Χατζηδάκης: Οι επενδύσεις του master plan απολιγνιτοποίησης θα δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας από όσες θα χαθούν – 70 σχέδια υποβλήθηκαν στην επιτροπή



Το master plan για τη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης συζητήθηκε σήμερα στη Διυπουργική και εγκρίθηκε ενώ η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί σε 50 μέρες, στις 31 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός ΠΕΝ, Κωστής Χατζηδάκης στα πλαίσια συνέντευξης τύπου.

Εν συνεχεία, θα κατευθυνθεί στο υπουργικό συμβούλιο ώστε μέχρι τέλος του έτους να κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως πρόσθεσε. Επίσης, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός, υποβλήθηκαν 70 επενδυτικά σχέδια στην αρμόδια Συντοντιστική Επιτροπή Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης για τις λιγνιτικές περιοχές.

Από αυτές αναφέρθηκε ειδικότερα σε 16 μεγάλες εμβληματικές επενδύσεις που θα γίνουν σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη. Όπως τόνισε, αυτές οι επενδύσεις θα δημιουργήσουν 8.000 θέσεις εργασίας, ενώ σε συνδυασμό με άλλες επενδύσεις που προγραμματίζονται οι θέσεις θα είναι πολύ περισσότερες από αυτές που θα χαθούν.

Ανάμεσα στα 16 επενδυτικά σχέδια περιλαμβάνονται φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 2,3 Γιγαβάτ στη Δ. Μακεδονία και 0,5 Γιγαβάτ της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες», το φωτοβολταϊκό πάρκο των 206 Γιγαβάτ των ΕΛ.ΠΕ με τη Juwi, μονάδα παραγωγής πράσινου υδρογόνου της Solaris, καθώς και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας της Eunice.

Ο υπουργός δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη θα έχουν μια δίκαια μετάβαση, ακριβώς γιατί υπάρχει ένα ολιστικό πρόγραμμα, μια στήριξη με Ευρωπαϊκούς και με εθνικούς πόρους, αλλά και ένα ήδη εκδηλωμένο ενδιαφέρον από ιδιώτες επενδυτές – σοβαρούς, Έλληνες και ξένους- να πάνε να επενδύσουν σε περιοχές που ήταν μέχρι τώρα ενεργειακή μονοκαλλιέργεια, σχεδόν».

Ο ίδιος έκανε γνωστό ότι έχει αποσταλεί πρόταση στην Ευρ. Επιτροπή για ειδικά φορολογικά κίνητρα κι αυξημένα ποσοστά ενίσχυσης για τις επιχειρήσεις που θα πραγματοποιήσουν επενδύσεις στην περιοχή.

Συμπληρωματικά στην παρουσίαση που έγινε προ ημερών στις Ομάδες Εργασίας της Δυτικής Μακεδονίας έγινε αναφορά σε 11 επενδύσεις.

Οι 11 εμβληματικές επενδύσεις είναι:

1. Φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 2,3 Γιγαβάτ (Δ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη)

2. Σύγχρονη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο (Δ. Μακεδονία)

3. Κοιλάδα ενεργειακής έρευνας και τεχνολογίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (Δ. Μακεδονία)

4. Βιομηχανικά Πάρκα ηλεκτροκίνησης (Δ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη)

5. Έξυπνες μονάδες αγροτικής παραγωγής τελευταίας τεχνολογίας (Δ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη)

6. Μονάδες ευφυούς κτηνοτροφίας και ζωοτροφών (Δ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη)

7. Οικοσύστημα Οινικού Τουρισμού στα πρότυπα της Βόρειας Ιταλίας (Δ. Μακεδονία)

8. Υπερσύγχρονες κλινικές φυσικής αποκατάστασης (Δ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη)

9. Σύγχρονο σωφρονιστικό ίδρυμα (αγροτική φυλακή στη Μεγαλόπολη)

10. Πρότυπη βιομηχανία παραγωγής φαρμάκων (Μεγαλόπολη)

11. Πρότυπα θεματικά πάρκα περιπέτειας, ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης (Δ. Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη)

Οι επενδύσεις θα προέλθουν από ιδιωτικούς φορείς, δημόσιους φορείς και ΣΔΙΤ.

Από το energypress.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.