Όλα όσα ανέφερε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς για την Κοζάνη στην ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας την Παρασκευή



Όσα συμβαίνουν, λοιπόν, στην υπόλοιπη Ευρώπη δείχνουν ξεκάθαρα ότι δεν πρέπει για κανέναν λόγο να εφησυχάσουμε, να επαναπαυθούμε. Γιατί τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν, όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές στο παρελθόν.

Και όπως δείχνουν άλλωστε και οι πρόσφατες εξελίξεις στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης η οποία βρίσκεται από σήμερα το πρωί σε επίπεδο συναγερμού 4, δηλαδή σε επίπεδο αυξημένου κινδύνου, σύμφωνα πάντα με τις εισηγήσεις των ειδικών.

Η απόφαση αυτή βασίστηκε στα υψηλότατα επίπεδα του αθροιστικού αριθμού νέων κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού σε διάστημα 14 ημερών, που ξεπέρασε το κριτήριο το οποίο έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, την συνεχή αυξητική τάση πορείας ημερήσιου αριθμού νέων κρουσμάτων, την αποδεδειγμένη από την ιχνηλάτηση εκτεταμένη διασπορά των κρουσμάτων στην κοινότητα, αλλά και τα δεκάδες μικρά ελεγχόμενα, επικίνδυνα όμως, χωροταξικά διάσπαρτα clusters σε όλη την περιοχή της Κοζάνης.

Παρακολουθούσαμε την κατάσταση στην περιοχή το τελευταίο χρονικό διάστημα και σε συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς, πήραμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, υλοποιήσαμε εντατικούς ελέγχους, ώστε να έχουμε ακριβή αποτύπωση των εξελίξεων.

Θέλω να θυμίσω ότι από την 1 έως τις 15 Οκτωβρίου, ο ΕΟΔΥ πραγματοποίησε 17 δράσεις στην περιοχή της Κοζάνης και διενήργησε 442 στοχευμένες δειγματοληψίες, 90 αντιγονικούς ελέγχους rapid test και 353 μοριακούς ελέγχους. Δειγματοληψίες που αφορούν ιχνηλατήσεις στενών επαφών θετικών κρουσμάτων.

Επιπλέον, η κινητή μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Κοζάνης πραγματοποιεί δειγματοληψίες σε υγειονομικό προσωπικό κατά την επιστροφή του από κανονική άδεια και κατά τον προεγχειρητικό έλεγχο εδώ και αρκετά 24ωρα και οργανώθηκε η διαδικασία ώστε ύποπτα κρούσματα με συμπτώματα να προσέρχονται στο ΤΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Κοζάνης, όπου γίνεται δειγματοληψία και πλήρης εργαστηριακός έλεγχος.

Την ίδια περίοδο, δηλαδή, από την 1 έως και τις 15 Οκτωβρίου, που βλέπαμε την αυξητική τάση στην Κοζάνη, πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή 2.698 έλεγχοι από τους αρμόδιους μηχανισμούς, κατά την διάρκεια των οποίων διαπιστώθηκαν 15 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα 16.950 ευρώ.

Το αυξημένο ιικό φορτίο που παρατηρείται στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης είχε ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση του επιπέδου συναγερμού 4, στο οποίο θέλω να επαναλάβω ότι προβλέπονται τα εξής:

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και τους εξωτερικούς χώρους.

Αναστέλλονται όλες οι συναθροίσεις σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.

Απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Επίσης, ισχύει η αναστολή λειτουργίας για Δικαστήρια, Εισαγγελίες, υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως κτηματολογικά γραφεία, υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο», για αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, σπήλαια, ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες, για κινηματογραφικές προβολές, για κέντρα διασκέδασης περιλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων,catering και μπαρ, για μουσικές σκηνές και για εστίαση (εξαιρούνται οι υπηρεσίες take away, delivery και drive-through).

Επίσης για παιδότοπους, κάθε είδους αγώνες και προπονήσεις (επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση),

Αναστέλλεται ακόμα η λειτουργία σε γυμναστήρια, σε λιανεμπόριο, σε κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής, σε εμποροπανηγύρεις και κυριακάτικες αγορές και άλλες αγορές του άρθρου 2 του νόμου 4497/2017, σε συνέδρια και εκθέσεις, σε υπηρεσίες πάρκων, ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων.

Επίσης, αναστέλλονται τα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά γυρίσματα, ενώ οι πρόβες μπορούν να πραγματοποιούνται αποκλειστικά μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η λειτουργία των σχολείων και των πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών, συνεχίζονται με υποχρεωτική μάσκα παντού, ενώ για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα θα ισχύει μόνο η τηλεκπαίδευση.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφερθώ στα διάφορα ερωτήματα που διατυπώνονται και που αφορούν στη λήψη περαιτέρω μέτρων στα σχολεία της περιοχής της Κοζάνης. Η απάντηση είναι απλή. Η εκ περιτροπής λειτουργία προβλέπεται στο επίπεδο συναγερμού 4 όταν υπάρχουν συρροές εντός των σχολείων.

Στην Κοζάνη από την 1 Σεπτεμβρίου έχουν εντοπιστεί συνολικά 20 κρούσματα στη σχολική κοινότητα, από τα οποία 4 είναι εκπαιδευτικοί, 15 μαθητές και ένα κρούσμα αφορά λοιπό σχολικό προσωπικό. Και σε καμία περίπτωση, σε καμία από αυτές τις 20 περιπτώσεις δεν έχει υπάρξει συρροή εντός σχολικής μονάδας. Δεν υπάρχει λοιπόν κανένας λόγος για εκ περιτροπής λειτουργίας των σχολείων στη Κοζάνη.

Σχετικά τώρα με τα μέτρα που ισχύουν στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, μέχρι τις 29 Οκτωβρίου και με βάση κάποια ερωτήματα που έχουν τεθεί, να διευκρινίσουμε τα εξής:

Αναστέλλονται όλα τα μαθήματα και οι εξετάσεις οδήγησης.
Ανοιχτά παραμένουν σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων οι εξής επιχειρήσεις: τα πρατήρια καυσίμων, πώλησης καυσόξυλων, τα φαρμακεία, τα καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας, τα συνεργεία οχημάτων και επισκευής ελαστικών, τα καταστήματα υπηρεσιών ηλεκτρονικού, τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον, ταe-shop, καθώς και καταστήματα υπηρεσιών πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών (ΚΑΔ 4742).
Ανοιχτά παραμένουν επίσης τα καθαριστήρια και ταpet shop.

Πρόκειται δηλαδή για όλες τις επιχειρήσεις εκείνες, που παρέμειναν ανοιχτές κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, παραμένουν και τώρα ανοιχτές σε αυτή τη φάση των μέτρων του επιπέδου συναγερμού 4.

Όσον αφορά στους εργαζομένους της περιοχής, απαγορεύεται καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος των μέτρων η μετακίνηση επαγγελματιών πωλητών και παραγωγών των λαϊκών αγορών από και προς την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, προς άλλες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας.

Όσοι κατοικούν στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης και εργάζονται σε άλλη Περιφερειακή Ενότητα ή μένουν σε άλλη Περιφερειακή Ενότητα και εργάζονται σε επιχειρήσεις και δημόσιες υπηρεσίες που παραμένουν ανοιχτές στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, μπορούν να μετακινούνται, οι μεν ιδιωτικοί υπάλληλοι με βεβαίωση του εργοδότη και βεβαίωση από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, οι δε δημόσιοι υπάλληλοι με βεβαίωση της υπηρεσίας τους και μόνο για τις ώρες εργασίας τους.

Να διευκρινίσουμε επίσης, ότι επιτρέπονται τα ταξίδια στο εξωτερικό για λόγους υγείας, σπουδών ή αν κάποιος είναι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού με το σχετικό εισιτήριο. Άτομα που βρίσκονται ως επισκέπτες στην Κοζάνη, μπορούν να επιστρέψουν στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους άπαξ, με σχετικό έγγραφο που να αποδεικνύει τη μόνιμη κατοικία τους.

Δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις από και προς την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, για να παραστεί κάποιος σε γάμο, βάφτιση, κηδεία ή μνημόσυνο.

Σε περίπτωση που προκύψουν επιπλέον θέματα που χρήζουν διευκρινίσεων θα υπάρξει στα επόμενα 24ωρα και σχετική νέα ανακοίνωση.

Απευθύνουμε ισχυρότατη σύσταση στους κατοίκους της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης για αποφυγή όλων των περιττών μετακινήσεων και για κατά γράμμα τήρηση των μέτρων. Όσο πιο προσεκτικοί είμαστε, όσο πιο πιστά τηρήσουμε τα μέτρα, τόσο πιο γρήγορα αυτά θα αποδώσουν.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι αύριο θα μεταβούμε μαζί με τους Γενικούς Γραμματείς Πολιτικής Προστασίας, τον κύριο Παπαγεωργίου, και Δημόσιας Υγείας, τον κύριο Πρεζεράκο, στην περιοχή της Κοζάνης, όπου θα συμμετέχουμε σε σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, τον Αντιπεριφερειάρχη της περιοχής και τους 4 Δημάρχους.

Στη συνέχεια, θα μεταβούμε στα Γιάννενα όπου στις 12 το μεσημέρι θα συναντηθούμε με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, κύριο Καχριμάνη και τους συνεργάτες του. Θα ήθελα να τονίσω ότι και στα Γιάννενα η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη, για αυτό και απευθύνω έκκληση στους κατοίκους και της περιοχής Ηπείρου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων.

Αγαπητοί μου συμπολίτες, κυρίες και κύριοι,

Βρισκόμαστε σε μία πολύ κρίσιμη φάση της πανδημίας, βρισκόμαστε σε μία επικίνδυνη φάση της πανδημίας. Η ενεργοποίηση του επιπέδου Συναγερμού 4 για την Κοζάνη, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για όλους μας σε όλη τη χώρα. Γιατί δεν είναι μόνο οι κάτοικοι της περιοχής που πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση των μέτρων.

Η εφαρμογή των κανόνων αυτοπροστασίας πρέπει να είναι προτεραιότητα, πρέπει να είναι στοίχημα για όλους μας. Η χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων, οι κανόνες υγιεινής, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και θα πρέπει να παραμείνουν για όσο διαρκεί η πανδημία, για να μείνουμε ασφαλείς, για να προστατεύσουμε την υγεία τη δική μας αλλά και των αγαπημένων μας.

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Όλα όσα ανέφερε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς για την Κοζάνη στην ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας την Παρασκευή

  1. Ανεπιθύμητος ο αφορισμένος κλεινοεκκλησιάκιας. Λυπάμαι που δεν πήγα να τον φτύσω (για να μην τον ματιάσω). Δεν πιστεύουμε λέξη από όσα λέει η αντίχριστη κυβέρνηση και το σκυλολόι των «ειδικών» στην παλαβομάρα συμβούλων της. Για ένα κολοκυθοϊό, καταστρέφουν όλο τον κόσμο. Καλά στημένη, παγκόσμια κομπίνα, δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά, αλλά μην μας περνάτε και για χάπατα!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.