Γιορτάσαμε 3 Νοεμβρίου 2020 την ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου – Του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. ΚώσταΗ Εκκλησία τιμά (3 Νοεμ.) την ανακομιδή (εξαγωγή, μεταφορά και δεύτερη ταφή) των ι. λειψάνων του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου από τη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας, όπου μαρτύρησε, στη Λύδδα της Παλαιστίνης, τόπο καταγωγής της μάνας του. Στον τόπον αυτόν θεμελιώθηκε και ανεγέρθηκε (από την Αγία Ελένη) Ναός αφιερωμένος στον Άγιο Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο. Το Μηναίο αναφέρει: ‘’Τη Γ’ του αυτού μηνός μνήμη των εγκαινίων του ναού του αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, του εν Λύδδη, ήτοι της καταθέσεως του τιμίου σώματος αυτού’’. (Μηναίον Νοεμβρίου, έκδοσις της Α.Δ. της Εκκλησίας της Ελλάδος).

Τελέσαμε, (3-11-2020) στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω στο Βελβεντό της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης, τη Θεία Λειτουργία. Έψαλε στο αναλόγιο ο Γιώργος Σεραφείμ. Τηρήθηκαν τα μέτρα για την προστασία της υγείας των πιστών από τον ιό, σύμφωνα με την Εγκύκλιο: μάσκα και 1,5 μ. απόσταση.

Το Συναξάρι σημειώνει: ‘’Ούτος ο ένδοξος του Χριστού Μεγαλομάρτυς Γεώργιος ην εν τοις χρόνοις Διοκλητιανού, προς πατρός μεν Καππαδόκης, εκ μητρός δε Παλαιστίνος’’. Από τον Οίκο επιλέγω τον Χαιρετισμό του Υμνογράφου: ‘’Χαίρε των πιστών αιχμαλώτων η λύτρωσις, χαίρε δεσμωτών η οξεία αντίληψις’’. Λίγο πολύ όλοι είμαστε ‘’αιχμάλωτοι’’ και ‘’δεσμώτες’’. Επικαλούμαστε την ‘’οξεία αντίληψη’’ του Αγίου για τη ‘’λύτρωσή’’ μας.

Οι προσκυνητές των Αγίων Τόπων αμέσως μετά την αποβίβασή τους στο Τελ Αβίβ επισκέπτονται στη Λύδδα (10 λεπτά έξω από το αεροδρόμιο ‘’Μπεν Γκουριόν’’) το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, προσκυνούν στον τάφο του Αγίου Γεωργίου και συνεχίζουν την προσκυνηματική τους πορεία στους Αγίους Τόπους.

Στην Α.Π.Β. πανηγυρίζει ο Ιερός Ενοριακός Ναός του Αγίου Γεωργίου Μεσιανής (πρόκειται για τη δεύτερη πανήγυρη του Ναού και της Ενορίας στην ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Γεωργίου, που την θέσπισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος) όπου τελέστηκαν πανηγυρικά, αφ’ Εσπέρας ο Εσπερινός και ανήμερα ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, σύμφωνα πάντα με τα υποδεικνυόμενα μέτρα δημόσιας υγείας.

Οι πιστοί παντού στη γη προσφεύγομε ‘’τη υπερμάχω και ταχεία αντιλήψει’’ του Αγίου Γεωργίου του Αθλοφόρου, τον οποίο ‘’καθικετεύομεν, λυτρωθήναι των σκανδάλων του εχθρού και παντοίων εκ κινδύνων και κακώσεων’’ και χαιρετίζομε με δυνατή φωνή (‘’κράζωμεν’’ προς) τον τιμώμενο Άγιο: ‘’Χαίροις Μάρτυς Γεώργιε’’. (Κοντάκιον του Αγίου Γεωργίου, Γ’ Νοεμβρίου).

Μνήμη επίσης των αγίων: Ακεψιμά, Ιωσήφ, Αειθαλά μαρτύρων και Γεωργίου νέου ιερομάρτυρος του Νεαπολίτου (1797).

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας,
παπαδάσκαλος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.