Ελλάς – Γαλλία συμμαχία – Γράφει ο Χάρης Κάτανας

Όσο η ελληνογαλλική συνεργασία φαίνεται πως προχωρά σε σχέση με την αγορά των αεροσκαφών και των φρεγατών, τοσο οι υπόλοιποι επίδοξοι προμηθευτές δηλώνουν πρόθυμοι για την αγαστή συνεργασία με την Ελλάδα. Μάλιστα η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα με μήνυμα στο twitter, έσπευσε να διαψεύσει πληροφορίες που ανέφεραν πως οι Αμερικανοί αρνήθηκαν την πώληση εξοπλισμού στη χώρα μας. Απόδειξη πως ο ανταγωνισμός συμφέρει τους κλασικούς αγοραστές οπλικών συστημάτων στο ΝΑΤΟ. Το έχουμε ξαναπεί, στις διακρατικές σχέσεις δεν υπάρχουν φιλίες, υπάρχουν μόνο συμφέροντα που εννοείτε επικαιροποιούνται προς όφελος της κάθε χώρας.

Τώρα είναι η ευκαιρία για την Ελλάδα. Και από πλευράς γεωπολιτικής κατεπείγουσας ανάγκης, αλλά και λόγω των βελτιωμένων συνθηκών που επικρατούν στην αγορά των οπλικών συστημάτων από τις κατασκευάστριες χώρες. Αρκεί στο μέλλον να επιταχυνθεί η ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας όπλων. Κοινώς, η οπλική μας αυτάρκεια στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Όσο, η τουρκική πλευρά συνεχίζει απειλεί με δηλώσεις που ποτέ δεν θα ακούγαμε από συμβούλους του προέδρου Ερντογάν, (όπως πως θα βυθίσουν το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκωλ») τόσο φαίνεται πως ανησυχεί και για τις ελληνικές κινήσεις. Μπορούμε να συμπεράνουμε λοιπόν, πως η ελληνική κυβέρνηση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση σε διπλωματικό αλλά και σε εξοπλιστικό επίπεδο.

Χάρης Κάτανας

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.