Θεσσαλονίκη: Εμπόλεμη ζώνη θυμίζουν τα… κορονο-νοσοκομεία



Καθημερινή μάχη με τον θανατηφόρο ιό δίνουν ασθενείς, γιατροί και νοσηλευτές – Κλινικές… μετακομίζουν και δημιουργούνται κρεβάτια COVID – Επιστρατεύονται γυψοσανίδες για να αξιοποιηθεί κάθε τετραγωνικό μέτρο

Καθημερινά δίνουν την δική τους μάχη. Μέρα με τη μέρα. Όπως στον πόλεμο. Πηγαίνουν στη δουλειά και δεν ξέρουν ούτε σε ποια κλινική θα εργαστούν, ούτε υπό ποιες συνθήκες. «Ανοίγουν κρεβάτια και μέχρι την λήξη της εφημερίας γεμίζουν από ασθενείς» με κορονοϊό αναφέρουν στη «ΜτΚ» εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Η καθημερινότητα στα «κορονο-νοσοκομεία» όπως οι γιατροί και νοσηλευτές τα αποκαλούν είναι δύσκολη και σκληρή.

Τις τελευταίες ημέρες η αύξηση των κρουσμάτων στην πόλη που βρίσκεται σε καθεστώς lockdown σε μία προσπάθεια να μειωθούν οι αριθμοί πίεσε αφόρητα το σύστημα. Στο υπουργείο Υγείας καθημερινά χτυπά συναγερμός. Ολόκληρες κλινικές νοσηλευτικών ιδρυμάτων άλλαξαν από τη μία μέρα στην άλλη, ασθενείς που νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ μεταφέρθηκαν σε μονάδες ιδιωτικών κλινικών, πτέρυγες χωρίστηκαν στα δύο και στα τρία με γυψοσανίδες προκειμένου να εξοικονομηθεί επιπλέον χώρος, γίνονται πρόχειρες εγκαταστάσεις και παρεμβάσεις σε κτίρια ώστε να μην υπάρχει επαφή ασθενών θετικών στον κορονοϊό με άλλους ασθενείς, τέντες στήθηκαν σε εξωτερικούς χώρους για να περιμένουν τα αποτελέσματα των τεστ τα ύποπτα κρούσματα, τηλέφωνα βγήκαν από τις πρίζες για να μην αποτελούν εστία μικροβίων και μολύνσεων, νοσηλευτές φορούν τις ειδικές στολές στο διάδρομο γιατί δεν υπάρχει διαθέσιμο… τετραγωνικό εκατοστό. Αυτή είναι η εικόνα που συναντά κανείς το τελευταίο διάστημα στα νοσοκομεία της πόλης, όπως καταγγέλλουν οι πρόεδροι και οι εκπρόσωποι των Σωματείων Εργαζομένων. Και αναρωτιούνται: «γίναμε Ιταλία»;

Όπως περιγράφει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ο Άγιος Δημήτριος», Δημήτρης Μαυρόπουλος η κατάσταση στο νοσοκομείο «είναι δραματική, χάλια». Ο κ. Μαυρόπουλος φέρνει ως παράδειγμα το γεγονός ότι το πρωί της περασμένης Τρίτης ο αριθμός των ασθενών που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό και νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο διπλασιάστηκε μέσα σε μόλις… 24 ώρες. Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο κ. Μαυρόπουλος το νοσοκομείο έχει δυναμική συνολικά 170 κλινών, από τις οποίες περίπου οι μισές μετατράπηκαν σε κλίνες COVID-19, ενώ οι οκτώ κλίνες ΜΕΘ είναι επίσης κατειλημμένες με ασθενείς με κορονοϊό.

«Ο επάνω όροφος του νοσοκομείου είναι όρφος κορονοϊού» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρόπουλος. «Οι περισσότεροι ασθενείς έρχονται από την επαρχία» τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των εργαζομένων.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το ρεπορτάζ για την κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.