Μητσοτάκης από Θεσσαλονίκη: «Διαφορετικά τα φετινά Χριστούγεννα με τις οικογένειες μας, άντε ενδεχομένως και με μια οικογένεια ακόμα»

Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου:

Αυτό που ζούμε σήμερα, πράγματι το βλέπεις μια φορά στα 100 χρόνια. Την επιδημία της εποχικής γρίπης όμως, όταν δεν είχαμε αρκετές ΜΕΘ, κάθε χρόνο, και υπήρχε λίστα αναμονής και έπρεπε να γίνουν άλλου είδους παρεμβάσεις για να βρει ένας συμπολίτης μας ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας, αυτό το βλέπαμε κάθε χρόνο. Απλά ήταν κάτω από το ραντάρ της προσοχής του κόσμου. Οι υγειονομικοί μπορεί να φώναζαν και να τα έλεγαν, δεν υπήρχε όμως η κατάλληλη ανταπόκριση. Και χρειάστηκε μια πανδημία πρωτοφανούς διάστασης για να μπορέσουμε, και με μεγάλη ταχύτητα, να κάνουμε για το Εθνικό Σύστημα Υγείας αυτά τα οποία αντικειμενικά θα έπρεπε. Και δεν επιμερίζω εδώ πολιτικές ευθύνες, θα έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες. Εγώ χαίρομαι πάρα πολύ που είμαι σε ένα Νοσοκομείο που είναι εμβληματικό και είναι εμβληματικό αφενός γιατί είναι από τα πιο σύγχρονα, από τα καλύτερα Νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας αλλά και για ένα λόγο ακόμα: γιατί είναι προϊόν μιας μεγάλης προσωπικής δωρεάς και γιατί έχουμε προστατεύσει ένα καθεστώς λειτουργίας που πάνω από όλα προάγει την εργασιακή ειρήνη εντός του Νοσοκομείου, αλλά επιτρέπει και στο Νοσοκομείο να ανταποκριθεί στις προκλήσεις, όχι μόνο του παρόντος, αλλά και του μέλλοντος.

Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» και πάλι στην οικογένεια Παπαγεωργίου για ότι έχει κάνει, όχι μόνο για το Νοσοκομείο αυτό, γιατί έχει κάνει πολλά, αλλά αυτή είναι νομίζω η πιο εμβληματική δωρεά και μια σημαντικότατη παρακαταθήκη για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, για τη Θεσσαλονίκη, για τη Βόρεια Ελλάδα, για την Ελλάδα. Διότι είναι ένα Νοσοκομείο που είναι από τα κορυφαία νοσοκομεία της Ελλάδας, όχι μόνο της Βόρειας Ελλάδας.

Εδώ θέλω να πω δυο κουβέντες σε συνέχεια όσων άκουσα. Πρώτον, είναι πάρα πολύ σημαντικό να εξηγήσουμε με απλά λόγια, ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας αξιοποίησε πλήρως το διάστημα μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κύματος. Για να μπορεί σήμερα να έχει αυτές τις δυνατότητες να αντιμετωπίσει μια έξαρση, η οποία είναι εξαιρετικά έντονη. Τι εννοώ με αυτό; Έγιναν προσλήψεις προσωπικού με ταχύτατους ρυθμούς, αυτό το προσωπικό δεν το χρειαστήκαμε στο πρώτο κύμα, το χρειαζόμαστε τώρα. Έχουμε δεσμευτεί ότι ένα μεγάλο μέρος αυτού του προσωπικού, θα μετατραπεί η σχέση εργασίας από ορισμένου σε αορίστου χρόνου με τις σωστές διαδικασίες, αλλά και με την επιβράβευση, θα το πω πολύ καθαρά, της εμπειρίας και της δουλειάς που έκαναν, ειδικά αυτούς τους κρίσιμους μήνες της πανδημίας, και ταυτόχρονα υπήρχε και μια πολύ σημαντική προσθήκη εξοπλισμού. Ο εξοπλισμός μπορεί να είναι αναπνευστήρες, οι οποίοι επιστρατεύτηκαν τώρα για να δημιουργήσουμε, εντός εισαγωγικών, προσωρινά κρεβάτια εντατικής θεραπείας ή είναι μόνιμες επενδύσεις σε κρεβάτια εντατικής θεραπείας όπως αυτά τα οποία προετοιμάζονται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, όπως αυτά τα οποία είναι ήδη έτοιμα στο Σωτηρία. Προφανώς αυτές είναι επενδύσεις που χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο, θα είναι όμως η μόνιμη παρακαταθήκη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε πια να έχουμε κρεβάτια εντατικής θεραπείας, τα οποία να είναι περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Όπως είπες Πρόεδρέ μου, άδεια να είναι. Ευχαριστημένοι θα είμαστε όταν είναι άδεια. Αλλά το Εθνικό Σύστημα Υγείας, δεν είναι εδώ για να φροντίζει μόνο τους ασθενείς COVID. Δεν επιτρέψαμε στα μεγάλα νοσοκομεία να μετατραπούν σε νοσοκομεία μιας νόσου. Η κατεύθυνση που έχω δώσει στο Υπουργείο και έχει ήδη ανταποκριθεί, είναι αμέσως με το που θα πέφτει η πίεση από τον COVID, να επανερχόμαστε στους κανονικούς ρυθμούς ώστε να μην καθυστερούν θεραπείες. Προφανώς όλα τα επείγοντα αντιμετωπίζονται, αυτό το γνωρίζουν όλοι, αλλά να μην καθυστερούν και προγραμματισμένα χειρουργεία ή θεραπείες που δεν έχουν επείγοντα χαρακτήρα.

Και να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι την επόμενη ημέρα το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα βγει πιο ισχυρό, πολλαπλά πιο ισχυρό. Θα βγει πιο ισχυρό σε προσωπικό. Θα βγει πιο ισχυρό σε εμπειρίες, διότι αυτή η διαδικασία είναι μια πρωτοφανής εμπειρία για όλους σας, αλλά μας κάνει καλύτερους στο να αντιμετωπίζουμε τέτοιες έκτακτες περιστάσεις. Θα είμαστε πιο ισχυροί σε εξοπλισμό, θα είμαστε πιο ισχυροί και ως προς την αντίληψή μας για την Υγεία. Γιατί νομίζω ότι τώρα καταλαβαίνουμε, αυτό το οποίο είπες, ότι η πρόληψη είναι πολύ καλύτερη από τη θεραπεία. Όταν ζητάμε από τον κόσμο να παίρνει βασικά μέτρα πρόληψης, το κάνουμε για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους, τις οικογένειές τους και το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Και όταν είπαμε με πολύ απλά λόγια, ότι θέλουμε προφανώς όσο το δυνατόν περισσότερες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αλλά οι Μονάδες δεν είναι το υποκατάστατο για την πρόληψη, διότι αν δεν έχεις πολιτικές πρόληψης, όσες Μονάδες και αν θα έχεις κάποια στιγμή αυτές θα γεμίσουν – και το είδαμε σε Συστήματα Υγείας πολύ πιο προηγμένα, αυτή λοιπόν η αντιμετώπιση της Υγείας μέσα από τον φακό της πρόληψης, νομίζω ότι θα είναι μια μεγάλη κατάκτηση για την ελληνική κοινωνία. Το έχουμε πει πολλές φορές με τον Υπουργό, με τον Γενικό Γραμματέα, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι η επόμενη μεγάλη μεταρρύθμιση την οποία θα κάνουμε. Έχουμε Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας, η πρωτοβάθμια θα σηκώσει το βάρος του εμβολιασμού αρα είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να αξιολογήσουμε δυνατότητες και αδυναμίες στην πρωτοβάθμια και αυτή θα είναι η επόμενη μεγάλη μεταρρύθμιση του Υπουργείου Υγείας για την οποία έχουμε μιλήσει και μιλάμε δεκαετίες τώρα. Ήρθε η ώρα να την κάνουμε πράξη.

Οπως ήρθε η ώρα να κάνουμε πράξη και ακόμη πιο ενεργές πολιτικές στο κομμάτι της δημόσιας υγείας και της πρόληψης. Αναφέρω ενδεικτικά τις προληπτικές διαγνωστικές μαστογραφίες αλλά και πολιτικές όπως η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιο χώρο που είναι πολιτικές οι οποίες δεν έχουν ουσιαστικά κανένα κόστος, θα έχουν όμως τεράστιο θετικό οικονομικό αποτύπωμα στην ατομική αλλά και στη δημόσια υγεία σε βάθος χρόνου. Συγχαρητήρια σε όλους τους εργαζόμενους, στο νοσοκομείο το οποίο στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Η εικόνα που έχουμε είναι ότι αρχίζει και μειώνεται πια αισθητά το ιικό φορτίο. Ο πρώτος δείκτης που κοιτάω εγώ πάντα πια είναι οι συγκριτικές εισαγωγές στις εφημερίες, αυτές μας δίνουν μια πολύ καλή αίσθηση. Για πρώτη φορά το ισοζύγιο εξαγωγών-εισαγωγών είναι πια θετικό, αυτό σημαίνει ότι μειώνεται η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ξέρουμε ότι θα έχουμε ακόμη μια με δύο εβδομάδες πολύ δύσκολες μπροστά μας, αλλά ξέρουμε επίσης ότι όταν με το καλό αρχίσουμε να βγαίνουμε από το καθεστώς των αυστηρών περιορισμών, ότι πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί. Διότι δεν το κάναμε, ας είμαστε ειλικρινείς, δεν το κάναμε το καλοκαίρι. Η ευθύνη βαραίνει όλους μας πιστεύω, και εγώ πρώτος έχω αναγνωρίσει το μερίδιο ευθύνης που αναλογεί στην Πολιτεία, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τελικά ότι οι ατομικές συμπεριφορές είναι αυτές που καθορίζουν το ρυθμό διασποράς της πανδημίας.

Θα κάνουμε διαφορετικά Χριστούγεννα φέτος. Πολύ – πολύ πιο περιορισμένα, με τις οικογένειες μας, με τους ανθρώπους που αγαπάμε, άντε ενδεχομένως μια οικογένεια ακόμα. Και έτσι πρέπει να γίνει σε αυτό το ιδιαίτερο 2020, το οποίο μας επιφύλαξε πάρα πολλές εκπλήξεις. Μας έκανε όμως ταυτόχρονα πιο δυνατούς και θέλω να πιστεύω ότι θα μας κάνει και πιο ενωμένους, ως κοινωνία. Διότι ο εχθρός είναι ένας, είναι ο ιός και μακάρι όλοι να έβλεπαν την πρόκληση μέσα από αυτή τη διάστασή της.

Οπότε ένα μεγάλο ευχαριστώ και πάλι και εύχομαι στην επόμενη επίσκεψη μου στο νοσοκομείο, διότι είμαι τακτικός επισκέπτης,να συζητάμε τις προκλήσεις της επόμενης μέρας μετά την πανδημία.

5 σχόλια στο άρθρο “Μητσοτάκης από Θεσσαλονίκη: «Διαφορετικά τα φετινά Χριστούγεννα με τις οικογένειες μας, άντε ενδεχομένως και με μια οικογένεια ακόμα»

 1. Κάπου διάβασα σήμερα στο διαδίκτυο..ότι στην Ελλάδα για το 2019 από εποχιακή γριππη..χάσανε τη ζωή τους 1097..ενώ ως το Νοέμβριο του 2020 χάσανε τι ζωή τους…1900 στην Ελλάδα από κορωνοιο..άρα έχει διπλάσια θνητότητα..έλεγε το άρθρο…όμως ξεχνούσε το εν λόγο άρθρο να πει ότι..επειδή δεν υπάρχει αυτή η ψύχωση ποτέ για την απλή γριππη ..μάλλον έγινε πλημμελή καταγράφει τον θανάτων από αυτόν λέω . εγώ τωρα..από την άλλη άμα σε γράφει θύμα κορωνοιου 103 χρόνων. ..λες αφού το διαπίστωσε ο επιστήμονας και το κατέγραψε ως τέτοιο..κόντρα θα πας…βέβαια είναι και το κακό προηγούμενο διπλάσια φαρμακευτική δαπάνη…οι ιατρικοί επισκέπτες…με τα ακριβά ρούχα που παραγκωνιζαν τις γριούλας στο ΙΚΑ για να τα πουν ιδιαίτερος με το γιατρό..(του τεστιν της έτρωγαν τη σειρά)…τα συνέδρια διακοπές κτλ κτλ…ψέματα λέω. οι περισσότεροι τα δούμε ζήσει…από την άλλη βγήκε ο Τσιορδας και είπε το Μάιο σε συνέντευξη..πεθενανε από εγκεφαλικό η άλλη αιτία και τους μετρούσαμε σαν θύματα του κορωνοιου…κάποτε πρέπει να γίνει ένας διαχωρισμός νομίζω του πεθανε με κορονωιο …και του πέθανε από κορωνοιο…1900 ..με 1097 ..όπως μετρήθηκαν και αν μετρήθηκαν σωστά είναι άλλου παπά ευαγγέλιο..το 2019..επίσης από αυτοκινητιστικα είχαμε γύρω στους 2000 νεκρούς νεότερους στην πλειοψηφία..δε απαγορευσαμε ούτε τα αυτοκίνητα ούτε τις μηχανές ή μήπως όχι….τώρα που το σκέφτομαι βλέποντας την πόλη μας νεκρή μετά της…εννιά μας βλέπω να αγοράζουμε όχι 25.000.000 εμβόλια για μια χώρα με πλυθισμο10.000.000.οπως είπε ο Μητσοτάκης…αλλά 50..και ποιος εμβολιαστηκε εμβολιαστηκε..επίσης όποιος έφαγε..έφαγε..και όποιος κατάλαβε κατάλαβε..

 2. Ο πιο επικίνδυνος ιός είναι το παιδί της Μαρίκας και του Κωνσταντίνου. Και όχι ο κοροναιος.

 3. Συμφωνα με τον Π.Ο.Υ οι θανατοι απο γριπη κυμαινονται παγκοσμιως απο 400-650.000 το χρονο.
  Σιγουρα ειναι και περισσοτεροι αλλα δεν καταγραφονται.
  Αυτα με την υπαρξη εμβολιου.
  Ο κορωνοιος εχει λοιπον διπλασια εως δυομιση φορες θνητοτητα(χωρις εμβολιο)(1,3-1,4 εκατομμυρια)
  Η σημαντικη συγκριση θα ειναι γριπη-κορωνοιος με εμβολιο και για τα δυο.
  Συμφωνα με τον Π.Ο.Υ. η θνητοτητα του κορωνοιου ειναι 0,6%,δηλαδη 1,2 ατομα στους 200 θετικους.
  Το προβλημα ειναι οτι μεχρι να υπαρχει συλλογικη ανοσια,ενα 20% χρειαζεται νοσηλεια.
  Αυτο ειναι το προβλημα για τα συστηματα υγειας.
  Επειδη εικαι ιος κρυολογηματος(οπως αλλωστε ολοι οι κορωνοιοι) η ανοσια και με το εμβολιο ενδεχεται να κραταει 6 μηνες οποτε να πρεπει να γινει και δευτερη σειρα εμβολιασμων καθε ετος.
  Η δοση θα κοστιζει 20 ευρω.
  Αρα 2χ2χ20 συνολο 80 ευρω το ετος.
  Αν εμβολιαστουν το λιγοτερο 2 δις ανθρωποι(25% του πληθυσμου της Γης) ειναι ενα μεσο κοστος 160 δις ευρω το χρονο.
  Αν υποθεσουμε οτι αυτα τα ποσα μοιραζονται σε 7-8 εταιρειες που θα αναπτυξουν εμβολια,ειναι κατα μεσο ορο 20 δις ανα εταιρεια.
  Σκεφτειτε οτι τα εσοδα της Pfizer το 2019 ηταν 48 δις ευρω(προ φορων),της Astrazeneca 20 δις κτλ
  Ακομα ομως και 10 δις να παρει καθε εταιρεια ειναι τεραστιο εσοδο.
  Κι αυτο καθε χρονο.
  Μετοχοι των εταιρειων αυτων ειναι μεγαλες επενδυτικες εταιρειες,στις οποιες με τη σειρα τους ειναι μεγαλομετοχοι τυπου Γκειτς,Μπαφετ,Σορος κτλ.
  Αυτοι αφου επενδυσαν σε ο,τι αλλο υπηρχε θα επενδυουν τωρα στην Υγεια(εμβολια) και στην οικολογια με το προσχημα της προστασιας του περιβαλλοντος.
  Τα εμβολια για τη γριπη εχουν αποτελεσματικοτητα 40-70% και το εμβολιο του κορωνοιου εχει 95%?Και ειναι ετοιμο σε λιγους μηνες?
  Αν ισχυει αυτο τοτε ειναι φανερο οτι ο ιος δοχετευτηκε απο αυτους οι οποιοι ειχαν ετοιμο και το εμβολιο,απλα επρεπε να περασει ενα διαστημα για να μην κινηθουν υποψιες.
  Το προβλημα ειναι οτι κι ο Π.Ο.Υ διευθυνεται απο το διεφθαρμενο Γκεμπρεχεζους απο την Ερυθραια ο οποιος δεν διερευνα τιποτα.
  Αρα αυτοι οι επικινδυνοι επενδυτες ειναι ικανοι να διοχετευουν εναν ιο καθε μερικα χρονια για το κερδος και την εξουσια πανω στους ανθρωπους αλλα και πανω στις διεφθαρμενες κυβερνησεις πολλων κρατων.
  Μια παγκοσμια δικτατορια γεννιεται σιγα σιγα

 4. Ποσο επικινδυνος,ποσο υποκριτης,ποσο πολιτικος απατεωνισκος!
  Χαθηκε το ρουτερ απο το γραφειο του και βαζει τους ελληνες να ψαχνουν το ρουτερ και να μη ψαχνουν για την χαμενη τηλεκπαιδευση,για τα χαμενα λεφτα με τα οποια πετσοταιστηκαν τα ΣΚΑΙ τα! Καναλια βοθροκαναλα,για το χαμενο ΕΣΥ και για τις χαμενες Μ.Ε.Θ!!
  Ο πολιτικος σαλτιμπαγκος του καφενειου,η Ελλας!!
  Ποντικομαμη τι σε περιμενει!
  Ωστε ο Τσιπρας σε πηρε το ρουτερ;καρμιρη! για τα ηλεκτρικα μπρικια που κανεις τον καφε σου και στα χαρισε η siemens,δεν θα μας πεις κατι;
  Γερο- λαδα!δισκοφορε σε εκκλησακι της γειτονιας!
  Ασυγκινητε!χανεται η Ελλαδα ολοκληρη εξ αιτιας και συ ποντικομαιμου,ψαχνεις για ενα ρουτερ που δεν χαθηκε,αλλα επρεπε να απαντησεις σε εναν αξιο και ικανο ηγετη!
  Καρμιρη!ε!καρμιρη!
  Μηπως ανεκδιηγητε,σε πηρε και καμια ξυστρα η καμια γομμολαστιχα απο το μαξιμου;
  Τωρα ο Αλεξ ταραχτηκε!σε φοβηθηκε καρμιρη!
  Απλως ξυνεται πιο πολυ!
  Και καθε φορα που θα πεφτεις σε επιπεδο κοτας και κακομοιριας και γερου- λαδα,θα ξυνεται πιο πολυ!!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.