Υπόμνημα του Σωματείου Ιδιοκτητών Καφετεριών Κοζάνης για την ανάγκη νέων μέτρων στήριξης



Έχει περάσει σχεδόν 1,5 μήνας από την ημέρα επαναλειτουργίας των επιχειρήσεών μας υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Θεωρούμε ότι είναι ικανό χρονικό διάστημα για να κριθούν τα λεγόμενα του καθενός, φυσικά και τα δικά μας.

Υπενθυμίζουμε ότι σύσσωμος ο κλάδος τάχθηκε υπέρ της λήψης των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας. Ταυτόχρονα, εκφράσαμε την αγωνία μας για το μέλλον του κλάδου, διοργανώνοντας συμβολική διαμαρτυρία («άδειες καρέκλες»), καταθέτοντας τις προτάσεις μας στα αρμόδια υπουργεία, στην δημοτική και περιφερειακή αρχή. Σταθήκαμε κριτικά όσον αφορά την επάρκεια των μέτρων που έχουν υλοποιηθεί προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τεράστια οικονομική ζημιά που υποστήκαμε.

Έπειτα, λοιπόν, από 1,5 μήνα επαναλειτουργίας μπορούμε να βεβαιώσουμε ότι τα μέτρα είναι ανεπαρκή. Ότι υπάρχουν περιπτώσεις συναδέλφων μας που δεν μπόρεσαν να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους. Ότι υπάρχουν περιπτώσεις συναδέλφων μας που άνοιξαν τις επιχειρήσεις τους για να τις ξανακλείσουν. Και ότι υπάρχει η μεγάλη πλειοψηφία που δεν μπορεί να καλύψει τα λειτουργικά έξοδα του χρονικού διαστήματος που είμαστε ανοιχτοί. Και όλα αυτά, με συσσωρευμένο χρέος από την προηγούμενη περίοδο.

Με βάση τα προηγούμενα, τονίζουμε την ανάγκη να υπάρξουν νέα, γενναία μέτρα αφενός για την ανακούφιση του κλάδου αφετέρου για να σχηματιστούν οι προϋποθέσεις να μπορέσει να φτάσει στα προ πανδημίας επίπεδα στον συντομότερο δυνατό χρόνο.

Εφόσον υπάρχει όριο στον αριθμό των πελατών που μπορεί να εξυπηρετήσει κάθε επιχείρηση και κατά συνέπεια όριο στον τζίρο, χρειάζεται να ληφθούν μέτρα για ανάλογη, σημαντική ποσοστιαία μείωση των λειτουργικών εξόδων μας, όπως συνέχιση καταβολής μειωμένου ενοικίου, μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας, μείωση των τιμολογίων ύδρευσης, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
Ταυτόχρονα, και λαμβάνοντας υπόψη τον αποκλεισμό πολλών συναδέλφων τόσο από την διαδικασία της επιστρεπτέας προκαταβολής όσο και από τα δάνεια με επιδοτημένο το επιτόκιο, απευθύνουμε εκ νέου το αίτημα για επέκταση των παραπάνω διαδικασιών χορήγησης ρευστότητας.

Τέλος, σημειώνουμε ότι στεκόμαστε τουλάχιστον με προβληματισμό απέναντι στην διαφορετική αντιμετώπιση των κλάδων όσον αφορά τα μέτρα πρόληψης διάδοσης του ιού, τις αντιθέσεις και το καθεστώς άνισης μεταχείρισης που έχει δημιουργηθεί με ευθύνη της κυβέρνησης. Προσπαθούμε να είμαστε συνεπείς. Συνέπεια όμως πρέπει να δείξουν και η κυβέρνηση κατά την θεσμοθέτηση των μέτρων και τα αρμόδια όργανα ελέγχου της υλοποίησης των μέτρων, έχοντας σαν οδηγό και κριτήριο την αρχή της αναλογικότητας.

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

2 σχόλια στο άρθρο “Υπόμνημα του Σωματείου Ιδιοκτητών Καφετεριών Κοζάνης για την ανάγκη νέων μέτρων στήριξης

  1. Μπορουμε και ολοι οι υπολοιποι να σας χαρισουμε τα παντα,ενοικια,εργατικα,λογαριασμους,εφκα,εφορια,μισθους,τροφοδοσια κτλ,ωστε να εχετε μονο κερδη και καθολου εξοδα.

    1. Προφανώς τα λέτε αυτά γιατί δεν γνωρίζετε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μια επιχείρηση εστίασης ,αλλά και ότι πολλοί άνθρωποι ζουν αποκλειστικά από αυτές.
      Οι εργαζόμενοι σε αυτές ζητούν απλά μία λύση ώστε να μπορούν όλοι να δουλέψουν και δεν ζητούν να τους χαριστεί τίποτα.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.