Συχνές ερωτήσεις για την ραγάδα πρωκτού και όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αποκατάσταση με laser



Η ραγάδα πρωκτού μαζί με την κύστη κόκκυγος είναι δυστυχώς συχνά φαινόμενα στην γενική χειρουργική. Η ραγάδα δακτυλίου είναι στην ουσία μία πληγή πάνω στον βλεννογόνου του πρωκτού, η οποία μπορεί να διαταράξει μέχρι και τον μυϊκό χιτώνα βαθιά στον πρωκτό, επιφέροντας πόνο στον ασθενή και μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητά του.

Αν οι ραγάδες είναι πολλές, τότε υπάρχει περίπτωση αυτή η κατάσταση να υποδηλώνει την ύπαρξη μιας φλεγμονώδους πάθησης που ονομάζεται νόσος του Chron.

Πώς δημιουργείται η ραγάδα πρωκτού;

H ραγάδα μπορεί να προκύψει μετά από τραυματισμό και αυτό συμβαίνει κυρίως στα άτομα με δυσκοιλιότητα. Τα κόπρανα των οποίων η σύσταση δεν είναι φυσιολογική, σχίζουν τον βλεννογόνο του πρωκτού, σχηματίζοντας την ραγάδα.

Την στιγμή της κένωσης, η ραγάδα μπορεί να φέρει μεγάλο πόνο στον πρωκτό και κατά κάποιον τρόπο να επιφέρει σπασμό. Ο ασθενής ως συνέπεια φοβάται την κένωση λόγω της εμπειρίας του πόνου και καθυστερεί την αφόδευση με μεγαλύτερες συνέπειες στην όλη κατάσταση.

Ποια είναι η διάγνωση και τα συμπτώματα της ραγάδας πρωκτού;

Η διάγνωση της ραγάδας φαίνεται εύκολα από την σχισμή στο δέρμα. Η εξέταση της ενδοσκόπησης γίνεται μόνο αν ο γιατρός υποψιάζεται άλλη πάθηση και θέλει να τεκμηριώσει την διάγνωσή του.

Τα τυπικά συμπτώματα των ασθενών με ραγάδα πρωκτού είναι πόνος κατά την αφόδευση, ο οποίος κρατάει για 4 περίπου ώρες και δεν αποκλείεται να συνοδεύεται και από αίμα. 

Ποια είναι η προτεινόμενη θεραπεία;

Η φαρμακευτική θεραπεία δίδεται για να καταπολεμηθεί η δυσκοιλιότητα, αλλά η αποτελεσματικότητα είναι περιορισμένη όσον αφορά την ρίζα του προβλήματος. Η χειρουργική αντιμετώπιση είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να λύσουμε το πρόβλημα, χωρίς να χρειάζεται ο ασθενής να ταλαιπωρηθεί. 

Όπως και στην κύστη κόκκυγος έτσι και στην ραγάδα, οι εφαρμογές laser για θεραπεία κύστης κόκκυγα μπορούν να δώσουν μία μεγάλη ελπίδα στην γρήγορη και αναίμακτη αποθεραπεία.

 Δρ. Γεώργιος Π. Ηλίας MD, PhD 

Γενικός Χειρουργός Αθήνα

hlias.gr

7 σχόλια στο άρθρο “Συχνές ερωτήσεις για την ραγάδα πρωκτού και όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αποκατάσταση με laser

  1. Γινοταν ενας διαγωνισμος ζωγραφικης στο Παρισι!θεμα η πεινα!μαζευτηκαν οι καλυτεροι ζωγραφοι!αλλος ζωγραφιζε πεινασμενα παιδια!αλλος πεσμενους ανθρωπους κατω απο πεινα! Το πρωτο βραβειο το κερδισε ενας ζωγραφος απο την Καβαλα!ζωγραφισε εναν αραχνιασμενο ποπο!
    Το θυμηθηκα τωρα!ετσι που μας καταντησαν τα μνημονια!
    Παντα ο Ελληνας πρωτοτυπει!
    Ο ζωγραφος Κελεκης Θ.μεγαλη μορφη με διεθνεις διακρισεις!

    1. Ενα από τα συμπτώματα της ραγάδας πρωκτού είναι η δυσκοιλιότητα!Οπως καταλαβαίνεις.λόγω της μη εξαγωγής και πιθανώς μη εισαγωγής,ο πρωκτός περιέρχεται για λίγο διάστημα εις αχρηστίαν,οπότε η αράχνη βρίσκει ευκαιρία και πλέκει τον ιστό της!Το ερώτημα είναι αν και πόσα έντομα πιάνει!Μέχρι τώρα πάντως ήταν γνωστό μόνο το ”σκουλήκια έχει ο @@@@ σου;” ή,”πόοοοοσα ξέρει ο @@@@@@ σου”!Είδες πόσα καινούρια μαθαίνουμε;

  2. με τον ζωγραφο που εγραψα δεν εκρινα τον γιατρο,αφου δεν ειμαι γιατρος, εκρινα το ξεκαρφωτο θεμα!δεν μας εφταναν ολα τα αλλα ,τωρα θα ασχολουμαστε και με τον κ…..της θιας τς Παγωνας!
    χιουμορ σκετο!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.