Κάλεσμα για το συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία Κοζάνης στις 11 Ιουνίου από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Κοζάνης



ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 11 ΙΟΥΝΗ ΣΤΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΖΑΝΗΣ ΣΤΙΣ 8:00μμ

Δυναμώνουμε την οργάνωση μας σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά απέναντι στη νέα επίθεση της εργοδοσίας και της κυβέρνησης. Διεκδικούμε όλα όσα σήμερα έχουμε ανάγκη για να ζούμε και να δουλεύουμε με αξιοπρέπεια. Τις ανάγκες μας στην υγεία, στη δουλειά με δικαιώματα δεν τα παζαρεύουμε.

Για ακόμα μια φορά θέλουν να φορτώσουν στις δικές μας πλάτες την κρίση τους. Η ΝΔ αξιοποίησε την πανδημία με γνώμονα τη θωράκιση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων. Με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, τις υπουργικές αποφάσεις και όλα όσα αντεργατικά μέτρα νομοθετήθηκαν και τα προηγούμενα χρόνια, έχουν λυθεί τα χέρια της εργοδοσίας για να μας εκμεταλλεύεται όσο θέλει, όπως θέλει και όποτε θέλει. Την ίδια στιγμή που καταδικάζει εμάς στην ανασφάλεια, στην αναμονή και στην εξαθλίωση μπουκώνει με ζεστό χρήμα και φοροελαφρύνσεις την εργοδοσία. Αυτή είναι η περιβόητη “δίκαιη κατανομή των βαρών”.

Μας φόρτωσαν την προηγούμενη οικονομική τους κρίση με αντεργατικά μέτρα που μας γονάτισαν, που τσάκισαν το εισόδημα μας, τις ΣΣΕ και ότι είχαμε κατεκτημένο μέσα από συλλογικούς αγώνες. Σε συνθήκες πανδημίας κουνώντας μας το δάχτυλο από το πρωί μέχρι το βράδυ περί “ατομικής ευθύνης” και απομονώνοντας μας στα σπίτια μας προσπάθησαν να κρύψουν το έγκλημα που έχουν συντελέσει στο δημόσιο σύστημα υγείας καταργώντας το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του, τόσο η ΝΔ όσο και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Σήμερα που η νέα οικονομική κρίση έχει αρχίσει να δείχνει για τα καλά τα δόντια της, μας λένε να σκύψουμε ξανά το κεφάλι για το “καλό της οικονομίας”.

Δεν έχουμε τίποτα καλό να περιμένουμε από τους εκμεταλλευτές μας και το πολιτικό προσωπικό τους. Η λογική της αναμονής των εξελίξεων αλλά και ο αντικειμενικός φόβος που υπάρχει μας αφοπλίζει ακόμα περισσότερο, δίνοντας επιπλέον χρόνο τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην εργοδοσία να ξεσαλώσουν σε βάρος των δικαιωμάτων μας, της ζωής μας.

Τα προηγούμενα χρόνια οι επιχειρηματικοί όμιλοι ζητούσαν βοήθεια γιατί υπήρχε κρίση, μετά απαίτησαν στήριξη γιατί έφυγε η κρίση και χρειάζονταν ώθηση στην επανεκκίνηση, μετά έκαναν εκκλήσεις για νέα στήριξη επειδή η ανάπτυξη δεν ήταν ορμητική, τώρα ξαναζητούν στήριξη λόγω της πανδημίας και της νέας οικονομικής κρίσης. Μία απόδειξη για το ποιος είναι το αδηφάγο παράσιτο που πρέπει να φύγει από τη μέση.

Δεν πάει άλλο! Δε μπορούμε να ζούμε καθημερινά με το άγχος αν θα έχουμε δουλειά, αν θα πληρωθούμε, πώς θα τα βγάλουμε πέρα. Δε μπορούμε να ζούμε με την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα για το αύριο.

Έχουμε τη δύναμη να τους εμποδίσουμε οργανωμένα και συλλογικά. Η πείρα των προηγούμενων μηνών αυτό έδειξε. Εκεί που οι εργαζόμενοι οργανωμένα διεκδίκησαν μέτρα προστασίας όπως έγινε στα super markets, εκεί που υπερασπίστηκαν τα δικαιώματα τους, είχαν αποτελέσματα. Ο συλλογικός αγώνας, η αλληλεγγύη μεταξύ μας είναι το μεγαλύτερο όπλο μας απέναντι στον ταξικό μας εχθρό, την εργοδοσία και το κράτος της.

Όσο εμείς δεν παρεμβαίνουμε οργανωμένα αυτοί θα οργιάζουν. Στο εμπόριο με την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων η κατάσταση που έχει ήδη διαμορφωθεί μέσα στα καταστήματα είναι βάρβαρη.

Απολύσεις, αναστολές συμβάσεων, εκ περιτροπής εργασία, ωράρια λάστιχο, ρεπό και υπερωρίες που δε δίνονται. Τα όποια μέτρα λαμβάνονται μέσα στους εργασιακούς χώρους για την προστασία της υγείας είναι ανεπαρκή και για το θεαθήναι.

Σε μεγάλες εμπορικές αλυσίδες αλλά και σε μικρότερες οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την απληρωσιά, την ανεργία, τη μερική εργασία, τους μισθούς των 300-400 ευρώ, βρίσκονται σε πολύ χειρότερη θέση απ’ ότι πριν.

Στα super markets χιλιάδες νέοι εργαζόμενοι που αναγκάστηκαν να πιάσουν δουλειά μέσα στην πανδημία με συμβάσεις λίγων ημερών τώρα είναι αντιμέτωποι ξανά με την ανεργία.

Δεν μπορεί η εργοδοσία να κάνει λόγο για πτώση του τζίρου και να μας ζητά για πολλοστή φορά να βάλουμε πλάτη όταν στα super markets σε διάστημα 10 εβδομάδων, οι τζίροι έφτασαν 1,5 δις ευρώ. όταν οι τζίροι από τις ηλεκτρονικές πωλήσεις 6πλασιάστηκαν την ίδια στιγμή που εμείς καλούμαστε να ζήσουμε με ψίχουλα.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ

· Να καταργηθούν οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και όλες οι αντεργατικές διατάξεις

· Καμία μείωση μισθού, απώλεια του εισοδήματος των εργαζομένων.

· Καμία απόλυση. Καμία δυσμενή μεταβολή των εργασιακών σχέσεων.

· Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις

· Να καταργηθούν οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας και οι κατασχέσεις

· Χρηματοδότηση κρατική του Δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων . Κάλυψη όλων των αναγκών σε ΜΕΘ και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ ΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ


ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ

Συνάδελφοι οικοδόμοι, εργαζόμενοι στις Κατασκευές, άνεργοι, μετανάστες,

Να μείνουμε δυνατοί και ενωμένοι για να μην πληρώσουμε πάλι εμείς την νέα οικονομική καπιταλιστική κρίση. Η πανδημία του κορονοϊού επιτάχυνε την εκδήλωσή της έπειτα από μία αναιμική ανάκαμψη της οικονομίας και ξεμπρόστιασε  παλιούς και νέους κυβερνώντες που από το πρωί μέχρι το βράδυ μας λιβάνιζαν για την «επιστροφή στην κανονικότητα».

Μία κανονικότητα που, από πρώτο χέρι, διαπιστώσαμε ότι κανένα από τα προβλήματά μας δεν έλυσε, αντίθετα, έγινε  αφετηρία για να προστεθούν και από πάνω νέα αντεργατικά μέτρα που θωρακίζουν το σήμερα και το αύριο των συμφερόντων και  απαιτήσεων του κεφαλαίου.

Το διαρκές πάγωμα των συλλογικών συμβάσεων, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη μη εφαρμογή όσων τελικά «καταφέρουν» να υπογραφούν, τα κατασταλτικά μέτρα ενάντια στη λειτουργία των συνδικάτων, τους αγώνες των εργαζομένων και τον περιορισμό του δικαιώματος της Απεργίας, η επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, οι απολύσεις και η ανεργία, φέρουν τη σφραγίδα όλων αυτών που πουλάνε «φούμαρα» στους εργαζόμενους για να εξασφαλίζουν, με όλους τους τρόπους, προνόμια στους μεγαλοεπιχειρηματίες για τα κέρδη τους.

Οι παλιές και οι νέες υποσχέσεις στους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, μετατρέπονται σε εκκλήσεις που συνοδεύονται με επιχειρήματα «περί έκτακτης και δύσκολης κατάστασης» για να φορτώσουν τα σπασμένα και το λογαριασμό της κρίσης σε μας τους εργαζόμενους και να ξαναβγούν λάδι οι μεγαλοεπιχειρηματίες και μεγαλοεπενδυτές.

  • Ήδη, η κυβέρνηση δημιούργησε μηχανισμό περικοπής του μεροκάματου και των μισθών με πρόσχημα την πανδημία του κορονοϊού. Η «ταρίφα» του κοψίματος ξεκινάει από το 50% του μεροκάματου!
  • Έχουν δοθεί όλα τα όπλα στην εργοδοσία για να χειροτερέψει τους όρους δουλειάς και ασφάλισης.
  • Οι απολυμένοι, οι κακοπληρωμένοι, οι έχοντες «γαϊδουρινή» υπομονή εργαζόμενοι για το πότε θα αποφασίσει ο εργοδότης να τους πληρώσει τα δεδουλευμένα ή να τους κολλήσει κάποια ένσημα από τις μέρες εργασίας τους πολλαπλασιάζονται, με την κυβέρνηση να νομιμοποιεί τη βαρβαρότητα στους χώρους δουλειάς δια της απουσίας των ελεγκτικών μηχανισμών, αφήνοντας στην κυριολεξία τα αφεντικά  να κάνουν «πάρτι».
  • Οι άνεργοι, ούτε στην κρίση, ούτε στην ανάκαμψη, ούτε τώρα με τον κορονοϊό, δεν είδαν κανένα μέτρο στήριξης της ζωής και του εισοδήματός τους. Η συντριπτική πλειοψηφία παραμένει χωρίς καμία στήριξη κι από πάνω ακούει και δηλώσεις υπουργών και κυβερνώντων ότι «θα τα φέρει βόλτα, όπως έκανε τόσα χρόνια και δε χρειάζεται καμία στήριξη». Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει τους άνεργους ούτε λίγο, ούτε πολύ «προνομιούχους» και τους μεγαλοεπιχειρηματίες «πληγέντες» και τους μπουκώνει με πακέτα δισεκατομμυρίων ευρώ.
  • Οι τραπεζίτες ήδη ακονίζουν τα νύχια τους για να βάλουν στο χέρι τα σπίτια των εργατικών οικογενειών.

Το μέλλον στις κατασκευές στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας περιλαμβάνει εξαθλίωση και ανεργία, μεγαλύτερης έκτασης για τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους από όσα έχουμε ζήσει μέχρι σήμερα:

Το σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ να κλείσει τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τα ορυχεία της ΔΕΗ Α.Ε θα έχει άμεσες συνέπειες στον κλάδο των κατασκευών, θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας σε παράπλευρες δραστηριότητες στου τομέα των κατασκευών και της συντήρησης, σε κλάδους  όπου η υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων έχει αυξηθεί, τα μεροκάματα έφτασαν στα τάρταρα και οι απλήρωτες υπερωρίες είναι εκατοντάδες χιλιάδες. Τα εργατικά ατυχήματα είναι καθημερινότητα πλέον. 

Τα σχέδια της ΕΕ και της κυβέρνησης πως επιδιώκουν με το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων την προστασία του περιβάλλοντος είναι ψέματα. Καταρρίπτονται τα λεγόμενα τους από τους σχεδιασμούς τους για καύση απορριμμάτων στην περιοχή, από την ψήφιση νομοσχεδίου που καταπατεί την προστασία του περιβάλλοντος για να προωθηθούν τα σχέδια των επενδύσεων μεγάλων ομίλων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι οικοδόμοι πλήρωσαν την προηγούμενη καπιταλιστική κρίση με τεράστια ποσοστά ανεργίας στο Νομό Κοζάνης που ξεπερνούσαν το 90%, αναγκάστηκαν πολλοί στην μετανάστευση, αλλά δούλευαν με τρισάθλια μεροκάματα. Το συμπέρασμα είναι πως η διόγκωση των μεγαλακατασκευαστών και των κερδών τους βασίστηκε στην υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων. Είτε με ανάπτυξη είτε με κρίση οι εργαζόμενοι πάντα χάνανε.  

Το έργο το έχουμε ξαναδεί, ξέρουμε πως θα παιχτούν τα επεισόδια σήμερα. Ξέρουμε ότι όλα αρχίζουν και τελειώνουν στα κέρδη των λίγων. Αυτό είναι το κριτήριο για τα μέτρα που προωθούνται.

  • Διαμαρτύρονται οι μεγαλοκατασκευαστές για «ζημιές και χασούρες»; Παίρνουν νέα έργα και μεγαλύτερα πακέτα για την εκτέλεσή τους. Τα μεροκάματα των εργαζομένων όμως από τώρα είναι πετσοκομμένα και προκαθορισμένα.
  • Χάνουν οι μεγαλοξενοδόχοι την πελατεία τους; Ζητάνε να τους πληρώσει τη χασούρα το κράτος, δηλαδή να τους πληρώσουμε εμείς οι εργαζόμενοι φορολογούμενοι και το κράτος τους διευκολύνει. Οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό, όπως και οι μικροί επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, μένουν απέξω από το λογαριασμό του κράτους. Οι διακοπές του εργάτη και της οικογένειάς του και αυτές απέξω από το λογαριασμό.
  • Μειώνεται η κίνηση των αεροπορικών εταιριών; Οι επιχειρηματίες ζητάνε και τα ρέστα  τους … και ταυτόχρονα απολύουν εργαζόμενους για να σωθούν οι επιχειρήσεις τους. 
  • Οι διάφοροι επιχειρηματίες της Υγείας δηλώνουν πάντα «έτοιμοι» να βοηθήσουν..  (είδαμε τα χαΐρια τους εν μέσω καραντίνας), πάντα βέβαια με «αδρά αμοιβή». Γι αυτούς δεν υπάρχει τίποτα άλλο, πάντα με κριτήριο το κέρδος. Μπορεί και αυτοί σε λίγο να προβάλλουν κανά «αίτημα» να ενισχυθούν γιατί λιγοστεύει η πελατεία τους στις πανάκριβες δομές τους ή γιατί δεν έχουν τα προσδοκώμενα κέρδη.

Συνάδελφοι οικοδόμοι, εργαζόμενοι στις Κατασκευές, άνεργοι, μετανάστες,

Η πείρα που έχουμε αποκτήσει πρέπει να γίνει ενεργή δράση. Η ίδια η ζωή αποδεικνύει ότι η μόνη προστασία για τη ζωή μας είναι η συσπείρωση και ο αγώνας. Είναι η διεκδίκηση με επίκεντρο τις δικές μας ανάγκες, για το μεροκάματο, την ασφάλιση, για το 800άρι, για μέτρα υγείας και ασφάλειας, για να απαλλαγούμε από τους «σωτήρες» που μια ζωή μας σώζουν και κάθε φορά βρισκόμαστε μπροστά σε χειρότερα προβλήματα. 

Η ελπίδα μας βρίσκεται στη συσπείρωση στην Ομοσπονδία μας, τα συνδικάτα μας, στην  ενίσχυση της ταξικής γραμμής πάλης απέναντι στο συμβιβασμό, την ηττοπάθεια, τη συναίνεση. Κάνουμε στην άκρη τους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ, τις ξεπουλημένες διοικήσεις των Εργατικών Κέντρων σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα που λειτουργούν ως φερέφωνα των μεγαλοεργοδοτών!

Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας

Μένουμε δυνατοί και συνεχίζουμε τον αγώνα μας

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.