Ψήφισμα του Δικηγορικού Συλλόγου Κοζάνης σχετικά με τον αποκλεισμό των δικηγόρων από την έκτακτη οικονομική ενίσχυση της Κυβέρνησης



Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Κοζάνης, σε έκτακτη συνεδρίασή του με τηλεδιάσκεψη, στις 28/3/2020, υιοθετώντας και την από 25.3.2020 απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση του παρόντος ψηφίσματος διαμαρτυρίας:

Με την αναστολή λειτουργίας των Δικαστηρίων της Χώρας, η οποία
επιβλήθηκε με τις από 12.3.2020 (ΦΕΚ τ. Β’ 833), 15.3.2020 (ΦΕΚ τ. Β’ 864) και 27.3.2020 (ΦΕΚ τ. Β’ 1074) Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις σε συνδυασμό με την προσωρινή μερική απαγόρευση λειτουργίας των κτηματολογικών γραφείων και υποθηκοφυλακείων της Χώρας19.3.2020 (ΦΕΚ τ.Β’ 936), την υπολειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών και την απαγόρευση της κυκλοφορίας και των μετακινήσεων των πολιτών, έχει καταστεί αδύνατη η διενέργεια εκ μέρους των δικηγόρων οποιασδήποτε δικαστικής ή εξώδικης εργασίας και επί της ουσίας τα δικηγορικά γραφεία είναι κλειστά.

Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι δικηγόροι, ο οποίοι, σημειωτέoν, έχουν ήδη πληγεί ιδιαίτερα από υπέρμετρες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις τα τελευταία χρόνια, καθώς και από την οικονομική ασφυξία της μακροχρόνιας μνημονιακής περιόδου, να δοκιμάζονται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο κλάδο αυτοαπασχολουμένων, ένα μεγάλο δε τμήμα αυτών, συνεπεία της ανωτέρω αντικειμενικής αδυναμίας προσπόρισης εισοδήματος, όχι μόνο να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις τρέχουσες υποχρεώσεις του, αλλά να αντιμετωπίζει και κίνδυνο βιοπορισμού, τόσο των ιδίων όσο και των οικογενειών τους.

Ενώ λοιπόν η Πολιτεία, αναγνωρίζοντας την κατάσταση αυτή, αρχικά
ενέταξε τους δικηγόρους στους πληττόμενους κλάδους και στα μέτρα στήριξης, όπως συνέβη ήδη, άλλωστε, και σε άλλες χώρες της Ευρώπης (π.χ. Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία κλπ), στη συνέχεια, όλως αιφνίδια και χωρίς καμία επαρκή εξήγηση, αποφάσισε να εξαιρεθούν οι δικηγόροι από το επίδομα στήριξης. Και ενώ μετά τη δίκαιη αντίδραση του δικηγορικού σώματος, που άμεσα και ενωμένα διαμαρτυρήθηκε στην εξέλιξη αυτή, περιμέναμε από την Πολιτεία να αναθεωρήσει και να μην αντιμετωπίσει τους δικηγόρους ως επαγγελματίες και πολίτες δεύτερης κατηγορίας, διαχωρίζοντάς τους δυσμενώς από τους υπόλοιπους, αυτή, συνεχίζοντας την απαράδεκτη και απαξιωτική συμπεριφορά της προς το δικηγορικό σώμα, ανακοίνωσε ότι για τους δικηγόρους, όπως και για ορισμένους άλλους επιστημονικούς κλάδους (με τους οποίους μας εξισώνει ανεπίτρεπτα, αφού αυτοί συνεχίζουν να εργάζονται), επιφυλάσσει τελικώς, αντί της οικονομικής ενίσχυσης, την «παροχή ειδικών επιδοτούμενων προγραμμάτων κατάρτισης και στήριξης για την προσαρμογή στα νέα ψηφιακά δεδομένα, ώστε να προωθηθεί και να επεκταθεί η εξ αποστάσεως επαγγελματική δραστηριότητα», με την έκδοση επιταγών κατάρτισης (voucher), αξίας 600 ευρώ. Δηλαδή, ενώ οι άλλοι πληττόμενοι κλάδοι αυτοαπασχολουμένων δικαιούνται την όποια υλική ενίσχυση, οι «επιστήμονες» δικηγόροι, οι οποίο σημειωτέον στο σύνολό τους (43.000) καταβάλλουν ετησίως από το 2011 και εντεύθεν το ποσό των 120,00 ευρώ στον ειδικό λογαριασμό ανεργίας επιστημόνων του ΟΑΕΔ, θα λάβουν, ούτε λίγο ούτε πολύ, επιδότηση για επιμόρφωση στους υπολογιστές!

Η ανωτέρω αντιμετώπιση, τη στιγμή που οι συνάδελφοι δικηγόροι στην
πλειονότητά τους αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στις τρέχουσες
υποχρεώσεις τους και να καλύψουν τις ανάγκες των ιδίων και των οικογενειών τους, αποτελεί εμπαιγμό των δικηγόρων και θίγει βάναυσα την αξιοπρέπεια τους. Αξιοπρέπεια, η οποία και μας επιτάσσει να αποκρούσουμε την εν λόγω «παροχή». Οι δικηγόροι έχουν δείξει έως τώρα με δική τους πρωτοβουλία και χωρίς την παραμικρή βοήθεια, σπουδαία προσαρμοστικότητα στις τεχνολογικές εξελίξεις και είναι σε θέση να αξιοποιούν τα ψηφιακά εργαλεία πλήρως.

Δυστυχώς, άλλοι τυγχάνουν απαίδευτοι, χρήζοντες κατάρτισης και προσαρμογής στα νέα δεδομένα, ανίκανοι εδώ και χρόνια να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα για την ηλεκτρονική πρόσβαση στα Δικαστήρια. Σας επιστρέφουμε λοιπόν τα «κουπόνια» σας και κρατάμε, πρώτο και πάνω από όλα την αξιοπρέπειά μας και δεύτερο, καλά χαραγμένη στη μνήμη μας, την απαξία που επιδείξατε στο πρόσωπο των δικηγόρων και των οικογενειών τους στις δύσκολες στιγμές που αυτοί βιώνουν.

2Δηλώνουμε ότι αντιτιθέμεθα σφόδρα στην αιφνίδια και αδικαιολόγητη
εξαίρεση των δικηγόρων από το μέτρο της επιδότησης των πληττομένων
κλάδων της Οικονομίας και ζητούμε, έστω και την ύστατη στιγμή, την υλοποίηση των Πρωθυπουργικών εξαγγελιών και κυβερνητικών δεσμεύσεων για τη στήριξη των δικηγόρων.

Σε διαφορετική περίπτωση, απαιτούμε την άμεση ενεργοποίηση και καταβολή του βοηθήματος ανεργίας από τον ειδικό λογαριασμό του ΟΑΕΔ Δικηγόρων, που έχει συγκροτηθεί με χρήματα των δικηγόρων από το 2011, καθώς και την ενημέρωση – λογοδοσία από τα αρμόδια όργανα για τη διαχείρισή του μέχρι σήμερα, όπως επίσης, την άμεση καταβολή στους δικαιούχους συναδέλφους των οφειλομένων από το ΤΑΧΔΙΚ στα πλαίσια της Νομικής Βοήθειας αλλά και των οφειλόμενων από παροχές σε είδος και χρήμα του e-ΕΦΚΑ, παρελθόντων ετών.

Για το Δικηγορικό Σύλλογο Κοζάνης

Ο Πρόεδρος                               Ο Γενικός Γραμματέας
Χρήστος Δημητρόπουλος        Αχιλλέας Καγιόγλου

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.