Κοινοβουλευτική παρέμβαση ΚΚΕ για να αποζημιωθούν οι αγρότες στον Δήμο Εορδαίας από το χαλάζι που έπληξε την περιοχή



ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Να αποζημιωθούν οι αγρότες στον Δήμο Εορδαίας της ΠΕ Κοζάνης από το χαλάζι που έπληξε της περιοχή

Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγροτοπαραγωγοί στο χωριό Δροσερό του Δήμου Εορδαίας της ΠΕ Κοζάνης. Η βροχόπτωση και η χαλαζόπτωση στις 4/7/2020 είχαν ως αποτέλεσμα περισσότερα από 2000 στρέμματα διαφόρων καλλιεργειών να καταστραφούν.

Οι ζημιές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες είναι μεγάλες. Οι σφοδρές χαλαζοπτώσεις και οι ραγδαίες βροχοπτώσεις έπληξαν τις καλλιέργειες με καρπούζια, πατάτες, κηπευτικά, καλαμπόκια, σιτάρι και ελαιοκράμβη που βρέθηκαν στο έλεος των καιρικών φαινομένων, με συνέπεια οι καταστροφές σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν και το 100%.

Επιπρόσθετα οι παραγωγοί κηπευτικών πλέον έχουν πληγεί διπλά, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα στις λαϊκές αγορές, γεγονός που καθιστούσε ακόμα και την παραγωγή σε ορισμένες περιπτώσεις αδιάθετη (όπως πχ σπανάκια).

Έτσι, για άλλη μια, φορά οι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες των φυσικών φαινομένων, την ίδια στιγμή που το εισόδημα τους συνεχώς μειώνεται εξαιτίας της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής κυβερνήσεων, ΕΕ, ΚΑΠ (αυξημένο κόστος παραγωγής, ανοιχτές – μειωμένες τιμές, χρέη σε τράπεζες, υπέρογκα ασφάλιστρα), με αποτέλεσμα να τίθεται ζήτημα κάλυψης ακόμα και βασικών αναγκών των οικογενειών τους.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

-Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί ώστε να αποζημιωθούν στο 100% της καταστροφής οι πληγέντες αγρότες – παραγωγοί .

-Τι μέτρα θα λάβει για την ανάπτυξη των συστημάτων πρόληψης των καταστροφών, όπως είναι τα έργα αντιπλημμυρικής, αντιχαλαζικής προστασίας κλπ

-Σε ποιες αλλαγές του κανονισμού του ΕΛΓΑ θα προβεί, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους, αλλά και το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο με μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους βιοπαλαιστές αγρότες.

Οι Βουλευτές
Δελής Γιάννης
Στολτίδης Λεωνίδας

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.