Συμμετοχή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σε μεγάλη επιδημιολογική έρευνα για τον κορωνοϊό

To Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με το διδάσκοντα του Τμήματος Μαιευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας, Δρ. Ευάγγελο Καζάκο, σε συνεργασία με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και Πανεπιστημίων στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, συμμετείχε σε μία από τις πρώτες ορο-επιδημιολογικές έρευνες για τον ιό SARS-CoV-2 στη χώρα μας.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Eurosurveillance (https://www.eurosurveillance.org/), διενεργήθηκε με ειδικά τεστ αντισωμάτων και σχεδιάστηκε, ώστε να μπορέσει να προσδιορίσει το ποσοστό των Ελλήνων με αντισώματα κατά του νέου κορωνοϊού, ανά γεωγραφική περιφέρεια σε όλη τη χώρα. Η έρευνα, η οποία θα συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, εκπονήθηκε με τη συμμετοχή 18 διακεκριμένων επιστημόνων μεταξύ αυτών του Καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα και του Καθηγητή Κλινικής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδη Βατόπουλου.

Από τα 6.586 δείγματα που μελετήθηκαν συνολικά, με τα 759 εξ αυτών στη Δυτική Μακεδονία, βρέθηκαν αντισώματα κατά του SARS-CoV-2 σε ποσοστό 0.36%. Στις μεγάλες αστικές περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, τα ποσοστά των αντισωμάτων που βρέθηκαν ήταν υψηλότερα σε σύγκριση με εκείνα της υπόλοιπης χώρας γεγονός που αποδίδεται κυρίως στον αυξημένο συγχρωτισμό πολλών ατόμων. Οι επιστήμονες σημειώνουν ωστόσο ότι τα ποσοστά θετικών δειγμάτων στα ορολογικά τεστ (0,02% τον Μάρτιο και 0,25% τον Απρίλιο) αφενός ήταν χαμηλά και αποδίδονται στα μέτρα που είχαν ληφθεί για την αποτροπή εξάπλωσης του ιού, αφετέρου καταδεικνύουν την ανάγκη αυξημένης επαγρύπνησης καθώς ο ελληνικός πληθυσμός φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευάλωτος κατά τη 2η φάση της πανδημίας.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.