Κινητοποίηση στην κεντρική πλατεία Κοζάνης για την προστασία της υγείας του λαού από Σωματεία της περιοχής



Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Κοζάνης

ΤΩΡΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ

13 ΟΚΤΩΒΡΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΖΑΝΗΣ στις 7:00μμ

Απευθύνουμε κάλεσμα στους συναδέλφους:
Στα σούπερ μάρκετ που από “ήρωες της πρώτης γραμμής” πλέον για την εργοδοσία είναι μη παραγωγικοί, παίρνουν τη μια επίπληξη μετά την άλλη, καθημερινά σακατεύονται από την εντατικοποίηση και βλέπουν τα κρούσματα να εμφανίζονται σαν τα μανιτάρια μέσα σε κάθε κατάστημα και τα υγειονομικά πρωτόκολλα να γίνονται λάστιχο. Βλέπουν τα αυτονόητα μέτρα που πάρθηκαν μετά από τις παρεμβάσεις μας να γίνονται αντικείμενο διαφημιστικής καμπάνιας των επιχειρήσεων για τα κέρδη.

Στα εμπορικά καταστήματα που ασφυκτιούν από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τόσο εντός όσο και εκτός εργασιακών χώρων, να συμμετέχουν μαζικά, μαχητικά στη κινητοποίηση στη Κεντρική Πλατεία Κοζάνης 13 Οκτώβρη στις 7:00μμ .

Η υπεράσπιση της υγείας και των εργασιακών μας δικαιωμάτων είναι αποκλειστικά στα δικά μας χέρια. Δεν περνάει μέρα που η κυβέρνηση να μην επιβεβαιώνει με τον πιο προκλητικό τρόπο ότι για το μόνο που νοιάζεται είναι για τη διάσωση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος της υγείας και των δικαιωμάτων μας.

Η σημερινή εκρηκτική κατάσταση στα νοσοκομεία, στα σχολεία, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σούπερ μάρκετ, στα πολυκαταστήματα, στις αποθήκες, σε όλους τους χώρους εργασίας έχει τη σφραγίδα κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Η επίκληση της ατομικής ευθύνης, το εκβιαστικό δίλλημα “αυτοπροστασία η καραντίνα” καθώς και οι παραινέσεις για “εθνική ομοψυχία για την αντιμετώπιση των πρωτόγνωρων δυσκολιών”, πακέτο με την καταστολή απέναντι σε όσους τολμούν να σπάσουν το σιωπητήριο που θέλουν να επιβάλλουν είναι η πιο τρανή απόδειξη ότι η κυβέρνηση, το κράτος, δε θέλουν και δε μπορούν να πάρουν μέτρα που να προστατεύουν την υγεία και την ασφάλεια του λαού, που να προστατεύουν τη δουλειά και το εισόδημα των εργαζομένων σε συνθήκες νέας καπιταλιστικής κρίσης.

Τη μόνη ευθύνη που είναι ανάγκη να πάρουμε και θα την πάρουμε είναι να δώσουμε ηχηρή απάντηση σε κυβέρνηση και εργοδοσία. Να βροντοφωνάξουμε ότι εμείς οι εργαζόμενοι έχουμε πληρώσει πολλά και δε δεχόμαστε να πληρώσουμε ξανά. Δεν θα ανεχτούμε να παίζουν με την υγεία μας και τα δικαιώματα μας, την υγεία και τη μόρφωση των παιδιών μας. Δεν ανεχόμαστε η χώρα μας να μετατρέπεται σε μια απέραντη Νατοϊκή βάση και τα κυρίαρχα δικαιώματα μας να εκχωρούνται ως αντάλλαγμα στο ιμπεριαλιστικό παζάρι στην περιοχή.

Κατεβαίνουμε στους δρόμους και ενώνουμε την φωνή μας με τους εργαζόμενους υγειονομικούς, μαθητές, φοιτητές, γονείς και επισιτιστές που αγωνίζονται και διεκδικούν το αυτονόητο, μέτρα προστασίας της ζωής, της υγείας και του εισοδήματος λαού και εργαζομένων, μέτρα προστασίας της υγείας και της μόρφωσης των παιδιών μας.

Δίνουμε τη μάχη μαζί με τα άλλα σωματεία που συσπειρώνονται στο Συντονιστικό Φορέων και Σωματείων Ενάντια στην Απολιγνιτοποίηση.

Στο σχέδιο για τη δίκαιη μετάβαση δεν μπορεί να είναι δίκαιο καθώς δίνει δισεκατομμύρια στου μονοπωλιακούς ομίλους, φοροελαφρύνσεις μαζί με το σχέδιο για Ειδική Οικονομική ζώνη στη περιοχή όπου θα είναι ένα εργασιακό γκέτο για τους εργαζόμενους.

Ταυτόχρονα στα πλαίσια της απολιγνιτοποίησης τα σχέδια για τη τηλεθέρμανση χτυπάνε το δικαίωμα του λαού σε φθηνή θέρμανση καθώς τα σενάρια είτε για καύση πετρελαίου είτε τα μελλοντικά σχέδια για καύση φυσικού αερίου μετακυλύουν τα βάρη στις πλάτες του λαού. Η αξιοποίηση πετρελαίου και φυσικού αερίου σημαίνει μεγάλη αύξηση και των τιμολογίων.

Απαιτούμε καμία αύξηση τιμολογίων ρεύματος και τηλεθέρμανσης, καμία διακοπή παροχής σε οικογένειες που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς. Ούτε μία μέρα χωρίς θέρμανση!

Δεν είναι μονόδρομος η σαπίλα και η βαρβαρότητα που ζούμε
μπορούμε να ανατρέψουμε αυτήν την κατάσταση
Κάνουμε το βήμα και δυναμώσουμε τον αγώνας μας. Διεκδικούμε μαζικά, μαχητικά όλα όσα σήμερα έχουμε ανάγκη για να ζούμε εμείς και τα παιδιά μας με αξιοπρέπεια.
Στοχεύουμε τον πραγματικά ένοχο των όσων βιώνουμε, τη βάρβαρη αντεργατική πολιτική, την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις και δυναμώνουμε το μέτωπο μας απέναντι τους.

Απαιτούμε:
Να καταργηθούν άμεσα οι αντεργατικές – αντιλαϊκές διατάξεις των ΠΝΠ
Να εξασφαλιστεί εισόδημα που να ανταποκρίνεται στις οξυμένες ανάγκες για όλους τους εργαζόμενους και ανέργους
Σταθερό ωράριο και μείωση του εργάσιμου χρόνου, χωρίς μειώσεις μισθών. Κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής εργασίας. Προστασία της Υγείας και της Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς
Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης Αργίας. Κατάργηση όλων των μορφών ευέλικτης εργασίας. Προστασία της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς
Να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, καμιά διακοπή σε λαϊκή κατοικία για χρέη σε νερό, ρεύμα, τηλέφωνο, θέρμανση. Διαγραφή μέρους χρεών σε τράπεζες και Δημόσιο
Άμεσα μέτρα στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας – Πρόνοιας δωρεάν για όλους, επίταξη ιδιωτικών δομών για να αντιμετωπιστούν τα άμεσα προβλήματα
Υπεράσπιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων

Το Δ.Σ.


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΠΕ ΚΟΖΑΝΗΣ

Η υπεράσπιση της υγείας και των συνταξιουχικών μας δικαιωμάτων είναι αποκλειστικά στα δικά μας χέρια.

Την Τρίτη 13 Οκτώβρη συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο των ταξικών συνδικάτων στις 7μμ στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης, με όλα τα μέτρα για την πανδημία.

Συνάδελφοι συνταξιούχοι,
Συμμετέχουμε στους αγώνες και θα συνεχίσουμε, διεκδικώντας ό,τι μέχρι σήμερα μας έχει αφαιρεθεί από τις καταστροφικές περικοπές των περασμένων χρόνων. Οι μειώσεις από τις κυβερνήσεις στις συντάξεις, κύριες, επικουρικές, στο ΕΚΑΣ, στα δώρα, στην υγεία, στα φάρμακα, στις κοινωνικές παροχές, υφίστανται συνεχώς και έχουν προσθέσει στην ζωή μας ανυπέρβλητα προβλήματα.

Δεν περνάει μέρα που η κυβέρνηση να μην επιβεβαιώνει με τον πιο προκλητικό τρόπο ότι για το μόνο που νοιάζεται είναι για τη διάσωση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος της υγείας και των δικαιωμάτων μας. Η σημερινή εκρηκτική κατάσταση στα νοσοκομεία, στα σχολεία, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε όλους τους χώρους εργασίας έχει τη σφραγίδα κυβέρνησης και εργοδοσίας. Η επίκληση της ατομικής ευθύνης, το εκβιαστικό δίλλημα “αυτοπροστασία ή καραντίνα” καθώς και οι παραινέσεις για “εθνική ομοψυχία για την αντιμετώπιση των πρωτόγνωρων δυσκολιών”, πακέτο με την καταστολή απέναντι σε όσους τολμούν να σπάσουν το σιωπητήριο που θέλουν να επιβάλλουν είναι η πιο τρανή απόδειξη ότι η κυβέρνηση, το κράτος, δε θέλουν και δε μπορούν να πάρουν μέτρα που να προστατεύουν την υγεία και την ασφάλεια του λαού, που να προστατεύουν τη δουλειά και το εισόδημα των εργαζομένων σε συνθήκες νέας καπιταλιστικής κρίσης.

Τη μόνη ευθύνη που είναι ανάγκη να πάρουμε και θα την πάρουμε, είναι, να δώσουμε ηχηρή απάντηση σε κυβέρνηση και εργοδοσία. Να βροντοφωνάξουμε ότι και εμείς οι συνταξιούχοι, όπως και οι εργαζόμενοι έχουμε πληρώσει πολλά και δε δεχόμαστε να πληρώσουμε ξανά. Δεν θα ανεχτούμε να παίζουν με την υγεία μας και τα δικαιώματα μας, την υγεία και τη μόρφωση των παιδιών μας. Δεν ανεχόμαστε η χώρα μας να μετατρέπεται σε μια απέραντη Νατοϊκή βάση και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα να εκχωρούνται ως αντάλλαγμα στο ιμπεριαλιστικό παζάρι στην περιοχή.

Κατεβαίνουμε στους δρόμους και ενώνουμε τη φωνή μας με τους γιατρούς και υγειονομικούς, μαθητές, φοιτητές, γονείς, που αγωνίζονται και διεκδικούν το αυτονόητο, μέτρα προστασίας της ζωής, της υγείας και του εισοδήματος λαού και εργαζομένων, μέτρα προστασίας της υγείας και της μόρφωσης των παιδιών μας.

Δεν είναι μονόδρομος η σαπίλα και η βαρβαρότητα που ζούμε. Μπορούμε να ανατρέψουμε αυτήν την κατάσταση. Κάνουμε το βήμα και δυναμώνουμε τον αγώνας μας.
Διεκδικούμε:

Να αποδοθούν οι περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, τα Δώρα, το ΕΚΑΣ, τα φάρμακα. Να ανοίξουν όλες οι δημόσιες δομές Υγείας που έκλεισαν. Να καλυφθούν οι τραγικές ελλείψεις σε αυτές που λειτουργούν. Να δημιουργηθούν τώρα νέες υποδομές με δημόσιους οίκους ευγηρίας και κέντρα αποκατάστασης. Να γίνει πρόσληψη προσωπικού για βοήθεια στο σπίτι των ανήμπορων. Να προσληφθεί προσωπικό στα ασφαλιστικά ταμεία και να εκδοθούν άμεσα οι εκκρεμείς συντάξεις, που ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες. Να αποδοθούν τώρα με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης τα αναδρομικά του 11μηνου Ιούνης 2015 – Μάης 2016 που αφορούν τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς και οι αποδοχές της 13ης και 14ης σύνταξης σε όλους τους συνταξιούχους. Να σταματήσει κάθε ενέργεια για ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, αρχίζοντας από την επικουρική. Να ανακεφαλαιοποιηθούν τώρα τα ασφαλιστικά ταμεία. Να δοθούν άμεσα αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις.

Όλοι την Τρίτη 13 Οκτώβρη στις 7μμ στην κεντρική πλατεία Κοζάνης

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ


Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Κοζάνης

Συνάδελφοι οικοδόμοι, εργαζόμενοι στις Κατασκευές, άνεργοι, μετανάστες,

Κάθε μέρα που περνάει διαπιστώνουμε ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με περισσότερα προβλήματα. Οι ανάγκες μας, τα δικαιώματά μας συνθλίβονται για να εξασφαλιστούν περισσότερα προνόμια και κέρδη στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει ακέραια την ευθύνη που η υγεία η δική μας και των οικογενειών μας βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, γιατί έκανε κουρελόχαρτο όλα τα πρωτόκολλα της υγείας, ώστε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών στον τουρισμό, τις μεταφορές, τα ξενοδοχεία. 

Με την πολιτική της η κυβέρνηση ακύρωσε στην πράξη την μεγάλη προσπάθεια των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, στην αντιμετώπιση της διασποράς της πανδημίας, τον Μάρτιο. Δεν πήρε μέτρα που να βελτιώνουν ουσιαστικά την κατάσταση στα μέσα μεταφοράς, στα νοσοκομεία στα Κέντρα Υγείας, στο χώρο της υγείας γενικότερα. Η κατάσταση στα νοσοκομεία Μαμάτσειο και Μποδοσάκειο είναι ίδια και απαράλλακτη, τα κενά είναι δεκάδες σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, τα ίδια και χειρότερα στο ΕΚΑΒ. Τα κενά και οι μεγάλες ελλείψεις παραμένουν και αφήνουν τη ζωή των εργαζομένων ανοχύρωτη.

Το ίδιο γίνεται και στα σχολεία, όπου επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως οι προηγούμενες, συνειδητά προσπαθεί να κρύψει την ουσία της πολιτικής που προωθεί. Θέλει να παρουσιαστεί ότι ενδιαφέρεται δήθεν για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και την ασφάλεια της υγείας των μαθητών που όμως την περιορίζει αποκλειστικά στην αναγκαία χρήση της μάσκας, αρνούμενη κάθε άλλο μέτρο πραγματικής προστασίας της υγείας των παιδιών μας. Υπάρχουν σχολεία χωρίς επαρκής υποδομές, όπως πχ το 2ο ΕΠΑΛ Πτολεμαΐδας και αλλά που βρίσκονται σε τραγική κτιριακή κατάσταση όπως το 2ο ΕΠΑΛ Κοζάνης. Ο αριθμός των καθαριστριών δεν άλλαξε ούτε στα σχολεία της Κοζάνης – ούτε της Πτολεμαΐδας ειδικά τώρα που θα έπρεπε να διπλασιαστούν, το λιγότερο, οι θέσεις εργασίας και να μονιμοποιηθούν και να έχουν πλήρες ωράριο οι καθαρίστριες. Τα κένα στους εκπαιδευτικούς παραμένουν. 

Η κυβέρνηση, ενώ, όλη αυτή την περίοδο μοίρασε εκατομμύρια ευρώ στους μεγαλοεπιχειρηματίες, τους μαθητές που αγωνίζονται για ασφαλή σχολεία, με λιγότερους μαθητές ανά τάξη, προσλήψεις καθηγητών κ.ά., τους συκοφαντεί ότι είναι «αρνητές της μάσκας» για να κρύψει ότι αυτά που ζητάνε οι μαθητές προϋποθέτουν κρατική χρηματοδότηση που τώρα κατευθύνεται στις τσέπες των λίγων. Το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Κοζάνης ως όφειλε απέναντι στα παιδιά του, στήριξε και στηρίζει τις μαθητικές κινητοποιήσεις. 

Συνάδελφοι την προηγούμενη 10ετη καπιταλιστική κρίση την πληρώσαμε ακριβά εμείς και οι οικογένειες μας με μεγάλες θυσίες: με μειωμένα μεροκάματα, ανεργία, ανασφάλιστη δουλειά κ.α. Σήμερα με τη νέα οικονομική κρίση που δημιούργησαν τα μονοπώλια,  με το σχέδιο της απολιγνιτοποίησης στην Δυτική Μακεδονία, το Master Plan, ετοιμάζουν να ισοπεδώσουν τα όποια εναπομείναντα εργατικά δικαιώματα, μας καταδικάζουν στην ενεργειακή φτώχεια, να πληρώνουμε πανάκριβα το ρεύμα και την θέρμανση, να βάζουμε ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Το κλείσιμο των ΑΗΣ και των ορυχείων θα φέρουν νέα ανεργία, η πράσινη ανάπτυξη θα σημάνει κέρδη για το κεφάλαιο, εξαθλίωση και ανεργία για τα λαϊκά στρώματα. 

Συνάδελφοι, η επίθεση θα συνεχιστεί απέναντι στη ζωή μας. Το επιβεβαιώνουν τα μέτρα καταστολής που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση για περιορισμό και απαγόρευση των διαδηλώσεων. Η μία κυβέρνηση συμπληρώνει την επόμενη στο χτύπημα απέναντι στη ζωή μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χτύπησε το δικαίωμα της απεργίας. Η ΝΔ το δικαίωμα της διαδήλωσης. «Ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει», από κοινού θωρακίζουν το αντεργατικό οπλοστάσιο απέναντι στους «εχθρούς» εργαζόμενους, τα αιτήματα, τις διεκδικήσεις και τους αγώνες τους.

Η επίθεση της εργοδοσίας στους χώρους δουλειάς γίνεται πιο άγρια. Πιο χαμηλά μεροκάματα, χειρότερη ασφάλιση, μεγαλύτερη εντατικοποίηση και απλήρωτη δουλειά. Τα εργατικά «ατυχήματα» με σακατεμένους και νεκρούς συναδέλφους μας είναι σχεδόν σε καθημερινή βάση. Οι απολύσεις είναι καθημερινότητα. 

Συνάδελφοι, υπάρχουν έτοιμοι αντεργατικοί σχεδιασμοί για ιδιωτικοποίηση του επικουρικού που οδηγεί σε χειρότερες συντάξεις. Η τοποθέτηση της κυβέρνησης ότι οι αλλαγές στο επικουρικό θα αφορούν τους νεοεισερχόμενους στην ασφάλιση και θα είναι προαιρετικές για τους παλιούς ασφαλισμένους είναι «το τυρί για να μας πιάσουν στη φάκα» και να θεωρήσουμε ότι δεν μας αφορά όλους. Οι νέες αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση είναι συνέχεια των προηγούμενων αντιασφαλιστικών αλλαγών που συρρίκνωσαν δικαιώματα και ανέτρεπαν καταχτήσεις χρόνων. Είναι το προγεφύρωμα για νέες αντεργατικές αλλαγές στην Κοινωνική Ασφάλιση συνολικά, στις συντάξεις, την υγεία και άλλες παροχές. Είναι αλλαγές που δίνουν νέο μεγαλύτερο χώρο για κέρδη στους διάφορους μεγαλοεπενδυτές και επιχειρηματίες στο χώρο της Ασφάλισης.

Ο δρόμος του αγώνα είναι η λύση για να υπερασπιστούμε τις ζωές μας και τα δικαιώματά μας. Δυναμώνουμε το Συνδικάτο μας, με νέες εγγραφές. Παίρνουμε μέρος στη δράση του. Συνεχίζουμε την πάλη για:

  • Υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις στα μεροκάματα.
  • Κατώτερο μεροκάματο στα 45 ευρώ μικτά για ανειδίκευτους χωρίς τριετίες.
  • Να μην υπάρχει καμιά καθυστέρηση πληρωμών.
  • Να σταματήσει το ξεχαρβάλωμα των ωραρίων, η δουλειά τα Σαββατοκύριακα. Καμιά υποχώρηση από το 5ήμερο, 7ωρο. Όχι στις απλήρωτες υπερωρίες
  • Να μπει τέλος στο κλέψιμο και το παζάρι των ενσήμων, να ισχύει το: κάθε μέρα εργασίας να είναι και μέρα ασφάλισης.
  • Να τηρούνται τα μέτρα υγείας και ασφάλειας.

Συνάδελφοι οικοδόμοι, εργαζόμενοι στις Κατασκευές, άνεργοι, μετανάστες,

Διεκδικούμε:

  • Άμεσα μέτρα στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας – Πρόνοιας, δωρεάν για όλους.
  • Επίταξη των ιδιωτικών δομών Υγείας για να αντιμετωπιστούν άμεσα ζητήματα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
  • Μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Επαναλαμβανόμενα διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας.
  • Άμεσα μέτρα οικονομικής στήριξης των ανέργων και των οικογενειών τους.
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, που συρρίκνωσαν συντάξεις και αύξησαν τα όρια ηλικίας.
  • Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων.

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.