Εντοπίστηκε νεκρό αγριογούρουνο στην Αυγή Κοζάνης – Έλεγχος για αφρικανική πανώλη



Εντοπίστηκε από παρέα κυνηγών νεκρό αρσενικό αγριογούρουνο εκτιμώμενου βάρους άνω των 170 κιλών, μέσα σε λασπώδη, λιμνάζοντα νερά. Το ζώο που φαίνεται ότι εξέπνευσε λίγες ώρες πριν την ανεύρεσή του, δεν έφερε εμφανή τραύματα από βολίδες όπλου και αυτό παρακίνησε την παρέα να προβεί σε οπτικό έλεγχο των εντοσθίων του.

Η μη φυσιολογική εικόνα του, αναφέρθηκε αμέσως στον Ομοσπονδιακό θηροφύλακα των Κυνηγετικών Οργανώσεων ο οποίος δρομολόγησε την προβλεπόμενη διαδικασία. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κυνηγητικού Συλλόγου Κοζάνης, ενημερώθηκε η Κτηνιατρική Υπηρεσία Κοζάνης η οποία κινητοποιήθηκε άμεσα και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα βρέθηκε στο σημείο. Οι κτηνίατροι που επιλήφθησαν του περιστατικού, εκτός της κλινικής εξέτασης έλαβαν δείγμα από τα ζωτικά όργανα του ζώου καθώς και αίμα για περαιτέρω εργαστηριακές εξετάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπήρχαν ευδιάκριτα τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της Αφρικανικής πανώλης των χοίρων, που η επιβεβαίωση του νοσήματος γίνεται μόνο εργαστηριακά. Τα αποτελέσματα αναμένονται την επόμενη εβδομάδα.Το προσωπικό της κτηνιατρικής υπηρεσίας ακολουθώντας κατά γράμμα το πρωτόκολλο και με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό προέβη στην σχολαστική απολύμανση του χώρου, των υποδημάτων και των οχημάτων που χρησιμοποιήθηκαν για την μεταφορά του. Το άγριο ζώο βρέθηκε στην Αυγή Κοζάνης και άμεση ήταν η κινητοποίηση του μηχανισμού αντιμετώπισης κρουσμάτων Αφρικανικής πανώλης.

Δέσποινα Αμαραντίδου για την ΕΡΤ Κοζάνης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.