Ενημέρωση του Οδοντιατρικού Συλλόγου Κοζάνης για το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού



Στο πλαίσιο του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19 και σε συνάρτηση με τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται από χθες στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Κοζάνης οφείλει να ενημερώσει το κοινό ότι η παροχή Οδοντιατρικής θεραπείας από τους Οδοντιάτρους που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και ακολουθούν τις αναλυτικές οδηγίες που έχουν εκδοθεί από την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, είναι ασφαλής.

Τονίζουμε, ότι η πρόληψη είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την συνολική υγεία, όχι μόνον την στοματική και θα πρέπει να παρέχεται σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα Οδοντιάτρου.

Είναι αυτονόητο πάντως ότι σε περιπτώσεις ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και υπάρχει η δυνατότητα χρονικής επιλογής, επιλέγουμε περιόδους όπου δεν υπάρχει έξαρση κρουσμάτων Covid-19.

Ως ευπαθείς ομάδες, με αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν σοβαρές επιπλοκές από τη νόσο, σε κάθε ηλικία έχουν χαρακτηρισθεί οι ασθενείς με:

Καρκίνο
Χρόνια νεφρική νόσο
ΧΑΠ (Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια)
Ανοσοκαταστολή (εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα) από μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου
Παχυσαρκία (δείκτης μάζας σώματος [ΔΜΣ] 30 ή υψηλότερος)
Σοβαρές καρδιακές παθήσεις, όπως καρδιακή ανεπάρκεια, στεφανιαία νόσο ή μυοκαρδιοπάθεια.
Δρεπανοκυτταρική αναιμία
Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2

Ασθενείς με πιθανά αυξημένη πιθανότητα να αναπτύξουν σοβαρές επιπλοκές είναι όσοι παρουσιάζουν:

Άσθμα (μέτρια έως σοβαρή κατάσταση)
Εγκεφαλοαγγειακή νόσο (με επιπλοκές στα αιμοφόρα αγγεία και την αιμάτωση του εγκεφάλου)
Κυστική ίνωση
Υπέρταση ή αυξημένη αρτηριακή πίεση
Ανοσοκαταστολή (εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα) από μεταμόσχευση μυελού των οστών, από ανοσολογικές ανεπάρκειες, HIV, μακροχρόνια χρήση κορτικοστεροειδών ή χρήση άλλων ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων.
Νευρολογικές καταστάσεις, όπως άνοια
Ηπατική νόσο
Εγκυμοσύνη
Πνευμονική ίνωση
Οι καπνιστές
Θαλασσαιμία
Σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1

Επίσης, παιδιά με γενετικές, νευρολογικές ή μεταβολικές διαταραχές ή με συγγενείς καρδιοπάθειες, μπορεί να έχουν αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης επιπλοκών από τη νόσο.

Μετά την λήξη του mini Lock-Down, επομένως, ζήτησε λοιπόν από τον/την Οδοντίατρο που εμπιστεύεσαι, τη γνώμη του, για τυχόν προληπτική εξέταση ή αποκατάσταση οδοντιατρικού προβλήματος.

Η αναβολή και η καθυστερημένη θεραπεία δεν είναι προς όφελος της υγείας σου.

Για το Δ.Σ. του ΟΣΚ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.