Η γιορτή του αγίου Αποστόλου Ιακώβου του Αδελφοθέου στο Βελβεντό



Γιορτάσαμε (23-10-2020) τη μνήμη του αγίου Αποστόλου Ιακώβου του Αδελφοθέου με Εσπερινό (αφ’ Εσπέρας), Όρθρο και Θεία Λειτουργία (ανήμερα της γιορτής) στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω στο Βελβεντό της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.

Έψαλαν στο αναλόγιο οι ψάλτες: Γιάννης Τζινίκος, Γιάννης Παπαγόρας, Βασίλης Καρανώτας, Γιώργος Σεραφείμ.

Τηρήθηκαν τα υποδεικνυόμενα μέτρα ασφάλειας (προσευχή, μάσκα, απόσταση 1,5 μ.) για την αποτροπή της μετάδοσης του γνωστού ιού.

Ο άγιος Απόστολος Ιάκωβος ο Αδελφόθεος είναι ο πρώτος Επίσκοπος των Ιεροσολύμων, ο συγγραφέας της πρώτης από τις επτά Καθολικές Επιστολές της Καινής Διαθήκης. Είναι ακόμα ο ποιητής-συγγραφέας της αρχαιότερης Λειτουργίας, που φέρει τον τίτλο ‘’Θεία Λειτουργία του αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου’’.

Η Καθολική Επιστολή του Ιακώβου είναι το κήρυγμα της ζωντανής και έμπρακτης πίστης.

Γράφει στην Επιστολή του ο Απόστολος Ιάκωβος. Η πίστη “εάν μη έργα έχη, νεκρά εστί καθ’ εαυτήν” (Ιακ. 2, 17). Η πίστη αν δεν εκδηλώνεται με έργα, μόνη της είναι νεκρή. Πραγματικά, καμιά αξία δεν έχει η πίστη, όταν δεν εκδηλώνεται σε έργα αγάπης. Είναι νεκρή και άκαρπη.

Το ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ της εορτής (Ματθ. 13, 54-58) παρουσιάζει μια εικόνα εξόχως διαφωτιστική.
Ο Χριστός επισκέπτεται την πατρίδα του τη Ναζαρέτ. Και ομιλεί στη συναγωγή της πόλης με ακροατήριο τους συμπατριώτες του. Αυτοί τον ακούν με έκπληξη, μάλλον και απόρριψη. Λέει, μάλιστα, ο Ευαγγελιστής ότι “εσκανδαλίζοντο εν αυτώ”.

Γυρνάει τότε ο Χριστός και τους λέει: “ουκ έστι προφήτης άτιμος, ει μη εν τη πατρίδι αυτού και εν τη οικία αυτού” (Ματθ. 13, 57). Δεν υπάρχει προφήτης, που να μην τον περιφρονούν οι συμπατριώτες του και η οικογένειά του. Και καταλήγει ο Ματθαίος: “Και ουκ εποίησεν εκεί δυνάμεις πολλάς διά την απιστίαν αυτών”. (Ματθ. 13, 58).

Ο Απόστολος Ιάκωβος ο Αδελφόθεος “ποιμένων την εν Ιεροσολύμοις Εκκλησίαν και πολλούς διδάσκων εκ των Ιουδαίων και Ελλήνων και επιστρέφων αυτούς επί τον Κύριον, εις οργήν εκίνησε τους Ιουδαίους. Κρατήσαντες ουν αυτόν, έρριψαν από του άκρου του Ιερού, και απέκτειναν”. (Συναξάρι). Ήταν το έτος 63 μ.Χ.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας,
παπαδάσκαλος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.