Πανεθνικό lockdown: Οι διαφορές από την καραντίνα του Μαρτίου – Τι θα εξαγγείλουν Μητσοτάκης και Τσιόδρας

Η Ελλάδα θα ζήσει ξανά ημέρες… lockdown. Μετά τη δραματική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε δεκτή τη σχετική εισήγηση των λοιμωξιολόγων για επιβολή πανεθνικής καραντίνας και το μεσημέρι της Πέμπτης θα κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις μαζί με τον Σωτήρη Τσιόδρα.

O πρωθυπουργός θα κάνει ανακοινώσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και θα απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αύριο στις 12.00, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το πανεθνικό lockdown θα ξεκινήσει από τις 6:00 το πρωί του Σαββάτου 7/11 και θα κινείται στη λογική του σκληρού μοντέλου της Θεσσαλονίκης. Κάτι που σημαίνει ότι η μετακίνηση θα γίνεται μόνο με sms στο 13033, ενώ θα ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9:00 το βράδυ μέχρι τις 5:00 το πρωί.

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε το σκληρό μέτρο του πανεθνικού ολικού lockdown, εισήγηση την οποία έκανε δεκτή ο πρωθυπουργός, μετά το αρνητικό σερί κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα.

Μόλις σήμερα, η χώρα κατέγραψε νέο τριπλό θλιβερό ρεκόρ, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 2.646 νέα κρούσματα, 179 διασωληνωμένους και 18 θανάτους.

Επίσης, όπως διεφάνη από τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, η Θεσσαλονίκη παραμένει στο «κόκκινο» με 823 από τα 2.646 κρούσματα, ενώ τα 588 εντοπίστηκαν στην Αττική. Πολλές ακόμη περιοχές της Ελλάδας καταγράφουν σημαντικό αριθμό μολύνσεων.

Τα ερωτήματα που μένει να απαντηθούν από τον Κ. Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ξεκαθαρίσει τη διάρκεια του lockdown, αλλά και το τι θα γίνει με τα σχολεία.

Αν και το απόγευμα της Τετάρτης ο Βασίλης Κικίλιας έκανε λόγο για έναν μήνα, οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι πιθανόν το νέο αυτό lockdown θα είναι διάρκειας τριών εβδομάδων. Διευκρινίσεις αναμένονται και για τα σχολεία. Το βέβαιο είναι ότι θα κλείσουν τα λύκεια, ερώτημα παραμένει τι θα γίνει με τα γυμνάσια. Τα δημοτικά σχολεία θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν πιθανότατα, όπως ισχύει και στη Θεσσαλονίκη.

Σε τι διαφέρει το νέο lockdown από τη γενική καραντίνα του Μαρτίου

Με την επαναφορά των SMS στο 13033 για τις μετακινήσεις, το lockdown στο οποίο θα μπει η Ελλάδα τις επόμενες ώρες θυμίζει έντονα την ολική καραντίνα του περασμένου Μαρτίου. Ωστόσο, υπάρχουν δύο βασικές διαφορές.

Ειδικά για το διάστημα από τις 9:00 το βράδυ μέχρι τις 5:00 το πρωί της επόμενης ημέρας, επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για λόγους εργασίας και υγείας.

Τα δημοτικά σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά.

Όπως είναι φυσικό, θα κλείσει και το λιανεμπόριο, ενώ ανοικτά θα παραμείνουν μόνο τα φαρμακεία, τα σούπερ μάρκετ και τα βενζινάδικα.

Τι θα ισχύσει στις μετακινήσεις

Από τις 5:00 το πρωί έως τις 9:00 το βράδυ οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται με προηγούμενη (δωρεάν) αποστολή SMS στο 13033, όπως γινόταν στην πρώτη φάση της πανδημίας.

Σημειώνεται ότι η μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας, εφόσον είναι απαραίτητο, θα γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση τύπου Α του εργοδότη. Δεν χρειάζεται SMS.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ που ισχύει για τη Θεσσαλονίκη, για το διάστημα 5:00 το πρωί έως 9:00 το βράδυ θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για τους παρακάτω λόγους:

Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). [SMS- Επιλογή 1]

Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. [SMS- Επιλογή 2]

Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. [SMS- Επιλογή 3]

Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη. Μεταφορά ανηλίκου από και προς σχολική μονάδα [SMS- Επιλογή 4]

Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. [SMS- Επιλογή 5]

Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου. Μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. [SMS- Επιλογή 6]

Από τις 9:00 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για λόγους εργασίας [με βεβαίωση εργοδότη τύπου Α, χωρίς SMS], υγείας [SMS- Επιλογή 1] και η ατομική κίνηση με κατοικίδιο ζώο [SMS- Επιλογή 6].

Η μετάβαση ανήλικων τέκνων από και προς τις σχολικές μονάδες θα επιτρέπεται από έναν γονέα/κηδεμόνα με την αποστολή SMS- Επιλογή 4 και με πιστοποιητικό-βεβαίωση της Διεύθυνσης του σχολείου, στην οποία θα αναγράφονται η διεύθυνση της σχολικής μονάδας και η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή-τριας.

Επιπλέον, θα ανασταλεί η λειτουργία του λιανεμπορίου (εξαιρούνται τα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων, όπως super-market, mini-market κλπ, καθώς και τα pet shop), των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής. Η εστίαση θα παραμείνει σε αναστολή λειτουργίας, ενώ θα επιτρέπονται οι υπηρεσίες delivery. Τα καταστήματα τροφίμων θα λειτουργούν έως τις 20:30, ενώ προβλέπεται η λειτουργία τους και το Σαββατοκύριακο.

Στις μεταφορές, προβλέπεται περιορισμός στον αριθμό των επιβαινόντων σε ΙΧ μέχρι 1 άτομο πλέον του οδηγού (εξαιρούνται ανήλικα τέκνα).

Στην αναστολή λειτουργίας των παιδότοπων συμπεριλαμβάνονται οι παιδικές χαρές και τα πάρκα ψυχαγωγίας / θεματικά πάρκα.

Στους χώρους λατρείας, οι Λειτουργίες θα πραγματοποιούνται χωρίς παρουσία πιστών, ενώ επιτρέπονται μόνο τελετές κηδειών με παρουσία έως 9 άτομα.

Κυβερνητικές πηγές: Σήμα συναγερμού λόγω της εκθετικής αύξησης κρουσμάτων

Νωρίτερα σήμερα, οι κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για συναγερμό εξαιτίας της εκθετικής αύξησης κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, ανέφεραν: «Τις τελευταίες ημέρες, παρά τα μέτρα, παρατηρείται εκθετική αύξηση κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτό είναι ένα σήμα συναγερμού γιατί θα ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας. Γι’ αυτό, όπως και στην προηγούμενη φάση, πρέπει να ληφθούν όποια μέτρα χρειάζονται για να ανακοπεί η πανδημία. Δεν μπορούμε να περιμένουμε, όταν βλέπουμε το πρόβλημα να έρχεται. Η κατάσταση εκτιμάται καθημερινά. Τα μέτρα μελετώνται και θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό ύστερα από τις εισηγήσεις των ειδικών».

Πηγή: iefimerida.gr

6 σχόλια στο άρθρο “Πανεθνικό lockdown: Οι διαφορές από την καραντίνα του Μαρτίου – Τι θα εξαγγείλουν Μητσοτάκης και Τσιόδρας

 1. Ποιος ειναι αυτος ο τυχερος,στην χωρα γινεται σεισμος(κλεισιμο της χωρας)

  - Edit

  Απαντήστε

  Κουλη καλυτερα να βγεις ξαφνικα,μη βαζεις ωρα!
  Και πριν μια βδομαδα ειδες τι εγινε!τι κακο να μας βρει πριν βγεις;
  Ολα τα ειδαμε!σεισμοι,λοιμοι,λιμοι,καταποντισμοι,αφορισμοι!
  Τι μπορει να γινει μεχρι τις 12;τι απομεινε;
  Το εχασες το παιχνιδι,σε πηρε απο κατω!
  Να σε παρει και πιο κατω,πιο κατω!ο κοσμος τι φταιει;
  Κλεισε αν τολμας βρε λαγοποδαρε την αθηνα και την θεσνικη;μονο αθηνα και θεσνικη !
  Εξ αιτιας αυτων των δυο πολεων κλεινεις ολη την ελλαδα!χθες το πρωι ο κοιμησμενος χοντρο πετσος απερριψε ολικο λοκ νταουν,το απογευμα ,στριβειν δια του καθολικου κλεισιματος!
  Εισαι τοσο πονηρος!εισαι τοσο ανυπαρκτος!τοσο κυνικος!
  Εκλεισες την χωρα και απ οτι ακουγεται,αν δεν συμβει κανενας τυφωνας μεχρι τις 12,θα αφησεις ανοιχτα μονο τα δημοτικα σχολεια!
  Τοσο μικροι!τοσο τιποτενιοι ειστε!ολη η χωρα κλειστη και μονο τα μικρα ,μικρα παιδακια θα σπαζουν την μοναξια μιας νεκρης,νεκρης χωρας!
  Και γιατι το κανεις αυτο βρε ποντικομαμη;μονο για την οικονομια!
  Μονο για τα λεφτα!μονο για τα ταμεια!
  Αν κλεισεις τα δημοτικα θα αναγκαστουν οι γονεις να μεινουν σπιτι,να παρουν αδειες απο τη δουλεια τους!
  Προσπαθεις να σωσεις οτιδηποτε αν σωζεται για λιγοτερες παραπλευρες απωλειες!
  Εισαι μικρος!εισαι ανυπαρκτος!εισαι απονος και ακαρδος!
  Στα παιδια βρε ποντικοουρα ξεσπας;στα τρυφερουδια,στα αθωα ματακια!
  Ποια η ψυχολογια αυτων των παιδιων ,να περπατανε μόνα,μόνα σε μια τεραστια πολη;
  Ποια η ψυχολογια των γονιων,να στελνουν τα παιδια τους στα σχολεια,εν μεσω κορονοιω μακρω;
  Τι θα απαντουν οι δασκαλοι στα απανωτα ερωτηματα των παιδιων;
  Γιατι Κυρια;,γιατι Κυριε;γιατι μονο εμεις κυκλοφορουμε στους δρομους;που πηγαν οι ανθρωποι;
  Στο εχω πει πολλες φορες!δεν εχεις καμια σχεση την πραγματικοτητα!εισαι σε μια γυαλα τσιμεντωμενη!καμια επαφη με την πραγματικοτητα!
  Εισαι ενα αθυρμα στα χερια του χρηματος,μονο του χρηματος!
  Εισαι μια πολιτικη πομφολυγα,μεσα στις τοσες της δεξιοστροφης και αναλγητης πραγματικοτητας!
  Θυσιαζεις δολιε ,αωρα παιδια ,στον βωμο του κερδους,του κερδους!
  Θα στο ξαναπω!αν δεν ησουν ο γιος του πατερα σου,καρμιρακο και γερο- λαδα ,θα ησουν ενας υπαλληλακος γ’ κατηγοριας,υπο- υποκαταστηματος τραπεζης στην πινεζα του χαρτη!
  Ας οψεται ο νεποτισμος(nepus- neputis)!
  Αν βγεις σημερα στις 12 ,μαλλον χλωμο το κοβω,να μην αρχισεις παλι εγω,εγω σαν δεσποτης χορτασμενος ,αλλα να πεις ενα συγγνωμη!
  Μη μας ζαλισεις παλι με τα φληναφηματα σου!
  Τι απομεινε; Τι απομεινε να γινει μεχρι τις δωδεκα;

  1. ρε ανεγκέφαλε ψεκασμένε!
   Για πλάκα και γούστο πέρνουνε τέτοιες σκληρές αποφάσεις;

   Κοιτάς, ενημερώνεσε τι γίνεται σε όλη την Ευρώπη;; Που κλείνει τα πάντα η μία μετά την άλλη χώρα για να σώσουν ότι μπορούν;

   1. Σιγά που του απαντάς κιόλας.Αυτοί ζουν στην κοσμάρα τους,μην προσπαθείς να τους ξυπνήσεις,άδικος κόπος.

 2. Ποιος ειναι αυτος ο τυχερος,στην χωρα γινεται σεισμος(κλεισιμο της χωρας)

  - Edit

  Απαντήστε

  ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ!
  Θα επιστρατευθουν ολα τα αδεσποτα και δεσποτικα(δεσποζομενα) ζωακια να παραλαμβανουν τα παιδακια απο τους παιδικους σταθμους και τα δημοτικα σχολεια!χαρα τα παιδιάααα!
  Και ολα αυτα με χε sms!
  Βλεπω εκτος απο τον αφοριαμο του αμβροδιουπανθρωπου,βλεπω και δευτερο αφορισμο απο τον λαο αυτη την φορα!
  Ινα πληρωθει το ρηθεν:και εσται η εσχατη πλανη,μειζων της πρωτης!
  Take καφε ποντικομαιμουλη και viite για το σπιτι σου,οσο πιο viteτοσο καλυτερα!

 3. Ποιος ειναι αυτος ο τυχερος,στην χωρα γινεται σεισμος(κλεισιμο της χωρας)

  - Edit

  Απαντήστε

  Ινα πληρωθη!excuse moi!
  Εδω ο κοσμος χανεται την υποτακτικη θα κοιταζουμε;

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.