Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Κοζάνης – Γρεβενών για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας το Σάββατο 10 Οκτωβρίου



Η Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. (Εταιρεία Ψυχικής Υγείας & Κοινωνικής Αποκατάστασης Ασθενών) αποτελεί Εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ιδρύθηκε το 1990 στη Θεσσαλονίκη και δραστηριοποιείται στη Βόρεια Ελλάδα. Στο δίκτυο των δομών της ΕΨΥΚΑ εντάσσεται η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Νομών Κοζάνης – Γρεβενών, η οποία ξεκίνησε τη δράση της την 01/10/2007, προσφέροντας δωρεάν υπηρεσίες σχετικές με την ψυχική υγεία σε απομακρυσμένες περιοχές των νομών Κοζάνης – Γρεβενών, όπου δεν υπάρχουν ανάλογες δομές. Απευθύνεται τόσο σε υγιή πληθυσμό όσο και σε άτομα που πάσχουν από κάποια διαταραχή με σκοπό την προαγωγή της ψυχικής υγείας παράλληλα με τη δημιουργία κοινωνικών συνθηκών κατάλληλων για την παραμονή του ασθενή στον χώρο του, την μεγιστοποίηση των προσωπικών του ικανοτήτων και την ομαλή συμβίωση με την οικογένεια και την κοινότητα στην οποία ανήκει.

Το έργο της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Νομών Κοζάνης – Γρεβενών είναι η πρόληψη και η προαγωγή της ψυχικής υγείας με τη διενέργεια ομιλιών και με τη συνεργασία των τοπικών φορέων, η διάγνωση και η θεραπευτική αντιμετώπιση – αποκατάσταση μέσω ατομικών συνεδριών σε δημόσιους χώρους ή κατ’οίκον. Το προσωπικό της Κινητής Μονάδας αποτελείται από Ψυχιάτρους, Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Εργοθεραπεύτρια, Λογοθεραπεύτρια, Νοσηλεύτρια, Διοικητικό υπάλληλο και Οδηγό. Μέχρι σήμερα η Κινητή Μονάδα έχει εξυπηρετήσει 3230 ενήλικες και 840 παιδιά – εφήβους. Στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας της για την προώθηση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης η ΕΨΥΚΑ ξεκίνησε την 01.11.2019 τη λειτουργία δύο νέων ενταγμένων έργων στο Ε.Π. Περιφέρειας «Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020» για την ενίσχυση της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Νομών Κοζάνης- Γρεβενών :

1.«Ανάπτυξη Υπηρεσιών Ολοκληρωμένης Κοινοτικής Θεραπείας και υπηρεσιών νοσηλείας κατ΄ οίκον μέσω της ενίσχυσης της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Κοζάνης – Γρεβενών της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης Ασθενών –Ε.Ψ.Υ.Κ.Α» με κωδικό ΟΠΣ (MIS) 5033243, Ε.Π. «Δυτική Μακεδονία 2014-2020» ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 10 «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και κάθε διάκρισης (ΕΚΤ)».

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα εξειδικευμένης υποστήριξης ενήλικων ατόμων με ψυχικές διαταραχές και συνοδά ψυχοκοινωνικά προβλήματα που στόχο έχει την παροχή υπηρεσιών πρόληψης της ψυχικής ασθένειας και υπηρεσιών ψυχικής υγείας κατ’ οίκον, την έγκαιρη παρέμβαση για την αποφυγή της κρίσης ή της υποτροπής της νόσου καθώς και τη διασφάλιση της συνέχειας της ψυχιατρικής θεραπείας μετά τη νοσηλεία. Οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι δωρεάν, βραχείες και υποστηρικτικού τύπου, που πραγματοποιούνται τόσο σε ατομικό όσο και ομαδικό επίπεδο. Η πολυκλαδική θεραπευτική ομάδα αποτελείται από Ψυχίατρο, Ψυχολόγους, Κοινωνική Λειτουργό και Νοσηλεύτρια. Κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του εξυπηρέτησε 56 ωφελούμενους.

2. «Ανάπτυξη Παιδοψυχιατρικών Υπηρεσιών μέσω της ενίσχυσης της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Κοζάνης – Γρεβενών της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης Ασθενών –Ε.Ψ.Υ.Κ.Α» με κωδικό ΟΠΣ (MIS) 5041650 – Ε.Π. «Δυτική Μακεδονία 2014-2020» ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 10 «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και κάθε διάκρισης (ΕΚΤ)»
Το πρόγραμμα έχει ως στόχο την κάλυψη παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης Ψυχικής Υγείας και Πρόληψης και συγκεκριμένα την πρόληψη της ψυχικής ασθένειας, την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε παιδιά και εφήβους, την έγκαιρη παρέμβαση καθώς και την διασφάλιση της συνέχειας της ψυχιατρικής θεραπείας στην κοινότητα. Οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν και απευθύνονται σε ανήλικα άτομα, παιδιά και εφήβους καθώς και τους γονείς τους, που διαμένουν στην περιοχή Κοζάνης – Γρεβενών και χρίζουν παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών, όπως ενδεικτικά παιδιά με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές, νοητική υστέρηση, μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα προσαρμογής κα. Η πολυκλαδική θεραπευτική ομάδα αποτελείται από Παιδοψυχίατρο, Ψυχολόγους, Ειδική Παιδαγωγό και Κοινωνική Λειτουργό. Κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του εξυπηρέτησε 80 ωφελούμενους.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, στις 10 Οκτωβρίου, έρχεται φέτος σε μια στιγμή που η καθημερινή μας ζωή έχει αλλάξει σημαντικά ως αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19 και η επένδυση σε προγράμματα ψυχικής υγείας, που θα παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες στους χρήστες δίνοντας μεγαλύτερη πρόσβαση και πιο προσιτή υγειονομική περίθαλψη σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, είναι πλέον πιο σημαντική από ποτέ, γι ‘αυτό άλλωστε και ο στόχος της εκστρατείας της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας φέτος είναι η αύξηση των επενδύσεων στην ψυχική υγεία. Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Νομών Κοζάνης – Γρεβενών ανταποκρινόμενη πάντα στις ανάγκες που προκύπτουν, συνετέλεσε στην προάσπιση της ψυχικής υγείας με την εθελοντική της δράση μέσω της τηλεφωνικής γραμμής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης 10306 και όντας στο πλευρό των ανθρώπων που έχουν ανάγκη με κάθε δυνατό μέσο (τηλεφωνικές συνεδρίες, τηλεδιασκέψεις).

“Η ψυχική υγεία συνεπάγεται συμπεριφορά θερμή, γενναιόδωρη και γεμάτη κατανόηση, συναίσθημα τρυφερό, στάση εγκάρδια και πράξεις αλληλεγγύης”
Χόρχε Μπουκάι ”Ο Δρόμος της ευτυχίας”

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.