Κορονοϊός: Τα νέα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Τα έκτακτα μέτρα στήριξης της οικονομίας – Τι προτείνουν οι ειδικοί

Τα νέα μέτρα για αντιμετώπιση της πανδημίας αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Νέες νυχτερινές απαγορεύσεις, περιορισμός του ωραρίου της εστίασης και προσωπική ευθύνη των πολιτών είναι τα μέσα για την αντιμετώπισης της πανδημίας που πρόκειται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός. Αναμένεται να ζητήσει τη συνεργασία των πολιτών στην προσπάθεια να περιοριστεί ο ιός και να αποφευχθούν μεγαλύτερες οικονομικοκοινωνικές επιπτώσεις.

Την ίδια στιγμή, «κόκκινοι» έχουν βαφτεί επτά νομοί σε όλη την επικράτεια ενώ έχει «πορτοκαλίσει» το μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας.

Σήμερα αποφασίζει για τα μέτρα ο Μητσοτάκης – Ποιοι τομείς θα επηρεαστούν

Ο κ. Μητσοτάκης θα λάβει σήμερα το πρωί τις οριστικές αποφάσεις για το εύρος των μέτρων που θα εφαρμοστούν στο σύνολο της χώρας σταθμίζοντας την τελική εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων (την οποία πήρε αργά χθες το βράδυ), τα όσα συζητήθηκαν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για τον κορωνοϊό που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη και τον αντίκτυπο που θα έχουν στον προϋπολογισμό.

Για τους τομείς που θα μπουν σε «καραντίνα» προϊδέασε ο Νίκος Χαρδαλιάς, δηλώνοντας χθες ότι «υπάρχει αρκετά μεγάλη συσχέτιση και σύνδεση των κρουσμάτων με τη διασκέδαση, τις αθλητικές δραστηριότητες, αλλά και μαζικές κοινωνικές και άλλες συναθροίσεις».

Τα μέτρα θα αφορούν σε μεγάλο βαθμό τον περιορισμό αυτών των εστιών υπερμετάδοσης του ιού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι λοιμωξιολόγοι εισηγούνται το κλείσιμο των εστιατορίων και όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στις 21:00 ή 22:00 το βράδυ, ενώ σύμφωνα με πηγές έχει εξεταστεί και το σενάριο για γενικό κλείσιμο του συγκεκριμένου κλάδου. Σε κάθε περίπτωση αναμένεται επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας στις «πορτοκαλί» και τις «κόκκινες» περιοχές που θα είναι σε συνάρτηση με το κλείσιμο της εστίασης.

Μέτρα στήριξης ανακοινώνει ο πρωθυπουργός

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός δεν θα ανακοινώσει στο τηλεοπτικό μήνυμά του μόνο τα περιοριστικά μέτρα, αλλά θα αναφερθεί και στην οικονομική στήριξη όσων πλήττονται από αυτά. Χθες ο κ. Μητσοτάκης είχε σύσκεψη με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, ενώ στη συνέχεια συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας. Επίσης είχε επαφές με το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να ενημερωθεί για τις οικονομικές επιπτώσεις των μέτρων και τα περιθώρια που υπάρχουν για την ενίσχυση των συγκεκριμένων κλάδων.

Τι προτείνει ο ιατρικός σύλλογος

Την ανάγκη αυστηρής τήρησης των περιοριστικών μέτρων και των μέτρων ατομικής προστασίας, στοχευμένης ενημέρωση των νέων, ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και διενέργειας περισσότερων τεστ για covid-19, τόνισαν τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής σε έκτακτη σύσκεψη, χθες το βράδυ, κάνοντας λόγο «για οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται επιδημιολογικά το λεκανοπέδιο της Αττικής».

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην στοχευμένη ενημέρωση των νέων, με τη συνδρομή της πανεπιστημιακής κοινότητας που πρέπει να αναλάβει δράση, όπως τονίστηκε, και στην άμεση ενίσχυση των Κέντρων Υγείας τόσο με προσωπικό όσο και με υλικοτεχνική υποδομή, καθώς και την ενημέρωση των εργαζομένων για τη σωστή διαχείριση των περιστατικών της λοίμωξης Covid-19. Όπως αναφέρθηκε, ο ΙΣΑ προκειμένου να συμβάλει στην ενημέρωση των πολιτών έχει ήδη πιστοποιήσει 700 μέλη του, τα οποία θα αναλάβουν την ενημέρωση για τον Sars-CoV-2, στα σχολεία και στους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Έτοιμη η κυβέρνηση για νέα μέτρα, όχι για καθολικό lockdown

Οι αναφορές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη διάρκεια του υπουργικού Συμβουλίου της Πέμπτης για έκτακτο σχέδιο δράσης ενός μήνα, αποτυπώνει τη δραματική κατάσταση που επικρατεί σε αρκετές περιοχές της χώρας, όσο αφορά το επιδημιολογικό φορτίο του κοροναϊού.

Να σημειωθεί ότι κυβέρνηση δεν μιλά σε καμία περίπτωση για γενικό lockdown αλλά για αυστηριοποίηση και επέκταση των ήδη υπαρχόντων μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, τα σχολεία αλλά και το λιανεμπόριο θα λειτουργούν κανονικά και οι περιορισμοί θα αφορούν άλλες Δομές και υπηρεσίες.

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 το βράδυ

Μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας, προκειμένου να αποφύγουμε ένα γενικό lockdown ετοιμάζονται να προτείνουν οι ειδικοί εμπειρογνώμονες, τα οποία αναμένεται να ανακοινώσει αύριο ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του parapolitika.gr ένα από τα μέτρα που θα προτείνει η επιτροπή στον πρωθυπουργό είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ, ενώ τα καταστήματα εστίασης θα κλείνουν από τις 9 το βράδυ.

Στην ουσία οι εμπειρογνώμονες ακολουθούν το μοντέλο Γαλλίας, παρατείνοντάς το κατά μία ώρα. Σκοπός είναι πάντως να κλείνουν τα εστιατόρια στις 9 το βράδυ και οι εργαζόμενοι να έχουν έστω μια ώρα χρόνο για να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Οι καιρικές συνθήκες, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί δεν είναι ιδανικές προκειμένου να μπορούν πολλοί άνθρωποι να παραμένουν στον ίδιο κλειστό χώρο, γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να περιοριστεί η παραμονή σε ένα εστιατόριο.

Τα έκτακτα μέτρα στήριξης της οικονομίας

Στις περιοχές που έχει σημάνει «κόκκινος» συναγερμός ενεργοποιούνται τα έκτακτα μέτρα οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των επαγγελματιών και συγκεκριμένα:

Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων-εργοδοτών που πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δύναται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας και είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά για το διάστημα που ορίζεται κατ’ ελάχιστο σε 14 ημέρες, υπολογιζόμενη επί ποσού 534 ευρώ. Για το ανωτέρω χρονικό διάστημα καλύπτονται αναλογικά και οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Για τις επιχειρήσεις που κλείνουν με εντολή δημόσιας αρχής, αναστέλλεται υποχρεωτικά η σύμβαση εργασίας των εργαζομένων και για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή, οι απολύσεις είναι άκυρες. Οι επιχειρήσεις, για ισόχρονο διάστημα μετά την άρση της αναστολής υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που απασχολούν έως 20 άτομα και πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων επιστημονικών κλάδων, δίνεται αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ σε μηναία βάση. Σε περίπτωση που η διάρκεια παραμονής στο επίπεδο 4 της Περιφερειακής Ενότητας είναι 14 ημέρες ή λιγότερο, η αποζημίωση του μηνός ανέρχεται σε 300 ευρώ.

Για τις επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων επιστημονικών κλάδων, δίνεται δυνατότητα αναστολής της καταβολής του ΦΠΑ πληρωτέου τον εν λόγω μήνα, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021. Η εν λόγω οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5% από τον Μάιο του 2021 και έπειτα.

Οι επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων επιστημονικών κλάδων, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια και φοιτητική κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή. Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές και τους ανωτέρω εργαζόμενους, συμψηφίζεται το 1/3 της ζημίας με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 που θα δοθεί τον μήνα Δεκέμβριο, δεν επιστρέφεται το 50% των κρατικών δανείων.

Σημειώνεται επίσης ότι:

Για τα επίπεδα 1, 2 και 3 ισχύει η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας για τις επιχειρήσεις που έχουν ΚΑΔ όπως έχει οριστεί στην σχετική ΚΥΑ για το μήνα Οκτώβριο (εστίαση, τουρισμό, πολιτισμό, αθλητισμό, μεταφορές και λοιποί πληττόμενοι κλάδοι).

Επιπλέον ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις ανά την επικράτεια που έχουν μείωση τζίρου, η δυνατότητα συμμετοχής στο Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, εκτός από τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με εντολή δημόσιας αρχής, των οποίων οι εργαζόμενοι τίθενται σε προσωρινή αναστολή.

Ακόμη, λαμβάνουν μηνιαίως αποζημίωση ειδικού σκοπού οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που απασχολούν έως 20 άτομα, που η λειτουργία τους αναστέλλεται με κρατική εντολή βάσει ΚΑΔ ανά την επικράτεια.

Από τα parapolitika.gr

3 σχόλια στο άρθρο “Κορονοϊός: Τα νέα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Τα έκτακτα μέτρα στήριξης της οικονομίας – Τι προτείνουν οι ειδικοί

 1. Θα φανει στο χειροκροτημα με ανοιχτες παλαμες!

  - Edit

  Απαντήστε

  Δεν σε βαραινει το βαρος των προβληματων που γιναν τεραστια επι ” πρωθυπουργιας σου”,αλλα σε βαραινει η ανευθυνοτητα και η ολιγωρια σου!
  Πολλα θα μπορουσα να αναφερω για την πολιτικη σου ανυπαρξια,αλλα θα σταθω σε ενα θεμα!
  Ταισες τον μαρτιο με 20 εκατομμυρια τα καναλια για να χειροκροτας απο τα μπαλκονια και να σε κανουν like!
  Προχθες εδωσες αλλα 2 εκατομμυρια!συνολο 22 εκατομμυρια!
  Με 22 εκατομμυρια θα μπορουσατε,εσεις οι “αριστοι” να αγορασετε δεκαδες λεωφορεια,για να μη παστωνονται οι ανθρωποι στα ηδη υπαρχοντα λεωφορεια!
  Οι δημοι γαλατσιου ,αμαρουσιου και ρεθυμνου ειναι γεματοι με λεωφορεια ,κατασκευασμενα στην τουρκια!
  Cok iyi biliyorum tourkiye pazariye( τσοκ ιι μπιλιουρουμ τουρκιγε παζαριγε),, που σημαινει γνωριζω πολυ καλα την τουρκικη αγορα,
  Θα μπορουσες να αγορασεις πιο πολλα!
  Και με τα λεωφορεια που θα αγοραζες,θα επαιρνες και ενα υποβρυχιο!
  Εμαθα πως ανημερα της εθνικης γιορτης μπηκες σε υποβρυχιο!
  Φτου!φτου! Σκορδα!
  Καθε μερα αφηνεις ιχνη ανικανοτητας!(her gun beceriksizligin izlerini birakiyorsun!(χερ γκιουν μπετσερκιζιλιγκιν ιζλερινι μπιρακιγιορσουν!)
  Εισαι τελικα γουρλου η γουρσουζ;
  Γουρλου ,ugurlu= με γουρι,ο γουρλης!
  Γουρσουζ,ugur suzχωρις γουρι! Γρουσουζης!
  Τεκικα αυτο που θελεις ειναι να παιρνεις απο τους πολλους και να τα δινεις σε λιγους!
  Και λεωφορεια απο την τουρκια;τι αλλο θα ακουσουμε;
  Μηπως αγοραζουμε και ελληνικες σημαιες απο τον σουλτανο;
  Ω!της αισχυνης και υποκρισιας!

 2. Ευθύνη των πολιτών ………ευθύνη των πολιτών …….ευθύνη των πολιτών !!!!!!!
  Οι ευθύνες του κράτους που είναι;;;; Οι πολίτες έδειξαν ευθύνη τον Μάρτιο τηρώντας τα μέτρα με αποτέλεσμα να μειωθούν τα κρούσματα. Το κράτος τι έκανε;; Φιέστες γιατί τα κατάφεραν αυτοί και όχι εμείς. Η επιτυχία πάντα δικιά τους αλλά η αποτυχία δικιά μας. Ανίκανοι να προετοιμαστούν ικανοί μόνο να μοιράζουν εκατομμύρια στα ΜΜΕ.

 3. ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ?
  ΑΥΤΟΙ ΜΟΝΟ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ,ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ!!!
  ΝΟΜΙΚΑ ΟΜΩΣ ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ?
  ΑΥΤΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ!!
  ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ?
  ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ,ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ!!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.