Ανοίγει σταδιακά η Ευρώπη το lockdown – Σε τρεις φάσεις η άρση μέτρων στην Ελλάδα μετά την παράταση του lockdown

Φωτογραφία: AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Την επιχείρηση «σώστε τα Χριστούγεννα» καταστρώνουν οι ηγέτες της Ευρώπης, οι οποίοι ετοιμάζονται, για δεύτερη φορά φέτος, να χαλαρώσουν τα lockdowns.

Οι περιορισμοί που εφαρμόστηκαν στα τέλη Οκτωβρίου σε ολόκληρη την Ευρώπη αρχίζουν να αποδίδουν αποτελέσματα, με την επιβράδυνση των νέων λοιμώξεων να καταγράφονται στις περισσότερες χώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρακολουθούν οι Financial Times. Μπορεί αυτά να είναι ενθαρρυντικά, ωστόσο, σε αντίθεση με το καλοκαίρι, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προειδοποιούν ότι δεν θα υπάρξει πλήρης χαλάρωση των περιορισμών. Βρετανία, Γαλλία και Ιρλανδία συγκαταλέγονται μεταξύ των χωρών στις οποίες πρόκειται να λήξουν τα lockdown στις αρχές Δεκεμβρίου, υποστηρίζοντας ότι η χαλάρωση των περιορισμών θα γίνει σταδιακά.

Σε τρεις φάσεις η άρση μέτρων στην Ελλάδα

Προσεκτικά θα γίνει η άρση του lockdown και στην Ελλάδα, καθώς σε αυτή τη φάση γίνεται μάχη για τον περιορισμό των κρουσμάτων.

Στη χώρα μας είναι πλέον βέβαιο πως το lockdown θα παραταθεί, καθώς τα επιδημιολογικά στοιχεία δεν επιτρέπουν την άρση των μέτρων. Στελέχη της κυβέρνησης αλλά και ειδικοί έχουν ξεκαθαρίσει ότι το ζητούμενο τώρα είναι η εξέλιξη της πανδημίας. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τόνισε ότι αυτή την εβδομάδα θα εξεταστούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και βάσει αυτών και τις υποδείξεις των ειδικών θα ληφθούν οι αποφάσεις. «Έχω πει πολλές φορές ότι το να κάνουμε Χριστούγεννα με τους δικούς μας, σε ένα πλαίσιο το οποίο σίγουρα θα είναι διαφορετικό από τα συνηθισμένα Χριστούγεννα, αλλά δεν θα είναι και ένα πλαίσιο καθολικής απαγόρευσης, εξαρτάται πρώτα απ’ όλα από εμάς τους ίδιους», είχε πει.

Η άρση του lockdown στη χώρα μας θα γίνει προσεκτικά και σταδιακά. Η κυβέρνηση παρακολουθώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα προσανατολίζεται για το σταδιακό άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, του λιανεμπορίου και της εστίασης.

Αναφορικά με τα σχολεία η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, είχε τονίσει ότι «στόχος και προτεραιότητα είναι να ανοίξουν τα σχολεία και υπάρχει η πιθανότητα πρώτα να ανοίξουν τα δημοτικά και μετά τα Γυμνάσια και τα Λύκεια».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι το όποιο άνοιγμα της αγοράς θα γίνει σταδιακά και με μεγάλη προσοχή στην τήρηση των υγειονομικών κανόνων. Ο κ. Γεωργιάδης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν πρώτα ορισμένοι τομείς της οικονομίας, όπως τα εποχιακά είδη και τα καταστήματα παιχνιδιών, τα οποία, όπως είπε, έχουν πληγεί ιδιαίτερα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι ένα από τα μέτρα που θα εφαρμοστούν θα είναι οι αγορές με τον τρόπο του click away, δηλαδή να γίνεται η παραγγελία από τον καταναλωτή στο κατάστημα, να ετοιμάζεται και με ραντεβού σε καθορισμένη ώρα να γίνεται η παραλαβή. «Με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί στο ελάχιστο ο κίνδυνος συνωστισμού στα καταστήματα», εξήγησε ο υπουργός.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης υπογράμμισε στο Mega ότι η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου θα γίνει με τους κανόνες περί επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων ανάλογα με το εμβαδόν ενώ πρόσθεσε ότι οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν τις επόμενες μέρες.

Παράλληλα, τόνισε τα κέντρα διασκέδασης θα παραμείνουν κλειστά την περίοδο των εορτών ενώ σε ό,τι αφορά τα bar υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση», συμπληρώνοντας ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην ανοίξουν. «Φέτος θα είναι μια διαφορετική Πρωτοχρονιά και διαφορετικά Χριστούγεννα».

Γαλλία: Αρση του lockdown σε τρία στάδια

Αυτή τη φορά, το Παρίσι έχει καταρτίσει ένα σχέδιο τριών σταδίων προκειμένου να αρθεί σταδιακά το lockdown.

Οι μη απαραίτητες επιχειρήσεις θα λειτουργήσουν την 1η Δεκεμβρίου με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.

Τα μέτρα περιορισμού μετακινήσεων, πιθανώς και τα ταξίδια, θα «χαλαρώσουν» λίγο πριν τις χριστουγεννιάτικες διακοπές.

Νέα «χαλάρωση» μέτρων τον Ιανουάριο, ανάλογα με την πορεία των αριθμών.

«Η χαλάρωση (του lockdown) θα γίνει σε τρία βήματα βάσει της υγειονομικής κατάστασης και των κινδύνων σε σχέση με ορισμένες επιχειρήσεις: ένα πρώτο βήμα γύρω στην 1η Δεκεμβρίου, μετά πριν από τις αργίες στο τέλος του έτους και στη συνέχεια από τον Ιανουάριο του 2021», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ στην Le Journal Du Dimanche.

Βρετανία: Σταδιακή άρση του lockdown στις 2 Δεκεμβρίου

Τη Δευτέρα, ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να σκιαγραφήσει το σχέδιο της κυβέρνησής του για το την άρση του lockdown στις 2 Δεκεμβρίου. Οπως σημειώνουν οι FT, τα μαζικά τεστ αναμένεται να παίξουν σημαντικό για τον περιορισμό της πανδημίας.

«Υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις ότι ο αριθμός των κρουσμάτων αρχίζει να μειώνεται και ότι το lockdown που επιβάλαμε νωρίτερα αυτόν τον μήνα λειτουργεί», είχε δηλώσει ο υπ. Υγείας, Ματ Χάνκοκ στο Sky News, προσθέτοντας ότι γίνεται η επεξεργασία μιας προσέγγισης για όλη τη χώρα όσον αφορά τους κανόνες που θα ισχύουν τα Χριστούγεννα. Αυτά βεβαίως δεν θα είναι σαν τα άλλα Χριστούγεννα, θα πρέπει να ισχύουν κανόνες, αλλά ελπίζουμε ότι αυτοί θα επιτρέπουν να είναι λίγο περισσότερο σαν τα κανονικά Χριστούγεννα που περιμένουν όλοι, πρόσθεσε.

Ιταλία: Σκέψεις να ανοίξουν τα καταστήματα 10 ημέρες πριν τα Χριστούγεννα

Στην Ιταλία, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε σκέφτεται να προχωρήσει στην επαναλειτουργία των καταστημάτων σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά μολύνσεων περίπου 10 ημέρες πριν τα Χριστούγεννα.

Παράλληλα, αναμένεται να περιορίσει τον αριθμό των ατόμων σε οικογενειακές συγκεντρώσεις με την υφυπουργό Υγείας, Σάντρα Τζάμπα να κάνει λόγο συναντήσεις με «συγγενείς πρώτο βαθμού».«Αυτά τα Χριστούγεννα πρέπει όλοι να κάνουμε την προσπάθεια να είμαστε όσο το δυνατόν λιγότεροι», είπε στην τηλεόραση το σαββατοκύριακο.

Διαφορετική εικόνα στη Γερμανία – Πάει για παράταση του lockdown

Την ώρα που αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ετοιμάζονται για σταδιακή και προσεκτική άρση του lockdown, η Γερμανία ενδέχεται να παρατείνει τους περιορισμούς, καθώς οι αριθμοί παραμένουν υψηλά.

Ο Μάρκος Σόντερ, πρωθυπουργός της Βαυαρίας, δήλωσε στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Bild ότι οι περιορισμοί ενδέχεται να χρειαστεί να παραταθούν για δύο έως τρεις εβδομάδες. «Για να έχουμε ωραία Χριστούγεννα, πρέπει να επεκτείνουμε το lockdown και να το σφίξουμε», είπε, τονίζοντας ότι παρόλο που τα μέτρα έχουν οδηγήσει σε σταθεροποίηση στον αριθμό των νέων μολύνσεων, οι ΜΕΘ γεμίζουν και ο αριθμός των θανάτων από το Covid-19 ανέβαινε.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.