Ο Γ. Αμανατίδης για την πανδημία του κορονοϊού: «Ουδέν κακόν αμιγές καλού»



Η γνωστή ρήση σημαίνει πως σε καθετί, όσο αρνητικό και εάν είναι, υπάρχει πάντοτε και κάτι το θετικό. Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς εάν υπάρχει θετικό σε μια πανδημία που έχει ήδη κοστίσει σε ανθρώπινες ζωές, έχει προκαλέσει σοκ στην οικονομική δραστηριότητα, έχει ανακόψει απολύτως την τουριστική κίνηση και έχει καλλιεργήσει το φόβο και την ανασφάλεια. Εκ πρώτης όψεως η απάντηση θα ήταν αρνητική. Ωστόσο, υπάρχει μια παράμετρος υποφωτισμένη μέσα στον κυκεώνα των δυσάρεστων ανατροπών που βιώνουμε τις τελευταίες εβδομάδες.

Η επιδημιολογική κρίση έχει επισπεύσει την ολοκλήρωση δράσεων και διαδικασιών –με όχημα την τεχνολογία- που, ενώ βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο, δεν είχαν υλοποιηθεί, και ταυτόχρονα έχει οδηγήσει σε εξοικείωση με την τεχνολογία χιλιάδες συμπολίτες μας μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Ειδικότερα:

Ηλεκτρονικά η συμπλήρωση και υπογραφή εξουσιοδοτήσεων και υπεύθυνων δηλώσεων.
Μέσω του gov.gr, η ενεργοποίηση του οποίου επισπεύστηκε κατά δύο μήνες λόγω των έκτακτων συνθηκών, πλέον μια σειρά από διαδικασίες που έως τώρα απαιτούσαν αυτοπρόσωπη παρουσία σε ΚΕΠ ή Αστυνομικό Τμήμα, μπορούν να διεκπεραιώνονται πιλοτικά από τον υπολογιστή ή το κινητό χωρίς μετακινήσεις και περιττή γραφειοκρατία για τον πολίτη-χρήστη των υπηρεσιών του Δημοσίου.

Σε δοκιμαστική λειτουργία η άυλη συνταγογράφηση.
Τη δυνατότητα να λαμβάνουν τις ιατρικές συνταγές στο κινητό τους, χωρίς να χρειάζεται να τις προσκομίζουν τυπωμένες στον φαρμακοποιό έχουν πλέον οι πολίτες, καθώς τέθηκε προ ημερών σε δοκιμαστική λειτουργία η εφαρμογή για την άυλη συνταγογράφηση μέσω του gov.gr. Πρόκειται για κοινή πρωτοβουλία των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας, μέσω της οποίας μια ιδιαίτερα σημαντική και ευαίσθητη διαδικασία γίνεται απλούστερη για όλους τους εμπλεκόμενους (πολίτες, γιατρούς, φαρμακοποιούς) εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ασφάλεια, διαφάνεια και ιδιωτικότητα σε όλα τα επιμέρους στάδια. Παράλληλα, για περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων συνταγών που αφορούν χρόνιες παθήσεις καθιερώνεται η εξ αποστάσεως συνταγογράφηση, απαλλάσσοντας τις ευαίσθητες αυτές ομάδες του πληθυσμού από την ανάγκη αυτοπρόσωπης παρουσίας στο ιατρείο.

Πρόσβαση στον e-ΕΦΚΑ όλων των ληξιαρχικών γεγονότων των πολιτών που είναι καταχωρημένα στο Πληροφοριακό Σύστημα «Μητρώο Πολιτών» του Υπουργείου Εσωτερικών.
Πρόκειται για μια διαλειτουργικότητα μέσω της οποίας ληξιαρχικές πράξεις γέννησης, θανάτου, γάμου, συμφώνου συμβίωσης, πιστοποιητικά γέννησης και οικογενειακής κατάστασης καθώς και πληροφορίες για τον αριθμό των τέκνων θα παρέχονται απευθείας από το Μητρώο Πολιτών στον e-ΕΦΚΑ. Έως σήμερα έπρεπε οι πολίτες να κάνουν αίτηση για σύνταξη ή να επικαιροποιούν τα στοιχεία τους στο μητρώο του Οργανισμού προκειμένου να λαμβάνουν παροχές από το κράτος. Εφεξής μπαίνει τέλος στην άσκοπη ταλαιπωρία των πολιτών λόγω της γραφειοκρατίας.

Ψηφιοποίηση της λειτουργίας του Υπουργικού Συμβουλίου.
Η λειτουργία της νέας πλατφόρμας για την ψηφιακή υπογραφή και ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων του Υπουργικού Συμβουλίου οδηγεί σε επιτάχυνση του έργου της εκτελεστικής εξουσίας και εκσυγχρονισμό του κράτους. Έτσι, σύμφωνα με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, «μια χρονοβόρα διαδικασία που απαιτούσε την αναζήτηση των εκάστοτε αρμοδίων προκειμένου να υπογράψουν έγγραφα που αφορούν Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, Πράξεις Υπουργικού Συμβουλίου, Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις και Σχέδια Νόμου, ολοκληρώνεται μέσα σε λίγα λεπτά. Παράλληλα, οι παραπάνω πράξεις θα αναρτώνται ευανάγνωστες και προσιτές για τους πολίτες, αντί για απλώς σκαναρισμένα έγγραφα που δυσκόλευαν την ανάγνωση, τον σχολιασμό και την διαβούλευση».

Ψηφιακά εργαλεία για εξ αποστάσεως διδασκαλία.
Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων αξιοποίησε ταχύτατα ψηφιακά εργαλεία, ώστε να διατηρήσουν την επαφή οι μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές με την εκπαιδευτική διαδικασία. Η δράση υλοποιείται συνδυαστικά τόσο με σύγχρονες όσο και με ασύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας. Δηλαδή τόσο με απευθείας διδασκαλία και μετάδοση μαθήματος σε πραγματικό χρόνο από εκπαιδευτικό μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, όσο και έχοντας πρόσβαση η εκπαιδευτική κοινότητα σε μαθησιακό υλικό μέσω διαδικτύου, αντίστοιχα.

Η πανδημία έφερε την Κυβέρνηση αντιμέτωπη με μία πρόκληση: να δράσει πολύ γρήγορα, ώστε να μετριαστούν οι αρνητικές συνέπειες σε όλα τα επίπεδα και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία κρίσιμων Υπηρεσιών της Δημόσιας Διοίκησης (business continuity).

Αναμφίβολα έχει καταφέρει έως σήμερα να διαχειριστεί την πρωτοφανή αυτή κρίση, παγκόσμιας κλίμακας, με ταχύτητα, ορθολογισμό και αποτελεσματικότητα. Μάλιστα, όπως προαναφέρθηκε, υλοποίησε δράσεις που είτε είχαν «βαλτώσει» από χρόνια είτε βρίσκονταν σε στάδιο ημιτελές, αποδεικνύοντας ότι η κρίση μπορεί να λειτουργήσει ως «παράθυρο ευκαιρίας» για αλλαγές. Επιβεβαιώνεται, λοιπόν, το ρητό που επέλεξα ως τίτλο της παρέμβασής μου, αφού γίνεται αντιληπτό ότι η επιδημιολογική κρίση συνιστά απειλή αλλά συνάμα έγινε και ευκαιρία για επιτάχυνση του τεχνολογικού εκσυγχρονισμού, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα και τις ικανότητες του ανθρώπινου δυναμικού.

Γιώργος Αμανατίδης
Βουλευτής Ν. Κοζάνης – ΝΔ

7 σχόλια στο άρθρο “Ο Γ. Αμανατίδης για την πανδημία του κορονοϊού: «Ουδέν κακόν αμιγές καλού»

  1. ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΑΝ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΚΛΑΣΙΚΟΙ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΕΣ ΣΑΝ ΚΑΙ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΑΜΕ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΙΤΕ ΜΕ ΚΡΙΣΗ ΕΙΤΕ ΧΩΡΙΣ ΚΡΙΣΗ,ΤΑ ΙΔΙΑ ΘΑ ΛΕΓΑΜΕ.
    ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΨΩΜΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΑΚΗ ΔΕ ΔΙΝΟΥΝ.

  2. Άρα “κύριε” αμανατίδη μας λέτε με κομψό τρόπο ότι τόσα χρόνια είχατε τις δυνατότητες αλλά μάλλον σας έλλειπε η θέληση ή η πολιτική βούληση για να γίνουν όλα αυτά κυρίως από τη μεριά του κρατική μηχανισμού και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
    Άρα “κύριε” αμανατίδη μας λέτε συμπερασματικά ότι τόσα χρόνια σαν βουλευτές (και οι 300) τσάμπα σας πληρώναμε……….
    Άρα “κύριε” αμανατίδη δεν μας λέτε ότι δεν προχωρήσατε σε όλες αυτές τις ηλεκτρονικές “εξυπηρετήσεις” του πολίτη για να μη μειωθεί ο δημόσιος τομέας άρα να συνεχιστεί η πελατειακή σχέση με τους ψηφοφόρους.

    Περιμένω διορθώσεις στα λάθη μου “κύριε” αμανατίδη……………………………………..

  3. Συμπερασμα:στην επομενη κριση θα εισαστε πιο δραστηριοι?τεξ του βουδ λαλει,αλλα επειδη εισαι δυσμεταθετος στην λογικη,για τε σε και ταπες κα τεξ του βουδ λαλει,να σαν εσε!!!

  4. Κυριε κυριε επιβλεψον εξ ουρανου και ιδε και καταρτισε την δεξια σου(Ν.Δ),τελικα αυτη η αγελη πασχει απο ανο(η)σια

  5. Οχι μονο εσυ ,αλλα και αυτοι που σε ψηφισαν καραντινα,οταν ξαναελθει καμια αλλη επιδημια(απελθετω),ριξτε και αλλα ψυχια στον εργαζομενο,απο το παντεσπανι που τρωτε λαιμαργα τρωκτικα

    1. Ειναι δυνατον ανθρωποι ,που εδω και εκατο χρονια ψηφιζουν τρια ,τρια, τζακια,τρεις οικογενειες και οι ανθρωποι αυτοι να εχουν φρεσκες ιδεες;ειναι δυνατον ο χορτατος να ριξει βλεμμα αγαπης και συμπονοιας σε ανθρωπους αναγκεμενους,εργατες,μισθωτους;σκουριασμενα μυαλα,κολλημενοι στην υποκρισια και στον φαρισσαισμο σας,οταν βαλουμε κοτες και γιδια στο χωριο και πλουτισουμε,μηπως γινουμε νεοδημοκρατες και θελουμε και εμεις να γινουμε αφεντικα?εδω ο κοσμος κα ι γε τα ει και ενα ποντιακο,τον λυκο τετραυαγγελιζαν και ατος ερωτα,ποπα ,που παν τα γιδες,ΔΗΛΑΔΗ,καμια επαφη με την πραγματικοτητα

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.