Ιερά Σύνοδος: Τα μέτρα για τη λειτουργία των ναών – Τι θα ισχύσει από τις 17 Μαΐου



Τα μέτρα που θα ισχύσουν για το άνοιγμα των εκκλησιών από τις 17 Μαΐου απασχόλησαν τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο που συνεδρίασε σήμερα.

Συγκεκριμένα μέτρα θα ληφθούν κατά το άνοιγμα των εκκλησιών για λειτουργίες, όπως αποφάσισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά τη σημερινή της συνεδρίαση υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου.

Παράλληλα, η Ιερά Σύνοδος εξέφρασε την ενόχλησή της για όσα λέγονται σχετικά με τη Θεία Ευχαριστία, ενώ τάχθηκε και κατά της εισαγωγής του μαθήματος της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία.

«Η ΔΙΣ, λαβούσα υπόψιν της την από 28ης Απριλίου 2020 εξαγγελία της Πολιτείας περί της συμμετοχής των πιστών στις Θείες Λειτουργίες και στις Ιερές Ακολουθίες εντός των ιερών Ναών, από της Κυριακής 17ης Μαΐου 2020, καθόρισε τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία των ιερών Ναών με τη συμμετοχή των πιστών και απεφάσισε να αποστείλει σχετικό διευκρινιστικό Εγκύκλιο Σημείωμα προς τους Σεβ. Μητροπολίτες για τον καθορισμό των συγκεκριμένων μέτρων, όπως έχουν ορισθεί από τους αρμοδίους φορείς» σημειώνεται στο ανακοινωθέν της ΔΙΣ.

Τα μέτρα για το άνοιγμα των εκκλησιών

Τα μέτρα που θα ληφθούν με το άνοιγμα των εκκλησιών από τις 17 Μαΐου ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, Στέφανος, μετά το πέρας της συνεδρίασης της ΔΙΣ.

«Μιλήσαμε για την ασφάλεια της υγείας των ανθρώπων και δεχτήκαμε τα μέτρα» δήλωσε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στα μέτρα που προβλέπει και η επίμαχη ΚΥΑ.

Συγκεκριμένα:

Στην είσοδο των ναών θα υπάρχει ένα σύστημα ελεγχόμενης αναμονής πιστών.
Απαραίτητη είναι η τήρηση αποστάσεων 1,5 μ.
Μέγιστος αριθμός πιστών θα είναι τα 50 άτομα.

«Το πρόσωπο που θα ελέγχει στην είσοδο θα φοράει μάσκα και γάντια. Ανοιχτά θα είναι τα μεγάφωνα τις ώρες της Θείας Λειτουργίας. Θα τελούνται περισσότερες Θείες Λειτουργίες όπου υπάρχει η δυνατότητα. Οι ευπαθείς ομάδες να αποφύγουν την έξοδο από το σπίτι. Στην είσοδο των ναών θα υπάρχουν αντισηπτικά. Ο φυσικός εξαερισμός τους είναι υποχρεωτικός. Θα γίνεται συχνή και σχολαστική καθαριότητα. Τα συσσίτια θα εξακολουθούν να λειτουργούν με διανομή δεμάτων. Οι πιστοί με προσωπική ευθύνη και μέριμνα συστήνεται να φοράνε μάσκα. Αποστάσεις μεταξύ πιστών κατά την προσέλευση της θείας μετάληψης. Οι λιτανείες και οι μεταφορές ιερών λειψάνων αναστέλλονται μέχρι τις 5 Ιουνίου. Τα Ιερά Μυστήρια θα τελούνται εντός του ναού. Δεν θα γίνονται μυστήρια σε ιδιωτικούς ναούς» πρόσθεσε.

Οργή για τη διακωμώδηση της Θείας Κοινωνίας

Αναφορικά με τα όσα λέγονται για τη Θεία Κοινωνία, η Ιερά Σύνοδος «εκφράζει την πικρία, την λύπη και την εκ διαμέτρου αντίθεσή της προς όσα αναγράφονται, αναμεταδίδονται και παρουσιάζονται μέσω του διαδικτύου κατά καιρόν σε σχέση με την διακωμώδηση και τον διασυρμό των Ιερών Μυστηρίων της Αγίας Ορθοδόξου Χριστιανικής μας Εκκλησίας, και ιδιαιτέρως της Θείας Ευχαριστίας, από κάποιους οι οποίοι είτε από άγνοια είτε από συνειδητή απιστία δεν σέβονται και προσβάλλουν βάναυσα τα ιερά και τα όσια, τα δόγματα και τους ιερούς κανόνες της πίστεώς μας».

Αναφορικά, τέλος, με το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής, η ΔΙΣ σημείωσε τα εξής:

«Λαβούσα υπόψιν της τα σχετικά με την συζήτηση “περί της εισαγωγής της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία και την ένταξή της στις νέες θεματικές που θα ενταχθούν στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα της διδασκαλίας των μαθημάτων και θα αποσκοπούν πρωτίστως στην καλλιέργεια των ήπιων δεξιοτήτων των μαθητών, στην ενίσχυση της ενταξιακής και συμπεριληπτικής εκπαιδευτικής πολιτικής εν γένει και στη διαμόρφωση πιο σφαιρικών προσωπικοτήτων των μαθητών”, εκφράζει την επιφύλαξη, την αγωνία και τον προβληματισμό της για την καταλληλότητα και τις επιπτώσεις των εν λόγω πρωτοβουλιών ως προς την επωφελή και ισορροπημένη αγωγή των παιδιών μας».

Από το sputniknews.gr

11 σχόλια στο άρθρο “Ιερά Σύνοδος: Τα μέτρα για τη λειτουργία των ναών – Τι θα ισχύσει από τις 17 Μαΐου

  1. 2020 μ.Χ. Να αφήσουμε τότε τα παιδιά να μορφώνονται στα κρυφά από το ίντερνετ περί σεξουαλικότητας, για να μη θίγεται ο ευσεβισμός των ιερέων. Την κατευθύνει στ’ αλήθεια την Ιερά Σύνοδο το Άγιο Πνεύμα; Πραγματικά απορώ. Δεν είδα κιόλας η εκκλησία να αντιπροτείνει μια δική της σεξουαλική αγωγή, αν αγωνιά για την ποιότητα της σχολικής.

    1. Ο αυνανισμός είναι διαβολικός και τυφλώνει κιόλας,όχι προγαμιαίες σεξουαλικές σχέσεις (του διαβόλου και αυτές) οι ομοφυλόφιλοι πρέπει να κάνουν ορμονοθεραπεία για να γιατρευτούν και λοιπές άκρως επιστημονικές και ανθρωπιστικές θεωρίες!Αφού τα ξέρεις βρε ”Σάπιο Μήλο”!

      1. Εξωφρενικό καταμάγια. Τέτοιες αντιλήψεις δε διαμορφώνουν μια χριστιανική νοοτροπία, υπάρχει-δεν υπάρχει Χριστός. Διαστρεβλώνουν, αντίθετα και συκοφαντούν το πνεύμα του χριστιανισμού που είναι η αγάπη.

  2. Τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα!
    Σιγά να μην τασσόταν κ υπέρ της σεξουαλικης αγωγης!
    Διαχωρισμός εκκλησίας κράτους είναι η μόνη λύση λέμε κ το εννοούμε!
    Το κακό παραγινε!

  3. Ισορροπημενη αγωγή προτιμητέα από τους κόλπους της εκκλησίας θα ήταν :η κατήχηση,η εξομολογηση κ ο υποχρεωτικός εκκλησιασμός!
    Υπάρχει άραγε άλλος τρόπος να προσεγγίσει η εκκλησία τη νεολαία;
    Απλώνει τα πλοκάμια της παντού άρα μήπως ήλθε η ώρα του διαχωρισμού;δε θα μας υποδείξει πως θα διαπαιδαγωγηθουν και τα παιδιά μας!θέση ξεκάθαρη από την υπουργό Παιδείας αναμένουμε κ όχι το κρυφτουλι!

  4. Σε λίγο θα ζητήσουν αγορια-κοριτσια σε ξεχωριστά σχολεία!να επανέλθουν κ οι ποδιές κ γιατί όχι γουλί κ τα αγόρια!δε θαμαστε με τα καλά μας ώρε αδελφια!

  5. H Δ.Ι.Σ. (όνομα κι αυτό), να βγει να μας πει πόσοι ρασοφόροι είναι αποδεδειγμένα ντιγκιντάγκες!!!Έχει στα χέρια της αποφάσεις δικαστηρίων για πολλά σκάνδαλα του παρελθόντος και του παρόντος.
    (ΥΓ. Γ. ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑ “Ρασοφόροι – Συμφορά του Έθνους” Απολαύστε το σε pdf )

  6. δεν θα μας πουν πως θα διαπαιδαγωγησουμε τα παιδια μας,ανθρωποι που η φυση τους στερησε την πατροτητα!
    Ανθρωποι που δεν κρατησαν παιδια στα γονατα τους,δεν εκλαψαν με τον πονο τους,δεν χαρηκαν με την χαρα τους!Η δια παιδαγωγηση απο τους αξιους δασκαλους μας και οχι απο μεσαιωνιστες!παντου ανακατευεστε και παντου σαλατα τα κανετε!

  7. για την διαπαιδαγωγηση των παιδιων μονο οι γονεις και τα παιδια τους εχουν λογο!αυτοι που εχουν παιδια αυτοι μιλανε!το σχολικο προγραμμα το καταρτιζει το σχολειο!ενα ειναι σιγουρο με την σεξουαλικη αγωγη στα σχολεια,θα εχουμε λιγοτερο κομπλεξαρισμενα προσωπα!Τα κομπλεξ τα κουβαλαμε ολοι μας απο λαθος πληροφορηση!Το σωμα πρεπει να το αγαπαμε και οχι να το μισουμε!Σε ποιο κρατος δεν διδασκεται αυτο το μαθημα?παντως σιγουρα δεν διδασκεται στο Ιραν!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.