Σε συνθήκες τοπικού lockdown η συγκομιδή του κρόκου στην Κοζάνη – Σε αναζήτηση εργατικών χεριών οι παραγωγοί



Σε αναζήτηση εργατικών χεριών, για την συγκομιδή του κρόκου Κοζάνης προχωρούν οι παραγωγοί καθώς ξεκίνησε δειλά δειλά η συγκομιδή του αρωματικού και φαρμακευτικού φυτού που θα βρεθεί σε λίγες μέρες στο αποκορύφωμα.

Με ειδικές συνθήκες θα πρέπει να γίνει συγκομιδή, όπως άλλωστε ενημέρωσε ο ΕΟΔΥ, τόσο τους παραγωγούς όσο και την Διοίκηση του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού κροκοπαραγωγών Κοζάνης, ώστε να μην υπάρξει κανένα κρούσμα καθ’ όλη την διάρκεια των ημερών, που θα διαρκέσει το μάζεμα του φυτού.

Ένα από τα κυριότερα επίσης ζητήματα που απασχολεί τους κροκοπαραγωγούς είναι τα πολλά εργατικά χέρια που απαιτούνται για την συγκομιδή του ευαίσθητου κατά τα άλλα φυτού, που θα πρέπει να συλλεχθεί το λουλούδι χωρίς καθυστέρηση εφ’ όσον ανθίσει.

Το τοπικό lockdown, στο οποίο και βρίσκεται η περιοχή καθιστά απαγορευτική την έλευση των εργατών γης τόσο από τους όμορους Νομούς όσο και από τις γειτονικές χώρες και κυρίως την Αλβανία.

Μλώντας στην ΕΡΤ Κοζάνης, ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Βασίλης Μητσόπουλος απηύθυνε έκκληση, να βρεθούν τα εργατικά χέρια, που απαιτούνται για την συγκομιδή του κρόκου, επισημαίνοντας ότι, «ανεβαίνει το κόστος για τους παραγωγούς, εξαιτίας και του περιορισμένου αριθμού μετακίνησης εργατών, αλλά και του αριθμού των εργατών λόγω των αποστάσεων, που πρέπει να τηρούν μεταξύ τους, στο χωράφι, κατά την διάρκεια της συλλογής.»

Παράλληλα δηλώνει αισιόδοξος, για την φετινή παραγωγική χρονιά, «καθώς φαίνεται πως η χρονιά θα είναι καλή για τον κρόκο,» εκφράζει ωστόσο, «την ανησυχία του για την διάθεση του προϊόντος εν μέσω κορονοϊού και την πιθανότητα μείωσης της ζήτησης εξαιτίας της πανδημίας, που πλήττει όλες τις χώρες όπου εξάγεται το τοπικό προϊόν.»

Σε λίγες μέρες πάντως, τα κροκοχώραφα θα γεμίσουν με το μωβ πανέμορφο λουλούδι του κρόκου και οι παραγωγοί θα πρέπει να το κατορθώσουν εν μέσω δυσκολιών να ολοκληρώσουν την «απαιτητική» συγκομιδή του προϊόντος τους μέσα στο επόμενο 20ήμερο.

ΕΡΤ ΚΟΖΆΝΗΣ: Σύνταξη- Δέσποινα Αμαραντίδου

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.