινόταν σε άλλη βάση. Μιλάμε λοιπόν ξεκάθαρα για μια διαφορετική αφετηρία

Το πρόγραμμα στήριξης, μόνο για το 2020, φτάνει στα 24 δις. Αλλά δεν είναι μόνο η πανδημία. Τη χρονιά που φεύγει αντιμετωπίσαμε με επιτυχία τεράστιες προκλήσεις στο μεταναστευτικό και στα εθνικά. Όχι, όμως, χωρίς κόστος. Επιπλέον, ο τρέχων προϋπολογισμός επιβαρύνθηκε από την αποπληρωμή των αναδρομικών, που ανήλθαν στα 1,4 δις. Αλλά και από τις αποζημιώσεις για τις μεγάλες καταστροφές από τον σεισμό στη Σάμο και τον κυκλώνα Ιανό.

Τελικά, η ζημιά που αφήνει πίσω το 2020 είναι μεν δεδομένη, όχι όμως, πλήρως αποτιμημένη. Και πως θα μπορούσε άλλωστε, όταν μέχρι κι εχθές ακόμα, ελπίζαμε ότι η αγορά θα μπορέσει να ανοίξει για τις γιορτές. Δυστυχώς, τα επιδημιολογικά στοιχεία δεν το επέτρεψαν. Ακόμα και σήμερα, λοιπόν, υπάρχουν σοβαρές αβεβαιότητες!

Μπορεί μήπως κάποιος εδώ μέσα, να προβλέψει με ασφάλεια αν θα υπάρξει και 3ος κύκλος και πόσο αυτός θα διαρκέσει; Και πόσο αυτός θα στοιχίσει; Σε ποιον βαθμό θα λειτουργήσει ο παγκόσμιος τουρισμός και πόσο αυτό θα επηρεάσει τη  χώρα; Φυσικά και όχι!

Κι όμως, μεσούσης και ζεούσης ακόμα της κρίσης, βλέπουμε μια ανεύθυνη αντιπολίτευση να εγκαλεί την κυβέρνηση, γιατί, λέει, αναθεώρησε τις προβλέψεις του Οκτωβρίου (επί του Προϋπολογισμού). Αυτό δηλαδή που έκαναν όλες οι χώρες του κόσμου και όλοι οι οργανισμοί. Την ακούμε να στοιχηματίζει ότι ο προϋπολογισμός θα αποτύχει και ότι δεν θα έρθει η προσδοκώμενη ανάπτυξη.

Τη μια μας κατηγορεί γιατί κλείσαμε και την άλλη γιατί ανοίξαμε, δραστηριότητες  της οικονομίας. Κερδοσκοπεί πάνω στην αγωνία  των πολιτών, για τις αντοχές του   συστήματος υγείας. Πλειοδοτεί σε  κάθε  κλαδικό αίτημα μήπως και τσιμπήσει καμιά μονάδα στις δημοσκοπήσεις.

Βλέπουμε μια δογματική αντιπολίτευση, που στον κολοφώνα του κρατικού   παρεμβατισμού, των παροχών, των κοινωνικών μεταβιβάσεων, των μειώσεων στους   φόρους, των ενισχύσεων, ομιλεί ακόμα για …νεοφιλελεύθερες πολιτικές

Δάκρυσε και ο Κέυνς, κυρίες και κύριοι της αριστεράς!!!

Ξέρετε, παγκοσμίως, παράλληλα με την πανδημία, μεγάλη διασπορά εμφάνισε και ένα άλλο εξίσου επικίνδυνο φαινόμενο, το infodemic. Το οποίο αναφέρεται στην παραπληροφόρηση γύρω από τον κορωνοϊό. Πρόκειται για την πληροφοριοδημία. 

Μάλιστα, παγκόσμιες πλατφόρμες εφάρμοσαν παρεμβάσεις όταν θεώρησαν ότι  υπάρχει κίνδυνος παραπληροφόρησης των πολιτών, όχι μόνο για τη νόσο αλλά      ακόμα και στις αμερικανικές εκλογές.

Βέβαια, από την ασθένεια της παραπληροφόρησης η αξιωματική αντιπολίτευση πάσχει παιδιόθεν και δε λέει να γιατρευτεί. Απευθύνει έωλες κατηγορίες και μοιράζει ανέξοδες υποσχέσεις. Ευτυχώς, όμως, οι  πολίτες έχουν πάθει ανοσία στα ψέματα του Σύριζα.  

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες γνωρίζουν το μεγάλο έργο που παράχθηκε από τη  σημερινή κυβέρνηση στις πρωτοφανείς αυτές δυσκολίες. Το πόσο ενισχύθηκαν νευραλγικοί τομείς του κράτους, τον ψηφιακό μετασχηματισμό που  κατάφερε η χώρα. 

Αλλά και οι αγορές, οι οίκοι αξιολόγησης και οι επενδυτές, δείχνουν εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Η χώρα δανείζεται πιο φθηνά από ποτέ! Κορυφαίες επιχειρήσεις θέλουν να εγκατασταθούν εδώ!

Κι όλα αυτά δεν ήρθαν τυχαία. Παράλληλα με την ευρύτατη στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας, μέσα στην κρίση, 

  • περάσαμε μέτρα για την προσέλκυση επενδύσεων
  • μειώσαμε σημαντικά τους φορολογικούς συντελεστές και το μη μισθολογικό κόστος
  • ψηφίσαμε ρυθμίσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας,
  • μείναμε πιστοί στο μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα/ 

    Και σε όλα αυτά είχαμε απέναντι μας μια στείρα αντιπολίτευση, όμως σύμμαχο μας την κοινωνία και γι’ αυτό την πιστή ότι θα πετύχουμε

    Η  νέα  χρονιά, λοιπόν, θα είναι χρονιά ανάταξης κι αυτό το υπόσχεται ο παρών ρεαλιστικός, ευέλικτος, δυναμικός και αναπτυξιακός προϋπολογισμός

  • με 3 δις αποθεματικό για όποια ανάγκη προκύψει και 
  • με αυξημένες κατά 2 δις τις αμυντικές δαπάνες της  χώρας. 

Θέλω μόνο να πω στους παριστάμενους υπουργούς, ότι το επιβεβλημένο από κάθε άποψη πρασίνισμα της ελληνικής οικονομίας φέρνει μαζί του απειλές κι ευκαιρίες,  ιδιαίτερα για τον τόπο μου, το  νόμο Κοζάνης.

Γι’ αυτό, κατά την εφαρμογή του νέου προϋπολογισμού, ο οποίος έχει ισχυρή την περιβαλλοντική διάσταση, θα διεκδικήσω σθεναρά τη στήριξη της δίκαιης μετάβασης, αν και νομίζω ότι θα παραβιάσω ανοιχτές θύρες, αφού αποτελεί ήδη  προτεραιότητα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη

Τέλος, να ευχηθώ καλά Χριστούγεννα σε όλους τους συμπολίτες μας, θυμίζοντας ότι πρέπει να φανούμε όλοι συνεπείς στην τήρηση των μέτρων και στον εμβολιασμό, προκειμένου να μπούμε ασφαλείς και με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις στη νέα χρονιά.  

Στάθης Κωνσταντινίδης

Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας  Π.Ε. Κοζάνης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.