Επέτειοι, κορονοϊός και άλλα – Άρθρο του Απόστολου Παπαδημητρίου



Η αποκληθείσα από τον ΠΟΥ πανδημία εξακολουθεί να ταλανίζει πολλούς λαούς στον πλανήτη μας και υποχρεώνει τις κυβερνήσεις να λαμβάνουν μέτρα, τα οποία συντελούν στο να αλλάξει η καθημερινότητά μας. Ιδιαίτερα με την έξαρση της νόσου στη χώρα μας δοκιμάζεται η επάρκεια του ΕΣΥ προς αντιμετώπιση των περιστατικών. Έτσι η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση νέου εγκλεισμού μας (λοκντάουν στα ελληνικά) κατά το προηγούμενο της άνοιξης. Στο μέτρο αυτό δεν αντιτάχθηκε η αντιπολίτευση, τηρώντας την ίδια στάση μ’ εκείνη του πρώτου εγκλεισμού.

Την άνοιξη ο λαός μας πανηγύριζε παλαιότερα μεγάλες τόσο θρησκευτικές, όσο και εθνικές γιορτές. Κορυφαία μεταξύ των πρώτων το Πάσχα, μεταξύ των δευτέρων η επέτειος της εθνεγερσίας, την 25η Μαρτίου. Θα ήταν αφελές να ανέμενε κάποιος να διαμαρτυρηθεί η αντιπολίτευση, με εξαίρεση τον διαφημιστή της «επιστολής του Ιησού», για το σφράγισμα των ναών, την απαγόρευση εξόδου του Επιταφίου και πανηγυρισμού της Ανάστασης του Χριστού. Θα ήταν επίσης αφελές να ανέμενε διαμαρτυρία για την απαγόρευση των παρελάσεων, τις οποίες οι «προοδευτικοί» αποκαλούν εθισμό της νεολαίας μας στο στρατοκρατικό «πνεύμα»! Έτσι βόλεψε τους πάντες που πέρασε η ενοχλητική πλέον επέτειος του ξεσηκωμού των προγόνων μας, ενοχλητική επειδή μας ελέγχει για τον ενδοτισμό, τη δειλία, τον φιλοτομαρισμό, την απεμπόληση των ιδανικών των προγόνων μας. Βέβαια ο πρωθυπουργός μας βρήκε ευκαιρία να τονίσει τότε, καθ’ υπαγόρευση των εθνομηδενιστικών κύκλων, ότι με την απελευθέρωση γίναμε έθνος. Προσοχή: έθνος όχι κράτος, γιατί διασπείρεται στα ΑΕΙ ευρέως η άποψη, ότι οι σκλαβωμένοι πρόγονοί μας δεν είχαν εθνική συνείδηση παρά μόνο θρησκευτική. Και κατ’ αυτής λυσσομανούν οι εμπαθείς εχθροί της πίστης των προγόνων μας!

Η επανάπαυση στη σκέψη ότι ο ιός θα νικηθεί από τις υψηλές θερμοκρασίες του θέρους και δεν θα επανακάμψει κατά το φθινόπωρο πέρασαν κάποιοι μήνες. Δυστυχώς ο ιός επανέκαμψε δριμύτερος χάρη και στην ελαφρότητα των νέων, οι οποίοι δέχονται τώρα έντονες τις επικρίσεις απ’ αυτούς που τους εκμαύλισαν, τη γενιά μου δηλαδή. Έτσι οδηγηθήκαμε στον νέο εγκλεισμό. Αλλά το φθινόπωρο γιορτάζουμε νέα μεγάλη εθνική επέτειο, το ΟΧΙ του 1940. Ούτε και κατ’ αυτή επιτράπηκαν οι παρελάσεις και η αντιπολίτευση, πλην μικρού τμήματος, που προσδιορίστηκε ήδη, τήρησε και πάλι σιγή ιχθύος. Κάποιοι που είχαν την τόλμη να εξέλθουν στους δρόμους με ελληνικές σημαίες δέχθηκαν παρατηρήσεις από αστυνομικά όργανα, έχοντα βέβαια εντολές άνωθεν. Οι πολλοί έμειναν απαθείς. Λίγες σημαίες αναρτήθηκαν στους εξώστες των οικιών. Το πρώτιστο αυτό εθνικό σύμβολο τείνει να ταυτιστεί πλέον με τους οπαδούς των ολοκληρωτικών ιδεολογιών! Μπορεί να καίγεται η σημαία δημοσίως από «αναρχικούς» ή «μετανάστες» (πρακτοράκια;) υπό τα απαθή βλέμματα αστυνομικών. Μπορεί κάποιοι γόνοι «καλών πολιτικών οικογενειών» να θεωρούν την καύση δικαίωμα των πολιτών, μπορεί κάποιοι πολιτικοί να κάνουν τη διάκριση των σημαιών σε επίσημες και ανεπίσημες. Ο λαός κοιμάται «τον ύπνο του δικαίου». Προς μεγάλη τέρψη όλων αγρυπνούν και μάχονται υπέρ της «σωτηρίας» του έθνους οι οπαδοί του ολοκληρωτισμού, παρέχοντας πολυτιμότατο άλλοθι στους εθνομηδενιστές!

Από τα νέα μέτρα απαγορεύσεων και εγκλεισμού δεν ήταν δυνατόν να εξαιρεθούν οι ιεροί ναοί. Όπως και την άνοιξη δεν προβλέφθηκε ως λόγος εξόδου η ολιγόλεπτη προσευχή των πιστών σε κάποιο ναό, ενώ προβλέφθηκε πάλι η έξοδος προς συνοδεία κατοικιδίου ζώου. Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθούμε ότι η απαγόρευση σκοπό έχει να αποτρέψει την προσφορά της θείας Κοινωνίας στους ελάχιστους πιστούς, που την έχουν όντως ανάγκη. Με την απαγόρευση της παρουσίας πιστών κατά την τέλεση της θείας λειτουργίας, η Εκκλησία για δεύτερη φορά αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση με υποτιμητική διάθεση έναντι των πολυκαταστημάτων και των τραπεζών. Είχα γράψει σε ανοιξιάτικο άρθρο ότι η διάρκεια της θείας Λειτουργίας δεν ξεπερνά τη μιάμιση ώρα και οι πιστοί, μικρού αριθμού, παραμένουν ακίνητοι σε αποστάσεις. Τελευταία λήφθηκε η απόφαση ο αριθμός των πιστών να περιοριστεί στους εννιά. Διαμαρτυρία από πλευράς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας δεν έγινε. Μήπως αυτή έλαβε την απόφαση αυτοκατάργησης; Ακολούθησε η απαγόρευση τέλεσης ιερών ακολουθιών με παρουσία πιστών, όπως και κατά την περίοδο του Πάσχα. Μάλιστα ο αρμόδιος υπουργός μας προετοιμάζει να γιορτάσουμε τα προσεχή Χριστούγεννα με διαφορετικό τρόπο, πανομοιότροπο μάλλον με τον εορτασμό του φετινού Πάσχα. Πολλοί επιχαίρουν για τις εξελίξεις, καθώς ο ιός διευκολύνει την επιτάχυνση της πορείας προς ουδετερόθρησκο κράτος! Άλλωστε λυσσαλέες είναι οι επιθέσεις κατά του μυστηρίου της θείας Ευχαριστίας. Μητροπολίτης υπέστη αυτεπάγγελτη δίωξη. Ήδη άρχισαν οι καταδόσεις για προσέλευση ελαχίστων πιστών στους ναούς και οι περιπολίες αστυνομικών εντείνονται. Άκρως εντυπωσιακό είναι ότι το αδιαχώρητο μπροστά από την αίθουσα του δικαστηρίου εν αναμονή της απόφασης για τη δίκη της «Χρυσής αυγής» δεν έπεσε στην αντίληψη κανενός αρμοδίου. Βέβαια κατακριτέα είναι και ο φανατισμός κάποιων πιστών, οι οποίοι αρνούνται να προσαρμοστούν στο ελάχιστο προς τα διαταγμένα μέτρα, και η προκλητική τους στάση.

Ήλθε όμως και η ώρα της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Η κυβέρνηση δεν ήταν δυνατόν να επιτρέψει εξαίρεση από τα μέτρα και έκδοση άδειας για πορεία. Σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση καταδίκασε τη στέρηση στους πολίτες της χώρας συνταγματικού δικαιώματος. Τεράστιο το μέγεθος της υποκρισίας. Το Σύνταγμα της χώρας δεινοπαθεί επί δεκαετίες από τις κυβερνήσεις της χώρας και οι υποτελείς στον ξένο παράγοντα πολιτικοί, με επικεφαλής αυτούς πού έχουν απολέσει το «ηθικό πλεονέκτημα», ξιφουλκούν ανάγοντας την επέτειο του Πολυτεχνείου σε κατά πολύ πιο σημαντική από τις άλλες της Παλιγγενεσίας και του ΟΧΙ. Και όχι μόνο αυτό πράττουν, αλλά δίνουν σπουδαίο πλεονέκτημα στην κυβέρνηση να αυτοπροβάλλεται προς τον λαό ως προασπιστής των εθνικών ιδεωδών, αν και έδειξε το πρόσωπό της με την επιλογή προσώπων για τη στελέχωση της Επιτροπής εορτασμού των 200 ετών από την ηρωική επανάσταση των προγόνων μας. Και δεν είναι μόνο τα πρόσωπα. Αντί του «Ύμνου προς την ελευθερία» και του «Θουρίου» επέλεξε η επιτροπή ένα τραγουδάκι καλλιτέχνη πάντοτε εντός των πραγμάτων. Ίσως ο κορονοϊός εμποδίσει, προς μεγάλη ευχαρίστηση αρκετών κατά την ταυτότητα μόνο Ελλήνων, τον εορτασμό της παλιγγενεσίας κατά το προσεχές έτος. Μήπως όμως αποφύγουμε έτσι τα χειρότερα; Θα είναι πράγματι εορτασμός ή διακωμώδηση;

Η χώρα μας αντιμετωπίζει την τουρκική επιβουλή, ενώ από πουθενά δεν αναμένει την παραμικρή στήριξη. Απεναντίας είναι εξόφθαλμη η προκλητική στήριξη της Τουρκίας. Και εμείς αντί να ομονοούμε, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κρίσιμη για τη χώρα κατάσταση, αναζητούμε αφορμές περαιτέρω διάσπασης της εθνικής ομοψυχίας. Άραγε, αν συμβεί κάποια αναταραχή, που ευχόμαστε ο Θεός να αποτρέψει, θα επιτραπεί ν’ ανοίξουν οι θύρες των ναών; Οι πρόγονοί μας σ’ Αυτόν εναπέθεταν τις ελπίδες τους. Εμείς σε τι ελπίζουμε πλέον;

«ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ»

11 σχόλια στο άρθρο “Επέτειοι, κορονοϊός και άλλα – Άρθρο του Απόστολου Παπαδημητρίου

  1. Οι θεομπαίχτες βαπτίζουν τα παιδιά τους, αλλά θέλουν ουδερόθρησκο κράτος !
    Η απιστία ήταν πάντα αντιφατική.

  2. ”Μήπως αυτή έλαβε την απόφαση αυτοκατάργησής της”;Που τέτοια τύχη,που τέτοια ευτυχία,κύριε Παπαδημητρίου!

    1. Τέτοια λόγια μίσους και χολής από έναν άνθρωπο της εκκλησίας; Ντροπή σου κ. Παπαδημητρίου.
      Πάντως ένα είναι σίγουρο. Όταν όλα αυτά περάσουν ο ιστορικός του μέλλοντος θα γράψει ότι η εκκλησία και οι εκκλησιαστικοί κύκλοι ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο της χώρας στην αντιμετώπιση της πανδημίας σε σημείο μάλιστα εγκληματικό.

  3. Οχι αλλο καρβουνο(υποκρισια)

    - Edit

    Απαντήστε

    Ολοι οι ανθρωποι εναποθετουν τις ελπιδες στον Θεο ,χωρις την μεσολαβηση ομως των ταλιμανιστων και των σαμανων!και για μας εδω ,χωρις την μεσολαβηση των αμβοσιονιστων,που ψεκαζονται μπρος την Ωραια Πυλη με υποκρισια,θεομπαιξια και φασισμο σε υγρα κατασταση!
    Η πιστη στον Θεο δεν πρεπει υποχρεωτικα να συνοδευεται απο τελετουργιες ” λειτουργων” που ελεγχουν,κατακρινουν και φωναζουν ζητω! Η χωροφυλακη!
    Η χρυση αυγη δεν μπαινει σε εισαγωγικα!
    Μπαινει στο μποαλαουρο!λες να..
    Και η 28 η Οκτωβριου και 25 Μαρτιου ειναι γιορτες μνημης ηρωικων μορφων!
    Και το Πολυτεχνειο ειναι γιορτη μεγαλη!
    Το Πολυτεχνειο γκρεμισε την χουντα!
    Ολοι οι ανθρωποι μικροι- μεγαλοι καταθετουν καθε χρονια ενα λουλουδακι,φορο τιμης στους αγωνιστες της ηρωικης εξεγερσης!
    Ολοι,ολοι! Εκτος απο τους χουντικους,τους αρνητες της δημοκρατιας!
    Η Εκκλησια κατεθεσε εστω και μια φορα,μια φορα ενα λουλουδι πλαι στην προτομη του φοιτητου;
    Υποκριτες!αποντες!
    Υπαρχει και η θεολογια της επαναστασης!
    Α! Καλα!η Λατινικη Αμερικη πεφτει μακρυα!
    Εγω δεν ακουσα τιποτα για την χουντα,δεν ακουσα το μουγκριτο του Τανκ,δεν ειδα τιποτα!εγω διαβαζα!
    Ποιος το ειπε;ποιος το ειπε;
    Ο αδελφικος φιλος του Καλλινικου και του Αμβροσιου!
    Οι τρεις Μετεωριτες!
    Μονασαν και οι τρεις στα Μετεωρα και εκδιωχθησαν απο τον Μητροπολιτη!
    Βλεπε βικιπαιδεια:αμβροσιος καλαβρυτων!θα σκασετε απο τα γελια!
    Ευτυχως υπαρχουν και τα βιβλια και το διαδικτυο και γινονται γνωστα τα παντα!
    Ουτε ενα λουλουδι…..ουτε ενα τρισαγιο…..
    Νεκροι ηταν και εκεινοι!
    Νεκροι ναι!αλλα αρστεροι…
    Αυτη η δεξια του Κυριου….
    Μαλλον στην αγκαλια του αναπαυονται και οι νεκροι του Πολυτεχνειου….
    Αλλη η αγκαλια του Θεου και αλλη του αμβροσιου του θεομπαιχτη και του καθε αμβροσιου!
    Αμβροδιονισμος: ο ψεκασμος της λογικης με υποκρισια και φαρισαισμο!

    1. “Ολοι οι ανθρωποι εναποθετουν τις ελπιδες στον Θεο ,χωρις την μεσολαβηση ομως των ταλιμανιστων και των σαμανων”

      Τα είπες όλα φίλτατε σχολιαστή. Πόσο αναπαύθηκα μ’ αυτό.

  4. Τι περιμενεις φιλε μου σχολιαστη,απο εναν ανθρωπο που μηρυκαζει στα αρθρουλακια του τον ραγιαδισμο και το σφσξε με αγαμ ν αγιασω;
    Εναν ανθρωπο που αναπνεει μεσα στην καψουλα και στην φουσκα(επικαιρες λεξεις) της υποκρισιας και του φαρισαισμου;Για τους αρνητες της επιστημης και της ιατρικης δεν λεει λεξουλα!
    Καποια μερα θα τελειωσει και ο κορωναιος,θα ανοιξουν και οι εκκλησιες και αυτος σαν μηρυκαστικο θα αρχισει παλι για τους
    κακους μεταναστες;κακους προσφυγες,αλλοιωση εθνικης ταυτοτητας,αλλοιωση της φυλης, κακη συμφωνια των πρεσπων ,για τον κακο διαφωτισμο,για τους νεους που ξενυχτανε και παλι απο την αρχη!
    Υπηρχε ενας υπουργος προπαγανδας στην γερμανια που τελειωνε παντα την ομιλια του με ενα ερωτημα!
    Ξεχναω πως τον λενε!ηταν ομως μετριου αναστηματος,πολυ αδυνατος και ειχε γεννηθει με προβλημα στο ενα του ποδι !
    Πως τον λενε…πως τον λενε…
    Ηταν και συγγραφεας και εγραφε και αρθρα!μπρρρρρ!

    1. Οχι αλλο καρβουνο(υποκρισια)

      - Edit

      Απαντήστε

      Παντως “αρθρογραφε” σε θαυμαζω!
      Θα μπορουσες στις δεκαειες του ’50 και του ’60 ,να ησουν ενας αριστος κατηχητης,κατηχητικων σχολειων!
      Σε φανταζομαι στο στενο γραφειακι σου,να μιλας για ωρες
      ολοκληρες και τα κατηχητοπουλα ,να κοιμουνται με ανοιχτα ματια…..για να μη σε προσβαλλουν!και η πλατη σου να κοιταζει σε τρεις μεγαλες μορφες,εικονες του τοιχου!
      Ο Χριστος στην μεση και εκ δεξιων και εξ ευωνυμων,οι μορφες των Αδαμαντιου Κοραη και του Ρηγα Φεραιου,του πατριωτη μου!
      Εκπροσωποι και οι δυο του διαφωτισμου,που για σενα υποτιμητικα ειναι ” διαφωτισμος”, οπως ο ΘΟΥΡΙΟΣ για σενα ειναι ” θουριος”.
      Εδω θα σου αφιερωσω,αλλα παραφρασμενη την ρηση: οταν ο μαθητης ειναι ετοιμος,ο δασκαλος θα εμφανιστει!( διδασκαλια Ζεν)
      Η παραφραση : οταν οι ανθρωποι δεν εχουν γνωσεις,οταν οι ανθρωποι ειναι εγκλωβισμενοι στην αρνηση του διαφωτισμου ,ερχεσαι εσυ!
      Ζεν Ιαπωνικη λεξη,προερχεται απο την κινεζικη λεξη τσαν,που προερχεται απο την σανσκριτικη λεξη dhyana,που σημαινει διαλογισμος!χωρις εισαγωγικα!
      Οταν ανοιγεις βιβλια,αντιψεκαζεσαι με αντιυποκρισια και αντιαμβροσιανισμο!
      Σε ολες τις αιθουσες εκεινης της εποχης,υπηρχαν στους τοιχους των αιθουσων οι μορφες του Κολοκοτρωνη,του Ρηγα,του Κοραη!
      Στις αιθουσες των σχολειων……και οχι των κατηχητικων……
      Και οι τρεις θυματα του αμβροσιονισμου!
      Οταν θελεις να μαθεις την θρησκεια σου,μαθαινεις και τις αλλες θρησκειες!
      Οταν θελεις να χτυπησεις τον ρατσισμο….ταξιδευεις!
      Χωρις καψουλα…χωρις φουσκα!!!!

  5. Τα καθρεφτακια στους ιθαγενεις;

    - Edit

    Απαντήστε

    Επιλεχτηκε ενα τραγουδακι απλου καλλιτεχνη;
    Μηπως για να γινει πιο ηχηρο το μηνυμα των 200 χρονων,επρεπε να επενδυθει μουσικα με το ” μεσα στ Απριλη την γιορτη;
    Η το ” ολη η δοξα ολη η χαρη”;
    Αυτο το τραγουδακι που λες και διακωμωδεις ειναι ενας υμνος στον ελληνισμο!
    Ενας τραγουδι ,ενα ποιημα που αγκαλιαζει ολη την Ελλαδα!
    Οι στιχοι του τραγουδιου θα μπορουσαν να αποτελεσουν εναν συγχρονο ελληνικο” εθνικο υμνο”,αφου μεσα απο τον ξεσηκωτικο ρυθμο του μιλα για μια παρεα συγχρονων ελληνων συνδεοντας την με την ελληνικη ιστορια”κι ειτε με τις αρχαιοτητες,ειτε με ορθοδοξια….φτιαχνουν αλλο γαλαξια!
    Αγγιζουν ακομα και το διαχρονικο προβλημα επικοινωνιας του λαου με την εξουσια” τι να φταει η βουλη….κ.λ.π
    Η ελληνικη περηφανεια παντως γιγαντωνεται οταν ο Διονυσης αναφερεται στον ” παππου σε μερη αυτονομα,μεσα στην τουρκοκρατια και κορυφωνεται με τα ομορφα λογια….τραγουδουν αγκαλια Εθνικη Ελλαδος γεια σου”
    Την ειρωνεια σου και το υφακι σου το δηθεν ” υπερανω ολων” αλλου!
    Σ αυτους που πουλανε και δεχονται καθρεφτακια!
    Εσυ τωρα με περισιο θρασος μας εγινες και κριτης του Διονυση,του ανθρωπου ,συμβολο των φοιτητων και του Πολυτεχνειου και των εποχων!
    Α! Καλα!αυτος ηταν αριστερος!
    Ο Εθνικος Υμνος ειναι ο Εθνικος μας Υμνος!
    Πανω απ ολα,Ιερο και Συμβολο τεραστιο!
    Εχει την θεση την τιμητικη στην ψυχη μας!
    Δεν θα αρχισουμε τωρα,να επενδυουμε μουσικα με τον Εθνικο μας Υμνο,ολες τις εκδηλωσεις!
    Οσο για τον Θουριο που λες,δεν μας πειθεις!καθολου!
    Δεν μπορει συνεχεια να χτυπας τον διαφωτισμο( Κοραη και Ρηγα Φεραιο) και θελεις και λιγο Θουριο για πασατεμπο!
    Μετα απο 200 χρονια που θα γιορταστουν τα 400 χρονια της εναρξης της ελληνικης επαναστασης,θα εχουμε τον υμνο του ρομπερτ ουιλιαμς” ζητω η ελλαδα,ζητω η θρησκεια,ζητω η νεα δημοκρατια!
    Και λιγο ζητω!ζητω!η χωροφυλακη που κραυγαζει καποιος ψεκασμενος…απο αμβωνος!

  6. Ο κύριος Μακρυγιάννης μας Αγαπάει στα άρθρα του (κατά τη Θεία Δικαιοσύνη), αλλά όταν κατεβαίνει στα σχόλια γίνεται Δίκαιος μαζί μας (κατά την Ανθρώπινη Αγάπη). Ε, τί να κάνουμε; Του το συγχωρούμε!

  7. Προς Σαπιο Μηλο

    - Edit

    Απαντήστε

    Σαπιο Μηλο σε ευχαριστω απο καρδιας,για τα καλα σου λογια στο σχολιο μου με τιτλο “οχι αλλο καρβουνο”
    Ειναι επαινετικο για μενα να σχολιαζουν επαινετικα ,δυο σχολιαστες που θαυμαζω ιδιαιτερα!Σαπιο Μηλο και Καταμαγια!
    Καθε φορα περιμενω τα ευστοχα σχολια σας!
    Ειστε ανθρωποι και οι δυο που γνωριζουν την θεολογια,ιστορια,φιλοσοφια,μαθηματικες επιστημες!
    Το σχολιο σας, σαν οιστρος,ξυπναει την λογικη,συνειδησεις και την γνωση!
    Ειμα ο “ακος ψυχης” απο τα παλια!
    Αλλαζω ονοματα,αλλαζω τιτλους σχολιων,αλλα οι θεσεις μου παντα σταθερες,ακλονητες!
    Υστερω ομως απεναντι σας,το αναγνωριζω….και το παραπονο μου;
    Γιατι να μην εχω και εγω ,τοση δα!ελαχιστη σκεψη απο την δικη σας σκεψη!
    Η γνωση και μονο η γνωση γκρεμιζει ταλιμπανισμους και σαμανισμους(σαμαν) και υποκρισια!
    – ενα βιβλιο,ενα μολυβι και η λογικη,μπορουν ν αλλαξουν τον κοσμο-
    Το παραπανω γνωμικο,παραφρασμενο απο μενα και σας το αφιερωνω!

  8. Οχι αλλο καρβουνο(υποκρισια)

    - Edit

    Απαντήστε

    Και ομως Σαπιο Μηλο και Καταμαγια,γνωρισα εναν Ιερεα στην ζωη μου με αριστερες ιδεες!Ηταν συγχρονως και καθηγητης φυσικης!
    Ερχοταν στο εκκλησιαστικο οικοτροφειο,οικεια βουλησει,να βοηθησει εμας τα παιδια που δεν ειχαμε την δυνατοτητα να κανουμε φροντιστηρια!
    Ως φυσικος μας ελυνε αποριες στην φυσικη,χημεια,μαθηματικα και ο,τι αλλο ζητουσαμε!
    Και αυτος ο Ιερεας με τις αριστερες ιδεες,ηταν πολυ αγαπητος απο τον δεσποτη,παρα πολυ αγαπητος!τοσο τον αγαπουσε που μια μερα του ετους1977, τον εστειλε στην πινεζα του χαρτη!
    Τον εδιωξε απο ναο της πολεως και τον εστειλε απο υπερβολικη αγαπη,45 χιλιομετρα μακρυα της πολεως,σε ενα χωριο πανω σε ψηλο βουνο,για να βλεπει το πελαγος!
    Και ειχε αριστερες ιδεες….
    Θα μπορουσε αργοτερα να κανει χρηση του νομου,του νομου που του εδινε το δικαιωμα να ειναι και ιερεας και καθηγητης!
    Διαλεξε ομως το αξιωμα του Λευιτου! Και δεν θελησε να διοριστει!
    Απο αγαπη ατον συνανθρωπο,απο αγαπη στα νεα παιδια,στους νεους εκπαιδευτικους!
    Και ειχε αριστερες ιδεες….
    Μεναμε σε οικοτροφειο,αλλα πηγαιναμε σχολειο δημοσιο!
    Αξιζει εδω μια υποσημειωση!
    Το οφειλω στην μνημη του παπα- Κωνσταντινου!
    Στην γ λυκειου εκεινης της εποχης,φροντιστηριο εκανε μονο ενας συμμαθητης μας απο τους 34( σε μια αιθουσα), ο απουσιολογος,(του οποιου ο πατερας ηταν συμβολαιογραφος) τον λατρευαμε,τον αγαπουσαμε!
    Εμεις οι φτωχοι μαθητες,ειχαμε δυο ανθρωπους να μας βοηθανε ,τον παπα-Κωνσταντινο και τον απουσιολογο μας!
    Χαρη σ αυτους τους δυο,οι 23 απο τους 34 μαθητες,γιναμε δασκαλοι και καθηγητες,σε ελληνικα παιδαγωγικα τμηματα και ελλληνικα πανεπιστημια!αλλοι δυο γιατροι,αλλοι τρεις δικηγοροι,δυο πιλοτοι και οι υπολοιποι ακολουθησαν τις δουλειες των ευκαταστατων γονεων!
    Και ο ιερεας ειχε αριστερες ιδεες!τοτε το ’77 ο χουντισμος των δεσποταδων εβραζε στο αιμα τους!
    Ακομα και ο επισκοπικος τους σακκος(μανδυας) δεν ημπορουσε να κρυψει αυτον τον χουντισμο!
    Τωρα ο παπα-Κωνσταντινος αναπαυεται εν τοπω φωτεινω,εν τοπω αναψυξεως!
    Στην μεγαλη αγκαλια του Θεου!
    Ποιος απο τους δυο ονομαζεται πλησιον του ανθρωπου,ο δεσποτοκρατης η ο παπας;
    Και ειχε αριστερες ιδεες…και ειχε 6 παιδια!
    Και ειχε εν ζωη θεα στην εξορια του στο βουνο,το απεραντο γαλαζιο….
    Και στον παραδεισο Παπα- Κωνσταντινε,θα δεις θεα το απεραντο γαλαζιο,οχι της εξοριας σου,αλλα το απεραντο γαλαζιο που ητοιμασθη δι εσε,απο τον Θεο….και ειχε αριστερες ιδεες…

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.