Οι κίτρινες κάρτες του Μητσοτάκη – Οι εντάσεις στο εξωτερικό και το εσωτερικό – Γιατί ο Πρωθυπουργός εκνευρίστηκε από τη μη επίδειξη συλλογικής ευθύνης των υπουργών του



Δύο καινούργια στοιχεία του μοντέλου διοίκησης του Κυριάκου Μητσοτάκη έφερε η εβδομάδα που μας πέρασε, με τον πρωθυπουργό να ανεβάζει τους τόνους τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας.

Εκτός Ελλάδας η ένταση προβλεπόταν ότι θα ήταν δεδομένη με βάση όλα αυτά που είχαν προηγηθεί της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ όπου θα ετίθετο το θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Ήδη η πρώτη «διπλωματική» αναβολή της προηγούμενης Συνόδου (είχε αναβληθεί λόγω περιστατικού κρούσματος COVID σε συνεργάτη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ) είχε κάνει σαφές ότι το πρόβλημα είναι δύσκολο και ότι η προεδρεύουσα χώρα στην ΕΕ Γερμανία αναζητούσε χρόνο για να λειάνει τις διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Στη νέα Σύνοδος Κορυφής που ξεκίνησε την Πέμπτη η διαπραγμάτευση ήταν δύσκολη. Το αρχικό κείμενο ήταν πολύ light απέναντι στην Τουρκία και δεν ικανοποιούσε τις ελληνικές και τις κυπριακές θέσεις και δεν έγινε αποδεκτό από τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών Κυριάκο Μητσοτάκη και Νίκο Αναστασιάδη. Έτσι άρχισαν οι διαπραγματεύσεις με τη Γερμανία από την άλλη μεριά, αλλά και άλλες χώρες, όπως το Βέλγιο και η Ισπανία να μη θέλουν να υπάρξει ρητή καταδίκη και απειλή της Τουρκίας.

Στο τελικό κείμενο υπήρξε ένας συμβιβασμός με την ελληνική πλευρά να δηλώνει ικανοποιημένη. Και αυτό γιατί όπως δήλωναν κυβερνητικές πηγές με την ανακοίνωση καταδικάζονται οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας και γίνεται ξεκάθαρο ότι αν υπάρξει συνέχιση τέτοιων συμπεριφορών, αυτό θα έχει συνέπειες. Ως προς τις συνέπειες στο τελικό κείμενο γίνεται σαφής αναφορά στα συγκεκριμένα άρθρα των Συνθηκών για την επιβολή κυρώσεων (Άρθρο 29 και 215), υπογραμμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρησιμοποιήσει, σε περίπτωση μονομερών ενεργειών και παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεση της για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις το αργότερο μέχρι τη σύνοδο του Δεκεμβρίου.

Επιπλέον η Σύνοδος Κορυφής καταδικάζει απερίφραστα την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και κάνει ρητή αναφορά στις αποφάσεις και στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού. Η ελληνική πλευρά διατύπωσε στο τέλος της Συνόδου που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε ένα σαφές μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας. Ξεκαθάρισε, με απόλυτη σαφήνεια, ότι η άρση κάθε μονομερούς ενέργειας αποτελεί προϋπόθεση για τη βελτίωση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, κάτι το οποίο όλοι μας επιθυμούμε, ενώ κατέστησε όμως ταυτόχρονα και απολύτως σαφές ποιες θα είναι οι επιπτώσεις σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την επιθετική της συμπεριφορά.

Όπως δήλωναν κυβερνητικές πηγές το κείμενο των συμπερασμάτων αντανακλά τις ελληνικές θέσεις. Χαρακτηριστική και η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε ένα σαφές μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας. Ξεκαθάρισε, με απόλυτη σαφήνεια, ότι η άρση κάθε μονομερούς ενέργειας αποτελεί προϋπόθεση για τη βελτίωση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, κάτι το οποίο όλοι μας επιθυμούμε. Κατέστησε όμως ταυτόχρονα και απολύτως σαφές ποιες θα είναι οι επιπτώσεις σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την επιθετική της συμπεριφορά. Η Ελλάδα είναι απολύτως ικανοποιημένη από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής και προσβλέπουμε, το συντομότερο δυνατόν, στην έναρξη των διερευνητικών επαφών, όπως εξάλλου και τα δύο μέρη έχουν δεσμευθεί» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Κίτρινες κάρτες στο υπουργικό

Και αν η ένταση ήταν αναμενόμενη στις Βρυξέλες στο εσωτερικό μέτωπο και στην Αθήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλλον αιφνιδίασε. Χρησιμοποιώντας την Τετάρτη κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ασυνήθιστα αυστηρό ύφος προς τους υπουργούς της χωρίς πάντως να κατονομάσει κανέναν. Ήταν η πρώτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης μοίρασε «κίτρινες κάρτες» σε υπουργούς της κυβέρνησής του, εξαιτίας της απροθυμίας ορισμένων να αναλάβουν το παραμικρό πολιτικό κόστος στους τομείς ευθύνης τους.

«Όταν πρόκειται για θετικά γεγονότα, κάποιοι υπουργοί σπεύδουν να επωφεληθούν για την εικόνα τους, ενώ στις δυσκολίες γυρίζουν την πλάτη», σχολίαζε κυβερνητικός παράγοντας, μετά την παρέμβαση του πρωθυπουργού. Τι προκάλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι του πρωθυπουργού; Οι μάσκες-γίγας και το φιάσκο που έγινε το προηγούμενο διάστημα με τις μάσκες στα σχολεία. Κι αυτό γιατί ενώ είχε σχεδιαστεί ως μία εμβληματική κίνηση, την οποία ανέλαβε να ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αναφέροντας ότι η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα που διαθέτει δωρεάν μάσκες στα σχολεία, οι αστοχίες που ακολούθησαν στιγμάτισαν την τεράστια προσπάθεια που έγινε για να πεισθούν εκπαιδευτικοί και μαθητές να λάβουν μέτρα προστασίας.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.